
של מי השיעורים הללו לעזאזל ?
ליאת פורז
התלמידים חשים לעיתים קרובות שהם מבזבזים את זמנם בשינון מיותר על חומר שלמדו בכיתה, או שהם נאלצים להתמודד עם חמרים חדשים תוך הכנת עבודות, לאחר שעות רבות של למידה בבית הספר ומרגישים שזמנם הפנוי נגזל.
המאמר שלפניכם ישנה את מערכת היחסים שלכם עם ילדיכם לחלוטין!!!
כיצד ומדוע הפכו שיעורי הבית לגורם למריבות בין הורים וילדים ?
הכנת שיעורי הבית נתפסת בקרב רבים כ"מטלה" משמימה ומיותרת ,הורים לא מעטים רואים בה מעמסה כבדה המוטלת בעצם, על כתפיהם, שכן, הם שמים את נושא שיעורי הבית במוקד היחסים בינם לבין ילדיהם. שעות הפנאי המשותפות הופכות לשעות נטל ומתח.
הורים אלה בדרך כלל תופסים את הכנת שיעורי הבית, כאלמנט המייצג את איכותה של ההורות ובטוחים שנושא זה הינו באחריותם ואם לא יתקיים הרי שהם לא מלאו את תפקידם.
בנוסף,קיים חשש בקרב חלק מההורים, שילדם יגדל להיות אדם לא יצרני שמבטל את זמנו.
יתרגל לבזבז את זמנו בישיבה מול המחשב, הטלויזיה וכד' והדבר יפגע בתפקודו.
בהיבט הלימודי, קיימת דאגה מכך שאי הכנת שיעורי הבית תפגע בהתקדמות בלימודים ובהשגים.
מדוע ילדים שונאים לעשות שיעורים ?
בעיני רוב הילדים שיעורי הבית הינם מטלה מיותרת , לעיתים חסרת משמעות, שמהווה מעמסה ובאה ברוב המקרים על חשבון פעילויות אחרות, מעניינות יותר מאתגרות ובעלת משמעות רבה יותר עבורם.
התלמידים חשים לעיתים קרובות שהם מבזבזים את זמנם בשינון מיותר על חומר שלמדו בכיתה, או שהם נאלצים להתמודד עם חמרים חדשים תוך הכנת עבודות, לאחר שעות רבות של למידה בבית הספר ומרגישים שזמנם הפנוי נגזל.
מה הערך האמיתי של שיעורי הבית ?
ההיבטים אליהם התייחסתי עד כה,הם בעיקר היבטים רגשיים אבל, לשיעורי הבית ישנם גם היבטים קוגנטיביים הקשורים לתהליך הלמידה. הכנת השיעורים משמעותית לפיתוח יכולת למידה עצמאית המבוססת על הגישה הקונסטרוקטיבית שרואה בהבניית הידע העצמי חשיבות רבה בתהליך הלמידה.
הכנת שיעורי הבית מאפשרת לתלמיד להתאמן ביצירת שגרת חיים, המאפשרת התמודדות עם מטלות שאינן בהכרח בתחום העניין שלו, מיומנות לה יזדקק כאדם בוגר שמנהל חיים עצמאיים.
מה הקשיים בהם אנו נתקלים בהכנת שיעורי הבית ?
בהכנת שיעורי בית אנו נתקלים במספר קשיים:
קשיים תפקודיים וקוגניטיביים כמו קושי בהבנת החומר או, המטלות הנדרשות וקשיים בהתארגנות. קשיים אלו יכולים לנבוע מלקויות למידה, מהרגלי עבודה שאינם נכונים או מהפרעת קשב וריכוז, שפוגעת בתפקודים הניהוליים הקשורים ליכולת להתארגן ללמידה באופן עצמאי.במקרה של הפרעת הקשב מתווספים לקושי גם מוסחות שמונעת מהילד להתמקד בלמידה, התמודדות עם שעמום, לעיתים תנועתיות רבה ועוד.
