דיכאון עונתי
צוות על הספה
רוב המומחים מקשרים בין דיכאון עונתי לבין הירידה בכמות שעות האור הפוגעת בתפקוד התקין של השעון הביולוגי, מה שעלול להביא לירידה בסרוטונין- מוליך עצבי הידוע בהשפעתו על מצב הרוח, ובמלטונין - הורמון המשפיע על דפוסי השינה ועל מצב הרוח.
מה הוא דיכאון חורף?
תסמיניו של דיכאון החורף, או בשמו המקצועי- דיכאון עונתי (S.A.D ) דומים מאד לתסמיני דיכאון רגיל, אלא שהם נעלמים כאשר מסתיימת עונת החורף. בין התסמינים אפשר למצוא-
מצב רוח ירוד, בכי, ייאוש
שינויים בהרגלי האכילה (אכילת יתר או אכילה פחותה)
שינויים בהרגלי השינה (שינה מרובה או קשיי שינה)
חוסר ריכוז וקושי בקבלת החלטות
האטה בדיבור, חוסר מנוחה
קשיים חברתיים
ועוד.
למה זה קורה?
רוב המומחים מקשרים בין דיכאון עונתי לבין הירידה בכמות שעות האור הפוגעת בתפקוד התקין של השעון הביולוגי, מה שעלול להביא לירידה בסרוטונין- מוליך עצבי הידוע בהשפעתו על מצב הרוח, ובמלטונין - הורמון המשפיע על דפוסי השינה ועל מצב הרוח.
מזווית ראייה אחרת- חושך הוא סמל אוניברסלי לקושי, לעצב. ארכיטיפ בלשונו של הפסיכואנליטיקאי גוסטב יונג. כשהחושך גובר בטבע שסביבנו, אנו מתוודעים למחוזות החשוכים, האפלים בנפשנו. המפגש גורם לנו סבל, בכל שנה מחדש.
על כך כדאי להוסיף את עובדה שבחורף ישנה פעמים רבות ירידה בפעילות הגופנית ובכמות המפגשים החברתיים, ועלייה בשעות מסכים. כל הללו משפיעים על הנטייה לדיכאון.
איך מטפלים?
קיימים מספר טיפולים לדיכאון עונתי, בהתאם לתפיסה של גורם הדיכאון העיקרי.
אילו הסוברים כי השינויים ההורמונלים הנגרמים בשל מיעוט שעות האור הם הגורם המרכזי, מציעים טיפול על ידי חשיפה מבוקרת לאור. מדובר על חשיפה לאור בעוצמה של 10,000 LUX ממרחק של 12-18 אינטש (כ-30-40 סנטימטר) למשך 30 דקות ביום בשעות הבוקר המוקדמות. מחקרים מאשרים כי בזמן טיפול באור ישנו שיפור ניכר בתסמיני הדיכאון, אולם עם סיום הטיפול- חוזרים התסמינים כשהיו.
בנוסף קיימת אפשרות לטיפול בעזרת תרופות פסיכיאטריות, כפי שמקובל לטפל בדיכאון רגיל. תרופות ממשפחת ה ssri או ה snri הוכיחו את יעילותן במקרים רבים.
אילו הרואים את הדיכאון העונתי כנגרם מההשוואה הסימבולית בין חושך "חיצוני" ל"פנימי", שמים את הדגש על טיפול דינמי- בעזרת שיחה או באמצעים דינמים אחרים (פסיכותרפיה, אומנויות, פסיכודרמה וכיוב'), במטרה לגעת באופן מרפא בפצעי העבר השבים ונפתחים בזמן החורף. טיפול דינמי מתקיים בקביעות אחת לכמה ימים או אחת לשבוע, והוא בנוי על בניית קשר טיפולי של אמון, על פרשנות עומק לאירועי הווה מתוך עמדה אמפתית, ועל תמיכה אישית אנושית בתהליך ההחלמה.
בנוסף יש המטפלים בדיכאון חורף בעזרת טיפול קוגנטיבי התנהגותי- CBT. זהו טיפול השם את הדגש על האופן בו המחשבות מייצרות את הרגשות, ושינויי מחשבה יכולים לשנות את תחושות הדיכאון. טיפול CBT יכול להיות גם טיפול מונע לדיכאון, על ידי חיזוק המחשבות החיוביות והיעילות.
דיכאון עונתי הוא שכיח וניתן לטיפול ולריפוי בדרכים שונות, מומלץ לפנות לאיש מקצוע לקבלת ייעוץ ותכנית טיפולית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: משבר, טראומה, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, טיפול בילדים, טיפול במתבגרים, הדרכת הורים, בחירת מקצו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן, אבן יהודה, תל מונד, נתניה, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית
הטיפול מיועד לכל מי שסובלת, למי שנתקע בדרך, נתקל בדבר מה שלא עובד פתאום, או מזה זמן רב… כדאי לפנות כשישנן שאלות חיים מבלבלות או כש
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: שרון,עמק חפר,חדרה
שפה: עברית
מדריכה מטפלים ומטפלת במבוגרים ומתבגרים, זוגות ומשפחות וביחסי הורים וילדיהם (הצעירים או הבוגרים). בעלת ניסיון קליני רב בטיפול המבוס
פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת רגשית, MA בייעוץ חינוכי
התמחות: טיפול בחרדות ובדימוי עצמי נמוך, לקויות למידה קשב וריכוז, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, טיפול
אזור בארץ: טבעון, רמת ישי, יוקנעם, עמק יזרעאל, אזור הצפון
שפה: עברית
טיפול בילדים, נוער ומתבגרים , בעלת ניסיון רב בטיפול במשברים, חרדות, דימוי עצמי, מעברים ושינויים, התמודדות עם קשב וריכוז, הדרכת הור
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
“Darling, I know you are suffering and I am Here for You,”
הפינוק ועונשו- לגדל ילד אומלל רועי אזולאי
בכול בית ולכול זוג הורים ישנה את הדרך שלהם לחנך את ילדיהם, אך על דבר אחד אין עורערין - חינוך באמצעות פינוק מוביל להתפתחות נפשית והתנהגותית קשה וכי ילד שגדל על טהרת הפינוק יגדל להיות אומלל.
על טיפול בתנועה – כי לפעמים צריך פשוט לזוז צוות על הספה
לעיתים קרובות אנחנו מדברים על הקשר בין גוף לנפש ואין אדם שלא שמע במהלך חייו את הביטוי "נפש בריאה בגוף בריא", אך האם ידעתם שחלקים מסוימים בגופנו מעידים על מצבנו הנפשי ועושים זאת ללא שימוש במילים? יתרה מכך, האם ידעתם שניתן לטפל בנפש ומצוקותיה באמצעות תנועת הגוף?
מתי כדאי ללכת לפסיכולוג תעסוקתי? גל שי - פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
זהותו התעסוקתית של אדם מושפעת מאישיותו, ומההתנסויות וההזדמנויות אליהן נחשף במהלך חייו. הזהות התעסוקתית משפיעה רבות על הביטחון העצמי ושביעות הרצון הכללית. לסוגיות של שביעות רצון בעולם העבודה יש השלכה על הדימוי העצמי ועל המידה בו האדם מרוצה מחייו