
טיפול בזוגיות : זוגיות מוצלחת היא זוגיות סימפטומטית
פרופ' שירלי שרון-זיסר
בחיי האהבה, האידאל מתעתע גם משום שהוא מאותת לנו כי יש דרך מיטבית לקשור קשר זוגי. אלא שבשדה האנושי, לא רק שאין דרך מיטבית, אידאלית לעשות בתחום המיניות (למשל, זוגיות הטרוסקסואלית, למשל, יחסי מין גניטליים שמסתיימים באורגזמה משותפת כביטוי של אהבה בוגרת ובשלה), אלא אין דרך אוניברסלית, תקפה לכל.
לא מעט תלונות על חיי האהבה (ופגישות עם מטפלת זוגית) לובשות צורה של אכזבה אל מול אידאל של זוגיות מושלמת והרמונית שנדמה לנו שקיימת אצל אחרים, או שאנו מפנטזים שהייתה יכולה להיות שלנו עם פרטנר אחר: אישה סקסית יותר, גבר רגיש ומפנק יותר, זו שלא תציק, זה שידע בדיוק מה אני רוצה ואוהבת, ובעיקר, שידבר איתי ....
אידאלים מטיבם מתעתעים, ולא משום שהם בלתי ניתנים להגשמה. אידאלים הוגשמו גם הוגשמו בהיסטוריה, וסיפור הגשמתם הוא לעיתים קרובות סיפור הזוועות הגדולות בדברי ימי האנושות. זאת משום שהגשמת אידאל למעשה איננה אלא הענות לציווי מוחלט לסיפוק ללא גבולות. הפסיכואנליזה מכירה את התביעה לסיפוק מוחלט בשם דחף המוות: לא רצון לכליון, אלא מה שפרויד כינה כפיית חזרה, התעקשות לשחזר דווקא דבר מה שגרם כאב. יוצא מכך שבהתעקשותנו על אהבה אידאלית וזוגיות מושלמת אנו מוצאים עצמנו לעיתים לא רחוקות מגשימים דווקא את התסריטים הלא מודעים הקשים ביותר שלנו.
בחיי האהבה, האידאל מתעתע גם משום שהוא מאותת לנו כי יש דרך מיטבית לקשור קשר זוגי. אלא שבשדה האנושי, לא רק שאין דרך מיטבית, אידאלית לעשות בתחום המיניות (למשל, זוגיות הטרוסקסואלית, למשל, יחסי מין גניטליים שמסתיימים באורגזמה משותפת כביטוי של אהבה בוגרת ובשלה), אלא אין דרך אוניברסלית, תקפה לכל. שלא כמו בעלי החיים המצויידים באינסטינקט המכוון אותם באופן מדוייק בשדה ההזדווגות, עבור הייצור האנושי אין מדריך מתאים לכל בחיי האהבה - בניגוד לרושם שמנסים ליצור אינספור ספרי ההדרכה למציאת אהבה, תעשייה פורחת מזה דורות בדיוק משום שלמעשה מדריך כזה הוא בלתי אפשרי.
אין מדריך מתאים לכל הניתן לרכישה בחנויות הספרים או דרך האינטרנט, אך ישנה אפשרות לדעת: להפיק ידע ייחודי אודות תנאים שאנו מחפשים בפרטנר, שאין להם ולא כלום עם אידאל אך עבורנו הם חיוניים במלוא מובן המילה, לעיתים מאפשרי חיים ותמיד מאפשרי סיפוק; לשרטט משהו מקווי המתאר של אופן הסיפוק המשונה והרחוק מהאידאלי של הפרטנר, ושל מה שמאפשר לה או לו את עצם הגישה אל המין האחר. אולי חשוב מכל, ישנה אפשרות לייצר ידע לעשות עם אותו ידע ייחודי אודות אופני הסיפוק והתנאים הארוטיים שלנו ושל בני או בנות זוגינו.
זו הדרך אותה מציעה הפסיכואנליזה: דרך יצירת הידע הלא מודע של כל אחד ואחד, שכרוך דווקא בהיפרדות מאידיאלים ושאין לו ולא כלום עם ידע אוניברסלי כביכול המוסק ממחקרים אמפיריים וסטטיסטיים. בדרך זו ניתקלים, אמנם, בידע מבני. הפסיכואנליזה מלמדת, למשל, כי המיניות הגברית מתגלמת לעיתים קרובות בחיפוש אחר פרטנר-אובייקט, אך משנמצא כזה, מתעוררים ספקות וביקורות לגביו, והחיפוש מאותחל מחדש. אישה גם היא מחפשת דבר מה שחסר לה, אך זה אינו אותו דבר שמחפש הגבר. בדרך כלל, היא מחפשת אהבה, ויותר מכל היא מחפשת מילות אהבה שתאשרנה עבורה את נשיותה -- בפרט אם תוכל לשמוע אותן מבלי לשלם על כך בבשרה. אך לידע מבני שכזה אין ערך שימוש עבור אדם אלא אם כן הוא נוכח, במהלך האנליזה שלו, באופן הספציפי והחורג מכל סטטיסטיקה בו הוא מתגלם בחייו, כלומר במה שהפסיכואנליזה מכנה ה״סימפטום״ בחיי האהבה שלו.
מה שהפסיכואנליזה מכנה "סימפטום" הוא תצורת פשרה: בין היתר, פשרה בין חלק ניתן לפענוח באנליזה, כלומר ניתן לניסוח, וחלק שלא ניתן לומר עליו דבר פרט לכך שהינו מה שהוא. חלק אטום, משונה, ואוטו-ארוטי לחלוטין שהוא גרעין הסיפוק שבסימפטום. במהלך אנליזה, ניתן להסכים לגרעין סיפוק זה. זוגיות בת קיימא עשויה להתרחש כאשר שני בני הזוג לא רק מסכימים -- לא מסכימים לנצור, לכלכל, ולפרנס, אלא מסכימים כל אחד לאופן ההתענגות הסימפטומטי הייחודי לו -- אלא גם מייצרים תצורת פשרה בין אופני התענגות אלה, אופן היות יחד סימפטומטי. הפשרה בה מדובר אינה ויתור מודע על הרגלים ומאוויים לבקשת הפרטנר. להיפך. הפשרה היא עצם התוצר של הקשירה יחד של אותם ״הרגלים״״ קרי סימפטומים, שלא ניתן לוותר עליהם משום שבאמצעותם מתנהל האדם בחייו.
לעיתים, קשירה כזו אינה אפשרית משום שמידת הסבל הכרוך בסימפטום של האחר בלתי נסבלת עבור אחד מבני הזוג או שניהם. במקרים אחרים התלונה על הסבל מהסימפטום של בן הזוג ומהסימפטום שנוצר בין בני הזוג הופכת היא עצמה למקור הסיפוק בזוגיות ומקיימת אותה לאורך שנים. וישנם מקרים בהם הסימפטום הזוגי מספק באופן שאינו כורך תלונה, ואפילו מלווה בוודאות העולצת שאנו מכנים אושר. בכל המקרים, זוגיות מוצלחת היא זוגיות סימפטומטית.
לאתר של שירלי שרון-זיסר
0544684170
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסט , מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך
התמחות: התמכרויות,בריאות הנפש,חרדה ,דיכאון,בעיות במיניות,בעיות משפחתיות ,פוסט טראומה,הדרכת הורים,משברי חיים,
אזור בארץ: מודיעין, מכבים רעות
שפה: עברית
פסיכותרפיסט קליני, מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך, בעל ניסיון רב בטיפול בילדים, מתבגרים, המתמודדים עם חרדות, התמכרויות, מצבי רוח, נפגעי א

