
מה הוא ADHD וכיצד ניתן לטפל בו?
צוות על הספה
ADHD איננו מחלה, ה"תסמינים" המתוארים הם קווי אופי בעלי יתרונות גדולים, אולם הם מקשים על ההתמודדות במסגרות החינוכיות המקובלות ובמשפחה, מה שיכול לגרור סיבוכים וקשיים בהמשך.
ילדים עם ADHD או הפרעות קשב וריכוז חווים קושי להקשיב ולהתרכז בדברים לאורך זמן, ובנוסף ברוב המקרים מתלווה לתופעה גם התנהגות אימפולסיבית ולפעמים גם פעילות יתר.
מאחר והתופעה כוללת גם קטגוריות של קשיי קשב וגם קטגוריה של אימפולסיביות, מקובל לסווג אותה לשלשה תתי- סוגים:
א. בעיקר בעיית קשב: Inattentive type
ב. בעיקר היפראקטיביות: impulsive Hyperactive type
ג. צורה משולבת: Combined type
איך מזהים ילד עם בעיית קשב?
הילד ינטה לאבד דברים, לאבד עניין במטלות ארוכות, לא ישים לב לפרטים או יבצע שגיאות טיפשיות במשימות שלו. הילד לא עושה זאת בכוונה, והוא גם לא "עצלן"! הוא סובל מקושי שניתן לטיפול.איך מזהים ילד עם בעיית היפראקטיביות?
הילד יתקשה לשבת במנוחה וירבה לזוז, הוא ייצר רעש, יתקשה לחכות לתורו, יקטע אנשים ולפעמים גם יציק. גם במקרה זה הילד לא עושה בכוונה, והוא לא רע או חוצפן. גם הוא סובל מקושי שניתן לטפל בו.איך מזהים ילד עם הצורה המשולבת?
זוהי הצורה המוכרת ביותר מאחר והיא הבולטת ביותר. ילדים עם ADHD מהסוג של הפרעת קשב ואימפולסיביות יתקשו מאד לתפקד בסביבה החינוכית, ואם לא יטופלו הם עלולים לפתח דימוי עצמי נמוך, התנהגויות שליליות ובעיות חברתיות.על מנת לשלול גורמים אחרים לסימפטומים, יש לשים לב שהתסמינים מופיעים בשתי מסגרות לפחות, למשל- בבית הספר ובבית. אם התסמינים מופיעים רק במסגרת אחת, ייתכן שהקושי נובע מאותה המסגרת. בנוסף יש לשלול הפרעות אחרות כמו הפרעות חרדה או אישיות,
הפרעות למידה, בעיות ראייה או שמיעה ובעיות בריאותיות נוספות.
ADHD איננו מחלה, ה"תסמינים" המתוארים הם קווי אופי בעלי יתרונות גדולים, אולם הם מקשים על ההתמודדות במסגרות החינוכיות המקובלות ובמשפחה, מה שיכול לגרור סיבוכים וקשיים בהמשך.
איך מאבחנים ADHD ומה הטיפול המתאים ב ADHD?
אבחון של ADHD , הפרעת קשב וריכוז נעשה אצל פסיכיאטר או אצל נוירולוג, והוא כולל:
1. הערכה התפתחותית
2. בדיקה קלינית (ריאיון אצל רופא/ה)
3. מילוי שאלונים על־ידי ההורים ו/או המורים
4. מבחן ממוחשב (לא תמיד)
5. סיכום והמלצות לטיפול של רופא יועץ
במידה ותוצאות האבחון הן חיוביות ונמצא שיש לילד ADHD מומלץ לפנות מייד לטיפול באחד או יותר מהאמצעים הבאים:
1. נטילת ריטלין - הריטלין והתכשירים ממשפחה זו הוא תרופה לזמן מוגבל שאינה ממכרת, היא משפרת באופן משמעותי את יכולת הריכוז ומאפשרת למידה והתנהגות נאותה במסגרת החינוכית. ההחלטה על נטילת ריטלין לרוב היא מורכבת למשפחה ועלולה לעורר התנגדות.
2. טיפול רגשי- על מנת להתמודד עם ההשלכות הרגשיות של הADHD שכוללות לפעמים דימוי עצמי נמוך, חרדה וקשיים חברתיים.
