
חופשת הקיץ או חרדת הקיץ?
עמותת רקפת
אפשר וכדאי לייצר שגרה יומיומית וסדר יום, שיחייבו ולו מינימום של פעילות מדי יום, גם במהלך הקיץ. לא חייבים לפגוש הרבה אנשים כל יום כדי להרגיש חלק – אבל כדאי כן לייצר מפגשים
אני יודעת שהקיץ הגיע ובשבילי המשמעות היא לפחות 3 חודשים של מועקה. למה? כי אני אחרת. אצלי בחורף, כשהאנשים מסתגרים בבתים, כמוני, זה מרגיש פחות שונה, פחות שרוט (גם אם הסיבה להסתגרות היא שונה לחלוטין).
בקיץ כשאני הולכת לעבודה וחוזרת מיד הביתה, בעוד האנשים סביבי הולכים לים, יוצאים לחופשות, מבלים - אני נאלצת להודות בכך שמשהו אצלי לא נורמלי. את טיפת הכוחות שיש לי, כדי להתמודד חברתית אני משקיעה ב- לקום בבוקר לעבודה ולפגוש את הצוות הקבוע שלי. לא כדי לשבת בחוף הים עם חבר'ה או לדבר עם בנים שניגשים אלי. רק מלהביט באחרים עושים זאת, מהצד, – אני מתפרקת",
- כך מתארת באומץ רונית – בת 27 המתמודדת עם חרדה חברתית – את החוויה שלה בעונת הקיץ.
כמו רונית יש רבים שפעילות חברתית היא מאתגרת עבורם, יש להם קושי חברתי על רקע מופנמות קיצונית או ביישנות, לעתים חרדה חברתית מאובחנת קלינית. עבורם הקיץ שמסמל חופש, ימים ארוכים, שחרור ושמחת חיים – אינו אלא תקופה שמבליטה את שונותם, שמדגישה את קשייהם ושמעצימה מאד את בדידותם, ולא פלא כי אלו ימים קשים במיוחד עבורם. רבים מהם פונים בימים אלו לעזרה, ונרצה לדעת למה הם זקוקים במיוחד בימים אלו, כיצד נוכל לסייע להם.
איך משפיעות עונות השנה? ומה השפעת "עונת הקורונה"?
אנחנו רגילים לתפוס את החורף בתור העונה המגבירה חרדה ודיכאון, בדידות, ירידה במצב הרוח, דכדוך הקשור בחושף המוקדם ועוד. אולם מחקרים מראים כי גם לקיץ השפעות אקוטיות ואולי מפתיעות על המצב הרגשי, ועבור המתמודדים עם חרדה חברתית - ההחמרה חלה הרבה פעמים דווקא בקיץ. הימים ארוכים יותר – מה שמצריך התמודדות ארוכה יותר עם שגרת היומיום, החום גורם לעלייה במפלס העצבנות – אשר למתמודדים עם חרדה חברתית עלולה לייצר גם רגשות אשם ושיפוט עצמי, בחלק מהמקרים עד כדי עיסוק במחשבות אובדניות.
תוסיפו לכך "עונה" חריגה" – שנת קורונה ותקופת פוסט קורונה לא יציבה שאת ביטוייה אנחנו מרגישים היטב היום – בחפיפה עם הקיץ.
מאז תחילת משבר הקורונה ניכרת עליה משמעותית במספר הפונים למוקדי הסיוע הנפשי והרגשי, ובכללם גם אלינו לעמותת רקפת. המציאות המעורערת והחריגה שטומנת בחובה שילוב של פחד מההידבקות, סגרים וריחוק חברתי שהחלישו את המיומנויות החברתיות שהיו מאותגרות מלכתחילה, ולאחר מכן – דרישה להסתגלות מחדש לחזרה לשגרה תחת מגבלות נוספות – יצרה החרפה של הקשיים, טלטלה ואי יציבות והחמרה בחרדה.
