
פסיכולוג פרטי
צוות על הספה
מחקרים מראים שככל ששיתוף הפעולה בין המטפל והמטופל יהיו טובים יותר, הסיכוי להצלחת הטיפול יעלה משמעותית. ולכן מלבד הרמה המקצועית והמומחיות של הפסיכולוג, חשוב לבחור בגורם שמקנה תחושת נוחות וביטחון ויוצר סביבה נעימה לשוחח בה על רגשות ולבטים מורכבים ביותר.
את מי מחפשים בעצם?
ההחלטה על קבלת טיפול פסיכולוגי היא לעתים מורכבת ומלאה בחששות. אם ההחלטה לגשת לטיפול כבר התקבלה, ייתכן שאתם מוצאים את עצמכם כעת בבליל נוסף של שאלות שנוגע לזהות המטפל המתאים ביותר.
באופן כללי, ישנם מספר פרמטרים שעליהם נשענות האפשרויות:
שיטת הטיפול
כיום מגוון השיטות הוא רחב וכל שיטה מתמחה בקשיים מסוימים.
אמנם תוצאות הטיפול על פי מחקרים מושגות בעיקר על סמך הקשר שנרקם בין המטפל והמטופל והיכולת שלהם להסכים על מטרות ודרכי פעולה, אך אדם מסוים עשוי להתחבר יותר לשיטה מסוימת ולכן מומלץ להתוודע לשיטות הקיימות מראש.
מקום הטיפול
טיפולים פסיכולוגיים מוצעים כיום דרך קופות החולים הציבוריות ותחנות ציבוריות לבריאות הנפש, או דרך פסיכולוגיים פרטיים ומכונים פרטיים.
למעשה אין הבדל באיכות הטיפול בין המקומות הללו והפער היחידי הוא ברמת התשלום המוזל דרך שירותי הבריאות הציבוריים, אך כאן עשויה להתקיים גם מגבלת זמן כלשהי.
מגדר
המטופלים עשויים להתלבט האם לחפש פסיכולוג או פסיכולוגית ולכן בהקשר הזה חשוב להקשיב ללב ולאינטואיציות וללכת עם הנטייה הטבעית לאחד מהם.
איך יודעים שבחירתנו הייתה מוצלחת? אם הגעתם לטיפול הפסיכולוגי והתחושה שלכם נינוחה, אתם מרגישים שהתחברתם למטפלת או המטפל ושהם מבינים את הקשיים שלכם – סימן שאתם במקום הנכון.
ההבנה שלפיה בחרתם נכון חשובה במידה מסוימת גם למצוקה או הסימפטומים שאתם חווים וככל שהם פוחתים, אפשר לראות בכך אינדיקציה להצלחת הטיפול.
מניעים למפגש עם פסיכולוג פרטי
ישנן תקופות שבהן נרגיש שאנחנו מוצפים, אבודים, תקועים, זקוקים לעזרה.
ומה הפלא, כשכל כך הרבה אתגרים וקשיים מקיפים אותנו ומאלצים אותנו להתמודדות מורכבת: בעיות רגשיות, משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם אובדן, שחיקה, לחץ, דיכאון, התמכרות, חרדה, מתח.
כל אלו עשויים ללוות אותנו באופן יומיומי, להכביד, להתיש ולייאש עד כדי צורך בעזרה חיצונית.
פנייה לטיפול פסיכולוגי תוכל להתבצע במקרים שונים:
קושי התמודדות עם פעולות יומיומיות
קושי להתמודד עם פעולות יומיומיות כתוצאה מקושי להתרכז, תחושת דאגה או מועקה קבועה למשל.
עצבות או דכדוך שנמשכים תקופה מסוימת
תחושה של עצבות או דכדוך שנמשכים כבר תקופה, או תחושה שהבעיות האישיות לא משתפרות למרות שניסיתם לפתור אותם ואפילו בעזרת בני משפחה וחברים.
גרימת נזק לעצמי או לאחרים
למשל צריכה מוגברת של סמים או אלכוהול, תחושה של וכחנות רבה או אגרסיביות ותוקפנות.
צורך בפריקה וקבלת תמיכה
פורקן וצורך בקבלת תמיכה, עצות, הבנה של מצבים רגשיים או חסמים וקבלת סיוע שישפר את התחושות ומקורן ויביא לרווחת חיים טובה יותר.
פסיכולוגיה או פסיכותרפיה?
פסיכותרפיסטים הם למעשה פסיכולוגיים שמתמחים בבריאות הנפש, הערכה התנהגותית ואבחון בעיות שנוגעות להקשרים הללו.
