כל מה שצריך לדעת על ...

בעיות זוגיות ומשפחתיות

מהו טיפול זוגי?

לטיפול זוגי עשויים להגיע זוגות לפני נישואים, לאחר משבר בקשר של שנים, או בניסיון להגיע להסכמה לגבי המשך הקשר. חשוב שדרך הטיפול הזוגי והמבנה יהיה מקובל על שני בני הזוג על מנת להגיע לתוצאות הרצויות.

קיימות גישות רבות לטיפול זוגי ומטפלים מדיסיפלינות שונות יכולים להיות מטפלים זוגיים. חשוב לדעת כי לטיפול זוגי נדרשת הכשרה מתאימה וכי לא כל פסיכולוג או פסיכותרפיסט יכול להיות גם מטפל זוגי או מטפלת זוגית. בדרך כלל מסלול ההכשרה הינו לטיפול משפחתי וזוגי.

אחד הגורמים המשפיעים על רווחת האדם ועל איכות חייו הוא מערכות היחסים האינטימיות בהן מעורב והמערכת היחסים הזוגית הינה בעלת משמעות ומשקל רבים. זוגיות במשבר או העדרה של זוגיות לאורך זמן יכולה להביא לבדידות, לירידה בביטחון העצמי ולניכור עצמי אך גם המצאות בזוגיות שאינה עובדת טוב יכולה להביא לקשיים נפשיים עבור כל אחד מבני הזוג ועל כן חשוב לטפל בקשיים אלו. ירידה באיכות הזוגיות משפיעה עם הזמן על תפקודו של הפרט בכל תחומי חייו וכמובן משפיעה מאוד על המשפחה כולה.

אנשים רבים מוצאים עצמם בזוגיות ומגדירים אותה כזוגיות טובה דיה ועם זאת מתקשים מאוד בחשיפה אינטימית או בניהול משברים זוגיים. זוגות רבים חווים בעיות בזוגיות או מנהלים זוגיות במשבר לאורך זמן רב, ניתן לנהל מערכת יחסים זוגית כזו לאורך זמן אבל עם עבור השנים, הפערים ילכו ויגדלו, הניכור יגבר ויהיה קשה מאוד לשמר כבוד הדדי, הערכה ובוודאי שלא אינטימיות. במצב כזה מהר מאוד יגיעו קנאה, מרירות, חוסר פרגון, עוקצנות ותוקפנות. קשה מאוד לחיות כך. הבשורות הטובות הן כי ניתן לטפל בבעיות אלו וניתן ללמוד ולעבוד על האינטימיות בכל רמותיה.

פורום גישור וזוגיות

בעיות זוגיות ומשפחתיות
אתגר הזוגיות הוא אתגר שכל אדם שאיננו רוצה לחיות בבדידות חווה אותו. אם בתחילה בדרך להשגת קשר זוגי ובהגשמת הזוגיות ואם לאחר מכן בניסיונות השמירה על הגחלת, על הכבוד ועל הקשר הזוגי בכללותו.

בפורום זה נענה על שאלות העוסקות בזוגיות ושמירתה וגם בשאלות הקשורות לפירוק הזוגיות, כיצד להיפרד באופן מכבד שאיננו פוגע בילדים או מצמצם את הפגיעה בכל הנוגעים בדבר.


כתבות/מאמרים בנושא בעיות זוגיות ומשפחתיות

כתבות שנכתבו על ידי מיטב אנשי המקצוע בפורטל על הספה

אנשי טיפול

אנשי טיפול המתמחים בבעיות זוגיות ומשפחתיות

לכל אנשי הטיפול המתמחים בנושא בעיות זוגיות ומשפחתיות
בעיות זוגיות ומשפחתיות

מיכל שוורץ

פסיכולוגית ויועצת זוגית

התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם משברים אישיים או זוגיים, התמודדות עם מגוון מערכות יחסים, הדרכת הורים
אזור בארץ: אזור השרון, הרצליה, רעננה, כפר סבא, רמת השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית
ניסיון רב עם זוגות בכל שלבי החיים, זוגות לפני חתונה, משבר לאחר הילד הראשון, שחיקה, בגידה ושאר אתגרי הזוגיות. משלבת בתהליך גישות וטכניקות שונות לפי הצורך.
בעיות זוגיות ומשפחתיות

חמוטל ולטמן

פסיכולגית קלינית מומחית

התמחות: משברי חיים, בעיות זוגיות, הדרכת הורים, הריון ולידה, תעסוקה, דיכאון, חרדה, אבל, טראומה, גיל שלישי, הפרעות אכילה
אזור בארץ: מרכז,רחובות
שפה: עברית, אנגלית
מאמינה שטיפול נפשי הוא תהליך אישי, ייחודי ומשמעותי בדרך להתחזקות פנימית ולהתמודדות טובה יותר עם החיים, הפנימיים (רגשות, מחשבות) והחיצוניים (יחסים בינאישיים, תעסוקה, ועוד).
בעיות זוגיות ומשפחתיות

