הסוד – יחסים בין הורים למתבגרים
צוות על הספה
פעמים רבות נוטים המתבגרים לבוא בתלונות. אין סוף תלונות. אבל חלק גדול מהם, עושה זאת כי אינם יודעים דרך אחרת לתקשר וזו פשוט בקשה לקשר, לתקשורת.
למורכבות הזו, בל נשכח להוסיף שלרוב, בתקופתנו, כאשר הילד הראשון ברוב המשפחות מגיע לגיל ההתבגרות, גם ההורים שלו, פעמים רבות נמצאים באיזה משברון, תקופת חיפוש ובחינת החיים מחדש סביב גילאי הארבעים.
אז בתוך כל זה, כאשר כל צד שואל את עצמו- האם אני עושה נכון? כמה ללחוץ? רמת הדחק עולה, הכל נפיץ ודליק ורגיש וכולם מרגישים שמה שלא עושים- זה לא מספיק טוב.
כדי לנסות להבין קצת יותר לעומק, חשוב לעשות לרגע טיול בנעליהם של נער או נערה מתבגרת. לבחון ולשפוט את ההתנהגות שלהם מנקודת המבט שלנו, המבוגרים, החכמים בדיעבד- זה לא יעבוד. הניסיון לחסוך מהם ע"י עצות כגון "אני הייתי בדיוק כמוך" "תקשיב לי, אני כבר למדתי ויודע" – רק מרחיקות ומסמנות למתבגר שלכם, שאין לכם מושג מה זה להיות עכשיו, ברגע זה, בתוך הגוף שלו. מעבר לכך, שנכון שגם אנחנו עברנו את גיל ההתבגרות. אבל הם דור אחר, שגדל בתרבות אחרת, בחברה אחרת ויש להם אתגרים שאנחנו לא באמת יכולים להסיק מההתנסות שלנו, מה נכון לגביהם.
אז מה הסוד? שיח פתוח. להיות קצת יותר קשובים, חכמים של שתיקה, והרבה פחות צודקים. לא משנה מה צודק ונכון עכשיו, המטרה איננה לחסל חשבונות או "להראות לה מה זה לדבר אלי ככה". ברור שגבולות נחוצים פה והם אף קריטיים, אבל הם לא במקום הקשבה ושיח. שמירה על ערוץ תקשורת פתוח, כזה שירגיל אותם לדבר איתנו, כזה שיאפשר לנו המבוגרים, באמת להבין מה ואיך הם חושבים, גם אם עמדותיהם אינן מקובלות עלינו ואינן הדרך שלנו. שיח פתוח מעביר מסר של כבוד. כבוד למי שהם ולאדם שהם בוחרים להיות. כבוד הדדי זה משהו שלומדים ממעשים ולא מדיבורים, אז נאה דורש, נאה מקיים.
ודאו שהם יודעים שאוהבים אותם. תגידו להם את זה כל יום. תאבקו על מגע, לא חייבים לחבק ונשק ליד החברים כמובן אבל רוב המתבגרים, כן פותחים להורים שלהם "חלון הזדמנויות" ולו קטן מאוד, בשעה ספציפית ביום, שלא תמיד מתאימה להורים, בה הם יתנו לגעת, לחבק, יהיו מוכנים ואף כמהים לשמוע כמה אוהבים אותם וכמה הם מדהימים. השקיעו בניסיון לשמח אותם, מבחירה שלכם- להבדיל מלרצות אותם מתוך כניעה.
פעמים רבות נוטים המתבגרים לבוא בתלונות. אין סוף תלונות. אבל חלק גדול מהם, עושה זאת כי אינם יודעים דרך אחרת לתקשר וזו פשוט בקשה לקשר, לתקשורת. ואז החוכמה היא לא להגיב לדורשנות ולתוקפנות ומיד להילחץ מהדרישות, אלא לפתוח את חלון ההזדמנויות הזה לשיח אחר, מקבל, רגוע. אפשר לומר "מיד נדבר על מה שביקשת, בואי תסבירי לי למה את רוצה את זה, למה זה חשוב לך?"
הנטייה הטבעית שלנו, כשהילדים שואלים – אנחנו עונים. אבל רוב המריבות והוויכוחים מתחילים כאשר אנחנו עונים ולמה שאנחנו שומעים ומבינים מהשאלה שלהם והפרשנות וההבנה שלנו לא תמיד מדויקים. הטריק הוא להחזיר שאלה - מה נראה לה שנכון לעשות? איך אני יכולה לעזור לך עם זה? מה את צריכה ממני? החזרת השאלה, תעזור לנו להבין מה באמת הם רוצים, תסייע להם לייצר פתרונות בעצמם ותשכלל את הכלים שלהם להתמודדות, ובעיקר עשויה למנוע ויכוחים רבים הנובעים מחוסר הבנה וקצרים בתקשורת.