בפסיכותרפיה, המאמץ בין המטפל והמטופל הוא משותף: המטפל אמור לעודד את המטופל לשוחח על רגשותיו בגלוי כדי שיהיה אפשר לסייע לו.
פסיכולוגים לעומת זאת מסייעים למטופלים להבין טוב יותר את תחושותיהם ואישיותם ולפתח דפוסים בריאים, אך מתוך שמירה מלאה על פרטיות וחיסיון רפואי כך שהתחושות והרגשות נותרים בדרך כלל בתוך הסביבה הטיפולית בלבד.
פסיכולוג פרטי – תנאים לבחירתו
מחקרים מראים שככל ששיתוף הפעולה בין המטפל והמטופל יהיו טובים יותר, הסיכוי להצלחת הטיפול יעלה משמעותית. ולכן מלבד הרמה המקצועית והמומחיות של הפסיכולוג, חשוב לבחור בגורם שמקנה תחושת נוחות וביטחון ויוצר סביבה נעימה לשוחח בה על רגשות ולבטים מורכבים ביותר.
כדאי לשאול את הפסיכולוג/ית שאתם מעוניינים להיפגש עמם:
? כמה שנים את/ה עוסק/ת בפסיכולוגיה?
? הבעיה או הקושי שלי הם X. האם יש לך ניסיון בבעיות דומות לשלי?
? מהם תחומי המומחיות שלך? (טיפול זוגי או משפחתי, בנפגעי פוסט טראומה, התמכרויות, ילדים ונוער ועוד)
? מהו סוג הטיפול שמתבצע והאם לדעתך הוא יעיל לבעיה האישית שלי?
דרישות פורמליות חשובות
פסיכולוגיים בישראל עוברים תהליך הכשרה ארוך ומורכב, הכולל 5 שנות לימודים אקדמאיות (תואר ראשון ושני) הכוללות התנסות מעשית ואחריהן 4 שנים של התמחות מעשית.
כל אלו מגיעים לכדי 9 שנות הכשרה המסתיימות במבחן מומחיות וקבלת רישיון לעיסוק בתחום ממשרד הבריאות.
הרישוי מספק הפרדה ברורה בין הסמכה לעסוק בפסיכולוגיה על פי חוק ובין תחומי טיפול שאין בהם פיקוח ולכן לא בטוח שיהיה להם קוד אתי ברור ומחייב.
ההתמחות עצמה מתבצעת גם היא תוך צמידות לפסיכולוגים מנוסים וותיקים שמפקחים על פעילות המתמחה ומכשירים אותו.
מטבע הדברים ההתמחות מתבצעת במוסדות רלוונטיים כמו מכונים לבריאות הנפש, בתי חולים פסיכיאטריים ומוסדות ציבוריים רלוונטיים.
יעילות המפגש עם פסיכולוג פרטי
"נפש בריאה בגוף בריא" היא אמנם אמרה שחוקה למדי, אך היא מבהירה היטב כמה שזורה המערכת הנפשית בזו הגופנית.
אדם שמשפר את בריאותו הרגשית צפוי לשפר את בריאותו הכללית ולתפקד באופן חיובי יותר, להפחית מרמות הסטרס והחרדה, להפיג תחושות דכדוך ודיכאון ולהיפטר מסימפטומים נלווים למצב הרגשי כמו עייפות מתמשכת, כאב ופגיעה בביטחון העצמי.
עדויות של מטופלים שונים מוכיחות כי גם מספר מפגשים עם פסיכולוג משפרים את ההרגשה הכללית ותורמים להימשכותה וזאת בהשוואה לאנשים שכלל אינם מטופלים והרגשתם הכללית תשתפר, אם בכלל, רק כעבור פרק זמן משמעותי מאוד בחייהם.
האם הטיפול עובד?
שאלת השאלות בתחילתו של הטיפול הפסיכולוגי היא האם זה בכלל מצליח? ובכן, צריך להסתכל על הטיפול כתהליך וככזה, עליו להתגבש מתוך קביעת יעדים ברורים.
לכן המפגש הראשון בין המטפל והמטופל יוקדש בדרך כלל לקביעת יעדים ומטרות: התגברות על קושי מסוים, חסם רגשי שצריך לפתור, בעיה מסוימת שמבטאת תקיעות או מצב רגשי רעוע ודורשת התערבות חיצונית ועוד.
כמובן שחלק מהיעדים יזדקקו לפרק זמן ממושך יותר מאחרים ושבעיות שונות עשויות להיות מטופלות בדרך שונה לחלוטין מבעיות אחרות.
לכן חשוב להבין מהפסיכולוג מהו פרק הזמן הצפוי לתהליך ומתי יהיה אפשר לזהות התקדמות או להצביע על אי התקדמות, מה שעשוי לגרום לפסיכולוג לשקול דרכים נוספות.
