
שיעורי הבית של הילדים- כיצד נדע עד כמה להיות מעורבים?
צוות על הספה
במקרים שהילד לא מגלה מוטיבציה להכנת השיעורים, חשים הורים רבים כי זוהי אחריותם להביא למילוי המטלה הלימודית. חלקם ינסו לעורר מוטיבציה בדרכים משלהם- הצעת פרס למשל, חלקם יאיימו בעונשים או ישבו ליד הילד עד שיסיים, וחלקם אף ישלימו את שיעורי הבית במקום ילדם.
לעומתם יש הרואים בשיעורי הבית העברת אחריות על הלמידה מן המורה- אל ההורים, מעמסה מיותרת על זמנם החופשי של הילדים, וגורם מרכזי לסכסוכים בין ההורים לבין הילדים.
בפועל המצב הוא שמרבית המורים עדיין סוברים כי שיעורי הבית הינם חלק אינטגרלי ממערך הלמידה, והילדים אמורים להתמודד עם הנושא בכוחות עצמם או בסיוע הוריהם.
מחקרים מראים כי המוטיבציה של ילדים להכנת שיעורי בית היא בדרך כלל "מוטיבציה חיצונית": ציון והערכה מצד המורה או ההורה, תחרות, וכמות קטנה של שיעורים- כל הללו יעוררו מוטיבציה להכנת שיעורים.
גורם מוטיבציוני נוסף חשוב הוא רמת המסוגלות וההבנה- כשהתלמיד חש כי משימת השיעורים מותאמת ליכולותיו וכי קיים סיכוי רב להשיג ציון גבוה במטלה- רמת המוטיבציה תהיה גבוהה יותר מאשר כשקיימת תחושת אי מסוגלות וכישלון כתוצאה מהישגים נמוכים בעבר.
במקרים שהילד לא מגלה מוטיבציה להכנת השיעורים, חשים הורים רבים כי זוהי אחריותם להביא למילוי המטלה הלימודית. חלקם ינסו לעורר מוטיבציה בדרכים משלהם- הצעת פרס למשל, חלקם יאיימו בעונשים או ישבו ליד הילד עד שיסיים, וחלקם אף ישלימו את שיעורי הבית במקום ילדם.
אולם גם במקרה זה כמו בסוגיות חינוכיות אחרות, ההורים לא צריכים לעבוד במקום הילד, אלא- ליצור סביבה בה יוכל הילד לבצע את מטלותיו מתוך מוטיבציה עצמית ותוך מיצוי יכולותיו.
סביבה כזו היא סוביקטיבית ותלויה בילד, במורים ובמשפחה. הנה כמה עצות ליצירת סביבה טובה להכנת שיעורי בית עבור ילדים:
1. פינת עבודה: ישנם ילדים הזקוקים לשקט, לכסא ולשולחן על מנת לעבוד. ישנם ילדים המעדיפים לזוז או לשכב על הרצפה, וכאלו שיעדיפו לשמוע מוזיקה בזמן עבודתם. נסו להכיר את ילדיכם ולתת לו את סביבת העבודה האופטימלית לצרכיו
2. זמן העבודה: יש ילדים המעוניינים לבצע את שיעורי הבית מייד עם בואם מבית הספר, ואחרים זקוקים לזמן מנוחה. שוחחו עם הילד והחליטו מה היא השעה ביום המוקדשת למטלות הבית. אל תסכימו לשעת לילה- זה תמיד רעיון לא מוצלח. צהרים ואחה"צ הם הזמנים המתאימים ביותר.
3. אמון ונוכחות: ילדיכם זקוקים לדעת כי אתם מאמינים בהם וביכולותיהם, לשם כך הם זקוקים לכם בסביבה, אך לא קרוב מידיי. כשאתם קובעים עם הילד את זמן ומקום השיעורים- שימו לב שאתם יכולים להיות נוכחים בזמן זה בקרבת הילד, זמינים למענה על שאלות או לאמירת מילה טובה של שבח או עידוד.
4. רמת השיעורים וחוויית הצלחה: המורה נותן את שיעורי הבית בהתאם לציפיותיו מכלל התלמידים. אם אתם חושבים שילדכם זקוק להתאמה של שיעורי הבית על מנת שיחווה הצלחה, שוחחו עם המורה. אולי ימליץ המורה על איבחון לצורך קבלת התאמות, ואולי יוכל להתאים את סגנון השיעורים לילדכם מבלי לפגוע בתוכן (למשל- לאפשר לילדכם לענות על השאלות בצבעים שונים של עטים במקום בעיפרון, או לכתוב שיר במקום סיכום אקדמי, וכיו'ב)
5. זכרו תמיד כי מטרת שיעורי הבית היא להעניק לילדכם מיומנויות של למידה, אירגון זמן, וחווית הצלחה. אם הכנת השיעורים הפכה לעסק מתיש, מעורר מריבה וכשלונות- כנראה שצריך לחשב כיוון מחדש. היו תמיד בדיאלוג עם ילדכם ועם איש החינוך על מנת להפוך את חווית שיעורי הבית לחוויה מעצימה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסט, עוס קליני דינמי, Msw
התמחות: בריאות הנפש,דיכאון,אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים, דיכאון , חרדות, פוסט טראומה,יחסים בין אישיים,
אזור בארץ: קריות, משגב, כרמיאל
שפה: עברית
פסיכותרפיסט, ניסיון עשיר בטיפול במתבגרים ומבוגרים עם מצבי חיים מורכבים המבקשים לחולל שינוי משמעותי. מאמין שניתן להעזר בטיפול כמרחב

