כיצד לסייע לילדים עם הפרעות קשב וריכוז לעבור את ארוחת החג
ד"ר ארז מילר, פסיכולוג חינוכי מומחה, ראש החוג לחינוך מיוחד במכללה האקדמית אחוה
מרצה בכיר בחוג לחינוך מיוחד, המכללה האקדמית אחוה
אם ל-5-10% מכלל האנשים יש הפרעת קשב וריכוז (ADHD), אז סביר להניח שסביב שולחן החג שלכם בחגי תשרי ישבו לפחות אדם אחד או שניים עם הפרעת קשב וריכוז. ילדים עם הפרעת קשב וריכוז מתקשים מאוד לשבת לשולחן, ועוד לזמן כל כך ארוך…ולא תמיד יש מקום המאפשר תנועה רבה שהם זקוקים לה. הנה כמה הצעות שיסייעו לכם להתכונן לארוחת החג – כך שגם אתם וגם ילדיכם ייהנו ממנה.
• האצלת סמכויות מסודרת, מראש. אם אתם מארחים, גם לילדים צעירים יכולים לקבל אחריות על הכנת האוכל או על עריכת השולחן. חשוב להגדיר באופן ברור מה התפקיד, וכמובן לדאוג לזמן מתואם מראש, בהסכמתו. זה יכול גם למשל להיות חלוקת מתנות לחג לבני המשפחה. הדבר נכון במיוחד אם אתם בונים סוכה לקראת חג הסוכות.
• לילדים צעירים, רצוי מאוד להזכיר ולהסביר את מהלך הארוחה והמנהגים השונים המקובלים במשפחתכם. זאת משום שלילדים עם הפרעת קשב קשה במיוחד במצבים לא מוכרים הכרוכים בשינוי או במעבר. מידע לקראת הערב יוכל לסייע להם לדעת למה לצפות, להתמצא באירוע ולהיות רגועים יותר.
• כדי שילדים יוכלו לקחת חלק פעיל בארוחה, אפשר ליזום פעילות שהם ישתתפו בה או יובילו אותה (תלוי בגילם). למשל, להכין בחידון טריוויה על החג, חידות על שירי חג (משמיעים פתיח של שיר, והשאר צריכים לנחש). פעילות של 10-15 דקות לכל היותר תשאיר אותם קשובים, אם יש הפסקה בין האוכל לקינוח, למשל.
• אם אתם מתארחים, כדאי לתאם עם המארחים לגבי הפעילויות הנ"ל. כדאי גם לחשוב על פעילויות שיתאימו לנסיעה לארוחת החג (שיכולה להיות ארוכה, ואז הילד מגיע חסר סבלנות אל בית המארחים). ישנם משחקים רבים שניתן לעשות בדרך, וחיפוש מהיר בגוגל עם המילים "משחקים לנסיעה במכונית" יוביל אתכם למגוון קישורים לפעילויות בנושא. בנוסף, צאו מוקדם והימנעו מהפקקים. אם מדובר בנסיעה ארוכה, כך גם תוכלו לעשות עצירות קצרות בדרך, אשר יקלו על כולם להגיע רגועים יותר.
• ישנם ילדים שמתקשים מאוד להתאפק עד תחילת הארוחה, ואז הם חסרי שקט ועצבניים. אם ילדכם עלול להיות במצב כזה, כדאי לתת לו אפשרות לאכול מעט משהו שהוא אוהב לאכול, כדי למנוע מצב שכזה.
• ישנם ילדים עם הפרעת קשב וריכוז שאחד הקשיים שלהם הוא לשמור על נקיון בעת האכילה. כדאי להכין בגדים נוספים ולהסביר לו שאין צורך לדאוג אם יתלכלך.
• ילדים רבים עם הפרעת קשב וריכוז מתקשים לשבת בשקט על הכיסא לאורך זמן. השתתפות בהגשה, מזיגת משקאות וכו' לאורחים תוכל לאפשר להם לנוע במהלך הארוחה באופן שמקובל ואף תורם לארוחה ולאירוח.
• במהלך הערב חשוב מאוד לתת לילדכם חיזוקים חיוביים על התנהגות לפי הכללים שקבעתם. באירוע כזה זה לא הזמן לתרגל איתו כללים והתנהגויות חדשות. גם בסוף הערב חשוב לחזק אותו על התנהגותו והשתתפותו ותרומתו, גם אם הצליח לשמור על רוב ולא על כל הכללים שקבעתם.
• אחד הדברים שמאוד מקשה על ילדים (והוריהם) בתקופה של חגי תשרי, היא הסמיכות של חופשה מביה"ס בעקבות החג וימי לימודים רגילים. בנוסף לכך, חלק מהמשפחות נוהגות לקבוע חופשות משפחתיות שלעיתים אף עולות על ימי לימודים. זה מורכב עוד יותר כאשר הילדים נדרשים לשנות את שעות השינה שלהם (וחלקם גם נטילת טיפול תרופתי רק בימי לימודים) בהתאם לחופשות ולימי הלימודים הללו. כדי לצמצם את הבלבול שיכול להיווצר אצל ילדים שקשה להם להבין ולשמור על רצפים ועל זמנים, חשוב לשבת עם הילד בעזרת לוח שנה, ולסמן בצבע את ימי החופשה ואת ימי הלימודים. חשוב להבהיר מראש שיום לפני שמתחילים לימודים יש לקום בשעות סבירות וללכת לישון בערב שלפני החזרה ללימודים בשעות סבירות. כמו כן, רצוי לתאם את נטילת הטיפול התרופתי מראש.
• בנוסף, מכיוון שלחלק מהילדים יש שיעורי בית, חשוב מאוד לסייע לילדים לתכנן את הפעילויות שלהם כדי שיוכלו לווסת את הכנת שיעורי הבית בשעות ובזמנים בהם הם קשובים, כשלא מארחים או מתארחים, כך שלא יצטרכו להתמודד לקראת סוף החופשה עם עומס של שיעורים, מה שיוביל לוויכוחים ולתסכול.