
דמי כיס לילדים – למה, כמה ואיך?
צוות על הספה
ילדים שמקבלים דמי כיס רוכשים מיומנויות רבות ומשמעותיות וחשוב לא פחות – מקבלים הצצה לעולם הערכים של ההורים בנוגע לכסף.
בעוד שבעבר נטו הורים לראות במתן דמי כיס פתרון פרקטי, שמאפשר לילדים לרכוש דברים קטנים לעצמם, הרי שהיום, הורים רבים רואים בכך גם הזדמנות לחינוך פיננסי מעשי ולהתנסות הילד באספקטים כלכליים חשובים לעתיד כמו ניהול תקציב ויצירת סדר עדיפויות.
מה ילדים לומדים מקבלת דמי כיס
ילדים שמקבלים דמי כיס רוכשים מיומנויות רבות ומשמעותיות וחשוב לא פחות – מקבלים הצצה לעולם הערכים של ההורים בנוגע לכסף.
ראשית, הם מקבלים את המסר החשוב של אחריות אישית על הכסף ואת התחושה שהוריהם סומכים עליהם שידעו לנהל תקציב מוגדר מראש בצורה הטובה ביותר.
בנוסף, הם רוכשים כלים וניסיון מעשי בנושאים החשובים לכל אדם שעתיד לנהל משק בית כלכלי: איך מחלקים את הסכום השבועי/חודשי כך שיספיק לכל התקופה? על מה בוחרים להוציא את הכסף? מה ההבדל בין צריך לרוצה ואיפה כדאי יותר להשקיע את דמי הכיס שניתנו? האם כסף הוא אמצעי או מטרה? כיצד מגדירים סדר עדיפויות אישי ובוחרים בין הפיתויים הרבים שמציפים אותנו בכל יום? מהן השפעות הפרסומות והתוכן השיווקי על הרצון האישי? באיזו מידה משפיע עלינו לחץ חברתי להוציא כספים על דברים שאולי לא היינו בוחרים באופן אישי? האם צריך להוציא את כל הכסף שיש ברשותנו, או שעדיף לשמור חלק ממנו לחסכון שיאפשר רכישה גדולה יותר בעתיד?
מעבר לכלים ומיומנויות העיקריות והערכיות הללו, ילדים שמקבלים דמי כיס לומדים גם מיומנויות חשבוניות בסיסיות וחשובות – חיבור וחיסור, חישוב אחוזים, עלות יחסית של מוצר אל מול תכולתו, הפחתת משקל האריזה להגעה למשקל נטו ועוד, כמו כן הם רוכשים מיומנויות רגשיות משמעותיות כמו דחיית סיפוקים, תכנון מראש במקום אימפולסיביות וכד'.
כמה דמי כיס לתת לילדים
כעקרון, דמי הכיס צריכים לגדול עם הילדים ולעמוד בהלימה לשלב ההתפתחותי שלהם. לילדים צעירים (גילאי 5-6) ניתן סכום סמלי של 5-10 ₪ בחודש כדי לאפשר להם התנסות ראשונית עם כסף שכולו שלהם.
ככל שהילדים גדלים, ניתן להגדיל את הסכומים שניתנים בכל שבוע או בכל חודש ובהדרגה להעביר לניהולם האישי חלקים נרחבים יותר מהתקציב שנוגע להם. בגיל התיכון, אפשר להגיע למצב שרוב הכספים הקשורים בהוצאות המתבגר/ת נמצאים בשליטתם ובאחריותם. ההדרגתיות
חשובה, כיוון שבכל שלב התפתחותי הילד רוכש יכולות ומיומנויות נוספות, לקראת ההגעה לבגרות, אז מצופה ממנו לנהל תקציב משק בית עצמאי בהצלחה.
אחריות וגבולות – למידה דרך הכיס
מילת המפתח בנושא (ובואו נודה על האמת, כמעט בכל אתגר הורי) היא גבולות.
השקיעו זמן ומחשבה בהגדרת הגבולות לשימוש בדמי הכיס, ראשית בין ההורים ולאחר מכן ביניכם לבין הילדים.
העובדה שלרשות הילדים עומד סכום מסוים, לא מאפשרת להם לעשות בו שימוש ככל העולה על רוחם, והשימוש צריך להתאפשר רק בתוך הגבולות המוסכמים מראש על ידי כל משפחה ובהתאם לעולם הערכים שלכם ההורים.
עשה ואל תעשה
תוכלו להגדיל את הסיכוי ללמידה אפקטיבית באמצעות ההתנסות בניהול דמי כיס, על ידי הקפדה על מספר כללי אצבע פשוטים:
1. הילד בזבז את דמי הכיס שלו ביום אחד ובא לבקש מקדמה על חשבון דמי הכיס הבאים? לא מומלץ. הלמידה לאחריות מגיעה מתוך ההתנסות והילדים צריכים ללמוד להסתדר עם מה שיש להם כרגע ולא ממה שעתיד להינתן להם בהמשך.
