מה זה מיינדפולנס?
צוות על הספה
המיינדפולנס מוגדר כמודעות מכוונת ולא שיפוטית אל מה שקורה ברגע הנוכחי. ד"ר ג'ון קבט-זין, שנחשב לאחד ממבשרי המיינדפולנס במערב ומי שפיתח את השימוש בה להפחתת מתחים, תיאר מיינדפולנס כ"לשים לב באופן מכוון, ברגע נתון, באופן בלתי שיפוטי, כאילו שהחיים שלכם תלויים בזה".
קשיבות
מיינדפולנס- תודעה הקשובה לעצמה, או בעברית- קשיבות, היא שיטה לתרגול מנטאלי. בעשורים האחרונים נחקרה גישה זו בלמעלה מ 4000 מחקרים ונמצאה יעילה ביותר למגוון בעיות הקשורות באיכות החיים.
המיינדפולנס מוגדר כמודעות מכוונת ולא שיפוטית אל מה שקורה ברגע הנוכחי. ד"ר ג'ון קבט-זין, שנחשב לאחד ממבשרי המיינדפולנס במערב ומי שפיתח את השימוש בה להפחתת מתחים, תיאר מיינדפולנס כ"לשים לב באופן מכוון, ברגע נתון, באופן בלתי שיפוטי, כאילו שהחיים שלכם תלויים בזה".
הנחת המוצא היא כי רובנו מבלים את רוב היום בלי לשים לב לרגע ההווה. אנחנו נמצאים במקום אחד אך חושבים על משהו אחר. נוהגים ומדברים בטלפון, אוכלים ארוחה מצויינת ומביטים בטלוויזיה, מקשיבים לשיעור וחולמים בהקיץ. המינדפולנס מציע לנו בראש ובראשונה לשים לב לגופנו, לנשימתנו, ולמחשבותינו החולפות בתוך הראש כעננים בשמים. תשומת לב שכזו עשויה לשבור דפוסי חשיבה חזרתיים ומכאיבים. למעשה זוהי שיטה של מדיטציה, שעברה תהליכים אקדמיים ונכנסה אל המיינסטרים של העולם החילוני- מערבי.
תרגול קבוע של מיינדפולנס עשוי לשפר את הקשב, את האיזון הנפשי, את החמלה העצמית וכלפי אנשים אחרים, והוא יעיל ביותר בהתמודדות עם מתח. תרגול קצר של חמש דקות מיינדפולנס באמצע יום עבודה מפרך עשוי להפחית את המתח באופן משמעותי ולשפר את ההישגים המקצועיים. על ידי המיינדפולנס אנחנו לומדים לבטוח בכאן ובעכשיו, ולהימנע מחדרה ודיכאון.
עזרה עצמית
המיינדפולנס הוא גישה של עזרה עצמית. בניגוד לגישות פסיכולוגיות אחרות בהן הקשר הטיפולי נמצא במוקד הטיפול, הרי שבמיינדפולנס אנחנו עוזרים לעצמנו. תרגול מיינדפולנס יכול להיעשות בכל מקום ובכל מצב, ואינו מצריך תנאים מיוחדים, ולכן הוא נחשב אקולוגי, זול ומותאם לאורח החיים המערבי.
תוכניות שונות להגברת קשיבות מיושמות באופן נרחב בבתי ספר, בתי סוהר, בתי חולים, מרכזים לקשישים, ובמקומות נוספים. ישנם מטפלים באומנויות או פסיכולוגים המשלבים מיינדפולנס בתוך עבודתם.
נסו את זה בבית
תרגול "קשיבות" מכיל על פי רוב מספר מרכיבים מרכזיים:
• מיקוד מכוון של תשומת הלב בדבר מה למשל בגוף, בנשימה, בתחושות וכד'.
• התמקדות במה שקורה ברגע הזה כאן ועכשיו.
• צפייה מהצד במחשבות החולפות או השקטה שלהן
נראה פשוט, אך במציאות מצריך זמן ותרגול ובשלבים הראשונים- גם הנחייה. מומלץ בחום!
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: טיפול בחרדות ומתחים וטראומה, במועקה וכאב נפשי, בתקופות של אתגרים ושינויים, שאלות לגבי קריירה וזוגיות
אזור בארץ: להבות הבשן, גליל עליון, קרית שמונה, צפון רמת הגולן, ראש פינה.
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית קלינית מומחית, עם ניסיון ארוך שנים בבריאות הנפש של מבוגרים ילדים ונוער; מטפלת בקליניקה פרטית בקיבוץ להבות הבשן, וכן טי
פסיכולוג קליני
התמחות: חרדה ומתח, פוסט טראומה, דיכאון ומצבי משבר, בעיות משפחתיות וזוגיות, קבלת החלטות בצמתי חיים, פיתוח איש
אזור בארץ: כפר סבא, רעננה, אזור השרון / קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
מקבל לטיפול פסיכולוגי בכפר סבא ובמודיעין ובמקרים מסוימים גם באמצעות הזום. ליצירת קשר ניתן לשלוח הודעה באמצעות המייל: oren@kaplan.
המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: קרית טבעון, חיפה, קריות, טירת הכרמל, ישובי חוף הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
פסיכולוגית בהתמחות שיקומית
התמחות: בריאות הנפש,בעיות במיניות וזהות מינית,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן,גבעתיים
שפה: עברית
שמי ענת, פסיכולוגית בהתמחות שיקומית אני מטפלת במבוגרים. אני מאמינה כי בעזרת הדיבור בטיפול, ההקשבה והאמפתיה יוצרים קשר טיפולי משמעו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פסיכולוג פרטי צוות על הספה
אנשים רבים מעוניינים לגשת לפסיכולוג פרטי אבל מתלבטים למי הם אמורים לגשת. האם לגבר? האם לאישה? האם לפסיכולוג שמטפל בגישה ספציפית? האם עדיף לקבל את הטיפול במכון פרטי או דרך קופת החולים? שאלות אלו ואחרות יכולות להכריע את טיב הטיפול שתקבלו ולכן חשוב לדעת את מי בדיוק עליכם לחפש.
האם ליל הסדר מחזק את הקשר המשפחתי ? צוות אתר על הספה
ידוע שסביב החגים הולכים ונבנים במשפחות רבות מתחים ומתרחשות דינמיקות שעשויות להיות מכאיבות. החגים מעוררים אצל רוב בני האדם את הצורך בתחושת קירבה, משפחתיות, אינטימיות.
מרגישים שהטיפול הפסיכולוגי תקוע? מה כדאי לעשות? צוות על הספה
בדומה לכל מערכת יחסים, גם מערכת היחסים הטיפולית עשויה לעבור שלבים בהם יש תחושת תקיעות ונדמה שהדברים לא מתקדמים. מדובר במצב ידוע ומוכר בפרקטיקה הקלינית, שמתרחש בחלק גדולים מהתהליכים הטיפוליים, גם בטובים ובמיטיבים ביניהם.
אובססיה לניקיון וסדר – האם צריך לטפל? צוות על הספה
עבור מי שלא מכירים את הסוגייה מקרוב, השאלה אולי נראית מצחיקה. למה לטפל במשהו שהתוצאות שלו חיוביות לכאורה? הרי סדר וניקיון הם דבר טוב, לא? אבל מי מכירים אותה מקרוב אצל בן משפחה או חבר אהוב, יודעים שהמצב רחוק מלהיות אידיאלי ומבינים שאובססיה היא אובססיה היא אובססיה.