שגרה לצד מלחמה – איך עושים את זה?
צוות אתר על הספה
אתם בהחלט יכולים וצריכים להפחית את היקף צריכת החדשות שלכם, כדי לאפשר זמן ומקום לפעילויות אחרות ולצריכת תוכן שאינו קשור במצב החירום
ניהול שגרה כזו היא משימה מסובכת ומורכבת, הדורשת התארגנות משפחתית וכוחות נפש לא מבוטלים.
במאמר זה ננסה לסקור מספר תחומים, שלדעתנו מהווים חלק משמעותי בניהול שגרת חירום.
סדר יום במהלך המלחמה
בשבועות הראשונים למלחמה הזמן כאילו עמד מלכת.
הכל נעצר – לימודים בבית הספר, עבודה ולמעשה כל תחום שמרכיב את שגרת החיים היום יומית הרגילה שלנו.
לאט לאט, החלו המערכות לחזור ולתפקד, בצורה מותאמת ככל האפשר למצב החירום הביטחוני איתו אנו מתמודדים.
בשלב הנוכחי, מרבית בתי הספר בישראל פועלים באופן מלא ורוב מקומות העבודה חזרו להתנהלות כמעט רגילה.
לשגרת היום המתוארת כאן, יש השפעה עצומה על מידת החוסן הנפשי של כולנו והמסר המרכזי העולה ממנה, הוא כי המצב בטוח מספיק כדי לנהל חיים נורמליים ככל האפשר.
ההמלצה שלנו היא לצאת לעבודה ולשלוח את הילדים לבית הספר, במידה והדבר אפשרי באזור המגורים שלכם, מתוך הבנת חשיבותה של שגרת ההתנהלות על בריאות הנפש.
פעילות פנאי – חוגים ותחביבים
עם פרוץ המלחמה, אנשים רבים עצרו בבת אחת את הרגליהם הקודמים, בעיקר הרגלים הקשורים בשעות הפנאי ואמורים להסב הנאה.
במרבית המקרים, הפעילות נעצרה באופן ממשי, בעקבות האיום הביטחוני. במקרים אחרים, אנשים נמנעו מפעולות שמטרתן הנאה, מתוך תחושת אבל קשה על האובדנים שספגנו כעם ומתוך תחושת חוסר נוחות להמשיך כרגיל.
עם חזרת מסגרות הלימודים והעבודה להתנהלות קרובה לשגרה, זה הזמן להחזיר גם את פעילויות הפנאי, משמעותית מאוד לנפש שלנו.
שלחו את הילדים לחוגים שחזרו לתפקד ואפשרו להם לקחת חלק בפעילות שהם אוהבים, צאו להליכה או לריצה, חזרו ליצור אמנות או לנגן. זה בדיוק הזמן לחזור להרגלים מהעבר הממש לא רחוק, ולמלא את מצברי הנפש.
צריכת חדשות במהלך המלחמה
אחד הסיכונים המרכזיים בתקופה זו, נעוץ בשידור המתגלגל בטלוויזיה ובצורך להיות מעודכנים כל הזמן. הצורך בעדכונים, גורם לכם לצרוך חדשות במינונים גבוהים בהרבה מהרצוי והם, בתורם, מגבירים את תחושת החרדה.
כך נוצר מעגל אימים שקשה להתנתק ממנו.
אין ספק שבימים הראשונים למלחמה היה קשה להתנתק מהחדשות והתחושה הייתה שבכל רגע מתרחש אירוע משמעותי נוסף שחשוב להכיר ולהבין את משמעויותיו.
כיום, המצב שונה מעט ואתם בהחלט יכולים וצריכים להפחית את היקף צריכת החדשות שלכם, כדי לאפשר זמן ומקום לפעילויות אחרות ולצריכת תוכן שאינו קשור במצב החירום.
השקעה בזוגיות בזמן המלחמה
ככל שתקופת החירום מתמשכת, אנו שומעים על יותר ויותר זוגות שמערכת היחסים ביניהם נקלעה למשבר.
אין ספק שתחושה של סכנה קיומית, מסיטה הצידה את כל מה שאינו נתפס כצורך קיומי: מזון, ביטחון, קורת גג. בסיטואציה כזו, טבעי שבני זוג ידברו פחות ויהיו עסוקים יותר בהישרדות ובתפעול התא המשפחתי.
יחד עם זאת, הריחוק שנוצר בין בני זוג עלול להתרחב ולהחמיר אם מאפשרים למצב להימשך.
