
החברים באים לישון
צוות אתר על הספה
זכרו כי לישון אצל חבר או להזמין חבר – זה כיף גדול. גם אם עבורינו המשמעות היא לילה בו הסלון והפרטיות שלנו יוצאים מרשותינו, לילדים זו חוויה משמעותית וחשוב לאפשר להם את זה במינון המתאים לכולם!
חלק מההורים דוחים את הרגע לגיל מאוחר ככל האפשר, אחרים דוקא מעודדים והילדים מתחילים מאוד מוקדם.
במשפחות מסויימות זה מתחיל בשינה אצל בני הדודים ובהזמנת בני דודים אליהם ורק אחר כך לומדים כי טוב ומזמינים חברים לשינת לילה.
הילדים הצעירים במשפחה כנראה יתחילו מוקדם יותר להזמין חברים. כאשר יש אחים גדולים והילדים כבר חשופים ללינת החברים, רוצים גם הם להזמין חברים. חלק מהילדים יעדיפו להזמין חברים לשינה אצלם בבית, אחרים מעדיפים את ההרפתקה של שינה אצל החבר ולחלקם זה היינו הך.
למה הם כל כך אוהבים את זה?
מבחינת הילדים, כל שינה מחוץ לבית היא שינוי וילדים שאוהבים שינוי רואים בהזדמנות זו הרפתקה. מעבר לכך, עבור הילדים זהו צעד נוסף לקראת בגרות ועצמאות. שינה בלי ההורים והאחים היא סמל לנפרדות שלהם מההורים ולהיותם ישות ואישיות נפרדת ממשפחתם. זוהי הזדמנות עבורם לבחון את החופש ואת כוחותיהם הרגשיים להתמודד עם הפרידה מהבית, להחליט החלטות (גם אם קטנות כי יש מבוגר אחראי) עבור עצמם ולהתנסות בהתנהגות המקובלת בבית אחר, שאינו ביתם, ואיננה בהכרח דומה לחלוטין למה שרגילים. כמו ילדים צעירים יותר שהולכים לגינה ותמיד מעדיפים את הבימבה או החטיף של השכן- גם הגדולים אשר הולכים לישון אצל חברים- חווים חידוש מסעיר ומושך.
אלו שמעדיפים להזמין אליהם, הם בדרך כלל ילדים שהם יותר מחוברים לבית וזקוקים לקירבה של ההורים אבל עדיין רוצים להתנסות בחוויה של הלינה המשותפת עם חבר. החברים האחרים עושים זאת, והתחושה של מסיבת פיג'מות, היציאה מהשיגרה, הגבולות המשתנים בעקבות הגעתו של החברים הם מסעירים לא פחות. בדרך כלל הורים גם מרשים דברים שאינם מותרים בשיגרה, לכבוד החבר המבקר.
יתירה מכך, כאשר ישנים עם חבר, לא צריך להיפרד בסוף היום. התחושה כי אפשר להמשיך לשחק ולא לדאוג שתיכף צריך להיפרד- שיש לנו את כל הערב, היא מענה מיוחל של כל אחד מאיתנו כאשר הוא עושה דבר הגורם לו הנאה.
ילדים הישנים מחוץ לבית אצל חברים מרגישים "כמו גדולים". הם עשו עוד צעד לקראת בגרות ותחושה זו מעבר להיותה משמחת וממלאת גאווה היא חשובה ביותר להתפתחות העצמאות והיכולות הנדרשות בהמשך עם כניסתם לגיל ההתבגרות. שינה משותפת ושינה מחוץ לבית מאלצת את הילד להתמודד עם חששות קטנים או גדולים, עם פרידה, עם פתרון עצמאי של בעיות שרגילים לפנות סביבן להורים. כאשר החוויה טובה- זו חוויה מעצימה ומפתחת מאין כמוה. מעבר לכך- הילד מרגיש שהוריו סומכים עליו והוא מתמלא בטחון וגאווה.
איך מנהלים את הלינה המשותפת כדי שכולם יהנו ואתם לא תסבלו במיוחד?
הדאגה הגדולה של הורים המארחים חבר לשינה היא כי יהיה קשה להשכיבם לישון או כי הרעש יקשה על התנהלות שגרתית ורגועה בבית. אם יש אחים קטנים או תינוק בבית- החשש הוא כי יהיה צורך לחלק את המרחב הביתי ולהציב גבולות ועלול להיות מאתגר שלא לפגוע בחווית הכיף של המאורע.