קשיים רגשיים הנובעים לעיתים מחוסר בטחון לגבי היכולת להתמודד עם שיעורי הבית, תסכול ,מחוסר הצלחה וממאבקי כוח עם ההורים. ולעיתים פיתוח תלות בעזרת ההורים.
ברוב המקרים,מקור הקושי והתמודדות עם שיעורי הבית לא נובע מסיבה אחת אלא, הוא תוצאה של שילוב בין הקשיים התפקודיים קוגניטיביים לבין הרגשיים, כשהם מזינים אלו את אלו.
היתרונות שביום לימודים ארוך
קיימת גישה חינוכית הרואה בשיעורי הבית מטלה מיותרת שהנזק שהיא גורמת עולה על
התועלת, זוהי גישה שמקובלת בקרב חוגים רבים במערכת החינוך ובעיקר במקומות בהם מונהג יום לימודים ארוך ובמהלכו התלמידים מתמודדים עם מטלות לימודיות המיועדות לשינון ולהתקדמות בחומר הנלמד אבל בתוך המסגרת הבית ספרית.
כשמתקיים יום לימודים ארוך המאפשר הכנת שיעורי הבית כחלק אינטגרלי מיום הלימודים, העשייה נראית טבעית יותר עבור התלמיד ומצמצמת את החיכוך עם ההורים.
הפתרון לילדים הצעירים נראה במסגרת הצהרונים, אם כי גם שם ישנם קשיים הנובעים מהסביבה התוססת ורבת הגירויים, ומכוח אדם שאינו מיומן בסיוע לכל הילדים בהתמודדות עם הקשיים בהכנת שיעורי הבית.
התלמידים במסגרות העל יסודיות לומדים עד שעות מאוחרות, צריכים להקדיש זמן משמעותי ללמידה ולשלבה בשאר הפעילויות המוצעות להם.עומס זה מייצר אצלם קושי ומכניס מתח רב לחייהם.
עקרונות וטיפים להכנה יעילה של שירותי הבית
הכנה יעילה של שיעורי בית מבוססת על מספר עקרונות:
שגרה בהכנת שיעורי הבית בזמן קבוע, ובמקום קבוע, בסביבה המותאמת לילד.
שעות הכנת שיעורי הבית, צריכות להיות מוגבלות בזמן גם אם ההספק לא היה מלא.
שיעורי הבית מוטב שיעשו באופן חוויתי, באוירה נעימה תוך שמירה על חדוות למידה.
חשוב להכין שיעורי בית בעת שהילד שבע, נינוח ואינו עייף.
מהו מרכז למידה ומהי תועלתו הגדולה ?
כדי להתמודד עם הקשיים ולהוריד את מוקד המתח והעימותים בבית, קיים פתרון שמשלב את הכנת שיעורי בית במסגרת חינוכית, כמו מרכז למידה, המאפשר תנאי למידה נאותים ללא הסחה, והדרכה מקצועית שתכוון את התלמיד לקראת עצמאות בלמידה ובקבלת האחריות על הכנת שיעורי הבית שלו.