כמטופלים חדשים שמעולם לא התנסו קודם לכן במפגש עם פסיכולוג, אתם עשויים לבטא מנעד רחב של רגשות, חלקם נעימים וחלקם פחות.
חשוב להבין שכל תחושה היא לגיטימית, בין אם מדובר בייסורי מצפון, רגשות אשמה או אפילו בושה ולשתף אנשים זרים בכל אלו זה באמת איננו דבר קל.
מלבד זאת, הטיפול שלוחץ במובן מסוים על נקודות כואבות ורגישות עשוי לחלץ מאיתנו תגובות שאינן צפויות ובעיקר את הצורך להתרחק או להסתייג מהגורם המטפל.
כאמור, שיתוף הפעולה למרות זאת הוא הגורם הקריטי ביותר להצלחת הטיפול וככל שהוא יימשך המטופל צפוי לחוש הקלה במצבו ובתחושותיו.
במצב כזה, הרי שאפשר להתחיל לחקור לעומק את ההתנהגות, התחושות והמחשבות שלנו, למצוא להן הסברים ולהתקדם מכאן לפתרונות שיספקו רווחה אישית מוצלחת.
זקוקים לטיפול פסיכולוגי? צרו קשר כעת עם אחד מהפסיכולוגים המומחים המופיעים אצלנו באתר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית ב CBT ותרפיה באמנות
התמחות: סיוע בזמן משבר וליווי לשינוי, חרדה, OCD ,דכאון, פוביות, ויסות רגשי, מיינדפולנס וקשיים חברתיים ביל
אזור בארץ: מודיעין,רחובות
שפה: עברית
אני מתרכזת בקשר טיפולי ממוקד, קרוב ושוויוני, מכיל, אמפטי, סבלני, המקנה כלים לצמיחה וגדילה תוך קבלה וחוסר שיפוטיות. משלבת גם פגיש

פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: בעיות במשפחה, משברים בגיל שלישי,נכויות ומחלות כרוניות,וויסות רגשי, ירידה בתפקוד, טראומה, OCD, הפרעו
אזור בארץ: קריות,צפון,אונליין
שפה: עברית,רוסית
מטפלת בנשים ונערות בגישה אינטגרטיבית דינמית ו-CBT. בקליניקה ואונליין. התמודדות עם משברי חיים,אובדן ואבל,חרדה,דיכאון,קשיים בינאישיי

עו״ס קלינית מומחית לתקשורת מקרבת
התמחות: התמודדות עם חווית תקיעות במישורי חיים מגוונים, דימוי עצמי נמוך, רווקות מאוחרת,
קשיי תקשורת ביחסים ב
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
עו״ס קלינית (MSW) מנחה את ״מקסימום אני״- קבוצה להתמודדות עם תחושת תקיעות ויצירת תנועה חדשה. מלווה סביב סוגיות של ״תקיעות״ או העדר
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אתיקה וערכים בטיפול צוות אתר על הספה
למטפלים שונים גישות שונות, הם מגדירים את הגבולות המתאימים להם בתוך ומחוץ לחדר הטיפול. האם הפסיכולוג שלי אוהב אותי יותר אם הוא מאריך את הפגישה איתי עוד חמש דקות. ומה זה אומר אם הוא חייך אלי חיוך שונה?
על פסיכולוגיה ובינה מלאכותית AI צוות על הספה
כלים מעולמות הבינה המלאכותית זמינים לנו היום, יותר מאי פעם, ומאפשרים חסכון בזמן ונגישות גבוהה למידע וליכולות, שבעבר לא היו זמינות לאדם הפרטי. במאמר זה ננסה לבחון את מכוון הדרכים בהן בינה מלאכותית יכולה לסייע בתחום הטיפול הנפשי – החל בשלב האבחון וכלה בשלב המענה הטיפולי.
השנה הזו נהיה בריאים יותר! צוות על הספה
לבריאות נפשית או רווחה נפשית יש היבטים רבים. הגעה לרווחה נפשית, שיש לה קשר ישיר לבריאות הנפשית ואף הגופנית שלנו, ניתנת להשגה ובמקרים רבים יש לנו שליטה רבה על הדרך לשם. הנה כמה נקודות למחשבה, שעשויות לעזור לכל אחד לחתור השנה לקראת בריאות נפשית טובה יותר.
מה ההבדל בין טיפול CBT לטיפול DBT? צוות אתר על הספה
טיפול CBT וטיפול DBT הן שתי גישות טיפוליות, שתי הגישות הטיפוליות הללו אולי נשמעות דומות, אך יש ביניהן הבדלים משמעותיים, ננסה להסביר על ההבדלים בין השיטות.