אז ראשית החליטו אתם, ההורים, מהם גבולות האירוח המקובלים עליכם. האם יש שעה בה צריכים ללכת לישון? האם מותר להם לראות טלויזיה/לשחק במחשב עד שהולכים לישון? האם יש גבולות הקשורים לאוכל? אחרי שתחליטו מהם הגבולות המתאימים לכם שעדיין מאפשרים לילדים מרווח של כיף ותחושת שינוי (זכרו כי חלק מהכיף זה הגבולות המשתנים בבית בעקבות המאורע) , שתפו את ילדכם בטרם החבר מגיע! זכרו כי לילדים יש ציפיות אדירות בכל פעם מחדש כשמזמינים חבר וכדי לא לאכזב או להביך את הילד בפני חבריו חשוב שידע למה לצפות.
הגדירו כמה חברים אתם מסכימים שיזמין- אחד? שניים? האם ביום חול או רק בסוף שבוע? באיזה שעה החבר מגיע ומה קורה למחרת בבוקר? יש לכם תכניות? תאמו עם הוריו מתי חוזר הביתה, כן הלאה.
נסו לערוך עם ילדכם תכנית – מה יעשו, במה יכולים לשחק. הציעו כמה דברים כייפים שאינם בשיגרה- ארוחת ערב קצת אחרת (לא צריך לארגן חברת הפקות אבל אפשר להציע פנקייקים עם מספר תוספות או בישול משותף).
כשמגיע החבר בדקו איתו מהם הרגלי השינה שלו? האם אוהב שמיכה עבה או דקה? ישן עם אור בחדר? מה אוהב לאכול ומה אינו אוכל? חשוב שהחבר ירגיש בנוח ככל האפשר, כך יוכל להרגיש בטוח, ויוכל להירדם.
כאשר ילדכם הוא זה ההולך לישון אצל חבר- עודדו אותו לומר להוריו של החבר את הדברים כדי שיהיה לו נעים ונוח.
אם ילד מתחרט ורוצה הביתה, התקשרו להוריו. מעבר לבדיקה כיצד אפשר לעזור לו להתגבר, חשבו שגם אתם הייתם רוצים לשוחח עם ילדכם בטלפון אם מרגיש לא בטוח, מבולבל או סתם מתגעגע. מותר להם להתחרט! אם הילד שלכם הוא זה הרוצה לחזור, גם אם זה בשעה מאוחרת- אל תכעסו עליו. הוא היה צריך להתגבר על המון בושה לבקש מהורי החבר להתקשר אליכם וללכת בלילה הביתה.
לפעמים גם כאשר מסכמים מראש עם הילדים את גבולות הגיזרה, הם נהנים ושוכחים וזקוקים לתזכורות והתראות. חשוב לשמור על הגבולות אבל לא להביך את הילד. סכמו על סימן מוסכם שבו תזכירו לילד אם איננו עומד בהסכם וכי עליו לקבל על עצמו אחריות להפסיק את המשחק או להתנהג בהתאם לכללים שהגדרתם והוא הסכים להם.
אם יש אחים קטנים בבית, הכינו גם אותם מראש. פעמים רבות האחים רוצים להצטרף לחגיגה וזה נהדר כל עוד זה מתאים לחבר המוזמן ולילד המזמין. גם פה תיאום ציפיות חשוב- באילו חלקים של הערב ישותפו ובאילו לא. האם האח או האחות הקטנים יכולים לישון גם הם איתן בחדר? האם יכולים לשחק ביחד? כמובן שזה תלוי בגילאי הילדים ובמערכת היחסים שלהם בדרך כלל. אבל כשחברים באים לישון, ידרש תיווך מכם. אחים קטנים נוטים לקנא באחות הגדולה ההולכת לישון אצל חברה. צריך לתת מקום לקינאה ולאכזבה אבל לא למנוע מהאחות הגדולה את החוויה בגלל התקפי בכי אפשריים מצד הקטנה.
הרבה ילדים קמים מאוד מוקדם בבוקר כאשר ישנים עם חברים. כדי שעבורכם שבת בבוקר לא תיהרס כל פעם שחבר מוזמן, הכינו עם הילדים בערב קודם תפריט ארוחת בוקר שיכולים להוציא לעצמם, הגדירו את עוצמת הרעש המותרת והסבירו לילדים כי אתם תרצו להמשיך לישון. העצימו אותם וטפחו את העצמאות שלהם בהתארגנות הבוקר.
