
טיפול רגשי לילדים
צוות על הספה
אחד הגורמים המשפיעים על הצלחת הטיפול הרגשי בילדים הוא הדרכת ההורים. ילדים החווים קושי עשויים לאתגר את הוריהם, המוצאים את עצמם במצבי קיצון בשל המפגש התמידי עם אתגרי ההורות. בטיפול בילדים ההורים הם סוכני שינוי חשובים לא פחות מאיש המקצוע
נתחיל בהגדרות. "טיפול רגשי" הוא שמו המקובל של הטיפול הנפשי, וככזה הוא מתאים לכל אדם, מבוגר או ילד, המראה קושי תיפקודי הנראה כנובע מהמערכת הפנימית של הרגשות. מטרת הטיפול היא להביא להקלה בסימפטומים, דרך תמיכה נפשית, במסגרת של פגישות קבועות.
כשמדובר בילדים, פעמים רבות עובר הטיפול בערוצים לא מילוליים דווקא הקשורים במשחק. כך נמצא את הטיפול בעזרת אומנות, מוזיקה, דרמה, פסיכודרמה וביבליותרפיה כטיפולים מקובלים ויעילים ביותר בילדים. גם הפסיכולוגיה הקלאסית תשתמש בדרך כלל במשחק כשמדובר בילדים צעירים.
אילו קשיים התנהגותיים אפשר לראות אצל ילדים? בעיות חברתיות, קשיים בהתנהלות בתוך המסגרת החינוכית, קשיים הקשורים בעשיית הצרכים, בפגישת מצבים חדשים, באכילה, בשינה, התנהגות אלימה או פרועה, ועוד.
לקשיים אילו יכולות להיות סיבות רבות. לפעמים קיימת בעיה בריאותית, קושי בוויסות החושי, או תסמונת מולדת כלשהי. במצבים אילו יש לטפל קודם כל בגורמים האורגניים. ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה או טיפול תרופתי כלשהו עשויים לפתור את הבעיה.
לפעמים קשור הקושי בהתארגנות בבית או במסגרת החינוכית. במקרים כאלו כדאי לקחת ייעוץ ממוקד לטיפול בסימפטום. למשל אם קיימים קשיים בהרדמות- אפשר לפנות ליועץ שינה לקבלת טיפים להתארגנות לפני שינה, ואם נוצרו בעיות התנהגות בכיתה- כדאי לפנות לטיפול התנהגותי הממוקד בבעיה.
אולם לפעמים הסיבות להתנהגות החריגה קשורות ברגשות פנימיים. קנאה, אשמה, זעם, פחדים וחרדות עשויים לגרום לילד להתנהג בצורה לא מווסתת בבית ובמסגרת החינוכית. הרגשות הקשים יכולים לנבוע ממשבר בתוך המשפחה או הקהילה, מאירוע חריג, מקשיים בעולמם של ההורים, ולפעמים גם מאירועים שקרו בגיל הרך ולא טופלו. במקרים אלו כדאי לפנות לטיפול ריגשי.
המטפל המיומן ישתמש בכלים העומדים לרשותו על מנת להבין את הגורמים להתנהגות הילד, ולשדר לילד הבנה ואמפתיה לקשייו לצד מציאת כלים ודרכי פתרון בעזרת המשחקים היצירתיים השונים.
אחד הגורמים המשפיעים על הצלחת הטיפול הרגשי בילדים הוא הדרכת ההורים. ילדים החווים קושי עשויים לאתגר את הוריהם, המוצאים את עצמם במצבי קיצון בשל המפגש התמידי עם אתגרי ההורות. בטיפול בילדים ההורים הם סוכני שינוי חשובים לא פחות מאיש המקצוע, ולכן קיימת חשיבות רבה לקשר הרציף אתכם ההורים. הטיפול הרגשי בילד מזמין את כל המשפחה למסע של צמיחה וגדילה, הקושי נתפס כמנוע להתחדשות ולצמיחה של המשפחה כולה. כולם מרוויחים!