2. תנו לילדים כלים לחסכון שיאפשר להם לרכוש משהו גדול ויקר יותר שהם רוצים, הסבירו להם שכדאי להפריד את הכסף שהם מבקשים לשמור מתוך הסכום הכללי, כדי לא לעשות בו שימוש במסגרת ההוצאות ה"רגילות".
3. אל תשתמשו בדמי הכיס כאמצעי לאיום או לענישה, אם קבעתם מראש שהילדים מקבלים סכום קבוע בכל שבוע או חודש – עמדו בכך גם אם התנהגותם בשאר התחומים לא מקובלת עליכם.
4. עודדו את הילדים להגדיל את הסכום העומד לרשותם באמצעות עבודה, כמובן בהתאם לגיל וליכולת, לכסף שעובדים עבורו יש ערך שונה לחלוטין מכסף שניתן ללא עבודה.
5. נסו להגיע עם הילדים להסכם על אופן השימוש הבא בדמי הכיס שלהם: 50% לחיסכון עבור מטרות גדולות, 40% לשימוש לצרכים שגרתיים ופינוקים קטנים ו 10% למתנה או תרומה לאחר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת מוסמכת Li-CBT למבוגרים, ילדים ונוער
התמחות: חרדות למיניהן, חרדת בריאות, חרדת בחינות, חרדה חברתית, פוביות, דיכאון קל עד בינוני, דימוי עצמי, ערך
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה, ראשון לציון ואזור השפלה
שפה: עברית
אני מאמינה שהכוח לשנות את המחשבה בידינו. אימון לחשיבה אחרת מאפשר לחיות חיים שלווים ובטוחים יותר. במהלך הטיפול נלמד איך לחשוב אחר

עובדת סוציאלית קלינית MSW
התמחות: דיכאון, חרדה ופוביה, פוסט טראומה, בריאות הנפש, פגיעות מיניות, משברי חיים, מיניות וזהות מינית, התמכרו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
אני עובדת סוציאלית קלינית,מטפלת במבוגרים (18+) בקליניקה במרכז תל אביב. אני מאמינה כי יצירת קשר משמעותי, במרחב מכיל ולא שיפוטי, יכו

פסיכולוג קליני רפואי וחינוכי
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים.או סי די,אובדנות,שכ
אזור בארץ: שרון,הרצליה,רעננה,כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
התמחות: ניסיון רב שנים בטיפול בתסמונות מסדר גודל קל- בינוני - חמור של חרדה, דיכאון, אובדנות, דיסטימיה, או סי די, הפרעות אישיות ל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך ילדים מביעים רגשות דרך משחקים? צוות אתר על הספה
משחק הוא חלק מהותי וחיוני בתהליכי התפתחות הילד. המשחק מאפשר לילדים לחקור, לבטא ולעבד רגשות מגוונים בסביבה בטוחה ותומכת. באמצעות משחקי תפקידים וכלים משחקיים אחרים, ילדים לומדים להבין ולהביע רגשות, מפתחים אמפתיה, ומשפרים את כישורי התקשורת והיכולות החברתיות שלהם, תוך התנסות במצבים מורכבים מחיי היומיום.
מתבגרים וסמארטפון חלק ב' יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
אוקי, אז הבנו שהסכנה עיקרית הטמונה בשימוש בסמארטפון לא נובעת מחשיפה לתוכן לא ראוי, פגיעה בזיכרון וכדומה אלא מפגיעה בבחירה החופשית, האינטימיות והאמפתיה שלנו, ובמילה אחת, אנושיות. ומה בתכל'ס ההשלכות על חיי היומיום של הילדים שלנו?
התמודדות עם חרדות המלחמה בעזרת טיפול CBT צוות אתר על הספה
חרדה היא תגובה נורמלית במצבי איום וסכנה, מעטים האנשים בישראל שלא מתמודדים עם רמת מסוימת של חרדה, בעקבות האירועים שהחלו ב 7/10 והמלחמה המתנהלת מאז. חשוב לציין כי פחד הוא תגובה טבעית מאוד במצבי חירום מהסוג שאנו חווים כבר למעלה מחודש.
חוגים לילדים צוות אתר על הספה
עם תחילתה של השנה תיבת הדואר שלנו מוצפת בפרסומים מדי יום של החוגים המוצעים לילדים. כך גם הילקוטים של הילדים- בבית הספר ומחוצה לו דוחפים להם לידיים עשרות פלאיירים על החוגים המוצעים השנה ברחבי הארץ.