
סכיזופרניה – המחלה והחיים שאחריה
צוות על הספה
אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה ומחלות נפש אחרות משתפים כי שיקום וטיפול נכון מונע אישפוזים.
במילים כנות אלו, תיאר אדם המתמודד עם סכיזופרניה את המחלה. אך גם התיאור הזה, אפוף במעין מעטה של מסתורין-חוסר ידיעה.
אין תמימות דעים בקשר לגורמים לסכיזופרניה. כמו הפרעות ומחלות רבות שקשורות בנפשו של האדם, מייחסים אותה למשתנים גנטיים וחברתיים. לעוני לדוגמה, יש קשר חזק לסכיזופרניה. אך יחד עם זאת, ניתן לראות כי הסכיזופרניה אינה בוחרת לה נתח חברתי מסוים ומתמקדת בו והיא חולשת על פני סוגי אוכלוסיה שונים בעלי מטען גנטי שונה ובעלי מרכיבים פסיכוסוציאליים שונים.
ניתן לאמר בזהירות, כי הפוטנציאל הגנטי מקנן אצל אדם מסויים. כאשר ייחשף אותו אדם לאירוע טראומתי כלשהו, בעוצמה כזו או אחרת, הוא יידרש להתמודד איתו, מנטלית, באופן שיטיב עימו ויקטין את הפגיעה עד כמה שניתן. אדם שאינו פנוי לטפל ולעבד – אפילו באופן לא מודע – את האירוע שחווה, מקשה על נפשו להתמודד. הקושי הרב מול ההתמודדות, יחד עם הדחף האנושי לקיום ושלווה נפשית שוסעים את הנפש לשניים.
מכאן מגיע שם המחלה – סכיזו = חצוי פרניה = נפש ובעברית – נפש שסועה.
סכיזופרניה בעצם גורמת להזיות שמיעה או ראיה ופוגעת בתהליכי חשיבה תקינים. כפועל יוצא מכך, גם ההתנהגות משתנה לעיתים. כדאי לזכור כי ישנם סימנים חיצוניים שאינם פועל יוצא של המחלה, אלא של תופעות לוואי הנובעות מהטיפול התרופתי.
בעבר, עולם הרפואה כלל לא ידע כיצד לגשת לטיפול בסכיזופרניה. אנשים שמתמודדים עם סכיזופרניה נידונו לחיי תלות ברופאים ובמוסדות פסיכיאטריים שונים.
במהלך שנות החמישים של המאה הקודמת החלו להופיע תרופות פסיכיאטריות. עד היום הטיפול הקונבציונאלי המקובל לסכיזופרניה הוא טיפול תרופתי כזה או אחר, שבעצם נועד לטפל בתסמיני המחלה בלבד ולא בסכיזופרניה עצמה, המוגדרת כמחלה כרונית.
יחד עם כל זאת, צריך לזכור כי התרופות שמטפלות בתסמינים אינן מטפלות במוטיבציה, בחדוות החיים, בתחושת המסוגלות, בעצמאות ועוד ועוד גורמים נפשיים שנפגעים בצורה עקיפה מהסכיזופרניה בשל התלות בטיפול ובמחלה.
בעשרים השנים האחרונות החלה מגמה של שיקום בקהילה. שיקום בקהילה פירושו, חזרה לחיים נורמטיביים עד כמה שניתן. את הנורמה, האדם מגדיר ובוחר לעצמו בתוך החברה בה הוא חי. חזרה שכזו, ע"פ בחירותיו של האדם עצמו, נקראת החלמה.
לשירותי השיקום בקהילה מתלווים מטפלים שונים. מטפל CBT לדוגמה, שיוצר קשר כנה ועמוק עם מטופל שמתמודד עם סכיזופרניה, עשוי לסייע בידו להגיע ליעדים ומטרות גבוהים מאוד בשלל תחומי החיים. יש להניח שהמטופל יצטרך לכדורים לאורך הדרך והאצבע תהיה על הדופק, אך איכות וסגנון חייו ישתפרו חזרה לבלי היכר.
אנשים המתמודדים עם סכיזופרניה ומחלות נפש אחרות משתפים כי שיקום וטיפול נכון מונע אישפוזים.
ד"ר פטרישיה דיגן, לדוגמה, התאשפזה במוסד פסיכיאטרי ובאישפוזה השלישי, אמר לה הרופא: "את לוקה בסכיזופרניה, באמצעות התרופות אולי תוכלי להמשיך להתקיים...". דיגן מתארת כיצד ליבה נשבר עם אבחנת הרופא ואיתו גם כל חלומותיה. צעד צעד החלה דיגן לצעוד במסע חייה, כיום היא ד"ר לפסיכולוגיה ומרצה מוערכת לפסיכיאטריה ופסיכולוגיה. ממובילי תנועת ההחלמה.
