
עשה ואל תעשה בעת התקף חרדה
ג'ולי קייט
זהה את הסימנים המקדימים - כשהתסמינים מתחילים, עדיין יש אפשרות למנוע את ההתקף על ידי פעולות פשוטות ומרגיעות.
מה זה בכלל התקף חרדה?
התקף חרדה (או "התקף פאניקה") הוא אירוע לא נעים ומלחיץ, אך לרוב לא מסוכן, שבו אדם מרגיש אי שקט, מחנק, סחרחורת, יובש בפה, הזעה, דפיקות לב ושלל תחושות פיזיולוגיות אחרות. לעיתים ההתקף מתרחש בעקבות טריגר מלחיץ, כגון קונפליקט או בחינה, ולעיתים הוא מגיע פתאום ללא אירוע מקדים שנראה לעין.
משמעות ההתקף הוא הפרשה מוגברת של הורמונים שונים בתגובה למשהו שהמוח מזהה כ"סכנה". הגוף נכנס למצב התגוננות הישרדותי אוטומטי, אשר חולף עם התובנה שהסכנה חלפה ואתם בטוחים.
איך תזהו התקף חרדה?
התקף חרדה (או "התקף פאניקה") הוא אירוע לא נעים ומלחיץ, אך לרוב לא מסוכן, שבו אדם מרגיש אי שקט, מחנק, סחרחורת, יובש בפה, הזעה, דפיקות לב ושלל תחושות פיזיולוגיות אחרות. לעיתים ההתקף מתרחש בעקבות טריגר מלחיץ, כגון קונפליקט או בחינה, ולעיתים הוא מגיע פתאום ללא אירוע מקדים שנראה לעין.
משמעות ההתקף הוא הפרשה מוגברת של הורמונים שונים בתגובה למשהו שהמוח מזהה כ"סכנה". הגוף נכנס למצב התגוננות הישרדותי אוטומטי, אשר חולף עם התובנה שהסכנה חלפה ואתם בטוחים.
איך תזהו התקף חרדה?
יתכן ותחושו מצב של אי שקט, עוררות, דפיקות לב, פרפרים בבטן והתכווצות שרירים. הנשימה תהפוך שטחית ומהירה. הפה מתייבש. אולי תחושו הזעה מוגברת ותחושת חום בפנים. כל אלה הם סימנים פיזיולוגיים נורמליים לגמרי שחולפים מעצמם! הגוף שלכם מתפקד!
ברגע שנדע להתמודד נכון עם ההתקף, הוא לא ישוב לבקר אתכם וגם אם כן, תוכלו לשלוט בעצמה שלו בקלות רבה! עצם הידיעה שתסמינים אלה אינם מסוכנים וחולפים תעזור לכם מנטלית להתמודד עם המצב.
האם התקף חרדה מאוד מסוכן?
התקף חרדה הינו אירוע לא נעים, אך לרוב אינו מסוכן ונפוץ יחסית, בו האדם פתאום מתחיל לחוש אי שקט, דפיקות לב, סחרחורת, חום בפנים וקושי לנשום.
לפעמים טרם האירוע קורה משהו שמעורר פחד או דאגה (ויכוח, חשיפה בפני קהל וכדומה) ולפעמים זה מגיע סתם, משום מקום.
התקף חרדה, בעיקר כאשר הוא קורה לראשונה, מעורר פחד רב, האדם חושש שיקבל התקף לב, ישתגע או יאבד הכרה.
חשוב לשלול סיבה רפואית להתקף, אך כשאין סיבה כזו, לרוב מדובר באירוע חולף תוך זמן קצר ולא מסוכן.
למה התקף החרדה מתרחש?
ההתקף הוא רק תגובה פיזיולוגית למתח או חרדה. הוא לא יגרום לך למות או להשתגע. עצם ההבנה שכך הדבר מורידה את הסיכוי שההתקף יחזור.
זאת מאחר ועצם החשש מהתקף חזר יכול לעורר אותו שוב. כשהאדם מזהה סימנים של התקף, רמת החרדה עולה והוא נמנע מפעילויות אהובות וחשובות. ההמנעות פוגעת באיכות החיים שלו ומצמצמת את טווח הפעילויות הרגילות שלו.
