
מה עושים כאשר הילד לא מוכן לעשות קקי בשירותים?
צוות על הספה
אנחנו מבינים ומרגישים שאתה כבר גדול ויכול לעשות קקי בשירותים, אנחנו גם יודעים שזה מפחיד אותך ומבינים, ולכן נהיה איתך ונעזור לך. כל פעם שתרגיש שיש לך קקי, נלך ביחד לשירותים ואני אשב איתך ואשמור עליך, נספר סיפור ונדבר עד שהקקי יצא.
מדובר בתהליך ספירלי שפעמים רבות טומן בחובו אתגרים, סיבובי פרסה ושינויים תכופים.
במאמר זה ננסה לענות על השאלה, שמעסיקה הורים רבים לפעוטות בשלבי גמילה – למה הילד לא מוכן לעשות קקי בשירותים ומה אפשר וצריך לעשות עם הסירוב הזה?
כמה מילים על גמילה מחיתולים והאתגרים בדרך
אין ספק שכבר שמעתם וקראתם חומר בנושא וסביר להניח שריבוי המידע אפילו הצליח לבלבל אתכם לא פעם.
הנה שתי נקודות מרכזיות שחשוב להבין בנוגע לגמילה מחיתולים:
1. מדובר בתהליך מורכב, שכולל בתוכו כמה רכיבים שונים: גמילת יום שונה מגמילת לילה ובשני המקרים הילד צריך לרכוש שליטה גם על שחרור שתן וגם על צואה.
2. כל ילד עובר את התהליך באופן שונה, וכפי שאמרנו – במרבית המקרים לא מדובר בתהליך ליניארי, אלא במצבור של הישגים ואתגרים, שבסופו של דבר מובילים לגמילה מלאה.
למה ילדים מסרבים לעשות קקי בשירותים?
מחנכים ופסיכולוגים עוסקים בשאלה הזו לא מעט, והגיעו להסכמות בנוגע למספר גורמים אפשריים:
1. קושי בפרידה - הצרכים נתפסים על ידי הילד כחלק אינהרנטי מגופו, ועד כה היו צמודים אליו בתוך החיתול. הציפייה מהילד לעשות את הצרכים בשירותים מחייבת אותו לסוג של פרידה, ממה שהוא תופס כחלק ממנו.
2. עניין של שליטה – ילדים צעירים נתונים למרות ההורים, הגננות ולמעשה לא מעט מבוגרים נוספים שמקיפים אותם ו"אחראים" עליהם. יש מעט מאוד מקומות בהם הפעוט יכול לתת ביטוי לעצמאות שלו ולפעול באופן אוטונומי - שליטה בצרכים מהווה אחד המקומות הבודדים הללו. כאשר ישנם מאבקי כוח בין הפעוט להורים, וכאשר הוא לא מרגיש שהוא מקבל אישור ואמון לפעול באופן עצמאי, הוא עלול להביע את יכולותיו ולהתעקש דווקא בנושא הצרכים, על אף הנזק שעלול להיגרם לו (עצירות, כאבי בטן וכו'). הצורך באוטונומיה חזק מכל חשיבה רציונלית וההורים עלולים למצוא את עצמם במאבק של שליטה שאין להם סיכוי לנצח בו.
3. פחד מסיבות שונות – יש ילדים שפוחדים להשתמש באסלה מחשש שיפלו לתוכה כפי שקורה לקקי שלהם, אחרים עושים הכל כדי להימנע מריח הצואה בשירותים, יש ילדים שנפלו מישבנון או שחוו חוויה לא נעימה אחרת בשירותים ולכן מפחדים להגיע למצב של ישיבה על אסלה. כל הפחדים הללו מוכרים ולגיטימיים בגילאים הצעירים.
4. כאב פיזי – הימנעות ארוכה ממתן צואה, עלולה לגרום לעצירות ולהוביל לכאבים בעת עשיית הצרכים. הכאב הצפוי מבהיל את הילד וגורם לו להתאפק עוד יותר וכך נוצר מעגל קסמים של פחד וכאב.
מה אנחנו כהורים יכולים לעשות כדי לסייע לילד?
נושמים ולוקחים אוויר
הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לנשום עמוק. הורים רבים נבהלים מהקושי של הילד לעשות קקי בשירותים, חוששים להזיק לו, חרדים מהתגובה החברתית שיחווה בעקבות הקושי להיגמל ולא בטוחים את ללחוץ או לשחרר את העניין.
החשש וחוסר הוודאות הללו מחלחלים אל הילד ומעצימים את החרדה שלו בנושא.
אז אחרי שהחלטנו שזה אכן הזמן המתאים לגמילה, נשמנו עמוק והזכרנו לעצמנו שהתהליך נראה אחרת אצל כל ילד וכל קושי בשלב הזה הוא סביר, הנה כמה הצעות קונקרטיות:
משדרים ביטחון ומתווכים את המצב
מסבירים לילד את התוכנית בטון רגוע ובטוח: אנחנו מבינים ומרגישים שאתה כבר גדול ויכול לעשות קקי בשירותים, אנחנו גם יודעים שזה מפחיד אותך ומבינים, ולכן נהיה איתך ונעזור לך. כל פעם שתרגיש שיש לך קקי, נלך ביחד לשירותים ואני אשב איתך ואשמור עליך, נספר סיפור ונדבר עד שהקקי יצא.