במצבים בהם הקשיים נובעים מהפרעת קשב וריכוז שם הקושי האובייקטיבי הוא משמעותי חשוב, לבנות תוכנית התערבות חינוכית התנהגותית המנוהלת על ידי מומחה בתחום הפרעת קשב והריכוז. תכנית שמשלבת את הדרכת התלמיד בהתמודדות עם מטלות כמו הכנת שיעורי בית עם הנחיית ההורים כיצד יוכלו לסייע לילד מבלי לקחת ממנו את האחריות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני בכיר
התמחות: טיפול פסיכולוגי דינמי, היפנוזה, פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים, חרדה ופוביה,אבל ואובדן, דכאון, מ
אזור בארץ: קליניקה ברחובות, נס ציונה, גדרה, אזור השפלה
שפה: עברית
פסיכולוג קליני מדריך, מורשה לטיפול בהיפנוזה, בעל נסיון רב בטיפול במגוון בעיות רגשיות ומשברי חיים, מטפל במבוגרים באמצעות טיפול דינא

פסיכותרפיסטית MSW
התמחות: טיפול במבוגרים ובני נוער (מגיל 16 ומעלה) החווים קשיים רגשיים, דילמות, משברים ב: זוגיות, עבודה, זהות,
אזור בארץ: חדרה, פרדס חנה, חריש
שפה: עברית
מטפלת באנשים המתמודדים עם דפוסים מעכבים, תחושת דיכאון ותקיעות, ביקורת עצמית, קושי בזוגיות ועוד. מאמינה בטיפול במרחב מכיל ולא שיפוט

פסיכותרפיסטית, מטפלת בפסיכודרמה (M.A)
התמחות: קושי רגשי/נפשי, משבר, טראומה, חרדה, דיכאון, אובדן, ילדים, מתבגרים, מבוגרים, הורות, טיפול דיאדי, טיפו
אזור בארץ: קיבוץ עינת, ראש העין, פתח תקווה, אזור השרון ומרכז
שפה: עברית
מטפלת בפסיכודרמה. מתמחה בפסיכותרפיה אינטגרטיבית. טיפול שמבוסס על רגש וחוויה, תוך שילוב גישות שונות (AEDP, סכמה תרפיה, CBT). מאמ

מטפלת פרטנית, זוגית, משפחתית ומגשרת.
התמחות: טיפול פרטני , זוגי , גישור, טיפול משברים, מעברי ומעגלי חיים, מוות ואובדן, אבל טראומטי ומורכב, אלימות
אזור בארץ: קליניקה במעלה אדומים - מטופלים מירושלים, מבשרת ציון, מטה בנימין, מטה יהודה, בקעת הירדן
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות ,משפחות, לקהילה הגאה. זוגיות פרק ב'. במשברי נאמנות ובגידה בנישואין, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פוסט טר
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
דיכאון אחרי לידה צוות על הספה
לידת תינוק הינה אירוע מרגש בעל השלכות ארוכות טווח על חיי היולדת ומשפחתה. הלידה עצמה מלווה כמעט תמיד ברגשות שונים, שמחה, פחד, אהבה, כעס ועוד. אילו הם רגשות טבעיים הקשורים בשינוי העצום שמכניס התינוק לחיי משפחתו, וגם במצבה הגופני של היולדת הסובלת לעיתים מכאבים, בשינוי ההורמונלי, בעייפות ובטרחה הרבה הקשורים בטיפול בתינוק.
מתבגרים וסמארטפון חלק ג' ואחרון יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
אז מה היה לנו? בחלק א' (איך הסמארטפון משפיע על ילדנו), נחשפנו לסכנות האמיתיות הטמונות בשימוש בסמארטפון, בחלק ב' (מתבגרים וסמארטפון חלק ב') דיברנו תכל'ס על איך זה מתבטא במציאות של בני הנוער, בהחלט חומר מטלטל (וחובה לקריאה לפני שממשיכים הלאה), ועכשיו מה?
סמכות הורית הילה שבורון
שנים רבות מבנה המשפחה היה הירארכי וברור – ההורים הם המחליטים, ההורים נמצאים במשפחה במעמד שונה מזה של ילדיהם. לא כל כך מזמן, עד שנות השמונים לעירך, כשאבא או אמא אמרו משהו- על הילדים היה לקבל זאת מיד, ללא שאלות תהיות או ערעור. בטח שלא לדבר על משא ומתן.
הקושי בחזרה ללימודים צוות אתר על הספה
אנו נמצאים בימים הראשונים לאחר החזרה ללימודים והורים רבים מרגישים, שהשנה קשיי ההסתגלות גדולים מהרגיל, חלק מההורים מתארים קושי מוגבר של ילדים להסתגל מחדש לשגרת הלימודים ולהיפרד מסדר היום המרווח שאפיין את החופשה ואחרים מדווחים על קשיים חברתיים ורגשיים, בצל המלחמה