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת.
התמחות: מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, בעלת ניסיון רב בעבודה עם זוגות, משפחות ויחידים. משלבת בין גישות מגוונות
אזור בארץ: אריאל, פתח תקווה, אזור המרכז, הוד השרון, אזור השומרון
שפה: עברית
מומחיות וניסיון קליני רב שנים בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי. משלבת גישות מקצועיות בהתאם לצורך. ועבודה על יחסים. מניסיוני,טיפול טוב מאפ

עובדת סוציאלית, מטפלת EMDR ו See far CBT
התמחות: התמודדות עם חרדה, פוסט טראומה, פוסטראומה מורכבת, משברי חיים, קבלת החלטה ושינויי, טיפול בקליניקה או א
אזור בארץ: צפון
שפה: עברית
טיפול ממוקד למתמודדים עם חרדה, פוסט טראומה,פוסטראומה מורכב כעס בלתי נשלט, התמודדות עם משברי חיים (גירושין, אובדן), קבלת החלטה ושינ

פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות במיניות וזהות מינית,אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,כפר סבא
שפה: עברית
מטפלת בנוער, ילדים ומבוגרים בגישה דינמית, בשילוב CBT .מאמינה כי דרך המפגש הטיפולי ניתן להתקרב לעצמנו, להקל על הכאב ולהניע שינוי בכ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך לטפל ב OCD אצל ילדים? צוות על הספה
הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) היא הפרעה נפשית המתבטאת במחשבות טורדניות ובלתי נשלטות המביאות להתנהגות כפייתית וטקסית, בניסיון להרגיע אותן ולשכך את החרדה שהן מעוררות. על פי מדריך DSM האמריקאי, 25% ממקרי ה OCD מאובחנים עד גיל 14
לחץ חברתי איך ומתי זה מתחיל? הילה שבורון
הלחץ שחווים ההורים מהילדים שרוצים ורוצים ורוצים כל כך- מעוור פעמים רבות את יכולת קבלת ההחלטות של ההורים עצמם, דוקא במקומות בהם הילד הכי צריך את הוריו בעלי הראייה המפוכחת.
מה עושים כשבן או בת הזוג מסרבים ללכת לטיפול זוגי? צוות על הספה
עובדה ידועה היא כי יחסים בין בני אדם אינם סימטריים, בוודאי כשמדובר ביחסים זוגיים, ולכן פעמים רבות אנחנו נתקלים בתפיסות שונות מהותית של שני בני הזוג ביחס לאיכות הקשר הזוגי, ביחס לשאלה האם צריך לנקוט פעולה כדי לטפל בו ומהי אותה פעולה שיש לנקוט.
איך לטפל בפחדים של ילדים? צוות על הספה
פחד הוא תחושה טבעית וחשובה, בכל גיל. הוא מגן עלינו מפני סכנות וגורם לנו להימנע מדברים שעלולים לפגוע בנו. כולנו מכירים גם את הפחדים המופיעים כאשר אין כל סימן ברור לסכנה מיידית וממשית והפחדים הללו, שנקראים גם פוביות, שכיחים בעיקר אצל ילדים שעדיין מפתחים את אישיותם