קוצבים את זמן הישיבה בשירותים
כדי לא להמאיס את התהליך על הילד, וגם על עצכם, הימנעו מישיבות ארוכות מדי בשירותים עם הילד. הוא מרגיש שיש לו קקי? מצוין. נכנסים לשירותים ויושבים על האסלה 5 דקות. אם הקקי לא יוצא – קמים וממשיכים בפעילויות היום, עד שתגיע "אזעקת האמת".
משדרים אמון ורוח חיובית
באופן טבעי, שלב הגמילה מוביל למתחים בבית. ההורים חוששים שהילד לא יסתדר, הילד מרגיש שהוא מאכזב והלחץ לא תורם בשום צורה להצלחת התהליך.
נסו לזכור שדווקא עכשיו, יותר מתמיד, הילד שלכם זקוק לתחושת מסוגלות וצריך להרגיש שאתם מאמינים בו. זה בדיוק הזמן להחמיא לילד על כל הצלחה קטנה (בכל תחום), להעצים את מוקדי הכוח שלו, להתעלם מכישלונות ולהיות בטוחים שהכל יסתדר.
פונים לעזרה מקצועית בזמן
בחלק מהמקרים, הפחד מהאסלה נשאר והילד מסרב בתוקף להשתמש בה. כאשר הדבר נמשך למעלה מ 5-6 שבועות, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע, כדי למנוע מצב של הפיכת הקושי לכרוני – מציאות שיוצרת חרדות ועלולה לגרום לבעיות רפואיות.
ברוב המקרים, הסיוע הדרוש לכם יהיה הדרכת הורים קצרה וממוקדת בתהליך הגמילה. במקרים נדירים יהיה צורך בהתייעצות פסיכולוגית או בהתערבות רפואית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עובדת סוציאלית קלינית / מטפלת מינית מוסמכת
התמחות: קשיים ביצירת קשר אינטימי, בעיות במיניות וזהות מינית, דימוי ובטחון עצמי, ריקנות, יחסים בינאישיים, התמ
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו, רמת גן , קריית אונו
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול פרטני בהתמודדות עם קשיים ביחסים ובזוגיות, בקשר אינטימי, מיניות וזהות מינית, דימוי עצמי, תחושת תקיעות וריקנות, בדי

פסיכותרפיסטית עו''ס מטפלת דינאמית ו-CBT
התמחות: בריאות הנפש, טיפול זוגי, משברי חיים (אבל ואובדן, פרישה מהעבודה, חולי של בן משפחה, פיטורין, גירושין,
אזור בארץ: רעננה
שפה: עברית,ספרדית
שלום, שמי סוזנה. אני מתמחה בעבודה עם מבוגרים מגיל 18 במצבי דיכאון, חרדה, משברי חיים, חיזוק הדימוי העצמי, שכול, צמתים בחיים, טיפול

מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מוסמכת MSW
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,לקויות למידה קשב וריכוז,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים וEMDR
אזור בארץ: מרכז,מודעין, נס ציונה, ראשון לציון, שפלה ואונליין
שפה: עברית,פורטוגזית,ספרד
בקלינקה אני מציעה מגוון טיפולים רגשיים: טיפול פרטני רגשי,שכול ואבל, EMDR,טיפטל זוגי, טיפול משפחתי והדרכת הורים. ספקית של משרד הביט
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מטפלים מומחים עונים על שאלות צוות על הספה
צוות המטפלים המומחים של על הספה, נמצא בקבוצה "אני רק שאלה" עבור כל מי שיש לו רק שאלה או צורך להתייעצות קצרה ולקבל תשובה מאיש מקצוע ולדעת שהעצה שקיבל איננה רק דעה אישית מניסיון אישי אלה תשובה מאדם מוסמך אשר למד, טיפל, ראה עשרות מקרים דומים והוסמך לענות בדיוק על שאלות אלו.
הילד לא רוצה ללכת לגן – מה עושים? צוות על הספה
בוקר טוב. אתם פוקחים את העיניים ומבטיחים לעצמכם בנחישות שהבוקר, ההתארגנות בבית תהיה נעימה ושקטה, אתם קמים מהמיטה ומהר מאוד מבינים שהמציאות שונה מהדמיון. הנה, שוב, אתם מוצאים את עצמכם צועקים, משכנעים, מאיימים, משחדים.... הכל היה בסדר ופתאום הילד לא רוצה ללכת לגן
הבידוד עמותת רקפת
הבידוד – בין אם הוא נדרש מאיתנו כאמצעי בטיחות ומניעה להתפשטות הקורונה, ובין אם הוא "בחירה" הנובעת מאופי ומצב חברתי של הילד, עלול גרור גם בדידות קשה.
התקפי טנטרום אצל ילדים צוות על הספה
התקפי טנטרום הם שם אחר להתקפי זעם אופייניים לילדים, בעיקר בגילאים הפעוטים 2-4 וכוללים צעקות, בכי, שימוש בקללות או במילים לא נעימות ואלימות פיזית כלפי ההורים והאחים.