חרדת קיץ. איך זה נראה?
כמו בתיאור של רונית, הימים ארוכים, יש אווירה של חופש אפילו בתוך מציאות הקורונה, ומורגש היצע שופע של פעילויות חברתיות וקבוצתיות הנוגד את נטייתם ה"טבעית" של החווים חרדה חברתית – להימנעות והתבודדות.
למען האמת הם רגילים להיות שונים מכולם. אולם בקיץ, אל מול אווירה כללית של כיף וחופש, מתבלטת שונותם והדימוי העצמי שלהם נפגע עוד יותר. התחושה, שהיא לעתים מעוותת, היא שלאחרים יש חוג חברתי גדול ומהנה. זה כמובן לא תורם.
פעמים רבות בני משפחה וחברים, גם אלו המודעים לקושי, מנסים לשכנע אותם לצאת לחופשות משותפות וזה מייצר כמובן תיסכול נוסף בכך שהם נאלצים לסרב, לאכזב ולחוש מוזרים – או לחליפין נדחקים לסיטואציות שעבורם הן מאמללות ומאיימות.
גורם נוסף אפשרי לקושי בחודשי הקיץ הוא הדימוי העצמי הנמוך שיש לחלק מהאנשים המופנמים. בעיות דימוי גוף ועצם העובדה שכולם מסביב נהנים בבגדי ים ובבגדים קיציים וחושפניים יותר – מטרידה ועלולה לגרום לרגשי נחיתות נוספים.
המלצות:
מעל הכל, חשוב להיות בתשומת לב ולשמור כי מצב הרוח העכור אינו יוצא משליטה. ואם יש צורך – לפנות לעזרה או להסב את תשומת לבם של המשפחה או חברים קרובים שיובלו לסייע. משהו שחשוב לדעת: כשאתם מאפשרים למישהו לעזור לכם אתם לא מכבידים עליו – אתם נותנים לו ערך ומשמעות.
מעבר לכך -שתפו לא רק בקשיים, אלא גם בהצלחות. גם כאלו שנראות לכם הצלחות קטנות ולא משמעותיות. הן חשובות לכם, לדרך, לתהליך וחשוב לזכור כי כל דרך בנויה מהרבה צעדים קטנים.
כדי לחוות יותר חוויות של הצלחה - יצרו מראש משימות שיש יותר סיכוי שתצליחו בהן ודברים שתהיו מוכנים לנסות. אין שום טעם להוסיף לתחושת הכישלון והדכדוך. אין צורך לאתגר את עצמכם בכוח במקומות קשים או מכאיבים במיוחד.
אפשר וכדאי לייצר שגרה יומיומית וסדר יום, שיחייבו ולו מינימום של פעילות מדי יום, גם במהלך הקיץ. לא חייבים לפגוש הרבה אנשים כל יום כדי להרגיש חלק – אבל כדאי כן לייצר מפגשים, אחד על אחד, עם משפחה קרובה, עם חברים "באותה סירה" או אפילו דברים שתעשו בעצמכם ויגרמו לכם לתחושה טובה. זקו סיני אמר פעם כי כשהולכים לקולנוע לבד זוכים בכל קערת הפופקורן לעצמכם (:
חודשי הקיץ הם הזדמנות מצוינת גם ללמידה של דברים חדשים, חוויות חדשות. נסו לבחור משהו או מספר דברים קטנים אותם תרצו ללמוד או לחוות, חוג או קורס כלשהו, סדנה, קבוצת תרגול או אחרת, שם תוכלו גם לפגוש אנשים. כן, אנשים שאתם לא מכירים אבל הם ואתם שם בשם החוויה. על הדרך תוכלו גם ליהנות מההיכרות. חוויות קטנות ונעימות יעשו את ההבדל בין לבד ל-ביחד.