3. הדרכת הורים- ילדים בעלי ADHD הם מאתגרים מבחינה התנהגותית, אולם הצבת גבולות ויעדים מותאמים על ידי ההורים יכולה להפחית באופן משמעותי את התסמינים ולשפר את איכות החיים של המשפחה כולה.
4. טיפול התנהגותי- תכנית של הצבת יעדים קצרי מועד וברי השגה לילד, המלווה על ידי איש מקצוע.
5. רפואה משלימה וטיפולים אלטרנטיביים- עשויים לתרום לרוגע ולשפר את התפקוד .
6. פעילות גופנית המייצרת עוררות טבעית של הגוף יכולה לסייע רבות.
הטיפול מאפשר לילד להתמודד עם הקושי שלו באופן בונה ומצמיח, ומאפשר למשפחתו ללמוד כיצד להפוך את החיסרון ליתרון ולגורם מעצים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מדריך ויועץ ארגוני
התמחות: טיפול פסיכולוגי, הדרכת מטפלים, טיפול קבוצתי, יעוץ ארגוני, אבחונים לפונדקאות, חוות דעת לבתי משפט
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מדריך, מדריך אנשי טיפול מתחום בריאות הנפש, עבודה עם צוותים וקבוצות. מעביר סמינרים תאורטיים לאנשי מקצוע וכן מציע סדנ

עובד סוציאלי ופסיכותרפיסט
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, משברי חיים, אבדן ושכול, קשיים בזוגיות, קשיים ביצירת קשרים בין אישיים, טרא
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים, רמת גן
שפה: עברית
וותק של 20 שנה בעבודה עם בוגרים. מומחה בעבודה עם מצבי טראומה מתמשכת וPTSD, אבדן ושכול, וקשיים ביחסים בינאישים. מטפל במצבים של דיכא

פסיכותרפיסטית קלינית מוסמכת (MSW)
התמחות: דיכאון, חרדה, טראומה, משברי חיים, זהות ומגדר, יחסים, פריון הריון ולידה, הורות ואל-הורות, הדרכת הורים
אזור בארץ: תל אביב ,שפלה ,טיפול אונליין ,מזכרת בתיה ,גדרה ,יישובי גדרות ,רחובות ,מודיעין
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בליווי וטיפול בנשים, גברים, בוגרות.ים-צעירות.ים. אני מאמינה כי קשר טיפולי / קשר הדרכה טוב, בטוח ומכיל מאפשר מסע של
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
האם כל הילדים נולדו שווים? נעמה גוטמן- וייזר, פיזיותרפיסטית
אם, אשר תינוקה אינו מבצע את הפעולות שילדים אחרים מבצעים, מרגישה תסכול וחרדה, ומתחילה לתהות, אם משהו לקוי אצל ילדה או שאולי הוא זקוק לטיפול או לאבחון מיוחד. השוואות אלו אינן נחלתן של אמהות טריות בלבד.
ריבים בין אחים – מתי צריך טיפול משפחתי? צוות על הספה
אין אחים שלא רבים ולמעשה, כפי שתראו מיד, למריבות הללו יש תפקיד התפתחותי חשוב. יחד עם זאת, לעיתים תדירות הריבים או עוצמתם חורגות מהנורמה ופוגעות במרקם החיים בבית. במקרים הללו כדאי לגשת לטיפול משפחתי.
ביבליותרפיה – אל עצמי דרך המילים גיא ביסמוט - ביבליותרפיסט
מרגע הלידה, אנו מוקפים באינסוף מילים וסיפורים, שמעצבים אותנו ומהדהדים בנו רגשות עמוקים. מסיפורים לפני השינה, יומנים, ספרים, שירים וזכרונות, אנחנו מזהים חלקים בעצמנו בטקסטים השונים ויכולים דרכם להעמיק את ההבנה וההיכרות עם עצמנו. הקסם של האינטראקציה בינינו לטקסטים, נמצא בליבה של הביבליותרפיה
הילד משקר כל הזמן? כך תתמודדו עם זה צוות על הספה
עבור הורים רבים, אמירת אמת היא ערך חשוב והם מתאכזבים לגלות שהילד או הילדה שלהם עושים שימוש בשקר, כאמצעי להשגת מטרות ולעיתים אפילו בלי סיבה נראית לעין. האכזבה מובילה לכעס של ההורה על הילד ועל עצמו, וכך נוצר מעגל של תגובות הדדיות, אשר לא מסייע לשיפור המצב או לחיזוק ההבנה ההדדית בין ההורים לילדים.