משה סמילנסקי מורן

פסיכולוג קליני בכיר ומטפל זוגי

התמחות: טיפול זוגי,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית
טיפול רגשי מעשי,פרטני או זוגי, המאפשר לצאת מתחושה של סערת רגשת וחוסר אונים, למצב של שקט נפשי ושמחת חיים. מטפל גם במפגשי ווידאו
בעיות זוגיות ומשפחתיות

שפרה בשן

M.S.W, פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית ומדריכה מוסמכת

התמחות: טיפול במתבגרים והדרכת הורים, טיפול זוגי ומשפחתי, דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, משברי חיים, קשב וריכוז, הדרכת מטפלים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,בת ים,חולון,רמת גן
שפה: עברית
בעלת נסיון רב בטיפול במתבגרים ומבוגרים, בטיפול זוגי ובהדרכת הורים. עובדת שנים רבות עם מתבגרים, הורים ומה שבניהם. מטפלת בזוגות בשעת משבר וזוגות המעוניינים לשפר את התקשורת ואת הקשר ביניהם.

בעיות זוגיות ומשפחתיות

משען אורן

פסיכותרפיסט , מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך

התמחות: התמכרויות,בריאות הנפש,חרדה ,דיכאון,בעיות במיניות,בעיות משפחתיות ,פוסט טראומה,הדרכת הורים,משברי חיים, הפרעות אישיות, התנהגויות כפיתיות, תקיפה מינית, אלימות במשפחה,יחסי הורים-ילדים, התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: מודיעין, מכבים רעות
שפה: עברית
פסיכותרפיסט קליני, מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך, בעל ניסיון רב בטיפול בילדים, מתבגרים, המתמודדים עם חרדות, התמכרויות, מצבי רוח, נפגעי אלימות במשפחה, נפגעי תקיפה מינית, התמודדות עם משברי חיים
בעיות זוגיות ומשפחתיות

יהודית לוי

פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת

התמחות: התמכרויות,הפרעות אכילה,בריאות הנפש,חרדה ,דיכאון,בעיות במיניות ,בעיות משפחתיות ,אבל ,פוסט טראומה,הדרכת הורים, משברי חיים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, טיפול אונליין
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית - מטפלת מוסמכת המטפלת ביחידים,זוגות ומשפחות. בעלת נסיון רב בטיפול המוביל להכרת העצמי , להתמודדות טובה יותר ולתובנות המובילות לצמיחה.
בעיות זוגיות ומשפחתיות

טלי עציון רון

פסיכולוגית קלינית מומחית

התמחות: דיכאון,בעיות זהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים, טיפול זוגי
אזור בארץ: שרון,הרצליה
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בטיפול באנשים הנתונים במצבי חיים מורכבים, מצוקה נפשית ומצבי משבר ומבקשים לחולל שינוי בחייהם. מרצה במסגרת מגוון תוכניות לפסיכותרפיה, השתלמויות וימי עיון לאנשי מקצוע.
בעיות זוגיות ומשפחתיות

ד"ר מיכל מור

פסיכולוגית קלינית מומחית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת

התמחות: פסיכולוגית קלינית מומחית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת בקשיים בקשרים בינאישיים, התמודדות עם אבדן, מחלה ופרידה, טיפול לגיל השלישי, ליווי וסיוע לזוגות המתמודדים עם מצבי משבר.
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הרצליה, אזור השרון
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול ויעוץ אישי וזוגי. התמחות בטיפול במצבי משבר אישיים כגון- אובדן ,פרידה, מחלה וכן במצבי משבר זוגיים. הטיפול קצר ,ממוקד מטרה באווירה חמה ותומכת.



טיפול זוגי

מתי כדאי לפנות לטיפול זוגי?


1. כאשר מרגישים כי לאורך ציר של זמן יש יותר מריבות וכעסים מרגעים של שיתוף, כבוד ואהבה. כאשר מערכת היחסים מאופיינת במריבות רבות הולכות ומחריפות, חוסר הסכמה כללית ותחושה כללית של הדרדרות מתמשכת.

2. כאשר היחסים המיניים בין בני הזוג הולכים ונעשים נדירים, וגם כאשר ישנו מגע מיני מופיעות בעיות בתפקוד המיני והתחושה הכללית היא של אובדן העניין אחד בשני או של אחד מבני הזוג.

