
מה זה גוסטינג ואיך אפשר להימנע מזה?
צוות על הספה
להבין שזו לא אשמתכם בשום צורה. גוסטינג לא "מגיע" לאף אחד וכשהוא קורה – זה בגלל מאפיינים אישיים של הגוסטר, שלא קשורים אליכם בכלל. אין שום דבר שיכולתם לעשות אחרת, כדי שלא יעלמו לכם.
יום אחרי הצהרת האהבה, הם נעלמו.
אין דרך אחרת לתאר זאת – לא מתקשרים, לא עונים לטלפונים, לא מגיבים בפייסבוק, לא שולחים וואטסאפים חמודים ואינטימיים ולא שום הודעה אחרת, ההודעות שלכם אפילו לא מקבלות שני סימני v כחולים וכך אתם מבינים שחסמו אתכם.
איך זה יכול להיות? אתם שואלים את עצמכם, איך יתכן שאדם נעלם לכם ככה, בדיוק כשהתחלתם להאמין באהבה וחשבתם שזהו, הפעם מצאתם את הנפש התאומה?
מה זה גוסטינג?
לאירוע שאתם חווים קוראים גוסטינג (ghosting) והוא מתאר מצב בו אדם שהיה לכם איתו קשר כלשהו (בדרך כלל זוגי, אבל לעיתים מדובר בקשר מקצועי או אחר) – פתאום נעלם, כאילו הפך לרוח רפאים.
הדבר קורה בלי הסבר, בלי הצדקה, בלי סיבה נראית לעין – האדם פשוט מנתק קשר באופן חד צדדי ומשאיר אתכם לתהות מה לעזאזל קרה כאן.
העובדה שלתופעה הזו יש שם, מעידה יותר מכל על שכיחותה ועל כך שמדובר בטקטיקה מוכרת, שכמעט כל אחד חווה פעם על בשרו.
בשנת 2015 אף נכנס המושג גוסטינג למילון המושגים המקוון - קולינס.
מהם מקורות הגוסטינג? ולמה אנשים מתנהגים ככה?
ראשית, חשוב להגיד שאין שום הצדקה לעשות למישהו גוסטינג ולהיעלם בצורה כה חד צדדית ופוגענית. אם אתם הצד הנפגע – דעו שזוהי לא אשמתכם והדבר לא קרה בגלל משהו שעשיתם או לא עשיתם נכון.
ובכל זאת – העובדה שמדובר בפרקטיקה נפוצה בעולם הדייטינג המודרני, מחייבת אותנו לתהות על קנקנה ולנסות להבין את המניעים הרגשיים שגורמים לאדם לעשות גוסטינג.
התנהגות פסיבית-אגרסיבית בקשרים רומנטיים
גוסטינג הוא המופע הקיצוני ביותר של התנהגות פסיבית-אגרסיבית בקשר זוגי ולמעשה מדמה "טיפול בשתיקה", המוכר לאנשים שנמצאים במערכת יחסים – סירוב לדבר או להיות בקשר, גם כשהאדם בצד השני מעוניין בכך.
פסיכולוגים מסכימים על כך שהתנהגות פסיבית-אגרסיבית היא מנגנון להשגת שליטה והדבר נכון במיוחד כאשר מדובר בגוסטינג.
מהן הסיבות לגוסטינג?
כאמור, גוסטינג לא קורה כתוצאה ממשהו שעשה הצד הנפגע. הסיבות תהיינה, תמיד, של הצד הנעלם וקשורות למנגנונים פסיכולוגיים שלו.
המאפיינים של אדם שעושה גוסטינג בתוך קשר כוללים בדרך כלל:
* ילדותיות – אחד ממאפייני האישיות הבוגרת הוא היכולת להבין את רגשותיו של אחר ולחמול עליהם. אצל גוסטרים (אנשים המבצעים גוסטינג) האישיות אינה מפותחת דיה ויש בה רכיבים ילדותיים. זו, אגב, הסיבה שגוסטינג נפוץ בעיקר במערכות יחסים בגילאים צעירים (20-30) ושכיחה פחות בהמשך.
* אנוכיות – מבנה האישיות של גוסטר כולל רכיבים אגואיסטיים מפותחים, שמאפשרים לו לפגוע בצורה קשה באדם עמו הוא מנהל קשר ולעשות זאת בלי הסבר ובלי לאפשר לצד השני להגיב או להתגונן.
* הימנעות מקונפליקטים – מהלך חד צדדי כמו גוסטינג מאפשר לאדם שנעלם להשיג את מבוקשו, בלי לשלם מחיר בדמות עימות עם בן/בת הזוג ובלי להתמודד עם ההשלכות, שבדרך כלל כוללות דמעות ושברון לב. הדברים הללו קורים הרחק ממנו וההתמודדות עם הקושי נחסכת.
* חוסר ביטחון – הגוסטר יודע שלא יוכל להתמודד עם ההשלכות ואינו בטוח דיו כדי לבדוק זאת. במקרים רבים הוא לא מאמין שהוא ראוי לאהבה ונעלם מבעוד מועד.
* טראומה או פגיעה רגשית – לא פעם, בבסיס התנהגות הגוסטינג, עומדת פגיעה רגשית או טראומה מן העבר. היעלמות חד צדדית, בעיקר כשהקשר הופך רציני, היא דרכו של הגוסטר להגן על עצמו מפני פגיעה רגשית אפשרית נוספת.
איך אפשר להימנע מגוסטינג?
האמת העצובה היא שלא באמת אפשר.
אחד המאפיינים של גוסטינג בקשר זוגי, הוא הפתאומיות בה הדבר מתרחש וההפתעה המוחלטת שחש האדם השני.
מה בכל זאת אפשר לעשות?
1. להבין שזו לא אשמתכם בשום צורה. גוסטינג לא "מגיע" לאף אחד וכשהוא קורה – זה בגלל מאפיינים אישיים של הגוסטר, שלא קשורים אליכם בכלל. אין שום דבר שיכולתם לעשות אחרת, כדי שלא יעלמו לכם.
2. לשים לב לסימנים שעלולים להיות רמז לגוסטינג העתיד לבוא.
סימנים מקדימים אפשריים לגוסטינג עתידי
* אתם אלו שיוזמים את התקשורת עם האדם השני, תמיד, ואילו הוא נמצא בעמדת המגיב.
* האדם שאתכם נראה לא נינוח בעת המפגשים שלכם – הוא מביט בשעון, עיניו נודדות בחדר והוא מקצר את זמן המפגשים בתואנות שונות.
* הוא מבטל לכם פגישות ברגע האחרון.
* הוא תמיד עסוק ואתם שומעים לא פעם כמה הוא עמוס בהתחייבויות.
* התגובות להודעות או לשיחות שלכם קצרות ותמציתיות, כאילו כדי לצאת ידי חובה.
אם אתם מרגישים את הסימנים הללו, או את חלקם, האדם שאיתכם לא נמצא שם בכל מאודו. גם אם הוא לא עתיד לעשות לכם גוסטינג – יש סיבות טובות לבחון מחדש את הקשר ולהגן על עצמכם מפגיעה אפשרית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: CBT, חרדה, חרדה חברתית, ACT, דימוי עצמי, יחסים בינאישיים, קשיים זוגיים, להט''ב (כולל התאמה מגדרית),
אזור בארץ: מטפל ברעננה, באזור השרון, בנוסף מטפל בקליניקה בתל אביב
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה המטפל במבוגרים, נוער, ילדים, וכן בהדרכת הורים. ניסיון רב בטיפול באנשים במצבי מצוקה, חרדה, דיכאון, משברי חיים,

