טיפול פסיכולוגי בדיכאון
צוות על הספה
ידוע שדיכאון נגרם עקב שינויים כימיים במוח שמשפיעים על התודעה והקוגניציה ולכן במצב שבו נחווה אירוע מטלטל וקשה מנשוא כמו למשל לידה שקטה או פטירה של אדם קרוב ואהוב, עשוי להיווצר דיכאון שחשוב לאתר בזמן ולטפל בו באופן מקצועי.
דיכאון הוא מחלה
למרות התדמית ה"קלילה" שדבקה בדיכאון על כל מטבעות הלשון והסלנג שבו, מחלת הדיכאון היא מחלה אמיתית וקשה שפוגעת משמעותית באיכות החיים, במערכות יחסים עם בני זוג, משפחה, חברים וקולגות במקום העבודה.
היא מאופיינת בירידה דרסטית במצב הרוח עד כדי אבדן העניין בדברים שבעבר הסבו הנאה, ייאוש, ריקנות, אי שקט, קשיים בשינה, מחשבות אובדניות ועוד.
הדיכאון גורם גם להתנהגות חריגה שבה המדוכא חש כבד ואיטי, חסר אנרגיה ומוטיבציה, עצבני, מתוח, מאשים או בעל רגשות אשם, חסר אונים, מסוגר, חרד וחסר תיאבון.
חלק מהסובלים מדיכאון יחוו חלק גדול מאוד מהסימפטומים הללו, בעוד שאחרים יסבלו רק מכמה בודדים. חומרת הסימפטומים ומשך הזמן שלהם משתנה גם הוא מאדם לאדם.
דיכאון, עצבות או בלוז?
עצב הוא רגש נורמטיבי ותקין לחלוטין. דברים שמעציבים אותנו גורמים לנו לכאב, לייאוש, ריקנות או היעדר מוטיבציה, אבל כל אלו חולפים בשלב מסוים.
אירועים מטלטלים וכואבים שנחוו כבר לפני תקופה (בקהילה הפסיכולוגית והפסיכיאטרית מתייחסים לפרק זמן של כשבועיים ויותר) ועדיין מסבים את התחושות הללו עשויים להצביע על דיכאון.
במסגרת התקופה עשויים להתרחש שינויים אפשריים כמו החידלון מפעילויות אהובות כמו תחביבים וחוגים או ניתוק מאנשים קרובים.
הסיבות הנפוצות לדיכאון
הסיבות לדיכאון הן רבות ולעתים מדובר ברגש או תחושות מנטליות שיצאו מאיזון.
ידוע שדיכאון נגרם עקב שינויים כימיים במוח שמשפיעים על התודעה והקוגניציה ולכן במצב שבו נחווה אירוע מטלטל וקשה מנשוא כמו למשל לידה שקטה או פטירה של אדם קרוב ואהוב, עשוי להיווצר דיכאון שחשוב לאתר בזמן ולטפל בו באופן מקצועי.
כיום השיטות לטיפול בדיכאון נחשבות ליעילות מאוד ומסוגלות לשפר משמעותית את חייו של הסובל.
ככל שתימשך ההסתגרות, החסימה מפורקן רגשות והדחייה של טיפול בנושא יימשכו גם חוסר האונים ותחושת הייאוש הקשה שמייסרים את האדם וגורמים לו לסבול לאורך תקופה ממושכת.
טיפול פסיכולוגי בדיכאון - שלבי הטיפול
את הטיפול בדיכאון ניתן ליישם באמצעות שיטות שונות לרבות שיטה דינמית, קוגניטיבית-התנהגותית ועוד.
תהליך הטיפול עצמו נפתח עם הגדרת מטרות שימדדו הצלחה עם הזמן ויאפשרו למטופל והמטפל להבין האם הטיפול יעיל והמצב אכן השתפר.
לאחר קביעת המטרות המטפל ינסה להביא לכדי מודעות את הקונפליקטים, האתגרים וההתמודדויות בקרב המטופל ולסייע לו לזהות את המשאבים האישיים שיוכלו להוציא אותו מהמשבר.
בשלב הבא כבר יהיה צורך לאתר את דפוסי החשיבה המזיקים והבעייתיים, כלומר אלו שגורמים לייאוש, לסבל או לתחושת ההאשמה העצמית ולטפל בהם מן השורש. במקומם, יהיה צורך לתרגל דפוסי חשיבה מאוזנים יותר.