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, חרדה, בעיות משפחתיות וזוגיות, אבל ואובדן, הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה כי לכל אדם צרכים וקצב ייחודיים משלו. עובדת בגישה דינמית, גישת טיפול מעמיקה, הנותנת מקום ומרחב לנפש לבוא לידי ביטוי.

עובדת סוציאלית קלינית, מומחית לטיפול בטראומה
התמחות: משברי חיים, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, שכול, דימוי עצמי, ביטחון עצמי, זהות מינית, פוסט טראומה, פגיעה
אזור בארץ: ירושלים, אזור מבשרת, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית
מלווה כ 20 שנה נשים, גברים, להטב''ק, זוגות, והורים בהתמודדות עם משברי החיים. מומחית בעבודה עם נשים במעגלי החיים, הפרעות חרדה וטראו

פסיכותרפיסטית התנהגותית קוגנטיבית CBT
התמחות: OCD, התמכרויות, הפרעות חרדה ופוביה, דיכאון, התמודדות עם משברי חיים, משברים בזוגיות.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,אונליין
שפה: עברית
שלום, שמי מרלין רוזנר מטפלת קוגנטיבית התנהגותית CBT,עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית וקרמינולוגית בעלת קליניקה פרטית לפסיכותרפיה בתל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הקשר בין סגנון התקשרות בגיל צעיר לתפקוד בזוגיות קרן קפלן ופרופ' אורן קפלן, פסיכולוגים קליניים
ג'ון בולבי סבר שהאופן בו נוצרות התקשרויות בילדות המוקדמת משפיע על הקשרים הרומנטיים שנוצרים בבגרות. כיום זו תפיסה ברורה , אך עד לפני כמה עשרות שנים לא נתפס הקשר הרגשי כמשמעותי
ייעוץ זוגי אונליין צוות על הספה
הגעתם למסקנה שעליכם להיעזר בגורם מקצועי אך אין לכם אפשרות להגיע לטיפול פיזית? קיימת האפשרות לקבל ייעוץ זוגי אונליין ולייצר התקדמות מבלי שהנגישות או היכולות הפיזיות יעמיקו את הפער. אז למי זה מתאים ומה ההבדל בין זום לספת הטיפול המקובלת? כל התשובות ממש כאן.
טיפול בהורים מזדקנים ענבר לבקוביץ
הזקנה הינה תהליך נורמטיבי במעגל חייו של אדם, והיא עלולה להיות מלווה בשינויים תפקודיים, רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים (Ball et al., 2000). בנים ובנות המתמודדים עם אתגרי הטיפול בהורים מזדקנים, ניצבים בפני סוגיות רבות ומורכבות.
חרם חברתי צוות על הספה
תופעת החרם היא אחת התופעות הקשות הקשורות בבריונות בחברת הילדים. בריונות מוגדרת כאלימות מכוונת, חזרתית, המנצלת ומייצרת יחסי כוחות לא הוגנים בין הפוגע לבין הנפגע. ילדים הנפגעים מחרם עשויים לשאת בתוכם צלקות למשך שנים רבות