
התמודדות נפשית עם מחלת הסרטן
יוסי אוסדון פסיכולוג חינוכי מומחה
אחת מכל תשע, זאת הסטטיסטיקה, אחת מכל תשע תחלה בסרטן השד!
הזמן: תחילת פרקטיקום בפסיכולוגיה רפואית שנת 2005, המיקום: מרפאת העור באחת מבתי החולים הגדולים בארץ, הפעילות: ליווי של מנהל המחלקה ליידוע פרח טייס על גילוי מלנומה ממאירה בעור, כלומר ס-ר-ט-ן. פרח הטייס בעל השיזוף העמוק הופך באחת לחיוור.
סרטן, רק המילה לכשעצמה מעורר פחד, וכמו כל פחד אנחנו נוטים לפנות אותו מהמודעות, להדחיק אותו בכדי שלא נצטרך להתמודד איתו, קל וחומר כשמדובר על הפחד ממוות שהוא הפחד הקמאי ביותר של האנושות. וכמו במקרים נוספים, חוסר מודעות יכול להרוג, לא הסרטן אלא חוסר המודעות עצמה. סרטן הוא שם כולל למאות מחלות שונות, הנבדלות זו מזו באברי המחלה, סוגי התאים, מהירות ההתפתחות, דרכי הטיפול ועוד. ישנם מחלות שיתויגו כ'סרטן' אך סיכויי ההחלמה מהם גבוהים מאוד. מה שהכי חשוב במודעות היא היכולת להימנע מגורמים מסכנים, כגון: קרני השמש, ונקיטת אמצעים לגילוי מוקדם של המחלה, שכן הדבר משפר מאוד את סיכויי ההחלמה.
החשש הקבוע שעולה לרוב בראש האנשים שאינם פונים להיבדק הוא "ואם ימצאו לי סרטן?" ובאמת מה קורה, כשזה באמת קורה?
הפסיכיאטרית אליזבת קובלר-רוס, פיתחה מודל המתאר את השלבים שעוברים אנשים שנודע להם שחולים במחלה סופנית. על אף שכפי שנאמר מקודם סרטן אינה מחלה סופנית בהכרח- תלוי בסוג המחלה וזמן הגילוי לעיתים- הדימוי שלה הוא של מחלה סופנית.
קובלר-רוס חילקה את ציר הזמן לחמישה שלבים. כפי הנראה, את שלושת השלבים הראשונים עוברים כמעט כל מי שחלה בסרטן:
השלב הראשון הוא הכחשה- כמעט אצל כולם, גם אצל מי שמעשן כבר שלושים שנה ארבע קופסאות סיגריות ליום, והשיעול שלו מעיר את כל השכונה. לעיתים יכול להיות מצב הפוך בו המאובחן כלל לא מרגיש חול והסרטן התגלה באופן אקראי עקב בעיה אחרת או בבדיקה שגרתית. בכל מקרה, ההפתעה וההלם מובילים באופן אוטומטי להפעלת מנגנון הגנה של הכחשה. וכך בעוד המאובחן דוחה את תוצאות האבחון, משפחתו וחבריו החרדים לשלומו, יוצאים מדעתם בניסיון לדחוק בו להתחיל טיפול שיציל את חייו, דבר יוצר מתח רב בין החולה לסביבתו שאינה מבינה מדוע הוא אינו מנסה להציל עצמו.
השלב השני הוא כעס- חומות ההכחשה של החולה מפנות לבסוף את מקומם לכעס וזעם כתוצאה מההכרה במציאות. הכעס מופנה לכווולם, לאלוהים, לסביבה ולאדם עצמו. גישה לא נכונה של הסביבה לכעסיו, תוביל לדחייה, התנכרות ובדידות, הכלה ו'נשימה עמוקה' של הסביבה נדרשות כאן.
השלב השלישי הוא מיקוח- לעיתים יתאפיין שלב זה במרדף אובססיבי אחרי טיפולים חדשניים ומומחים בינלאומיים, במקרה הטוב, ומרפאים אלטרנטיביים שונים ומשונים, קמיעות ומזלות וקוראים בקפה, במקרה הרע. ישנה חשיבות רבה לסביבה לסייע בשיקול דעת והפניית האנרגיות וההון המשפחתי לאפיקים יעילים ומוצלחים.
לעיתים כשהטיפול לא יניב את התוצאה הרצויה, החולה ישקע בדיכאון, תחושת חוסר אונים תשתלט עליו ותיווצר תמונת ראי של השלב הקודם. הפעלתנות הקדחתנית תפנה את מקומה לאדישות ונרפות אצל החולה. לעיתים קרובות תגובת הסביבה לכך תהיה דווקא הגברה של הפעילות כתוצאה מהפעלת מנגנון ה'הכחשה'.
אחת מכל תשע, זאת הסטטיסטיקה, אחת מכל תשע תחלה בסרטן השד!
הזמן: 2019, המיקום: בית ההורים בירושלים, הפעילות: שיחה רצינית עם ההורים, לדודה שלי יש סרטן.
בבקשה לכו להיבדק
יוסי אוסדון
פסיכולוג חינוכי מומחה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: פסיכולוג קליני בעל נסיון רב בעבודה עם מבוגרים ומתבגרים: חרדה, מחשבות טרדניות, דכאון, משברי חיים (גיר
אזור בארץ: הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית, אנגלית ספרדית
מטפל במחשבות טורדניות, חרדה, דכאון, קונפליקטים בנאישיים, קשיים בזוגיות ובהגשמה עצמית בתחום התעסוקתי. דגש מיוחד בהעצמת הזהות האישית