בשלב האחרון, המטפל יסייע למטופל להשיב לעצמו את היכולת ליהנות, להפיק תועלת מהחיים ולשלוט שוב בחייו, מה שיסייע לו לשפר את מצב רוחו ולהפחית חלק ניכר מהסימפטומים של הדיכאון.
ומה לגבי תרופות?
תרופות יכולות להרגיע סימפטומים של דיכאון, בעיקר כשמדובר בסימפטומים חמורים למדי.
יש הרואים בשילוב שבין טיפול פסיכולוגי לתרופתי כשילוב האידיאלי, אך אפשר להעדיף רק את הטיפול הפסיכולוגי וכל עוד מדובר בדיכאון שאיננו ברמה חמורה במיוחד, ייתכן שלא יהיה צורך בתרופות כלל.
כך או כך רצוי להתייעץ בנושא הזה עם הרופא ולברר את כל ההשלכות לנטילת נוגדי דיכאון.
צורות אפשריות של דיכאון
שכיחותו של הדיכאון במאה ה-21 כה גבוהה, עד שהוא מוגדר כמחלה הנפוצה ביותר של העידן הנוכחי.
הדיכאון פוגש אנשים רבים בתקופות שונות בחייהם ולפיכך מתבטא במגוון צורות אצל מגוון אנשים, כך שגם הגדרתו נתונה לשינויים ואיתה היכולת לאתר את הדיכאון ולהכיר בו.
מכיוון שלדיכאון פנים רבות, אפשר לסווג אותו לארבע צורות עיקריות:
דיכאון תלוי מצב
פרידה כואבת מבני הזוג, פיטורין מהעבודה ואפילו תחושת בדידות עקב תקופת הקורונה, כל אלו מבטאים תחושת עצב עמוקה ויש לומר גם טבעית מהאירוע שהתרחש.
ויחד עם זאת כאשר תחושת העצב איננה חולפת תוך כמה שבועות, ייתכן שמדובר בדיכאון שנגרם בעקבות המצב.
דיכאון ביולוגי
סוג זה של דיכאון מבטא יציאה מאיזון של הנוירוטרנסרמיטרים במוח, מה שמשפיע על מצב הרוח ועשוי לגרום לתחושת דכדוך קשה.
ישנם מקרים שבהם לא הנוירוטרנסמיטרים או ההורמונים גורמים לדיכאון אלא מצב פיזיולוגי כלשהו, כמו למשל תת פעילות בבלוטת התריס המאופיינת במטאבוליזם ירוד, ריכוז ירוד, עייפות ולעתים גם תפקוד קוגניטיבי ירוד.
כמובן שכל התסמינים הללו אינם דיכאון בהגדרה, אבל הם מערימים קשיים שעשויים להתפתח לדיכאון בהמשך.
לדיכאון זה רצוי לשלב טיפול פסיכולוגי יחד עם טיפול תרופתי הכולל נוגדי דיכאון האם הבעיה היא באיזון הנוירוטרנסמיטרים או תרופה לבעיה הפיזיולוגית הקיימת.
דיכאון פסיכולוגי
דיכאון זה נובע ממניעים פסיכולוגיים כמו ציפיות שאינן ריאליות, פרספקטיבה לקויה או דימוי עצמי שלילי.
אחת מהחוויות הקשות והמערערות ביותר היא של כישלון בהגשמת חלום או אבדן התקווה לממש אותו בנסיבות מציאותיות קיימות.
הדרך של חלק מהאנשים תהיה להפסיק לשאוף ולחלום לעתיד כדי למנוע מצב של אכזבה נוספת.
כאשר מנגנון זה מופעל באופן עקבי, הוא עשוי להתפתח לכדי יציאה מתפקוד ממש.
בדוגמה אחרת אפשר לראות את זה כאשר זוג נשאר יחד למרות שברור שהוא סובל מהקשר שכבר חד מלתפקד.
לכאן נכנסים גם מצבים קשים יותר כמו תלות והתעללות שמכילים סכנה ממשית ולכן פוגעים ברווחה הפיזית והנפשית.
דיכאון אקזיסטנציאלי (קיומי)
למרות שמה שמעורר את הדיכאון הוא בדרך כלל אירוע שלילי, בסוג זה של דיכאון דווקא מדובר באירוע חיובי, לעתים גם אירוע נכסף שציפינו וייחלנו לו במשך הרבה זמן.