כעת, עם הירידה המסוימת בתחושת החרדה הקיומית שאפיינה את ימי המלחמה הראשונים, כדאי לחזור ולהשקיע בזוגיות – לדבר זה עם זה, לשבת בערב על כוס יין אחרי שהילדים הלכו לישון ולשתף בתחושות ובחוויות, לצאת ביחד להליכה בשכונה או לפעילות משותפת אחרת.
העצה הכי חשובה שלנו בנושא זה היא לנסות לראות את בן/בת הזוג לא רק דרך הפריזמה של הפונקציה שהוא ממלא עבורכם או עבור ילדיכם המשותפים - אלא כאדם שסובל ודואג וחרד – בדיוק כמוכם.
טיפול נפשי בזמן המלחמה
אנשים רבים מרגישים שהם לא מצליחים להתאושש מאימת הימים הראשונים למלחמה – אצל חלק המבנה הרגשי או זיכרונות העבר מקשים על ההתאוששות, חלק ליוו ילדים ובני זוג לשירות סדיר ומילואים שעדיין מתמשך ומעלה חרדות ודאגות אין סופיות, חלק ספגו אובדנים אישיים שקשה לתאר ולהבין.
הסיבה לקושי הנפשי פחות חשובה. מה שמשנה הוא כיצד נבחר להתמודד.
אנו מציעים לכם, מי שמרגישים שהחרדה או הדיכאון השתלטו על כך חלקה טובה בנפשם, מי שמתקשים לישון או לאכול, לא מצליחים להתרחק מהטלוויזיה ואינם פנויים רגשית ומעשית לעבודה, לילדים ולבני הזוג – גשו לטיפול נפשי מקצועי ואל תישארו עם הקושי לבד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, בריאות הנפש, הפרעות אכילה, אבל ואובדן, לקויות למידה קשב
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, רעננה, השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
טיפול פסיכולוגי בילדים, בני נוער ומבוגרים. משלבת גישה פסיכודינאמית עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. עובדת במרפאה הפסיכולוגית בבי''ח שנ
פסיכולוגית מומחית, מדריכה
מורשית לטיפול בהיפנוזה רפואית
התמחות: טיפול ומניעת PTSD, מצבי לחץ ומשבר, חרדה ופוביה, דכאון, אבל ואובדן, הדרכת הורים וצוותים, טיפול ברשת
אזור בארץ: בית יצחק, עמק חפר, איזור השרון, נתניה.
קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית, מומחית ומנוסה בטיפול במצבי לחץ, משבר, טראומה וכל השלכותיהן, ביניהן PTSD, חרדה, דכאון והפרעות אכילה ושינה. התמחות מיו
פסיכולוגית
התמחות: טיפול בילדים,הדרכת הורים,בעיות התנהגות,חרדה ופוביה,לקויות למידה,קשב וריכוז,הספקטרום האוטיסטי,אבחונים
אזור בארץ: פרדס חנה כרכור, זיכרון יעקב/בינימינה, חדרה
שפה: עברית
פסיכולוגית בהתמחות חינוכית. מטפלת בילדים ובהורים החווים קשיים רגשיים והתנהגותיים. מאמינה בהתאמת התכנית הטיפולית לצרכי המטופל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
תחפושות לפורים צוות על הספה
חג פורים בפתח, ובשנים האחרונות נדרשים ההורים להתחיל ולדאוג לתחפושות חודשים מראש. רשתות השיווק מפרסמות כבר חודשיים לפני החג את קטלוג התחפושות, לילדים- מצידם, יש תכניות ובקשות וציפיות שתמצא התחפושות המושלמת לרצונם מהר ובקלות
לא טוב היות האדם לבדו, אבל הוא לבדו בין כה וכה? עמותת רקפת
כשאנחנו בני זוג לאדם המתמודד עם חרדה חברתית, סביר להניח שיש לכך השפעה דרמטית על הדרך שגם אנחנו חיים את חיינו. ביישנות ומופנמות קיצוניים או חרדה חברתית של ממש משפיעים על הסובבים אותנו, היקרים לנו מכל.
הילד שלי לא סופר אותי צוות אתר על הספה
זה יכול לקרות כבר בגיל הגן. הורים פונים ושואלים: מה עושים עם ילדה שלא מקשיבה למה שמבקשים ממנה? מה לעשות כאשר אני מבקשת מהילד לאסוף את הצעצועים והוא בתגובה משליך אותם רחוק או זורק אותם עלי?
איך להתמודד עם ילד רגיש צוות על הספה
רגישות נחשבת לתכונה חיובית ברוב החברות המודרניות ואנו מאחלים אותה לילדינו ומקווים שיצמחו להיות מבוגרים רגישים, שרואים את האחר וערים לרגשותיו, כמו גם לרגשות שלהם עצמם.