חרדת בחינות אצל ילדים ומבוגרים ואיך מתמודדים עמה
צוות על הספה
כדאי לדעת שחרדת בחינות היא תופעה שכיחה מאוד. למעשה, כמעט כל אחד מאתנו יחווה אירוע של חרדת בחינות מתישהו במהלך חיינו
החיים המודרניים במאה ה – 21 רצופים בבחינות. יש אינספור סוגי בחינות, עיוניות ומעשיות, בחינות בכתב ובעל פה, בחינות לצרכי קבלה לעבודה, בחינות של יכולות טכניות, בחינות הסמכה (לקבלת רישיון נהיגה למשל) אפילו בחינות להערכת כושר גופני, כישורי ירי ועוד.
ישנם יתרונות למתח הנלווה לרצון שלנו להצליח ולחשש שמא לא יעלה הדבר בידינו. תחושות כאלה מדרבנות אותנו להפשיל שרוולים ולעשות את מה שצריך כדי להשיג תוצאות טובות. אולם יש מי שאצלם לא מדובר ברמה סבירה של מתח, הפחד מהבחינה הופך עז כל כך עד שהוא פוגם משמעותית ביכולת להתמודד עמה בהצלחה. תופעה זו מכונה חרדת בחינות, ישנם גורמים שונים העלולים לעורר אותה והיא עשויה להופיע אצל ילדים ומבוגרים.
בעבר מי שסבלו מחרדת בחינות נאלצו פשוט להתמודד עמה בכוחות עצמם ולהשלים עם כך שהם מתקשים להפגין את מלוא כישוריהם. חשוב לדעת שכיום יש מגוון טיפולים יעילים המסייעים לנטרל את העוקץ של חרדת בחינות ולאפשר למי שנוטים לסבול ממנה להשיג תוצאות המשקפות נכוחה את יכולותיהם.
איך מתמודדים עם חרדת בחינות, והאם ישנה דרך למצות את היכולת על אף החרדה המלווה את המעמד? איך ניתן לזהות שאכן קיימת בעיה וכיצד אפשר להפחית את עוצמות החרדה לקראת בחינה משמעותית? על ההתמודדות עם חרדת בחינות – לפניכם.
כשמתח בריא הופך לחרדה משתקת
כדאי לדעת שחרדת בחינות היא תופעה שכיחה מאוד. למעשה, כמעט כל אחד מאתנו יחווה אירוע של חרדת בחינות מתישהו במהלך חיינו. חרדת בחינות הגורמת פגיעה משמעותית לאורך זמן מופיעה אצל כ- 15% מן האוכלוסייה, בשכיחות שווה בין גברים ונשים, בכל הגילאים (החל מילדים בבית הספר יסודי וכלה בסטודנטים) וללא תלות ביכולת אקדמית.
סימנים שצריכים לעורר חשד שכבר אין מדובר ברמה סבירה של מתח עשויים להיות נפשיים, קוגניטיביים (הכרתיים - מחשבתיים), התנהגותיים וגם פיזיים. מבחינה נפשית עשויים להופיע עצבנות, דכדוך (עד כדי דיכאון ממש) והתקפי חרדה משתקים. מבחינה קוגניטיבית תיפגע היכולת להתרכז, לשנן ולזכור, תהיה הערכת חסר של הסיכוי להצליח (עד כדי הרמת ידיים מראש) ועשויים להתפתח דפוסי התנהגות כגון דחיינות, דילוג על שאלות שנתפסות כ"קשות מדי", הימנעות מבחינות (עד כדי בחירת קריירה שאינה מחייבת לימודים) ועוד. כמו בהתקפי חרדה אחרים גם לחרדת בחינות נלווים לא פעם סימפטומים פיזיים כגון דופק מואץ, הזעה, כאבי ראש, תחושות חום או קור, בחילות, הקאות ועוד. סימפטומים של חרדת בחינות עשויים להופיע בתקופת ההכנה למבחן, לקראת המבחן עצמו, ממש במהלך המבחן או כל שילוב בין מועדים אלה.
