
על הקשר בין כישורים חברתיים ולחץ חברתי אצל ילדים
לימור רותם - מטפלת בהבעה ויצירה
אצל בנים קל יותר לזהות קשיים חברתיים-רגשיים, שבאים לידי ביטוי הרבה פעמים בבעיות התנהגותיות כגון אלימות פיזית, אלימות מילולית, תוקפנות, כעס ועוד. אצל בנות מאתגר יותר לזהות קשיים רגשיים-חברתיים בשל נטייתן להתכנסות והתבודדות.
מיומנויות חברתיות הן מכלול של מיומנויות ויכולות שתורמות ליצירת קשרים ותקשורת עם האחר. הכישורים החברתיים של אדם מסוים משפיעים על התנהגותו במצבים חברתיים.
ילדים הלוקים בכישורים החברתיים עלולים להיות מושפעים מבחינת תפקודם בחיים האישיים. חוסר בכישורים חברתיים עלול להקשות עליהם להשתלב בחברה וליצור קשרים עם קבוצת השווים ( קבוצת בני אותו גיל וסטטוס) ובכך לפגוע באיכות חייהם.
במקרים קיצוניים של פגיעה חמורה בכישורים החברתיים עלולות להתעורר תגובות שליליות מהסביבה כגון לעג, זלזול ועוינות. שיכולים להוביל לחרם חברתי.
אצל בנים קל יותר לזהות קשיים חברתיים-רגשיים, שבאים לידי ביטוי הרבה פעמים בבעיות התנהגותיות כגון אלימות פיזית, אלימות מילולית, תוקפנות, כעס ועוד. אצל בנות מאתגר יותר לזהות קשיים רגשיים-חברתיים בשל נטייתן להתכנסות והתבודדות.
שני גורמים מרכזיים משפיעים על הכישורים החברתיים של ילדכם:
הגורם הראשון הוא ההורים: ההורים משמשים מודל לילד. הורים חברותיים בעלי קשרים חברתיים ויכולות חברתיות יהוו מודל ליצירת קשרים עבור הילד. הורים לא חברותיים, שמתקשים ביצירת קשרים חברתיים יקשו על הילד ללמוד איך לנהל וכדאיות קשרים חברתיים.
הגורם השני הוא אופי מולד: כל ילד נולד עם טמפרמנט שונה. ילדים ביישנים, ילדים עם קשיי ויסות, לקויות למידה, הפרעת קשב וריכוז. כל אלה ועוד ישפיעו על היכולות החברתיות של הילד.
קשיים במיומנויות החברתיות יכולות לבוא לידי ביטוי בקושי בהבנת סיטואציות חברתיות. במקרה זה, הילד מתקשה לקורא נכון את הסיטואציה ומתקשה להבין למה הצד השני התכוון (הרבה פעמים מפרשים לא נכון את הסיטואציה). ביטוי אחר לקושי במיומנות חברתית הוא קושי ליצור ולתחזק קשרים ויחסיים בין אישיים עם האחר בחברה. במקרים כאלה נראה ילדים שמגיבים בתוקפנות או בהימנעות.
חרדה חברתית
בגיל ההתבגרות (10 ומעלה) הצורך בחברים הוא צורך בסיסי עבור כל נער/ה. קבוצת השווים הופכת להיות הקבוצה החשובה ביותר עבורם, והמשפחה הופכת להיות פחות משמעותית בגיל הזה. הנער או הנערה עוברים תהליך טבעי של היפרדות ובניית זהות עצמית ומתרחקים מההורים.
נערים ונערות שחוו קשיים חברתיים בגיל הילדות מתפתחים פעמים רבות להיות נערים ונערות עם קשיים במיומנויות חברתיות בגיל ההתבגרות. כתוצאה מכך עלולה להתפתח חרדה חברתית שתשפיע על ההתפתחות הנפשית שלהם על הקשרים החברתיים שלהם, הביטחון העצמי והדימוי העצמי שלהם.
החרדה החברתית מקשה עוד יותר על המיומנויות החברתיות ולרוב נוצר מעגל קסמים שמקשה עוד יותר את המצב.
שיח לא שיפוטי
אם אתם הורים לילד או מתבגר, בשלב הראשון חשוב פשוט לשים לב. אם אתם רואים שהילד שלכם מתבודד או נמנע מקשרים חברתיים נסו לנהל אתם שיח פתוח ולא שיפוטי. שקפו לו בעדינות שאתם רואים שקשה להם ותשמחו לעזור לו. במידה שהילד לא מעוניין בעזרתכם, הציעו להם ללכת לאיש מקצוע בתחום שיעזור לבדוק ביחד איתם מה מעכב אותו ואיך ניתן לעזור לו.
באמצעות טיפול ניתן לסייע לנער/ה להבין מה מעכב אותו, להעצים אותו, לשפר את איכות חייו - ולסייע בשיפור הכישורים החברתיים שלו לעכשיו וגם לעתיד.
*המאמר מנוסח בלשון זכר מטעמי נוחות, אך מתייחס לשני המינים
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני למבוגרים, מתבגרים וילדים
התמחות: דימוי עצמי, חרדה, דיכאון, טראומה, משברי חיים, זהות מינית, הדרכת הורים וטיפול זוגי
אזור בארץ: באר שבע,דרום
שפה: עברית,אנגלית
אני מאמין בטיפול שנעשה בגובה העיניים, כשהמטופל שותף להחלטות שמתקבלות בתכנון הטיפול ובמהלכו, למשל לגבי השילוב בין שיטות טיפול שונות

פסיכותרפיסטית בגישה דינמית
התמחות: הפרעות חרדה, דיכאון, שאלות זהות, אבל ואובדן, פוסט טראומה,משברי חיים. מטפלת דינמית עם הסמכה גם בEMDR
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון של 25 שנה בטיפול במגוון מצוקות וקשיים רגשיים ובפרט עבודה עם טראומה. מאמינה שמכל חוויה גם הכואבת ביותר ניתן לצמוח
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
האם תינוקות זוכרים? מיכל דביר קורן
הורים משקיעים רבות במציאת צעצועים אטרקטיבים לתינוק. משקיעים מאמץ גדול עוד יותר במציאת פעילות משותפת לסוף השבוע ומשקיעים לא פחות במציאת בגדים יפים לחג... אך האם תינוקות בכלל זוכרים?? האם משהו מכל זה יישאר?
מה תפקידו של פסיכולוג חינוכי צוות אתר על הספה
הפסיכולוג החינוכי מלווה ילדים במסגרות החינוך השונות, מטפל בבעיות רגישות של ילדים, מזהה את הילדים המתמודדים עם קשיים לימודיים ורגשיים במערכת, ודואג לשילובם וקידום רווחתם במסגרות הלימוד, הפסיכולוג החינוכי הוא כתובת המקצועית עבור הצוות החינוכי בכל שכבות הגיל של מערכות החינוך.
התפתחות חברתית- חמש השנים הראשונות בהתפתחותה של חבורה הילה שבורון
בני הבכור נולד בקיץ 2004. פחות או יותר ביחד אתו נולדו לעולם בניהן של שתיים מחברותי הטובות. עם השנים התפתחו בין שלושת הבנים קשרים חברתיים המלמדים רבות על תהליך ההתפתחות החברתית
הבידוד עמותת רקפת
הבידוד – בין אם הוא נדרש מאיתנו כאמצעי בטיחות ומניעה להתפשטות הקורונה, ובין אם הוא "בחירה" הנובעת מאופי ומצב חברתי של הילד, עלול גרור גם בדידות קשה.