3. סביב קשיים באינטימיות הרגשית, בחשיפה אינטימית של תכנים אישיים היוצרים ריחוק בין בני הזוג.

4. סביב קשיים בהחלטה או הבאה של ילדים לעולם.

5. לאחר בגידה או ניהול קשר מחוץ לחיי הנישואין.

6. כאשר בני הזוג מתלבטים האם להמשיך ולהישאר יחד.

7. לעיתים זוגות מתלבטים לפני נישואים, או הבאת ילדים לעולם לגבי התאמתם. במקרים כאלו כדאי ללכת ליעוץ זוגי ולהגיע להחלטה מושכלת ובטוחה.

8. במטרה להעצים ולחזק את הקשר הזוגי, לפני שמגיעה בעיה מוגזמת ועצומה , כטיפול מונע.

9. כאשר אחד מבני הזוג סובל מקושי נפשי כמו דיכאון חרדה או הפרעה נפשית אחרת הטיפול הזוגי עשוי להוות כלי טיפולי משמעותי ביותר בהחלמתו של בן הזוג הסובל מקושי נפשי, וגן כהדרכה והכוונה לבן/ בת הזוג בריא. חיזוק הזוגיות במקרים אלו הינה חשובה ביותר.

טיפול משפחתי


הטיפול הפסיכולוגי ביסודו עסק בפרט ובנבכי נפשו. רק לאחר מלחמת העולם השניה החל ענף הפסיכולוגיה והטיפול הנפשי לראות במשפחה יחידה אורגנית היכולה להרוויח ולקדם את רווחת חבריה באמצעות טיפול אצל פסיכולוג.

מאז ועד היום הולך ענף הטיפול המשפחתי ומתפתח. קיימים היום מספר מודלים מרכזיים לטיפול משפחתי. המטפלים המוסמכים לתת טיפול משפחתי הם אלו אשר עברו מסלול הכשרה ספציפי לטיפול משפחתי וזוגי במוסד מוכר על ידי האגודה לטיפול משפחתי וזוגי. במקביל ישנם מטפלים הנותנים הדרכת הורים

התיאוריה של טיפול זה מבוססת על העובדה שהאדם אינו יחידה מבודדת אלא חלק ממערך חברתי ומגיב לפעילות גומלין של הסביבה. המשפחה היא המבנה הבסיסי המשפיע על התנהגותו של האדם. דרך הסתכלות על הקשרים במשפחה, על מערכות היחסים ועל הקשרים סביבתיים ניתן לקבל מידע רב אודות הנסיבות והגורמים לתחושותיו של חבר המשפחה הבודד. המיקוד הרחב והגמישות מרחיבים את האפשרויות להתערבות הטיפולית.

הטיפול המשפחתי הינו טיפול אשר צריך להיות רגיש תרבותית ומתחשב בהיסטוריה במסורת ובתרבות המשפחתית. כך שהטיפול המשפחתי מושפע רבות גם מן ההקשר התרבותי הרחב. דוגמה לכך היא השפעתה של השואה על גישות הטיפול המשפחתי בישראל (אליצור ובן דוד, 1998).

משפחות פונות לטיפול משפחתי כאשר יש קושי גדול בתפקוד המשפחה או כאשר מערכות היחסים בין חברי המשפחה רעועות. כמו כן יופנו משפחות אשר אחד מחבריה זוהה כ"חולה המזוהה"- בעל קשיים מסוימים (מטופלים בבעיות בריאות הנפש, הדרדרות בלימודים, הפרעות אכילה וכדומה) ועבודה משפחתית מערכתית מטרתה לתמוך בטיפול הפסיכולוגי הפרטני שלו מתוך אמונה שהיחסים במשפחה הם חלק מהנסיבות שהביאו למצב ועל כן גם הפתרון טמון בחלקו או ברובו בתוך מערכת תמיכה זו.

גישות בטיפול משפחתי


הגישה המערכתית
הגישה המערכתית לטיפול משפחתי רואה את המשפחה כמערכת. הגישה לקוחה מתוך תיאוריית המערכות כך שמשפחה, ככל מערכת היא גוף הצורך, ממיר ומפיק. למשפחה, כמו למערכת יש מטרה, חלקים, גבולות, והבסיס בגישה המערכות הוא כי שינוי בכל חלק במערכת ישפיע בהכרח גם על כל חלקיה האחרים. כמו בשעון- פגיעה קלה בתפקודו של גלגל שיניים הקטן ביותר,תשפיע מיד על תפקודם של כל חלקי השעון ועל יכולתו של השעון לספק את התוצרים- השעון לא יראה את השעה הנכונה. כך גם במשפחה. החל ממבחן חשוב העומד בפני בן המשפחה יגרום ללחץ, לשינוי בהתנהגותו וסביבתו המשפחתית תגיב אליו ותשתנה בהתאם. כאשר יש שינויים משמעותיים יותר- פיטורין, משבר גיל ההתבגרות, קשיי למידה או תפקוד הורי, כל בני המשפחה יושפעו מכך ולמשפחה יהיה קשה לעמוד במטרות שלה ולספק לכל חבריה את הביטחון, ההגנה, והצרכים השונים.

