ההורים יוצאים לפנסיה
שרון האס שופטי גרונטולוגית מומחית לגיל השלישי
שינויי הגיל והזדקנות ההורים מציפים ומעוררים לחצים ומתחים, שאלות, ודילמות רבות ומגוונות. למשל, במקרים שאחד ההורים נפטר, כאשר יש ירידה תפקודית כלשהי אצל ההורה, כשעצמאותו יורדת ורמת התלות והצורך שלו בסיוע הולכת וגדלה – במקרים אלו, מאוד יתכן שתחושו ביתר שאת את הדרישות המשתנות, ואת הצורך בשינוי תפיסה ובשינוי התפקיד: מלהיות "הילדים שלהם", הינכם עוברים למצב של ילדים בוגרים להורים מזדקנים שעצמאותם יורדת בהדרגה ותלותם בזולת גדלה.
רבים מאוד מאיתנו נמצאים בגילאים שבהם אנחנו נדרשים לתשומות לב, מחשבה ואולי גם תמיכה וטיפול בהורינו המזדקנים. מה קורה להוריכם מגיל פרישה ולאורך גיל הזקנה? ממי ניתן לקבל יעוץ בעת הצורך?
ההורה שנמצא סביב גיל הפרישה - תקופת הבגרות המאוחרת, יחוש במקרים רבים ששינויים נוספים, שונים ומשמעותיים חלים בו: שינויים בתפקוד הפיזיולוגי, הקוגנטיבי, החברתי והנפשי. בשלב זה יתכן מאוד שאתם לא תחושו עדיין בדבר.
חשוב לדעת ששלב הפרישה מהעבודה הוא אחד הארועים המרכזיים והמשמעותיים ביותר במעבר לבגרות המאוחרת. שלב זה מסמן פרידה מאחד המרכיבים החשובים בחייו ובזהותו של אדם בוגר. לאורך השנים מרבית הנשים והגברים רוכשים ידע, מקצוע, מתמקמים בעבודות שונות והעבודה מעניקה להם תחושת ערך, משמעות ומהווה מרכיב חשוב בזהותם האישית. אנשים מגיבים לפרישה מהעבודה באופנים שונים ומגוונים החל מתגובה של דכאון תחושות של אובדן זהות ומשמעות ועד תגובה של שחרור והקלה.
נהוג לחלק את התקופה שלאחר הפרישה לשלושה שלבים: שלב ירח הדבש – המלווה בתחושת שחרור ושמחה. שלב ההתפכחות – בו מתחילה המודעות לשינוי המהותי בסטטוס ובהווית החיים. שלב ההתארגנות מחדש – בו מתחילים לבסס דפוסי חיים ועיסוקים מתאימים, כל אחד בהתאם לחייו ואישיותו.
עבור מרבית האנשים, שלב הפרישה מהעבודה מהווה אבדן משמעותי ולעיתים גם חולייה ברצף של שינויים ואובדנים נוספים שמאפיינים את גיל הבגרות המאוחרת. מדובר באבדנים חברתיים, נפשיים ותפקודיים. השינויים הפיזיולוגיים האופייניים לגיל זה, ולצדם קשיי תפקוד שונים, עלולים לגרור התדרדרות במצב הנפשי ולהוביל לתופעות של דכאון וחרדה.
בנוסף, אנשים בגיל זה הם בעלי סיכוי גבוה מאוד להתמודדות עם אבל, כתוצאה מאובדן של דמות קרובה (בן/בת זוג). במצבים אלו, אתם כילדים תחושו דאגה וצורך במעורבות גדולה יותר, מכיוון שתפקוד ההורים אינו כפי שהיה והצורך שלהם בעזרה ותשומות שונות הולך וגדל. השינוי אצל ההורים משפיע גם על בני המשפחה: אתם הילדים הבוגרים מושפעים מהשינוי ומתהליך ההזדקנות של ההורה והדינמיקה המשפחתית כולה משתנה בהדרגה.