ובסופו של דבר, לרונית, שחשפה אותנו לקושי העונתי, וגם לכם, אנחנו מבקשים להזכיר שבכל עונות השנה, אתם לא צריכים להתמודד לבד. אנחנו כאן כדי לאפשר מסגרת תומכת ומרחב מוגן חברתית עם חברים נוספים שמרגישים כמוכם בקבוצות החברתיות-רגשיות של רקפת וכן ב"מעגלי רקפת" לבוגרים תוכלו לחוש חלק, שייכים, והרבה פחות בודדים >>
עמותת רקפת מתמחה בתחום קשיים חברתיים, הימנעות וריחוק על רקע מופנמות וחרדה חברתית, ומפעילה קבוצות חברתיות-רגשיות לילדים, נוער ובוגרים בפריסה ארצית, וכן ייעוץ פרטני וקבוצתי להורים.
בנוסף, ניתן להזמין הרצאות וסדנאות לצוותי חינוך, הוראה וייעוץ, למדריכים מקצועיים, מטפלים ואנשי מקצוע בתחום, המעוניינים להרחיב ולדייק את היכרותם עם תחום החרדה החברתית.
לפרטים נוספים
077-2017032 / 054-7234568
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית דינמית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת EM
התמחות: פסיכותרפיה דינמית ומתמקדת-
טיפול רגשי פרטני צעירים ומבוגרים, טיפול זוגי,
מטפלת זוגית ומשפחתית מוס
אזור בארץ: צפון, כפר ורדים
שפה: עברית
קשיים אישיים במצבים של חרדה, דיכאון,התמכרויות ומצבי סיכון, משברי חיים, התמודדות עם מחלה, אובדן ושכול, קשיים ביחסים בינאישיים/ זו

פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול

עו''ס קליני ומטפל בגישה פסיכודינאמית
התמחות: מגוון רחב של התמחויות, כגון טיפול פסיכודינאמי, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, טיפול ב
אזור בארץ: שרון, הרצליה, רמת השרון, רעננה, הוד השרון וכפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
טיפול פסיכודינאמי בבני-נוער ומבוגרים (גיל 13 ועד 120). מנוסה בטיפול עם מגוון קשיים רגשיים, ביניהם חרדות, דיכאון, פוסט טראומה, אוב
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מגדר יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
בית ספר קיבוצי, אחד מהוותיקים שבמדינה, היום הראשון שלי בעבודה. אני מתלווה למנהלת השירות הפסיכולוגי לצפייה בטקס פתיחת שנת הלימודים. לא היה זה מחזה נדיר לראות ארבעה ואולי אף חמישה דורות עומדים בהתרגשות ומלווים בעיניהם את הזאטוטים העוברים בתוך שביל כפות התמרים בדרך להפיכתם לתלמידים.
חרדות אצל ילדים קטנים צוות על הספה
מי שהמציא את המשפט "ישן כמו תינוק", כנראה לא גידל תינוק מימיו. מי שחושב שחייהם של פעוטות הם קלים ושאין דאגות בראשם – לא מכיר מקרוב ילדים צעירים. אנחנו מכירים ולכן יודעים לספר לכם, שגם לילדים קטנים יש חרדות שבאות לידי ביטוי באמצעות מגוון סימפטומים.
מה הוא ניכור הורי? צוות על הספה
ניכור הורי הוא מצב בו ילד מתנכר לאחד מהוריו ומסרב להיות איתו בקשר כלשהו, כאשר הסיבה לכך אינה מוצדקת באופן אובייקטיבי, אלא תולדה של תהליך מתמשך של הסתה מצד ההורה השני.
הילד שלי אוטיסט צוות אתר על הספה
כשהורים מגיעים עם ילד לאבחון, למרות שכנראה הם כבר מבינים שיש איזשהו קושי, כל תוצאה אחרת מ"הכל בסדר" תהיה הלם גמור. נכון שגם אם אומרים שהגיעו "כי הגננת לחצה", עדיין הספק הקטן שבפנים, מוטמן היטב, נדחק לפינה הכי קטנה