
התמכרות לסוכר, יש דבר כזה?
אורלי יונה דרורי
עיסוק הבלתי פוסק באכילה, וניסיון לעצור את השלכותיה באמצעות דיאטות והגבלות שאינן מתאימות, יוצרות מעגל של לחץ נפשי נוסף
ההתמכרות היא דבר נרכש.
איך זה מתחיל?
כשהמוח נפגש עם פעילות שגורמת לנו הנאה, בין אם מדובר בהבקעת גול במשחק, קנייה של דבר מה שמתאווים אליו או אכילת עוגה, אלכוהול, סמים וטבק, מופרש מוליך עצבי בשם דופמין שמפעיל את אזור ההנאה והפיצוי וגורם לנו תחושת "היי". כלומר, מתמכרים לדופמין ורק בוחרים את הדרך..

מתי ההתנהגות הופכת להתמכרות ומדוע זה קורה?
כאשר הצורך בתחושת ההיי הופך להיות מרכזי בחיים, הולכת וגוברת ההתנהגות להשגתו, מסתמנת תחושה של איבוד שליטה ורצון להמשיך לצרוך את ההתנהגות למרות המחיר הכבד שמשלמים עבורה.
מה יכול לגרום לכך?
בדרך כלל מי שסוער, מוטרד, מדוכדך ומתקשה להתמודד עם אירועים בחייו, וחש כי התנהגות מסוימת (סוכר, פייסבוק, קניות, הימורים) גורמת לו להרגיש רוגע ושקט פנימי, עלול לפתח תלות בחומר.
אז מה ההבדל בין התמכרות לסמים וזו של סוכר?
סמים, טבק ואלכוהול הם חומרים פסיכואקטיביים, המאלצים את המוח לייצר כמות מוגברת מאוד של דופמין וגורמים לשינויים במבנה המוח.
לעומתם, התנהגויות וחומרים ממכרים מסוג אכילה בכלל וסוכר בפרט, הימורים וטלפונים ניידים, גורמים לשימוש בדופמין קיים, ללא ייצור מוגבר. כלומר, עוצמת התגובה המוחית קטנה בהרבה.
כל אחד אוכל סוכר. האם כל אחד מתמכר?
בוודאי שלא.
יש מי מאתנו שיש לו באופן טבעי יותר דופמין וכל תגובה לסוכר תהיה עוצמתית יותר מאחרים. כמו כן, למצבו הנפשי של אדם יש חלק בלתי נפרד בנטייתו להתמכרות.
כיצד הסוכר ממכר?
הסוכר מעלה את רמת הדופמין באזור ההנאה והפיצוי במוח, יוצר חוויה מוחית מענגת ותחושת שקט לאותם רגעים. במסגרת הניסיון להחיות תחושות אלו, מתפתחת תלות לא רצונית באכילת המתוקים.
כולנו עוברים משברי וחוויות לא נעימות במהלך חיינו, מה גורם לנפש להזדקק לחומר או להתנהגות ממכרת?
חוויות לא נעימות, משברי חיים, קושי ותסכול בתוך מערכות יחסים, מצבים כאלה ואחרים גורמים לנו להרגיש חוסר נוחות ולעיתים כאב פנימי עמוק. היכולת להרגיש את הכאב ועדיין לחוש כי ניתן להמשיך לנשום ולתפקד, מאפשרת עיבוד והתמודדות עם המצב, ולאחר זמן מה, אף לחשוב על פתרונות ודרכי התנהגות העשויים לשפר את המצב. בחלק מהמקרים, בהם אין יכולת לשנות את המצב, יכולה להתקיים השלמה והבנה פנימית כי החלק הכואב נשאר, ויכול להתקיים לצד חלקים אחרים, שמחים, מעודדים, אופטימיים.
אך לא כך הדבר אצל האנשים כולם. ישנם אלו שמצבי משבר יוצרים אצלם כאב בלתי נסבל, המאיים על היכולת לתפקד, ומצריך מנגנון מיידי להעלימו ולבטלו. כאשר מתנסים מספר פעמים תוך כדי תחושת הכאב הנפשי בהתנהגויות מענגות כמו אכילת מתוק, הנפש פוגשת שקט ורוגע. היא למדה שזוהי דרך עבורה להירגע. כאשר שוב יתעוררו מצבים של משבר או אי נוחות היא תמשיך להזמין את ההתנהגות המרגיעה שוב ושוב, עד כי עם הזמן תתפתח תלות באותה ההתנהגות.
בנוסף, תלות באכילה בכלל וסוכרים בפרט יוצרת במקרים רבים עלייה במשקל, אשר מעצים את הכאב. העיסוק הבלתי פוסק באכילה, וניסיון לעצור את השלכותיה באמצעות דיאטות והגבלות שאינן מתאימות, יוצרות מעגל של לחץ נפשי נוסף.
כך גם אצל ילדים. שם הכל יכול להתחיל.
מה עושים?
על מנת להתמודד עם ההתמכרות לאכילה ובעיקר לסוכרים יש צורך לפעול בקווים מקבילים:
הכוונה תזונתית מותאמת לגמילה מההתמכרות לאכילה/ לסוכר בשילוב שיחות שמטרתן להתבונן יחד על העולם הפנימי, לחזק את הנפש ולעזור בפיתוח מנגנונים להתמודדות עם סוגיות בחיי היום יום כמו מערכות יחסים, קריירה, פרנסה, ילדים, זוגיות ועוד.
אורלי יונה דרורי
עובדת סוציאלית קלינית ודיאטנית קלינית
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית
התמחות: מטפלת במבוגרים,מתבגרים וילדים במשברי חיים,חרדה, דיכאון, פוסט טראומה,קשיים במערכות יחסים ,זהות מינית,
אזור בארץ: גבעתיים, רמת גן, תל אביב
שפה: עברית
אני עו''סית קלינית. מטפלת במבוגרים.ות מתבגרים.ות וילדים.ות . מאמינה בטיפול קשוב ורגיש, ביצירת מרחב תומך לעולם הפנימי והתבוננות שמ