אחת ממטרותיה המוצהרות של דיגן היא שהחברה תדע להכיל ולקבל את האנשים שמתמודדים עם סכיזורפניה. וכי אנשי המקצוע יראו באנשים המתמודדים עם סכיזופרניה שותפים מלאים לקבלת ההחלטות ובנית תכנית הטיפול שלהם עצמם.
כשאנו שומעים על חבר או בן משפחה שמתמודד עם סכיזופרניה, מוטלות עלינו החובה והזכות לסייע לו לחזור למסלול חייו הנורמטיבי. חזרה כזו שתיטיב עימו, תמנע את האישפוז הבא, תקנה לו שוב את השליטה על חייו ותסדר את המילה מחלה להחלמה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת MA באומנויות. מומחית בטיפול בטראומה, מטפלת ב-CBT. מטפל
התמחות: טיפול זוגי ממוקד רגש, מומחית לטיפול מיודע טראומה, חרדה ופוביה,דיכאון, בעיות במיניות וזהות מינית, פוס
אזור בארץ: פרדס חנה / כרכור, חדרה, חריש ,בנימינה, קיסריה, גן שמואל
שפה: עברית
מטפלת רגשית .M.A בטיפול באומנויות. גישה פסיכו-דינאמית, EMDR ו-CBT. בעלת ניסיון רב בפגיעות מיניות, חרדות, דיכאון, פוסט טראומה, הורו

עובד סוציאלי M.S.W ופסיכותרפיסט
התמחות: הטיפול מתמקד בכל מי שחווה מצוקה רגשית, ו/או שהיה באירועי לחימה וחווה כיום קושי לחזור למציאות החיים
אזור בארץ: סובב כנרת, רמת הגולן, בית שאן, טבריה, אזור הצפון ותל אביב
שפה: עברית,אנגלית
בעל ניסיון של 15 שנה כקב''ן בצה''ל, פסיכותרפיסט, עובד סוציאלי M.S.W ומדריך. כיום אני עובד במרפאה לתגובות קרב של צה''ל ובעל קליניקה

פסיכותרפיסטית, מטפלת בזוגות ומדריכה
התמחות: דיכאון, חרדה, קשיים בזוגיות, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, טיפול במתבגרים ובהפרעו
אזור בארץ: עפולה,יקנעם
שפה: עברית,ספרדית
פסיכותרפיסטית מומחית ומדריכה, מעל 20 שנות ניסיון בטיפול במבוגרים ומתבגרים. פרשתי מצה"ל, בתפקידי האחרון ראש מערך הפסיכולוגיה בחיל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
על acting out והעברה נגדית דר' שי שלקס
במאמר נסקרות הגישות העיקריות הרווחות בספרות הפסיכואנליטית הנוגעות ל- acting out. נידונה השפעת המטפל והתהליך הפסיכותרפויטי על חייו ופעולותיו של המטופל, ונבדקת האפשרות שהתנהגות של מטופלת היוותה תגובה לא מודעת ...
איך להתאים את הטיפול הנכון? צוות על הספה
אנשים בגילנו אוהבים להסתכל אחורה בגעגוע ולהתרפק על העבר, שבו הכל, לכאורה, היה פשוט יותר. מעטים זוכרים את המחירים שהיו לביטחון המדומה הזה, היעדר לגיטימציה לחיפוש עצמי ופשרות רבות, שנעשו על ידי רבים, כדי להתאים את עצמם לאפשרויות המעטות שהיו על הפרק, כמעט בכל תחום בחיים
אינטימיות צוות אתר על הספה
אינטימיות היא משתנה מפתח ביחסים בינאישיים. זהו תהליך אינטראפסיכי ובינאישי, מצב קוגניטיבי המתייחס לידע של המציאות הנפשית. להיות אינטימי משמעו להפוך את הפנימי ביותר של האדם לידוע, מוכר, לחלוק את גרעינו של האחר, את האמת שלו.
טיפול זוגי – עוזר או לא עוזר? צוות על הספה
אם חשבתם בשלב כלשהו ללכת לטיפול זוגי והחלטתם להתייעץ עם חברים ובני משפחה בנושא, בוודאי תשמעו מגוון סיפורים מאנשים שחוו בעצמם טיפול כזה ותתבלבלו עוד יותר - חלק מהזוגות יספרו כי הטיפול הזוגי "הציל" אותם ואת הזוגיות שלהם וחלק יטענו בלהט שטיפול זוגי פשוט לא עוזר.