פסיכותרפיסטית ועובדת סוציאלית MSW
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, חרדה, זהות מינית ומגדרית, התמודדות עם משברי חיים, קשיי
אזור בארץ: תל אביב, באר שבע, מטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית דינאמית , מתמחה בטיפול במבוגרים הסובלים מפוסט טראומה, דיכאון, חרדה, ניסיון רב בסוגיות הקשורות לנטייה מינית ומגדרית,

פסיכולוגית
התמחות: אוטיזם,טיפול רגשי, אבחונים פסיכודידקטיים,טיפול במשחק,הדרכת הורים,בעיות התנהגות,חרדה ופוביה,לקויות למ
אזור בארץ: פרדס חנה כרכור, זיכרון יעקב/בינימינה, חדרה
שפה: עברית
פסיכולוגית בהתמחות חינוכית. מטפלת בילדים ובהורים החווים קשיים רגשיים והתנהגותיים. מאמינה בהתאמת התכנית הטיפולית לצרכי המטופל

פסיכולוג קליני רפואי וחינוכי
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים.או סי די,אובדנות,שכ
אזור בארץ: שרון,הרצליה,רעננה,כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
התמחות: ניסיון רב שנים בטיפול בתסמונות מסדר גודל קל- בינוני - חמור של חרדה, דיכאון, אובדנות, דיסטימיה, או סי די, הפרעות אישיות ל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
המגיפה שאחרי - האם המשבר מאחורינו? צוות על הספה
מדי שבוע משתחררות ההגבלות, האיסורים, ונדמה שסיר הלחץ מתחיל לאבד את השפעתו. מצד שני, אנחנו כבר יודעים היטב ממשברים, מלחמות ותקופות קשות כאלו ואחרות, שלעיתים דווקא בשיא המשבר- אנשים מצליחים לגייס כוחות, ולהתנהל בצורה מיטבית.
לחשוב טוב - יהיה טוב? המיתוס הגדול של החשיבה החיובית ג'ולי קייט
רובינו שמענו לא פעם את המשפטים על מחשבה שבוראת מציאות, נבואה שמגשימה את עצמה ועוד כל מיני אמירות שגורות שמצפות מאיתנו לשלוט על מחשבותינו ולעמוד על המשמר פן משהו שלילי חלילה יחדור לראשנו.
זוגיות בגיל השלישי – קווים לדמותה צוות על הספה
הדמות של סבא וסבתא, כפי שאנו מכירים וזוכרים אותה מעבר הלא רחוק, כבר כמעט ולא קיימת במציאות של ימינו. בעוד שרובנו יכולים לזכור סבא וסבתא שהיו אנשים זקנים, בילו את רוב הזמן בביתם, שיחקו קלפים ודומינו עם השכנים וחיכו לביקור של הילדים והנכדים, בני הגיל השלישי של היום נהנים מחיים מלאים, בריאים יותר ועסוקים יותר.
מה עושים כשבן או בת הזוג מסרבים ללכת לטיפול זוגי? צוות על הספה
עובדה ידועה היא כי יחסים בין בני אדם אינם סימטריים, בוודאי כשמדובר ביחסים זוגיים, ולכן פעמים רבות אנחנו נתקלים בתפיסות שונות מהותית של שני בני הזוג ביחס לאיכות הקשר הזוגי, ביחס לשאלה האם צריך לנקוט פעולה כדי לטפל בו ומהי אותה פעולה שיש לנקוט.