
טיפול פסיכולוגי באינטרנט
אין ספק שהחברה המשתנה והמתכנת לאיזורים הוירטואליים יש השפעה מכרעת על עולם הטיפול הנפשי. מן הסתם כלים רבים יכנסו עוד מחקרים רבים צריכים להיעשות על אפקטיוביות הטיפוח הפסיכולוגי באינטרנט.
להיות תלוי באחר, להודות כי אינני מסוגל להתמודד עם קשיי ואני צריך מישהו שיקשיב לי, נתפס כחולשה. בעוד גברים נתפסו כחזקים ואיתנים וכל סימן חולשה מצידם נחשב ללא גברי, עבור הנשים לא היתה סיבה נראית לעין של מצוקה כי תפקידם החברתי והמשפחתי היה מוגדר בבירור.
עם השינויים שהביאה עמה החברה המודרנית: נשים בודקות בעצמן אילו מינונים של משפחתיות וקריירה מתאימים להן, גברים יכולים גם הם להתלבט ולהתחבט במסלול חייהם. בחירה הפכה לערך וכך גם ביטויים של קושי הפכו לנחלת הכלל.
בעשור האחרון הפך הטיפול הפסיכולוגי מנחלתם של העוברים משבר שגרם להם לצאת מכלל תפקוד לנחלת הכלל, נחלתו של כל מי שמרגיש שאינו מאושר, אינו מגשים עצמו או פשוט מרגיש חוסר שביעות רצון בחייו.
עם הגידול המשמעותי בפונים לטיפול התרחש גידול במספר המטפלים, במקצועות המטפלים ובסוגי הטיפול המוצעים.
אינטנסיביות החיים העלתה צורך בטיפול זמין ונוח. בלתי נמנע היה שאחרי כניסתו המוחלטת של האינטרנט לחיינו, בכל תחום חיים, גם תחום הטיפול הפסיכולוגי יגיע לאינטרנט.
לא מעט מטפלים מציעים היום טיפול באינטרנט. התהליך מאוד פשוט- פונים למטפל, קובעים איתו שעה משותפת בה גם המטפל וגם המטופל יושבים מול מחשב, כל אחד בביתו או בקליניקה שלו, והשיחה מתנהלת כצ'ט לאורך השעה המוקצבת לכך מראש.
לטיפול באינטרנט יתרונות רבים. חלקם קשורים ליעילות הזמן- המטופל לא צריך להשקיע זמן נסיעה, פקקים , חנייה. מעבר לכך, המטופל הפונה לטיפול פסיכולוגי באינטרנט, יכול לבחור מטפל לפי המומחיות הרלוונטית שלו ולא להתחשב בשיקולי מרחק גיאוגרפי מביתו.
הטיפול הפסיכולוגי באינטרנט מאפשר למטופל להתגבר על מכשולים מסויימים המונעים ממנו להגיע לטיפול פסיכולוגי בקליניקה. אנשים רבים מתקשים להתחיל טיפול למרות שברור להם כי טיפול פסיכולוגי יכול לשפר משמעותית את איכות חייהם. הם מתקשים לבחור מטפל, מתקשים לעשות את הצעד הראשון. בגלל המרחק מצד אחד והנוחות מצד שני, קל יותר לקבוע פגישה וירטואלית ולאחר שנוצר הקשר לשקול לעבור לקליניקה וכך להרגיש פחות מאויימים. לעיתים אנשים זקוקים להדרכה או להתערבות קצרת טווח והמטפל שיש לו את הידע המתאים ביותר לסייע אינו זמין עבורם. יתכן שבשעות הערב מהספה בבית, יצליחו להפגש ולקבל את העיצה המועילה אשר תתחיל תהליך של שינוי.
אנשים מסויימים ירגישו שבטיפול הפסיכולוגי באינטרנט יש שמירה רבה יותר על פרטיותם כי אינם צריכים להכנס פיזית לקליניקה או לחשוש ממפגש עם מטופל שיצא לפניהם או מגיע כאשר הם יוצאים מהקליניקה.
מצד שני יש גם חסרונות לטיפול הפסיכולוגי באינטרנט. אין תחליף למפגש הבינאישי הישיר. לחששות מהמפגש ראשון יש תפקיד מכריע בקשר הטיפולי. מרכז מהותו של הטיפול הפסיכולוגי הוא הקשר הנוצר, הלמידה מתוך מערכת היחסים הטיפולית על מערכות היחסים האחרות בחיי המטופל. המפגש הבלתי אמצעי, בתוך המרחב המוגן של הקליניקה הוא אחד הכלים המרכזיים של המטפל. הקשר, ככל קשר, מושפע מגרייה חושית- של ראייה, של קול וריח, של תחושת החום והנוחות שמעוררת דמותו הקבועה של המטפל וחדר הטיפולים הממתין למטופל.