בחופש הגדול, מבחינת ילדים רבים כל יום אפשר לישון מחוץ לבית או להזמין חברים. החליטו מהו המינון המתאים לכם. חשוב שיהיו לילות משפחתיים שגרתיים. ילדים ישנים הרבה פחות טוב עם חברים והם עדיין זקוקים לשנת לילה הגונה. אל תתנו לדברים לצאת משליטה ומגבולות הטעם הטוב.
ילדים שאינם מתמודדים טוב עם עייפות- זכרו שלא לערוך תכניות יומרניות ליום המחרת. יש תכניות שאינן מתאימות לילד עייף ועצבני ואם כבר עשיתם תכניות כאלו- חשבו היטב אם מתאימה הלינה המשותפת.
זכרו כי לישון אצל חבר או להזמין חבר – זה כיף גדול. גם אם עבורינו המשמעות היא לילה בו הסלון והפרטיות שלנו יוצאים מרשותינו, לילדים זו חוויה משמעותית וחשוב לאפשר להם את זה במינון המתאים לכולם!
לילה טוב!
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית קלינית מוסמכת, פסיכולוגיה חיובית וקוגניטיבית
התמחות: דכאון, טיפול אישי,חרדות, דימוי עצמי וגופני,טיפול זוגי, התמודדות עם משברי חיים, בעיות משפחתיות וזוגיו
אזור בארץ: השרון, רמת השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
טיפול במבוגרים ומתבגרים. בעלת ניסיון רב בטיפול במשברים, קשיים בזוגיות, בתעסוקה ומעבר בין שלבי החיים. טיפול בנשים, טיפול בחרדות, דכ

פסיכולוגית קלינית
התמחות: דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה (גם מורכבת), דימוי עצמי, ליווי במשברי חיים, משברים בזוגיות, שיפור מע
אזור בארץ: קריית טבעון, יוקנעם, אזור עמק יזרעאל ומטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מטופלי מוזמנים למרחב בטוח ומכיל, ולתהליך של גילוי ושינוי. אני מאמינה בטיפול בגובה העיניים ובתקשורת אותנטית וישירה. מטפלת במבוגרים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך ילדים מביעים רגשות דרך משחקים? צוות אתר על הספה
משחק הוא חלק מהותי וחיוני בתהליכי התפתחות הילד. המשחק מאפשר לילדים לחקור, לבטא ולעבד רגשות מגוונים בסביבה בטוחה ותומכת. באמצעות משחקי תפקידים וכלים משחקיים אחרים, ילדים לומדים להבין ולהביע רגשות, מפתחים אמפתיה, ומשפרים את כישורי התקשורת והיכולות החברתיות שלהם, תוך התנסות במצבים מורכבים מחיי היומיום.
מה הוא פחד מאינטימיות? צוות על הספה
בבסיסן של בעיות רבות ביצירה או בתחזוק של זוגיות ממושכת, עומד הפחד מאינטימיות. הפחד הזה יכול לשתק את האדם ולסגור אותו בתוך עצמו, בעזרת סיוע פסיכולוגי, ניתן לבנות בהדרגה את הביטחון העצמי ולעבוד על הקשיים הקיימים באינטימיות זוגית.
מהו שיקום נשימתי ולמי הוא יכול לעזור? אירנה פאיוק
תוכנית שיקום סטנדרטית כוללת שני מרכיבי טיפול עיקריים: אימון לשיפור סיבולת לב-ריאה ואימון כוח לשיפור חוזק שרירי הגפיים והנשימה. בנוסף, במסגרת התוכנית ניתנת הדרכה להתמודדות טובה יותר עם אתגרים שונים בחיי היום-יום,
גירושים טובים – יש חיה כזו? צוות על הספה
פירוק הקשר הזוגי, בעיקר כאשר יש ילדים משותפים, מעמת את בני הזוג לשעבר עם מערכת שלמה של אמונות, ערכים וציפיות שהתנפצו ומציב מראה הנוגעת בפחדים העמוקים ביותר בנפש. יש צעדים בהם תוכלו לנקוט כדי למזער נזקים ולהצליח להתגרש בצורה הטובה ביותר שאפשר