הסיפור הזוגי שלנו
הילה שבורון
כולנו רוצים לבנות סיפור חיים שיש לו רצף הגיוני, סיבה ותוצאה. אנחנו מרגישים רגשות שלא היינו רוצים להרגיש וצריכים להסביר לעצמנו למה אנחנו מרגישים ככה. המציאות, מצידה- לעולם אינה אוביקטיבית. כל אחד מהנמצאים בכל סיטואציה יפרש את המצב אחרת ויספר לעצמו סיפור אחר לגמרי .
יש לנו את סיפור ההיכרות שלנו וסיפור הצעת הנישואים, יש לנו את סיפורי ההיריון והלידה, סיפור המפגש עם המשפחה ועם החברים. בדרך כלל אלו סיפורים מצחיקים, מרגשים- סיפורים שמתובלים עם הזמן ומנוסחים מחדש בפרספקטיבה של זמן, תלויי קהל היעד והמספר הראשי.
אבל יש לנו גם סיפורים אחרים. יש לנו את הסיפורים הקטנים והגדולים של מערכת היחסים שלנו, שהיא הרבה יותר מאוסף של אירועי מפתח בחיים. כל אחד מבני הזוג מספר לעצמו שוב ושוב את הסיפור של המריבה האחרונה, לעיתים מספר את הסיפור גם לחבר קרוב, אם מזדמן להפגש ביום שאחרי. אנחנו נוטים לחבר את הסיפור הזה עם כל הסיפורים האחרים של המריבות שלנו ומנסחים מסקנות לעצמנו. הרבה פעמים המסקנות מובילות להצהרות, ההצהרות להתנהגות וההתנהגות שנראה בסוף התהליך תהיה שתיקה ממושכת, התכנסות, כעס ומרחק הולך וגדל.
הסיפורים עוזרים לנו לנהל רצף בחיינו אבל הבעיה בסיפורים האלו, היא שהם צובעים ולרוב בשחור את הדרך בה אנחנו תופסים את החיים שלנו. כאשר אתה מאחר להגיע הביתה, סביר שאשתך כבר משחזרת לעצמה את כל הפעמים האחרות בהן איחרת. היא גם בונה סיפור מלא בפרטים על הסיבה בגללה אתה לא מגיע בזמן. בדרך כלל לסיפור הזה לא יכנסו הפעמים הרבות בהן כן הגעת בזמן וגם לא המאמץ שהשקעת בשביל לצאת מהעבודה למורת רוחו של הבוס. סביר להניח כי היא תהיה בטוחה כי אתה מאחר בגלל שלא חשבת עליה וכי אתה לא רואה את חשיבות העיסוקים שלה. ברור כי הדברים רחוקים מכך ולכך יש סיפור אחר לגמרי. הדבר נכון גם מהצד השני. כשהיא עייפה כל ערב ולא רוצה לצאת איתך, לשוחח ולא משתפת או מתעניינת, אתה נזכר בכל הערבים האחרונים בהם התנהגתה באופן דומה ולא זוכר כמה השקיעה לפני שבוע כדי לשמח אותך ביום הנישואים או על מה ויתרה כדי שתוכל לצאת עם חברים.
למה אנחנו עושים את זה? כולנו רוצים לבנות סיפור חיים שיש לו רצף הגיוני, סיבה ותוצאה. אנחנו מרגישים רגשות שלא היינו רוצים להרגיש וצריכים להסביר לעצמנו למה אנחנו מרגישים ככה. המציאות, מצידה- לעולם אינה אוביקטיבית. כל אחד מהנמצאים בכל סיטואציה יפרש את המצב אחרת ויספר לעצמו סיפור אחר לגמרי .
מודל האמ"ת הוא מודל המחלק כל התנהגות שלנו לתוצר של שלושה שלבים- אירוע, מחשבה ותגובה. על כל אירוע וגירוי בחיינו אנחנו חווים ומפרשים אותו לעצמנו. זוהי המחשבה. מה נחשוב על האירוע- זה תלוי בניסיון חיים קודם שלנו, בדרך בה נהגנו לשמוע אחרים מפרשים את האירוע. בסופו של דבר נגיב ונתנהג בהתאם למחשבה ולפירוש שנתנו לאירוע.