טיפול משפחתי המבוסס על המודל המבני בגישת המערכות, פותח על ידי מינושין (1974). המשפחה נחשבת בטיפול המשפחתי המבני ליצור חי, מתפתח ומשתנה בהתאם לתנאי סביבתה, "מערכת חברתית-תרבותית פתוחה בהתהוות" .

מטרת ההתערבות בגישה המבנית היא המשפחה. המטפל מצטרף והופך להיות חלק מהמערכת המשפחתית ואז יכול להשתמש בעצמו כדי ליצור שינוים במערכת כולה. עבודתו מתמקדת בשינוי עמדותיהם של חברי המשפחה וכך משתנות ההתנסויות הסובייקטיביות שלהם. המטפל מתבסס על כך שלמערכת המשפחתית יש נטייה לשמר דפוסים. כל ששינוי בהתנהגות המתרחש תוך כדי הטיפול המשפחתי יצור דפוס חדש ואדפטיבי יותר.

טיפול משפחתי התנהגותי
הטיפול המשפחתי בגישה ההתנהגותית עוסק בניתוח ההתנהגויות במשפחה, מזהה דפוסים התנהגותיים המכשילים את המשפחה להשיג את מטרותיה ומביאים לליקויים בתפקודים המשפחתיים. בטיפול המשפחתי ההתנהגותי מטרת הטיפול מוגדרת מראש, נכתבת תכנית טיפול, נבחנים מחדש הגבולות והחוקים של המשפחה ונעשה שימוש בגישות התנהגותיות. ניתן דגש ללימוד של דפוסי תקשורת חדשים, ובפתרון בעיות.

גישה נרטיבית
לכל אדם יש את הנרטיב, סיפור חייו, שלו. על סיפור זה שאדם מספר לעצמו אודות חייו, מתבססת הגישה הנרטיבית. הטיפול המשפחתי בגישה הנרטיבית ממוקד בשיונוי ה'תסריט' של חיי המשפחה. שינוי של הרגשות, הפרשנות והמשמעות שיש לבני המשפחה על עצמם ועל היחסים במשפחה אשר פוגעים באיכות חיי המשפחה. אותו נרטיב, מנהל את חייהם של בני המשפחה ופוגע ביחסיהם ובאיכות חייהם. כאשר אחד מבני המשפחה מספר לעצמו שוב ושוב סיפור לפיו הוא מאוד פגוע, דחוי או כועס, כל תגובותיו ותהנהגויותיו יושפעו מסיפור זה. עיצוב מחדש של הסיפור, הקניית משמעות חדשה לנרטיב המשפחתי עשויה ליצור הטבה משמעותית. לשם כך צריך את כל המשפחה כיוון והם לרוב דמויות מרכזיות בנרטיב. גישה זו נותנת כוח רב למשפחה כי הם האחראים על השינוי.

מתי לפנות לטיפול משפחתי?


* מעברים ושינויים משמעותיים- כאשר חלים שינויים גדולים בחיי המשפחה (מעבר או הגירה, התאוששות מניתוח או מחלה, מעבר עבודה משמעותי) ויש תחושה כי מי מחברי המשפחה מתקשה להסתגל לשינוי או אפילו כהכנה למעבר).

* מצבי משבר- פיטורים, מחלה, הולדת אח עם נכות התפתחותית, תאונה, טראומה, גירושים, אובדן ואבל, בעיות כרוניות כגון התמכרות, אלימות ועוד.

* כאשר אחד הילדים עובר משבר או מזוהה כבעל צרכים מיוחדים- הפרעות אכילה, דיכאון, בעיות תפקוד בלימודים ובעיות חברתיות, פוביות וחרדות למיניהן, ועוד.

* משבר בזוגיות אשר יכול להביא לפרידה וגירושין- גם אם מתחיך כטיפול זוגי, יש לקחת בחשבון שגם הילדים מושפעים מהמשבר ויש לתת לכך מענה.

* קשיים ביחסים המשפחתיים- כאשר מתבססים דפוסי תקשורת לקויים, מריבות קשות בין האחים, קואליציות (לקיחת צד) ועוד.