
איך לדבר עם ילדים על אירועים מורכבים ואקטואליה?
צוות אתר על הספה
רובנו נוטים לדמיין מה הילדים חושבים ומדמיינים בראשם כאשר אנחנו מספרים להם משהו. אבל ראש ל שילד עובד אחרת. מה שמפחיד אותנו לא בהכרח מפחיד אותם והתמונות שיש לנו בראש הן שלנו. חשוב לשאול את הילדים אם הם שמעו שהיתה שריפה? מה הם שמעו? מה הם יודעים על השריפה שהיתה? האם יודעים היכן היא היתה? מה המרחק שלה מהבית שלכם? לשאול את הילדים אם יש משהו שהם רוצים לשאול אתכם בנושא? אם הם יודעים כיצד התגברו על השריפה?
דוגמה לכך היא השריפה הגודלה בכרמל- כל ערוצי הטלויזיה ובכל תחנה בה פתחנו את הרדיו עסקו בזוועה הגדולה שהתרחשה בכרמל.
כולם רצו לדעת מה קורה, התפללו לשלומם של הכבאים, הדאגה מכל כך הרבה בחינות הקיפה את חיינו במהלכם של ימי ארוכים. וכך גם את חיי הילדים שלנו.
גם אם כיבינו את הטלויזיה כשהילדים היו בסלון או בנמכנו את הרדיו, כמעט ולט היה סיכוי שהילדים לא ידעו שמתרחשת שריפה גדולה בארץ וילד לומד מגיל שנתיים שאש היא מסוכנת. הם הולכים לגן, לקייטנה ושומעים כל מיני דברים מילדים אחרים. אנחנו, מתוך הפחד שלנו בעיקר, דואגים גם להם, שלא יהיו להם סיוטים בלילה, אנחנו לא רוצים להכניס פחדים מעבר למה שכבר יש, אבל להתעלם או להסתיר זו תמיד תהיה הדרך הפחות טובה.
כאשר ילדים מרגישים ואפילו יודעים שמשהו קורה אבל מרגישים סוד מהמבוגרים– מבחינתם זה הרבה יותר גרוע ומפחיד ממה שזה באמת, כי אם לא יכולים לדבר עם זה זה בטח נורא ואיום. לרוב מה שמדאיג אותם זה לא מה שמדאיג אותנו וחשוב לברר מה הם יודעים ולקחת אחריות על המידע שהם מקבלים, לעשות סדר בין העובדות שאתם יכולים לספק להם לבין השמועות והפרשנויות שצמחו בשיחות הילדים.
אז חשוב לדבר איתם על זה ובעיקר לשאול אותם מה הם יודעים ומה מרגישים ולשמור על ערוץ התקשרות בטוח ופתוח. איך עושים את זה בצורה בטוחה ורגועה?
יותר שאלות פחות תשובות
רובנו נוטים לדמיין מה הילדים חושבים ומדמיינים בראשם כאשר אנחנו מספרים להם משהו. אבל ראש של ילד עובד אחרת. מה שמפחיד אותנו לא בהכרח מפחיד אותם והתמונות שיש לנו בראש הן שלנו. חשוב לשאול את הילדים אם הם שמעו שהיתה שריפה? מה הם שמעו? מה הם יודעים על השריפה שהיתה? האם יודעים היכן היא היתה? מה המרחק שלה מהבית שלכם? לשאול את הילדים אם יש משהו שהם רוצים לשאול אתכם בנושא? אם הם יודעים כיצד התגברו על השריפה?
כאשר הילדים שואלים אותנו שאלות חשוב לבדוק איתם מה באמת הם רוצים לדעת. כאשר ילד בן 4 שואל אם הכבאים יכולים למות, תשובה של כן או לא אינה בהכרח המענה המרגיע וחשוב להחזיר לילד את השאלה ולבדוק איתו מה זה למות מבחינתו? מה מדאיג אותו בנושא הזה? אנחנו מיד הולכים עם מחשבות שלנו, וחוששים שהילדים ידאגו, כמונו, מכך שהורים יכולים למות אבל עבור רוב הילדים הפרשנות הולכת למקומות המוכרים להם ממשחק והם הרבה פחות מודאגים מאתנו.
לדבר על רגשות
ילדים מבטאים את התחושות והרגשות שלהם בכל מיני ערוצים- בהתנהגות, בסיפורים במשחק או במילים. תפקידנו הוא ללמד אותם את אוצר המילים המתאים המתאר את התחושות בסיטואציות כאלו. הורים שמשתפים את ילדיהם ברגשות ומשתמשים במילים כמו "דאגתי לכבאים" , " פחדתי בהתחלה כשלא סיפרו מה קורה עם החיות ", "אני עצובה שהיער נשרף" , "קיויתי כל כך שירד גשם ויעזור לכבאים", "לא ידעתי מה יהיה והייתי מבולבלת"- ילדיהם ילמדו להשתמש גם במילים האלו ויוכלו להבין מה קורה להם במצבים חריגים ולא יצטרכו "להתנהג" את הרגשות.
להעביר מסרים של שליטה
כדי לא להשאיר את הילדים בתחושה של חוסר אונים, חשוב לדבר על האש ועל הכבאים הגיבורים שעושים מאמצים לשמור על כל האנשים שגרים בקרבת האש. האוירה בחדשות של כעס והתלהמות על חוסר האונים וחוסר הציוד הם מסר מפחיד. מצד שני הצליחו לכבות את האש וברור היה שמתי שבוא האש תכבה. וזה בגלל אנשים חזקים וגיבורים, בגלל שלא מוותרים גם אם לא מצליחים כמה פעמים. על כך שיש סדר ויש מי ששומרים על האנשים על הילדים ועל החיות.
להתאים את המסרים לגיל הילדים
חשוב להתאים את ההסברים לגיל הילד. ילדים בגילאי בית הספר יכולים להבין על הקשיים בכיבוי השריפה הקשורים לרוח, ולהתפשטות האש. מידע מרגיע אותם ומאפשר תחושת שליטה. חשוב להראות באופן ממשי במפה את המרחק מהבית לשריפה ולודא שהילד מרגיש בטוח בביתו. כמובן שאם נוסעים לטיול, להסביר לילדים לפני לאן נוסעים. אפשר להראות לילדים תמונות של הכרמל לפני השריפה ואחרי להדבר על האובדן של העצים, כמה זמן יקח ליער להשתקם, כמה ומדוע העצים והיער חשובים לנו.
ילדים אשר גרים בקרבה לאזור הכרמל, מן הסתם מבינים כי האיום קרוב לביתם וחוים את הלחץ והדאגה בבית. חשוב לשאול אותם מה יודעים, ממה חוששים, וגם לאחר סיומה של השריפה, ילדים הגרים באזור בו כל שנתיים פורצת שריפה, החששות לא יכבו בהכרח עם האש וחשוב לבדוק מדי פעם אם עוד חושבים על השריפה או מוטרדים ממנה.
גם ילדים צעירים מאוד, בני 3-4 , מבינים שמשהו קרה. הם יודעים שאש היא מסוכנת והסבר קצר על מה קורה בסביבתם מעצים אותם במיוחד אם יש אחים גדולים אשר שואלים ומקיימים שיחה ערה בנושא.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