החלק האופטימי הוא כי אנחנו יכולים ללמד את עצמנו לשנות את שלב המחשבה. אנחנו יכולים ללמוד לזהות דפוסי חשיבה שליליים ולאמץ דפוסים חדשים, אופטימיים יותר. מטפלים בגישה הקוגניטיבית עושים את זה. באותה דרך אנחנו יכולים לשנות את הנרטיב שלנו. את הסיפור שאנחנו מספרים לעצמנו אודות החיים שלנו וגם את סיפור הזוגיות שלנו.בעזרת כתיבת הסיפור מחדש, ביחד, אנחנו יכולים ללמוד לספר לעצמנו את הכוחות שבזוגיות שלנו, לחזור ולספר אחד לשני למה אנחנו ביחד ולמה התאהבנו, וכמה מאמץ כל אחד מאתנו משקיע כדי להחזיק את הביחד. להכניס לסיפור את המאמץ שכל אחד משקיע ואת הרגעים
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת קלינית מוסמכת
התמחות: חרדה, דיכאון ,התמודדות עם משברי חיים ושינויים בחיים, מציאת זוגיות, העלאת ביטחון עצמי ודימוי עצמי, הת
אזור בארץ: פתח תקווה,ראש העין, בקעת אונו ואזור השומרון
שפה: עברית
אני מסייעת לנשים להפוך ממרצות לרוצות באמצעות שיחות אישיות, הומור, קלפים טיפוליים, עבודה על הרצונות ופרדה מ"מה יגידו".
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי- CBT, טיפול קצר מועד, דיכאון, פוסט טראומה, חרדה, משברי חיים, א
אזור בארץ: גבעתיים, עמק חפר, נתניה
שפה: עברית
פסיכולוג קליני מומחה. מטפל במבוגרים ומתבגרים בקליניקה בגבעתיים ובעמק חפר. מאמין ששינוי בטיפול טמון בקשר ובנוכחות פעילה בין השניי
מטפלת זוגית, פרטנית ומשפחתית
התמחות: משברים אישיים, זוגיים ומשפחתיים, גירושין, קושי ביצרת קשר זוגי, עליה, בעיות במיניות, חרדה ודכאון, הדר
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,אונליין
שפה: עברית, רוסית
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת במוזיקה, מטפלת במיינדפולנס, EMDR, מתמחה בטיפול מיני. עובדת עם זוגית, משפחות, פרטניים, מ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הבידוד כמסתור נפשי או מי לא מעוניין להיכנס לבידוד? חמדת שמואלי, פסיכותרפיסטית , מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
אנחנו חיים בתקופה משוגעת. מי היה מאמין שניכנס למעיין בתי כלא נוחים ונעימים בתוך הבית שלנו? מקבלים אס אם אס ממשרד הבריאות שזהו. שהינו לצד חולה קרונה ועלינו להיכנס לבידוד. ארבע עשר יום של התנתקות מהעולם בתוך הבית שלנו.
איך מתמודדים עם שחיקה נפשית? צוות אתר על הספה
אנחנו מודאגים ועצובים, לחוצים וכואבים, עצבנים וחסרי סבלנות וכל זה קורה, כשבמקביל צריך להמשיך לנהל חיי שגרה, להגיע לעבודה, לגדל את הילדים, לטפל בבית. התמשכות מצב המלחמה בישראל, מזה למעלה משנה, הביא לשחיקה נפשית משמעותית אצל חלקים גדולים באוכלוסייה.
מצוקה נפשית – איך לאבחן מצוקה נפשית וכיצד כדאי להתמודד צוות על הספה
מה קורה לי? התיאבון ירד, אני מתקשה להתעורר בבקרים, יש לי דפיקות לב מואצות ולא מוסברות ופעילויות שבעבר ניגשתי אליהן בשמחה, נראות לי פתאום כמו מטלה מעיקה ומייגעת... אולי אני חווה תסמינים של מצוקה נפשית?
מתבגרים וסמארטפון חלק ב' יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
אוקי, אז הבנו שהסכנה עיקרית הטמונה בשימוש בסמארטפון לא נובעת מחשיפה לתוכן לא ראוי, פגיעה בזיכרון וכדומה אלא מפגיעה בבחירה החופשית, האינטימיות והאמפתיה שלנו, ובמילה אחת, אנושיות. ומה בתכל'ס ההשלכות על חיי היומיום של הילדים שלנו?