שפת הגוף שהיא כל כך חשובה להעברת מסרים לא מילויים, לא קיימת בטיפול באינטרנט. הקשבה אמפתית, כלי שאינו ניתן להחלפה גם לו אין מקום בטיפול פסיכולוגי באינטרנט. למטפל הרבה יותר קשה להעביר מסרים וגם אינו יכול להשתמש בשפת הגוף של המטופל לקבלת אינפורמציה רחבה יותר על עולמו הפנימי, על פערים שבין המילים הנאמרות לשפת הגוף והתכנים שאינם נאמרים. יתרה מכך, כתיבה אינה דיבור. כאשר המטפל קורא את הטקסט שכותב לו המטופל, הוא מבין מה שמבין, מסר שאינו תמיד זה שאליו מתכוון המטופל בדיוק. ולהיפך. המטפל יכול נסות להעביר מסר בכתיבה והמטופל הקורא, עלול להוציא את הדברים מהקשרם, להבין דבר אחר מזה שהתכוון אליו המטופל ועל זה יכולים האמון והטיפול לקום וליפול.
יש משמעות למילים הנאמרות בשליפה המיידית באסוציאציה שמעלה המטופל במהלך השיחה בטיפול פסיכולוגי. בטיפול פסיכולוגי באינטנרנט, הכתיבה כבר משמשת כלי לסובלימציה, המטופל קורא את מה שכתב לפני ששלח אותו. הרבה ביקורת וסינון מתרחשים שאינם מאפשרים למטפל להבין בדיוק מה קורה בנפשו של המטופל.
גם לגבי תחושת הפרטיות, בקליניקה השמורה עם כל הקושי להגיע אליה, יש משהו מאוד מוגן ושומר. לעומת הבית בו טלפון יכול לצלצל, מישהו מהמשפחה יכול להכנס לחדר, תחושת הפולשנות לתוך המרחב הטיפולי מאוד מקשה על יצירת הקשר הבטוח המאפשר שינוי אמיתי.
אין ספק שהחברה המשתנה והמתכנת לאיזורים הוירטואליים יש השפעה מכרעת על עולם הטיפול הנפשי. מן הסתם כלים רבים יכנסו עוד מחקרים רבים צריכים להיעשות על אפקטיוביות הטיפוח הפסיכולוגי באינטרנט.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית דינמית ממוקדת, מומחית בCBT, עובדת סוציאלית קלי
התמחות: מומחית בפסיכותרפיה דינמית ממוקדת, מומחית בCBT, בריאות הנפש,חרדה,דיכאון,אבל ואובדן,טראומה, הדרכת הורי
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת במבוגרים וילדים. מאמינה בכוחותיו של האדם וביכולתו למצוא את התשובות הנכונות עבורו. משלבת גישות שונות

הקליניקה לטיפול נפשי ורגשי
התמחות: חרדה, דיכאון, CBT, הנעת תהליכי שינוי, משברי חיים, טיפול זוגי, משפחה וזוגיות, בריאות הנפש, טראומה, או
אזור בארץ: שרון,הוד השרון, פתח תקווה, כפר סבא, טיפול אונליין
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים, נוער וילדים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, חרדות מסוגים שונים, קשיים רגשיים, חרדות, דכאון, טר

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מומחה בפסיכולוגיה קלינית. נוער ומבוגרים, טיפול בלהט''ב, חרדה ,פוביה,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה, ק
אזור בארץ: גבעתיים, רמת גן, תל אביב
שפה: עברית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית. מטפל בבני נוער ומבוגרים. אני מאמין שטיפול פסיכולוגי ''בגובה העיניים'' יכול לאפשר ''פסק זמן'' משיגרת חיינ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה הכוונה בטיפול ממוקד? צוות אתר על הספה
טיפול ממוקד מטרה, המכונה גם ממוקד פתרון, הוא טיפול קצר מועד שמטרתו לטפל בבעיה או בקושי נפשי ספציפי שמעסיק את המטופל בהווה, תוך הימנעות מכוונת מעיסוק נרחב בחוויות מהעבר או חששות מהעתיד.
האם CBT מתאים לכולם? צוות אתר על הספה
בעשור האחרון נראה לעיתים כאילו CBT הפכה למילת קסם – טיפול קצר וממוקד שעוזר לפתור בעיות, מבלי שהמטופל יצטרך להיכנס לעובי הקורה של מקור הבעיה ולבלות שנים בטיפול, אז מתי CBT מתאים ומתי פחות?
טיפול רגשי בעזרת מים יעל אונגר- ארנוב, אוסי שטיין, מלי תורג'מן, מתן לב
הטיפול הרגשי במים בשיטת (Water Therapy (WT הינו פסיכותרפיה חדשנית וייחודית, שיטת הטיפול נשענת על רעיונות מעולמות הפסיכותרפיה הגופנית והפסיכותרפיה האקסזיצטנציאליסטית, בשילוב גישה רוחנית.
על ספונטניות, טיפול ומה שביניהם אודי גולדשטיין - מטפל פרטני וקבוצתי בפסיכודרמה
לפני מספר שנים הנחיתי השתלמות במחלקה לשיקום פסיכולוגי בבית החולים "איכילוב". המפגש התחיל בסבב בו ביקשתי מהפסיכולוגים והמתמחים שבצוות לציין את שמם ומה מטרת העל שלהם במפגש עם המטופלים. זאת שאלה שמצריכה רגע של עצירה ומחשבה על מהות העבודה...