הטיפול הרגשי בילד לא מצריך אבחון מיוחד. טיפול דרך קופות החולים מצריך הפנייה מרופא משפחה בלבד, והטיפול אצל אנשי מקצוע פרטיים אפשרי ללא כל הפנייה.
איך מחליטים לאיזה טיפול רגשי לפנות? לפעמים התשובה קשורה בנטייתו של הילד, ולפעמים בזמינות של המטפל. חשוב מאד לבדוק את הכשרתו של המטפל. טיפול בהבעה ויצירה וטיפול פסיכולוגי הנם תחומים הנלמדים לתואר שני במוסדות אקדמיים. מסלול ההכשרה כולל עבודה מעשית, ותכנית הלמודים היא עדכנית ומבוססת מחקר.
ולסיום- הורים רבים חושבים שילדם זקוק לטיפול רגשי אולם הם מתלבטים כיצד להציג זאת לילד. הדרך הנכונה היא לומר - ראינו שיש לך קושי, שאתה נראה עצוב/ כועס/ מפוחד וכו'. פגשנו באיש מקצוע שיודע איך לעזור בבעיות כאלו בדיוק. אנחנו חושבים שיהיה נהדר אם תפגוש אותו, וגם אנחנו נפגש איתו כדי ללמוד איך לעזור לך בדרך הטובה ביותר.
טיפול רגשי הוא כיף גדול! הילדים אוהבים להגיע לחדר הטיפול, לשחק במשחקים השונים, לחוש מובנים ומוכלים ולשוחח על קשייהם. זוהי מתנה גדולה לילד, לכל החיים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מומחה בפסיכולוגיה קלינית. נוער ומבוגרים, טיפול בלהט''ב, חרדה ,פוביה,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה, ק
אזור בארץ: גבעתיים, רמת גן, תל אביב
שפה: עברית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית. מטפל בבני נוער ומבוגרים. אני מאמין שטיפול פסיכולוגי ''בגובה העיניים'' יכול לאפשר ''פסק זמן'' משיגרת חיינ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מהי טראומת ילדות ואיך ניתן להתמודד איתה? צוות על הספה
אנשים רבים, המתמודדים עם סימפטומים נפשיים וגופניים לא ברורים, מגלים במהלך טיפול פסיכולוגי שמקור הסימפטומים הללו בטראומת ילדות שלא טופלה ולכן ממשיכה לחיות בנפש האדם ולהשליך על איכות החיים שלו במגוון דרכים.
עקרון השייכות מתפיסה ליישום- מאמר המשך רועי אזולאי
במאמר זה אפרט כיצד מסייעים לילד לחוש שייך ולבסס את נחיצותו ומשמעותו בביתו, בסביבתו וכך לגבש תפיסה חיובית באשר למקומו ולתרומתו לזולת ולחברה.
טיפול זוגי בפרק ב' צוות על הספה
במקרים רבים של גירושים, בני הזוג מאמינים שהקשיים הזוגיים שחוו היו רק תוצר של חוסר ההתאמה הספציפית ביניהם ובטוחים שבמערכת היחסים הבאה, הכל יראה שונה. במציאות, אנשים שעברו גירושים, בדרך כלל מגיעים לזוגיות פרק ב' כאשר הם נושאים עמם מטען של משקעים רגשיים הקשורים בזוגיות.
נר לי נר לי, נר לי דקיק,בחנוכה נרי אדליק ? אסנת זיו גזית
אני רוצה להדליק את נרות החנוכה לבד! חנוכה מתקרב, ואיתו מתקרבות הלביבות, הסביבונים והסופגניות. וגם הנרות. וכשכל משפחה מתכנסת סביב החנוכייה ושרה "מעוז צור" ו"נר לי דקיק", מבקש הקטן, רק בן חמש להחזיק את השמש ולהדליק נרות לבד.