שינויי הגיל והזדקנות ההורים מציפים ומעוררים לחצים ומתחים, שאלות, ודילמות רבות ומגוונות. למשל, במקרים שאחד ההורים נפטר, כאשר יש ירידה תפקודית כלשהי אצל ההורה, כשעצמאותו יורדת ורמת התלות והצורך שלו בסיוע הולכת וגדלה – במקרים אלו, מאוד יתכן שתחושו ביתר שאת את הדרישות המשתנות, ואת הצורך בשינוי תפיסה ובשינוי התפקיד: מלהיות "הילדים שלהם", הינכם עוברים למצב של ילדים בוגרים להורים מזדקנים שעצמאותם יורדת בהדרגה ותלותם בזולת גדלה. בשלב זה אתם נדרשים למעורבות הולכת וגדלה בחייהם של ההורים. שלב זה מאופיין בסוג של התחברות מחודשת עם ההורים המזדקנים, כאשר האינטראקציה איתם גדלה ומשתנה ומתעוררים ומתגברים קונפליקטים ומתחים שונים. חלק גדול מהקונפליקטים קשור בקושי של ההורים להשלים עם עובדת היותם תלויים בילדיהם והקושי של הילדים הבוגרים, דור הסנדוויץ', להשלים עם היפוך התפקידים. קשיים אלו מעלים לא אחת צורך בהתייעצות עם אנשי מקצוע. אמנה כאן כמה אנשי מקצוע מרכזיים:
חשוב מאוד להתייעץ עם רופא המשפחה של ההורה ובמידת הצורך לשקול פגישה (במשותף עם ההורה) אצל גריאטר או פסיכוגריאטר. פסיכוגריאטרים הינם רופאים פסיכיאטרים, מומחים למחלות פיזיות, נפשיות וקוגניטיביות אשר נפוצות אצל אנשים זקנים. תפקידם לתת סיוע, ויעוץ לחולים ולבני משפחותיהם, מבחינה רפואית ונפשית. הפסיכוגריאטר יתייחס למצב הנפשי של האדם, למצבו הקונטיבי ולמצבו הפיזי ובנוסף, חשוב שהוא ייתן יעוץ לגבי התרופות שהאדם לוקח. מכיוון שבגילאי זיקנה שכיח מאוד שאדם מקבל תרופות שונות מרופאים מומחים שונים - חשוב שיהיה פיקוח של רופא אחד על סך כל התרופות, בכדי למנוע תופעה של ריבוי תרופות שיש בה סיכונים רבים.
באשר לקשיים, שאלות ודילמות שלכם או של הוריכם כגון: היחסים בינכם סביב התלות הגדלה, ירידה תפקודית שהתרחשה, שאלות לגבי מגורים וטיפול אפשרי ומתאים, סיוע בניהול שיחה משפחתית לגבי אפשרות ואופן ההתארגנות בעקבות שינויים שחלו. כמו כן במצב שהורכם מצוי במשבר או דיכאון ומתקשה להסתגל לסיטואציה חדשה בחייו: לאחר מות בן זוג, כאשר יש ירידה בעצמאות וצורך בהכנסת עזרה, כאשר הוא נדרש להיפרד מרישיון הנהיגה ועוד - לגבי כל הנושאים הללו ועוד רבים אחרים חשוב לפנות לאנשי מקצוע כגון עובדים סוציאלים ופסיכולוגים מומחים ובעלי ניסיון בגיל הזיקנה.
פגישה או סדרת פגישות של תמיכה, ליווי ויעוץ לכם ו/או להוריכם, יכולות להוות עזרה משמעותית ביותר, במציאת המסלול והפתרונות המתאימים ביותר להוריכם ולכם במציאות החדשה, וכן לסייע להורים להתגבר על משברי הגיל המורכבים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מדריך ויועץ ארגוני
התמחות: טיפול פסיכולוגי במבוגרים, טיפול בילדים ומתבגרים, הדרכת הורים, אבחונים פסיכודיאגנוסטיים, הדרכת מטפלים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מדריך, בעל נסיון מקצועי רב בעבודה עם מבוגרים, ילדים ומתבגרים המתמודדים עם סוגיות בתחום הרגשי והבינאישי, עבודה עם צו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פסיכותרפיה התייחסותית – מהי ומה הקשר גישות פסיכולוגיות אחרות? צוות על הספה
פסיכותרפיה התייחסותית היא אסכולה טיפולית מודרנית, ששמה במרכז הטיפול את מערכות היחסים של האדם והשפעתן על מבנה האישיות שלו ועל בריאותו הנפשית.
הקשר בין סגנון התקשרות בגיל צעיר לתפקוד בזוגיות קרן קפלן ופרופ' אורן קפלן, פסיכולוגים קליניים
ג'ון בולבי סבר שהאופן בו נוצרות התקשרויות בילדות המוקדמת משפיע על הקשרים הרומנטיים שנוצרים בבגרות. כיום זו תפיסה ברורה , אך עד לפני כמה עשרות שנים לא נתפס הקשר הרגשי כמשמעותי
ייעוץ זוגי ואימון אישי צוות על הספה
אם ייעוץ זוגי הוא המקום לפורקן רגשות, שיתוף והכלה, הרי שהאימון האישי נתפס כזירה שבה צומחים, מתחזקים ומתפתחים. ולכן קראתם את כותרת המאמר והבנתם שמדובר בתהליך של פיתוח בנקודות של שינויים, אתגרים או תקופה חדשה – לא טעיתם.
אחרי החגים נתחיל טיפול צוות על הספה
בתקופת החגים, במיוחד חגי תשרי, ואולי אפילו אם לדייק יותר- מדי אחריה- ישנה עליה משמעותית במספר האנשים והזוגות הפונים לטיפול פסיכולוגי או לטיפול זוגי ולטיפול משפחתי.