אנשים שהשיגו את שאיפותיהם אחרי שנים של התמסרות למטרה, גיוס חברים, בני משפחה, בני זוג, השקעה ועבודה קשה מפתחים בדרך גם תפיסות פחות מציאותיות לגבי האושר ברגע האמת.
כמובן שההישג מספק ומשביע רצון, אבל לעתים הוא עלול לחבל בכך.
הרי העובדה שהקדשנו חיים שלמים למטרה שלא העניקה את האושר המושלם שציפינו לו עשויה לגרום למשבר קיומי: לאן ממשיכים מכאן? האם חיי התבזבזו? האם כל מה שהאמנתי בו לא היה אמיתי? טיפול בדיכאון זה הוא בדרך כלל עמוק ויסודי (לרוב גם איטי מאוד) ודורש רמת ניסיון גבוהה מצד הגורם המטפל.
מרגישים שאתם בדיכאון? פנו לפסיכולוג
הדיכאון מחלחל לכל תחומי החיים ומנפץ אותם בזה אחר זה, עד כדי חוויה של תחושות קיצוניות קשות ומכאיבות.
פסיכולוג מקצועי ומיומן יוכל לעזור למתמודדים עם דיכאון לזהות את נקודות המשבר והתחושות הקשות והסיבה להן, לספק תובנה או מסקנות המסייעות לשיפור מצב הרוח והתפיסה הכללית ולצאת ממעגל התחושות השליליות על ידי בניית תוכנית טיפולית מתאימה.
צריכים ייעוץ או טיפול בדיכאון? מחפשים אחר טיפול פסיכולוגי מתאים? צרו קשר עכשיו עם אחד או אחת מהפסיכולוגים המופיעים באתר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ומומחית לטיפול בחרדות ומשברי חיים
התמחות: חרדות, חרדה חברתית, משברי חיים, מעברים ושינויים, דימוי עצמי, קשיי קשב וריכוז, טיפול בטראומות, בריאות
אזור בארץ: רעננה, הוד השרון, הרצליה, כפר סבא, השרון
שפה: עברית
טיפול רגשי וטיפול cbt במבוגרים, מתבגרים וילדים במצבי משבר וחרדות - הבנה של הקושי עמו מתמודדים הכוונה, ייעוץ, ליווי וטיפול נפשי. מ
פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התמודדות עם לחץ חריף – גירוי העצב התועה ד"ר ליאת יכניץ
במצבי לחץ קיצוניים הגוף שלנו מתגייס למצב של סכנה ומשדר לנו שעלינו להילחם על ההישרדות שלנו. מלחמה על הישרדות לא מאפשרת קיום של שגרה רגילה – עבודה, ענייני בית, שינה רציפה ועוד, באופן פרדוקסלי, דווקא שמירה על השיגרה היא זו שעוזרת לנו להתמודד עם לחץ בצורה מיטבית
טיפול נפשי באמצעות סמים פסיכדליים – חומרים משני תודעה צוות על הספה
אנשי טיפול המתמחים בתחום זה, יודעים לעשות שימוש מבוקר ומדויק בחומרים משני תודעה כחלק מטיפול פסיכותרפי, במטרה לאפשר למטופל לפגוש חלקים עלומים בנפש ולהיעזר בחלקים הללו במהלך הטיפולי.
שיטות טיפול פסיכולוגי - 3 שיטות נפוצות שתוכל לבקש מהפסיכולוג צוות על הספה
הרבה אנשים ניגשים לטיפול רגשי ונפשי, אבל מעטים מודעים לעובדה שקיימות מספר שיטות טיפול פסיכולוגי – חלק מהן יתאימו לנסיבות והאישיות של המטופל וחלקן פחות. אז במי מהן עדיף לבחור וכיצד? מתי נדרש שילוב תרופתי ולמי? והאם באמת צריך לשכב על הספה ולפטפט במשך שעה שלמה?
שיטת EMDR ויעילותה לטיפול בפוסט טראומה צוות על הספה
כיום שיטת EMDR משמשת לטיפול במגוון בעיות נפשיות כגון דיכאון, חרדות, הפרעות אכילה והתמכרויות. היא יעילה במיוחד לטיפול בפוסט טראומה.