פסיכותרפיסטית, מטפלת בפסיכודרמה (M.A)
התמחות: קושי רגשי/נפשי, משבר, טראומה, חרדה, דיכאון, אובדן, ילדים, מתבגרים, מבוגרים, הורות, טיפול דיאדי, טיפו
אזור בארץ: קיבוץ עינת, ראש העין, פתח תקווה, אזור השרון ומרכז
שפה: עברית
מטפלת בפסיכודרמה. מתמחה בפסיכותרפיה אינטגרטיבית. טיפול שמבוסס על רגש וחוויה, תוך שילוב גישות שונות (AEDP, סכמה תרפיה, CBT). מאמ

עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות במיניות וזהות מינית, קשיים במערכות יחסים, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי ח
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית
מטפלת מנוסה במתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם משברי חיים, דכאון, חרדה, פוסט טראומה, שאלות על הזהות המינית וקשיים ביחסים. אני מאמינה כ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צמיחה אישית מתוך משבר צוות אתר על הספה
כל אדם יחווה משברים במהלך חייו, זו עובדת חיים נתונה. יחד עם זאת, בכל משבר טמונה האפשרות לצמיחה אישית ולשינוי חיובי. חשבו על משברי עבר עמם התמודדתם ושאלו את עצמכם - האם למדתי על עצמי מהאופן בו התמודדתי?
טיפול נפשי לבעיות גופניות
ברוב המקרים בהם הועלתה בפני האופציה לפנות לרפואה האלטרנטיבית, עניתי בנימוס שאחשוב על זה ובתוך תוכי גיחכתי בחוסר סבלנות. אבל מסביבי אנשים לא רוחניים המליצו והתפעלו מנפלאות התרופות הטבעיות...אז יום אחד החלטתי לנסות.
ילדים וחשיפה לאלימות צוות אתר על הספה
הורים שבעת שגרה, מנסים באופן אקטיבי למנוע חשיפה של ילדיהם לאלימות באמצעי התקשורת או במשחקים, מתקשים לעשות זאת מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ב 7/10. במאמר זה ננסה להבין מהן ההשלכות הפוטנציאליות של חשיפת ילדים למראות של אלימות קשה.
מה עושים כשבן או בת הזוג מסרבים ללכת לטיפול זוגי? צוות על הספה
עובדה ידועה היא כי יחסים בין בני אדם אינם סימטריים, בוודאי כשמדובר ביחסים זוגיים, ולכן פעמים רבות אנחנו נתקלים בתפיסות שונות מהותית של שני בני הזוג ביחס לאיכות הקשר הזוגי, ביחס לשאלה האם צריך לנקוט פעולה כדי לטפל בו ומהי אותה פעולה שיש לנקוט.