טיפול מקצועי בחרדת בחינות
מי שסובלים מחרדת בחינות יכולים לנסות להתמודד עמה בעצמם תוך אימוץ הרגלים המפחיתים את רמת המתח שהם חווים, תרגול מדיטציית מיינדפולנס (קשיבות) למשל, עיסוק בפעילות גופנית, למידה בקבוצה, הימנעות מלמידה ביום שלפני המבחן ובמקום זאת דווקא לנוח, לטייל, ללכת לים וכד'. ישנם גם מגוון של טיפולים היכולים לסייע למי שמעוניינים בפתרון מקיף לטווח ארוך ולמי שסובלים מחרדת בחינות חמורה שגובה מהם מחיר כבד. בין שיטות הטיפול השונות ישנם טיפולים פסיכותרפיים (בשיחה), טיפולי ביו-פידבק, טיפול בהיפנוזה, טיפול בשיטת EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), דמיון מודרך, NLP (Neuro Linguistic Programming) טיפול תרופתי (תרופות נוגדות חרדה) ועוד. ישנן שיטות המתאימות פחות לילדים ולפעמים צריך לנסות כמה שיטות טיפול עד למציאת זו המניבה תוצאה משביעת רצון. חשוב לבחור מטפל שהינו איש מקצוע מנוסה שכבר סייע לרבים אחרים להתמודד בהצלחה עם חרדת בחינות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה, התמכרויות, קשיים בזוגיות, בעיות הסתגל
אזור בארץ: מושב בית עובד, ראשון לציון, נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית
בתהליך הטיפולי אני שמה דגש רב על הקשר שנוצר ביני לבין המטופל, תוך ניסיון ליצור פתיחות, אמון, ביטחון ותקווה המאפשרים התבוננות ללא ש
עובד סוציאלי ופסיכותרפיסט
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, משברי חיים, אבדן ושכול, קשיים בזוגיות, קשיים ביצירת קשרים בין אישיים, טרא
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים, רמת גן
שפה: עברית
וותק של 20 שנה בעבודה עם בוגרים. מומחה בעבודה עם מצבי טראומה מתמשכת וPTSD, אבדן ושכול, וקשיים ביחסים בינאישים. מטפל במצבים של דיכא
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מומחית להתמכרויות
התמחות: תקשורת מקרבת וקשיי תקשורת, מרחק וקרבה ביחסים,כלים לפתרון ריבים והתאוששות מהירה מהם, משברים בזוגיות,
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, נתניה וחדרה
שפה: עברית
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מנוסה לטיפול זוגי בנושא תקשורת,כלים לפתרון ריבים והתאוששות מהירה,פרק ב', ועוד. בנוסף, טיפול גמילה ו
שגית עשרי- פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת M.S.W
התמחות: פסיכותרפיה למבוגרים ולמתבגרים, טיפול זוגי ומשפחתי סביב משברים אישיים ומשפחתיים, יעוץ והדרכת הורים
אזור בארץ: מרכז,כפר סבא
שפה: עברית
מומחיות וניסיון קליני רב שנים בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי. משלבת גישות מקצועיות בהתאם לצורך. מניסיוני,טיפול טוב מאפשר תנועה ושינוי ל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
בדידות אצל ילדים ומתבגרים צוות אתר על הספה
בדידות חברתית אצל ילדים ובני נוער היא נושא טעון מבחינה רגשית. כל הורה רוצה לראות את ילדיו פורחים מבחינה חברתית, מקובלים בקרב בני גילם, במציאות, חלק מהילדים חווים קשיים בתחום, מתמודדים עם בדידות.
חרדת בחינות אצל ילדים ומבוגרים ואיך מתמודדים עמה צוות על הספה
עולמנו בנוי כך שכולנו נדרשים להיבחן באופנים שונים במהלך החיים. בדרך כלל כדי להצליח בבחינה יש להתכונן אליה ברצינות, להיות מרוכזים במהלך ביצוע הבחינה וכך להפגין את כישורינו במיטבם. מעצם היותן מעמד בו מצפים מאתנו להוכיח יכולותינו, בחינות כרוכות כמעט תמיד במתח.
איך לטפל בהתמכרות לאכילה? צוות על הספה
האוכל בעולם המודרני, חדל כבר מזמן להיות רק אמצעי הזנה חיונית והישרדות הגוף ,הופך לנשוא מורכב הרבה יותר. אנשים מנהלים מערכות יחסים מורכבות עם אוכל מהווה, עבור חלקם, גורם מנחם מול קשיי החיים, סמל סטטוס, אמצעי בילוי ודרך להבעה עצמית.
הקורונה מעוררת אצלכם חרדה? יש מה לעשות צוות על הספה
השנה האחרונה עימתה כמעט את כל האנשים בעולם עם הגרועים שבפחדים – חשש לשלומם הפיזי של ההורים המבוגרים, דאגה לשלומם הנפשי ובריאותם של הילדים שנאלצו להתנתק משגרת היום המוכרת, הצורך להימנע ממגע עם אחרים, אהובים ככל שיהיו...