חשוב מאוד ללמד אותם למצוא תשובות בעצמם אך להקפיד שלא נשמע מתנשאים. שאילת שאלות בצורה מכבדת, מתוך סקרנות אמיתית לתשובות ולפתרונות שימצאו – יעשו את העבודה.
אז מה למדנו?
• לשאוף למגע אך לכבד את הצורך שלהם במרחב.
• למצוא את חלון ההזדמנויות שפתוחים לנו – זה האחריות שלנו. להתאים את עצמנו אליהם אבל לא מתוך פשרה , מתוך גמישות, מתוך דוגמה אישית.
• להזהר לא להתבלבל בין הצבת גבולות לאגו, לכוח וכבוד.
• זמן- סבלנות. גם אנחנו היינו שם, והשנים האלו בסוף יעברו...
יהודה עמיחי כתב – "מן המקום שבו אנחנו צודקים/ לא יצמחו לעולם/ פרחים באביב.
המקום שבו אנו צודקים הוא רמוס וקשה..."
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, בריאות הנפש, הפרעות אכילה, אבל ואובדן, לקויות למידה קשב
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, רעננה, השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
טיפול פסיכולוגי בילדים, בני נוער ומבוגרים. משלבת גישה פסיכודינאמית עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. עובדת במרפאה הפסיכולוגית בבי''ח שנ
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול בהתמודדות עם משבר, קשיים רגשיים, חרדה ולחץ, בעיות זהות, חוסר מימוש או כיוון וקושי עם זוגיות
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז, טיפול אונליין
שפה: עברית
מנוסה בטיפול במבוגרים/ות צעירים במצבי משבר, קושי וצמיחה. מאמין בכוחו של טיפול וקשר אנושי מכבד ומאפשר ביצירת שינוי, בתהליך משמעותי
M.S.W פסיכותרפיסטית בגישה דינמית ומטפלת CBT.
התמחות: ויסות רגשי, טראומה, הפרעת קשב וריכוז, הפרעות חרדה, בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,טיפול במבוגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,בקעת אונו
שפה: עברית
עובדת סוציאלית פסיכותרפיסטית, משלבת טיפול בגישה דינמית, ובגישה קוגניטיבית התנהגותי. ניסיון מגוון בבריאות הנפש בטיפול במבוגרים, נוע
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים , מתאמת הורית, בעיות במיניו
אזור בארץ: בקעת אונו, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים, טיפול אונליין
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות, הורים למתבגרים אשר מרגישים קשיים בשלב בחיים בו הם נמצאים. כמו כן , אני עוסקת במקרים של זוגות המצוי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הפרעות שינה – מה עושים עם זה? צוות על הספה
מאז שחר ההיסטוריה נהגו אנשים לצאת לעיסוקיהם עם עלות השחר ולחזור ולהתכנס פנימה, אל הבית והמשפחה, לאחר שקיעת החמה. העידן המודרני הביא איתו אורח חיים קדחתני ושונה בתכלית, בו התרחקנו מאורחות הטבע והתחלנו לאכול, לישון ולחיות בזמן הרצוי לנו, ללא קשר למציאות שבחוץ.
הילדים הולכים לישון (2) אצל חברים – אבל מה עם ההורים? צוות על הספה
כשילד או ילדה מבקשים ללכת לישון אצל חברים, הם מאותתים לנו על רצונם לעלות מדרגה בעצמאותם ובבגרותם. עלינו, ההורים לשאול את עצמנו האם הם בשלים ומוכנים לכך, והאם אנחנו מוכנים גם כן.
מה עושים בטיפול פסיכותרפיה? צוות אתר על הספה
פסיכותרפיה היא שם כולל לטיפול נפשי המתבצע באמצעות שיחות בין מטפל למטופל, במטרה לשפר את מצבו הנפשי של המטופל ואת יכולתו להתמודד עם קשיי החיים
חופשה בחול עם הילדים – טיפים חשובים לדרך! צוות על הספה
חופשת הקיץ הארוכה היא הזדמנות מצוינת לנסיעה משפחתית, כך שלעיתים נדמה שאף אחד לא נשאר בארץ.... כאשר מתכננים חופשה משפחתית עם הילדים בחו"ל, חשוב לחשוב מראש ולתכנן את החופשה כדי שגם עבור ההורים זו תהיה חופשה והחוויה המשפחתית תהיה טובה עם טעם של עוד...