עקרון השייכות מתפיסה ליישום- מאמר המשך
רועי אזולאי
בכדי שתחושת השייכות אצל ילד תתקיים יש לנו, הורים, מחנכים ומדריכים תפקיד מרכזי ביצירת הזדמנויות להתנסות עבור הילד כדי שהללו יעניקו לילד חוויה מיטיבה שתאפשר לו לאמץ תפיסות והתנהגויות חיוביות.
הרעיון המדבר על כך שכדי שילד יוכל לתפקד בצורה בריאה במעגלי חייו ( לימודים,חברה ומשפחה) חייב הוא לחוש לא רק שהוא משתייך למשפחה וחברה כי אם חש ומאמין כי הוא שייך ומשמעותי במעגלים אלו.
במאמר זה אפרט כיצד מסייעים לילד לחוש שייך ולבסס את נחיצותו ומשמעותו בביתו, בסביבתו וכך לגבש תפיסה חיובית באשר למקומו ולתרומתו לזולת ולחברה.
קודם לכן חשוב להדגיש כי עקרון השייכות עומד בבסיסה של התפיסה החיובית של הילד, משחר ילדותו מתבונן הילד על השדה החברתי בו הוא מתנסה, באופן בלתי מודע שואל עצמו מה עלי לעשות כדי למצוא מקום? לצורך הדוגמא ילד הנולד למשפחה מבחין כי ישנם תפקידים בבית אשר תפוסים, והילד מסיק כי אין לו סיבה להתאמץ ולהאבק על תפקיד קיים, מכאן שעליו למצא את הדרך להבליט את יחודיתו, כאשר הדבר מתאפשר בצורה חיובית יחוש הילד שייך ובעל משמעות. למעשה לא יצטרך לבזבז מאמץ ומשאבים על מאבק, בעוד כאשר הדרך איננה מונגשת לו יאמץ התנהגויות חדשות בכדי למצוא מקום. התנהגויות אלו מכונות "דרכים מוטעות לתחושת שייכות" דרכים אלו הם בבחינת " עדיף לי שיכעסו עליי מאשר שלא אמצא לי מקום" וכך התנהגויות בלתי חיוביות זוכות לתגובות בלתי חיוביות מה שלעיתים קרובות מייצר קבעון התנהגותי, הילד מגבש לעצמו דימוי שלילי של "הילד הרע" וזהו למעשה מעגל קסמים לא חיובי שמאוד קשה לצאת ממנו.
אם כך כיצד אנו כהורים יכולים לאפשר ולייצר דרך חיובית להשתייך? להלן חמישה עקרונות מרכזיים:
התייחסות אישית- עקרון מנחה השם דגש על המימד האינדיווידואלי של הילד, היחס האישי הוא זה אשר מקנה לילד תחושת משמעות גבוהה ומבססת אצלו את החוויה כי הוא מורגש, חשוב ובעיקר שייך. כיצד מרגיש ילד שמגיע לכיתה עם תספורת חדשה והמורה מבחינה ומיד מתייחסת? בוודאי בעל ערך. כאשר ילד בא הביתה ואמא אומרת " הכנתי את התבשיל האהוב עלייך" אילו הם דוגמאות לייחס אישי אשר גורם לתחות ערך וביטחון באשר למקומי.
ערך- " אני בעל ערך ואני שווה" התחושה היא שאני שווה ערך לאחרים מבוגרים וילדים כאחד. המקום ניתן בעיקר כאשר דעתו של הילד ורצונותיו מקבלים הקשבה ויחס. כאשר ההורים מחליטים להתחדש במכונית חדשה ומתייעצים עם הילד לגבי הצבע שלה, לא משנה מה ייבחר בסוף עצם הרעיון שדעתך חשובה לנו מבססת חוויה בעלת ערך וכבוד לקיומי.