קיימים מיתוסים רבים לגבי האופן שבו מומלץ להתנהג בהתקף חרדה, אשר רק מגבירים את המצוקה שהאדם מרגיש.
אז מה לא כדאי לעשות בזמן ההתקף?
1. לנשום עמוק - נשימה עמוקה מידי מציפה את המוח בחמצן, גורמת לסחרחורת והיפרונטילציה.
2. לנסוע למיון - במידה ואין בעיה רפואית ברקע, התקף החרדה אינו מסוכן וסביר מאוד שיסתיים עוד בדרך למיון. ההתקף פשוט יחלוף מעצמו.
3. לנסות להלחם בתחושה - ברגע שההתקף בעיצומו, כדאי לאפשר לו לחלוף. זה ייקח מספר דקות.
4. לכעוס על האדם שנמצא בהתקף, לדרוש ממנו להסביר מה קרה או להלחיץ אותו - האדם אינו אשם בתחושות שלו, הוא לא לגמרי מבין מה קורה לו ולא בהכרח יודע להסביר את הרגשתו. הניחו לו!
5. להתבודד או להמנע מפעילויות אהובות - המנעות כזו מלמדת את המוח לחשוש מההתקף הבא ולקשר אותו לבדידות ועצב.
אז מה כן לעשות במהלך התקף חרדה?
10 הדיברות למי שחווה התקף חרדה:
1. זה עובר - משך התקף החרדה לרוב הוא כעשר דקות, אם לא מנסים להלחם בו. פשוט תנו לו לעבור!
2. אתה לא הולך להשתגע - אי אפשר להשתגע, למות או להפגע כתוצאה מההתקף. המחשבות המפחידות ימשיכו לעבור בראשך, אל תנסה להלחם בהן. פשוט תן להן לעבור מעלך.
3. זהה את הסימנים המקדימים - כשהתסמינים מתחילים, עדיין יש אפשרות למנוע את ההתקף על ידי פעולות פשוטות ומרגיעות.
4. זהה את הטריגר - חשוב להבין מתי ההתקפים קורים ומה קדם אותם. לעיתים זה רעב, עייפות או לחץ מבחינה. את רוב הטריגרים אפשר למנוע או לצמצם - להחזיק חטיף בתיק, להכנס למקלחת, לישון מוקדם יותר. זה מקטין את חוסר האונים אל מול התגובות הגופניות
5. נסה לנשום רגוע ולנשוף כמה שיותר זמן - נשימה כזו מאפשרת איזון נכון של חמצן במוח ומשרה רוגע.
6. נסה לעשות פעולה חשבונית פשוטה - פעילות קוגניטיבית פשוטה מורידה את רמת הסטרס ומחזירה את היכולת לחשוב באופן רציונלי.
7. הבט סביבך ותאר את מה שאתה רואה - הקרקוע מקל על תחושת חוסר האונים והבלבול ומצמצם את הסחרחורת.
8. כווץ את האגרופים ושחרר אותם - זה מקל על זרימת הדם לגפיים, מוריד את המתח ומשרה רגיעה.
9. בקש חיבוק ממישהו קרוב שנמצא לידך - זה מקל על תחושת החוסר האונים והחשש. התקשר לאדם קרוב ובקש ממנו לספר לך משהו. אל תנסה להסביר לו את מה שאתה חווה, פשוט תאמר לו שאתה זקוק לו לצידך.
10. אם אתה מתקשה לשלוט בהתקפים, הם תדירים, מפריעים ומקשים על שגרת חייך - פנה לעזרה מקצועית. טיפול התנהגותי קוגניטיבי יכול להקל על המצב בתקופה קצרה יחסית ומהירה. אין סיבה לסבול!
איזה סוגי טיפולים טובים להתקפי חדרה?
בזמן התקף חרדה ניתן להתקשר ל-קו החירום של ער"ן בטלפון 1201, עמותת ער"ן תדע כיצד להנחות אתכם ולהרגיע את המצב, אבל מעבר לעזרה מיידית יש דרכים לטפל בעצמכם ולהקנות לעצמכם סל כלים להתמודדות עם התקפי חרדה.
מגוון הכלים לטיפול כולל כלים וטכניקות להרגעה עצמית, כמו מדיטציה, מיינדפולנס, טכניקות של דמיון מודרך שיכולות לעזור מאוד בכל הקשור להרגעה והתמודדות עם הסיטואציה.