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: CBT, הפרעות חרדה, פוביות, דיכאון, OCD, פוסט טראומה (PTSD), הדרכת הורים, התמודדות עם קשיים ומשברים.
אזור בארץ: נתניה, חדרה, עמק חפר, פרדס חנה/כרכור
שפה: עברית
אני מטפל במבוגרים ובמתבגרים, בקליניקה בחופית וכן בקיבוץ מגל. גישתי אינטגרטיבית, ומשלבת טיפול דינמי, עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (C

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: טיפול במתבגרים ומבוגרים, חרדה, פגיעות מיניות, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חי
אזור בארץ: גבעת עדה / בנימינה / זיכרון יעקב
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת מזה כ-20 שנה בגישה הפסיכודינאמית עם שימוש בכלים של CBT. מאמינה בכוחו של המפגש הטיפולי לקדם שינוי וצמיחה, ולסייע בהתמודדויות

מוסמכת (M.A). מטפלת בפסיכותרפיה ובטיפול בתנועה בשילוב אומנוי
התמחות: צעירים בגילאי 20+ ומבוגרים.
התמודדות עם חרדות, דיכאון, משברי חיים, אבדן, צמיחה אישית, ביטחון ודימוי
אזור בארץ: כרמיאל,משגב וצפון
שפה: עברית
דרוש אומץ לפנות לטיפול. לבקש עזרה. לעיתים אומץ גדול. אני מזמינה אותך, למקום של שיתוף שמקל על הבדידות בלבטים והמחשבות. לתהליך שי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מגדר יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
בית ספר קיבוצי, אחד מהוותיקים שבמדינה, היום הראשון שלי בעבודה. אני מתלווה למנהלת השירות הפסיכולוגי לצפייה בטקס פתיחת שנת הלימודים. לא היה זה מחזה נדיר לראות ארבעה ואולי אף חמישה דורות עומדים בהתרגשות ומלווים בעיניהם את הזאטוטים העוברים בתוך שביל כפות התמרים בדרך להפיכתם לתלמידים.
עקרון השייכות מתפיסה ליישום- מאמר המשך רועי אזולאי
במאמר זה אפרט כיצד מסייעים לילד לחוש שייך ולבסס את נחיצותו ומשמעותו בביתו, בסביבתו וכך לגבש תפיסה חיובית באשר למקומו ולתרומתו לזולת ולחברה.
למה בית מבולגן משפיע עלינו? צוות אתר על הספה
אחד הדברים הראשונים שאני עושה, שכמגיע נער חדש לבית, זה להבהיר לו את החשיבות שאנחנו רואים בארגון סביבת חיים מסודרת, בהתחלה הם בדרך כלל לא מבינים את הקשר , אבל אחרי שבוע שבועיים, כשהעניינים מתחילים להיכנס למסלול, אין אחד שלא מצליח לראות את הקשר הישיר שבין חדר מסודר לנפש מאורגנת.
הבידוד כמסתור נפשי או מי לא מעוניין להיכנס לבידוד? חמדת שמואלי, פסיכותרפיסטית , מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
אנחנו חיים בתקופה משוגעת. מי היה מאמין שניכנס למעיין בתי כלא נוחים ונעימים בתוך הבית שלנו? מקבלים אס אם אס ממשרד הבריאות שזהו. שהינו לצד חולה קרונה ועלינו להיכנס לבידוד. ארבע עשר יום של התנתקות מהעולם בתוך הבית שלנו.