צמיחה גדילה והתפתחות – ההכרה בשלב הפסיכולוגי, ההתנהגותי, הפיזיולוגי והרגשי שכל אחד מהילדים נמצא בו והעידוד שהשלב זוכה לו. כל אחד מהילדים נמצא ברמת מסוגלות בהתאמה לשלב בו נמצא, כאשר הורה מעודד זאת הילד חש כי יש הכרה ביכולותיו מה שמעיד על כך שהוא משמעותי. לדוגמא: ילד הגיע לבשלות כזו שמאפשרת שילך למכולת השכונתית לבדו כאשר ההורה מעודד זאת ומקנה תחושה של סומכים עלייך כי אתה יכול! לדבר זה משמעות גדולה ברצון הילד להמשיך להתפתח כאשר הכיוון הוא תמיד בעד התפתחות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית
התמחות: * טיפול אישי: מצבי חרדה ודכאון, טיפול בטראומות, ומצבי משבר לאורך מעגל החיים
* טיפול זוגי: משברים ב
אזור בארץ: מודיעין
שפה: עברית,אנגלית
בעלת נסיון רב בטיפול בחרדות על כל סוגיהן, מצבי דכאון, משברי זהות הדורשים בירור וחיזוק, טיפול בטראומות וכן נסיון עשיר בטיפול זוגי (
פסיכותרפיסטית, מטפלת באמצעות אמנות, EMDR
התמחות: מבוגרים ובני נוער, דכאון, חרדה, ויסות רגשי, קשיים ביחסים בינאישיים, אירועים טראומטיים, התמודדות עם מ
אזור בארץ: חדרה, פרדס חנה והסביבה
שפה: עברית
הטיפול מיועד למבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצוקה, חווים משבר, ורוצים לשפר את איכות חייהם. בתהליך נעזר באמצעים שונים בהתאם לצורכו
פסיכולוגית שיקומית
התמחות: Ptsd, נכויות ומחלות כרוניות, אבל ואובדן, משברי חיים, מעגל החיים הנשי, אונקולוגיה, דיכאון, חרדה, מעבר
אזור בארץ: רחובות, נס ציונה, אזור שפלה
שפה: עברית
פסיכולוגית שיקומית מומחית. מטפלת במבוגרים. ניסיון רב בטיפול במשברי חיים, דיכאון וחרדה. תחומים ייחודיים: פוריות, אובדני הריון, לידה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ביטחון עצמי צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
"אני לא טובה בכלום", "אני אף פעם לא אצליח", "לא רוצים להיות בחברתי", "אני כישלון"...מזדהים? מתי בפעם האחרונה הרגשתם בטוחים במי שאתם? במאמר הבא נדבר על מהו ביטחון עצמי, מאיפה הוא נובע ואיך אפשר לחזק אותו? המשיכו לקרוא.
מה עושים כאשר הילד לא מכין שיעורי בית? צוות על הספה
בבתים רבים בישראל מתנהל טקס קבוע בשעות אחה"צ, במהלכו ההורים מנסים להבין האם יש לילדים שיעורי בית ולגרום להם לשבת ולהכין אותם ואילו הילדים, מצידם, מנסים לשכנע שלא היו שיעורים/ שסיימו אותם בכיתה/ שיעשו אותם אח"כ ובכלל – שיעזבו אותם בשקט...
הילד משקר כל הזמן? כך תתמודדו עם זה צוות על הספה
עבור הורים רבים, אמירת אמת היא ערך חשוב והם מתאכזבים לגלות שהילד או הילדה שלהם עושים שימוש בשקר, כאמצעי להשגת מטרות ולעיתים אפילו בלי סיבה נראית לעין. האכזבה מובילה לכעס של ההורה על הילד ועל עצמו, וכך נוצר מעגל של תגובות הדדיות, אשר לא מסייע לשיפור המצב או לחיזוק ההבנה ההדדית בין ההורים לילדים.
טיפול פסיכולוגי באינטרנט
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, טיפול פסיכולוגי, משברי חיים, אבל ואובדן
לא מעט מטפלים מציעים היום טיפול באינטרנט. התהליך מאוד פשוט- פונים למטפל, קובעים איתו שעה משותפת בה גם המטפל וגם המטופל יושבים מול מחשב, כל אחד בביתו או בקליניקה שלו, והשיחה מתנהלת כצ'ט לאורך השעה המוקצבת לכך מראש.