כמובן שמומלץ לפנות לאנשי מקצוע מוסמכים לטיפול בסוגי טיפולים כגון פסיכותרפיה וטיפול CBT, אשר משתמשות בטכניקות שונות אשר נמצאו יעילות מאוד להורדת החרדה והסטרס.
ומה עושים עם מדובר בהתקפי חרדה חריפים במיוחד?
כאשר התקפי החדרה חריפים במיוחד חשוב לפנות לאיש מקצוע מוסמך שיאבחן אתכם, לעיתים טיפול בחרדה כולל טיפול תרופתי בעזרת תרופות אנטי חרדתיות שנעשות במקביל לטיפול פסיכולוגי מתאים.
רוצים לדעת עוד על טיפול בחרדה? היכנסו לטיפול בחרדה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית דינאמית
התמחות: מבוגרים מגיל 18 ומעלה - מערכות יחסים, פרידה, טראומה ופוסט טראומה, אובדן, קשיים חברתיים, קשיים התנהגו
אזור בארץ: שפלה, אשדוד, קריית גת, קריית מלאכי, גדרה, יבנה ואזור הדרום
שפה: עברית,אנגלית
עו"ס ופסיכותרפיסטית מטפלת בתחום בריאות הנפש מעל 25 שנות ותק בעבודה עם קשיים רגשיים כמו: זעם, תקשורת בתוך יחסים, בדידות, גירושין ופ

פסיכולוג שיקומי ונוירופסיכולוג קליני
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם מגבלה, ADHD, לקויות למיד
אזור בארץ: פרדס חנה / כרכור, חדרה, חריש ,בנימינה, קיסריה, גן שמואל, מטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
בעל ניסיון רב בטיפול ואבחון ילדים, מתבגרים ומבוגרים. מטפל בדיכאון, חרדה, זוגיות, הורות, קשב וריכוז, לקויות למידה, פוסט טראומה, אבל

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: טיפול זוגי ו/או משפחתי, קהילת הלהט''ב , פרק ב', התמודדות עם גירושין, קשיים במערכות יחסים, בעיות תקשו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן,גבעתיים
שפה: עברית
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ע''י האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי, מלווה זוגות המתמודדים עם שחיקה, משברים, גירושין, מסייעת לשיפ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אובססיה לניקיון וסדר – האם צריך לטפל? צוות על הספה
עבור מי שלא מכירים את הסוגייה מקרוב, השאלה אולי נראית מצחיקה. למה לטפל במשהו שהתוצאות שלו חיוביות לכאורה? הרי סדר וניקיון הם דבר טוב, לא? אבל מי מכירים אותה מקרוב אצל בן משפחה או חבר אהוב, יודעים שהמצב רחוק מלהיות אידיאלי ומבינים שאובססיה היא אובססיה היא אובססיה.
מה בין עיסוק בספורט להתפתחות חברתית תומר קמיל מאמן ספורט טיפולי
כיום קיימת מודעות הולכת וגוברת לכך שעיסוק בספורט יש בכוחו להוות "מקפצה" איכותית ויעילה ביותר בתחומים רבים ומגוונים, הרבה מעבר לשיפור היכולות המוטוריות. אין ספור מחקרים בשנים האחרונות כבר הוכיחו קשר בין עיסוק בפעילות גופנית להצלחה בלימודים
איך סמארטפון משפיע על ילדינו יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
באירוע נוצץ בראשית שנת 2007, עמד סטיב ג'ובס על במה והכריז לבאי האירוע ולשאר האנושות ש"היום אפל הולכת להמציא מחדש את הטלפון". במהלך תיאטרלי, משעשע, ומבריק הציג ג'ובס לעולם את מה שכינה ה"סופר סמארטפון" או כפי שכולנו מכירים אותו ה'אייפון'.
מה הוא פחד מאינטימיות? צוות על הספה
בבסיסן של בעיות רבות ביצירה או בתחזוק של זוגיות ממושכת, עומד הפחד מאינטימיות. הפחד הזה יכול לשתק את האדם ולסגור אותו בתוך עצמו, בעזרת סיוע פסיכולוגי, ניתן לבנות בהדרגה את הביטחון העצמי ולעבוד על הקשיים הקיימים באינטימיות זוגית.