M.S.W, פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית ומדריכה מוסמכת
התמחות: טיפול במתבגרים והדרכת הורים, טיפול זוגי ומשפחתי, דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, משברי חיים, קשב וריכוז, ה
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,בת ים,חולון,רמת גן
שפה: עברית
בעלת נסיון רב בטיפול במתבגרים ומבוגרים, בטיפול זוגי ובהדרכת הורים. עובדת שנים רבות עם מתבגרים, הורים ומה שבניהם. מטפלת בזוגות בשע

פסיכותרפיסטית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה, התמכרויות, קשיים בזוגיות, בעיות הסתגל
אזור בארץ: מושב בית עובד, ראשון לציון, נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית
בתהליך הטיפולי אני שמה דגש רב על הקשר שנוצר ביני לבין המטופל, תוך ניסיון ליצור פתיחות, אמון, ביטחון ותקווה המאפשרים התבוננות ללא ש

פסיכולוג קליני בכיר מטפל פרטני וזוגי
התמחות: חרדה, משברי חיים ,בעיות משפחתיות וזוגיות,דכאון ,בעיות במיניות , אבל ואבדן, פוסט טראומה, טיפול בלהט'
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני בכיר, פסיכואנליטיקאי יונגיאני ומטפל זוגי מנוסה בעל ניסיון רב בטיפול במבוגרים עם קשיים רגשיים ,חרדה, ריקנות ,דכאון

עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית דינאמית
התמחות: מבוגרים מגיל 18 ומעלה - מערכות יחסים, פרידה, טראומה ופוסט טראומה, אובדן, קשיים חברתיים, קשיים התנהגו
אזור בארץ: שפלה, אשדוד, קריית גת, קריית מלאכי, גדרה, יבנה ואזור הדרום
שפה: עברית,אנגלית
עו"ס ופסיכותרפיסטית מטפלת בתחום בריאות הנפש מעל 25 שנות ותק בעבודה עם קשיים רגשיים כמו: זעם, תקשורת בתוך יחסים, בדידות, גירושין ופ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול אינטגרטיבי בהורות למי מתאים ומדוע? שגית נורדהאוזן בצלאל - פסיכותרפיסטית CBT
טיפול אינטגרטיבי מתמקד בבעיות הילדים ובקשיים ביחסי הורה – ילד, יחסים שבין הורה - ילד מתייחסים לעולמו הפנימי של ההורה, חווית ההורה, ההורות שלו, לפיכך, מטרת הטיפול לעבור מאין "מסע פנימי" בעולמו הרגשי של ההורה ולראות את הקשר לביסוס היחסים שבין ההורה ילד
טיפול זוגי בפרק ב' צוות על הספה
במקרים רבים של גירושים, בני הזוג מאמינים שהקשיים הזוגיים שחוו היו רק תוצר של חוסר ההתאמה הספציפית ביניהם ובטוחים שבמערכת היחסים הבאה, הכל יראה שונה. במציאות, אנשים שעברו גירושים, בדרך כלל מגיעים לזוגיות פרק ב' כאשר הם נושאים עמם מטען של משקעים רגשיים הקשורים בזוגיות.
הורות אחרת צוות אתר על הספה
גיל הנישואים בחברה המודרנית נדחה יותר ויותר. אנשים מטפחים קריירה, מטיילים בעולם ומנסים לחוות הכל לפני הרגע בו יתמסדו. אבל פעמים רבות כאשר מגיע הרגע הזה בו רוצים להתמסד, רוצים להתחייב לגידולו של ילד, לא בהכרח נמצאת גם הזוגיות המתאימה אליה רוצים לכך.
טיפול בילדים עם בעיות התנהגות צוות אתר על הספה
הורים רבים מגיעים לטיפול בעקבות בעיות התנהגות של ילדיהם, אך לא תמיד ברור כיצד בעיות כאלה באות לידי ביטוי, איך ניתן לזהות ולהבין שמדובר בהפרעה הדורשת טיפול ומה המעגל הקרוב של הילדים יכול לעשות כדי לוודא שאופן ההתמודדות בבית, תומך בתהליך הטיפול.