מה זה גוסטינג ואיך אפשר להימנע מזה?
צוות על הספה
להבין שזו לא אשמתכם בשום צורה. גוסטינג לא "מגיע" לאף אחד וכשהוא קורה – זה בגלל מאפיינים אישיים של הגוסטר, שלא קשורים אליכם בכלל. אין שום דבר שיכולתם לעשות אחרת, כדי שלא יעלמו לכם.
יום אחרי הצהרת האהבה, הם נעלמו.
אין דרך אחרת לתאר זאת – לא מתקשרים, לא עונים לטלפונים, לא מגיבים בפייסבוק, לא שולחים וואטסאפים חמודים ואינטימיים ולא שום הודעה אחרת, ההודעות שלכם אפילו לא מקבלות שני סימני v כחולים וכך אתם מבינים שחסמו אתכם.
איך זה יכול להיות? אתם שואלים את עצמכם, איך יתכן שאדם נעלם לכם ככה, בדיוק כשהתחלתם להאמין באהבה וחשבתם שזהו, הפעם מצאתם את הנפש התאומה?
מה זה גוסטינג?
לאירוע שאתם חווים קוראים גוסטינג (ghosting) והוא מתאר מצב בו אדם שהיה לכם איתו קשר כלשהו (בדרך כלל זוגי, אבל לעיתים מדובר בקשר מקצועי או אחר) – פתאום נעלם, כאילו הפך לרוח רפאים.
הדבר קורה בלי הסבר, בלי הצדקה, בלי סיבה נראית לעין – האדם פשוט מנתק קשר באופן חד צדדי ומשאיר אתכם לתהות מה לעזאזל קרה כאן.
העובדה שלתופעה הזו יש שם, מעידה יותר מכל על שכיחותה ועל כך שמדובר בטקטיקה מוכרת, שכמעט כל אחד חווה פעם על בשרו.
בשנת 2015 אף נכנס המושג גוסטינג למילון המושגים המקוון - קולינס.
מהם מקורות הגוסטינג? ולמה אנשים מתנהגים ככה?
ראשית, חשוב להגיד שאין שום הצדקה לעשות למישהו גוסטינג ולהיעלם בצורה כה חד צדדית ופוגענית. אם אתם הצד הנפגע – דעו שזוהי לא אשמתכם והדבר לא קרה בגלל משהו שעשיתם או לא עשיתם נכון.
ובכל זאת – העובדה שמדובר בפרקטיקה נפוצה בעולם הדייטינג המודרני, מחייבת אותנו לתהות על קנקנה ולנסות להבין את המניעים הרגשיים שגורמים לאדם לעשות גוסטינג.
התנהגות פסיבית-אגרסיבית בקשרים רומנטיים
גוסטינג הוא המופע הקיצוני ביותר של התנהגות פסיבית-אגרסיבית בקשר זוגי ולמעשה מדמה "טיפול בשתיקה", המוכר לאנשים שנמצאים במערכת יחסים – סירוב לדבר או להיות בקשר, גם כשהאדם בצד השני מעוניין בכך.
פסיכולוגים מסכימים על כך שהתנהגות פסיבית-אגרסיבית היא מנגנון להשגת שליטה והדבר נכון במיוחד כאשר מדובר בגוסטינג.
מהן הסיבות לגוסטינג?
כאמור, גוסטינג לא קורה כתוצאה ממשהו שעשה הצד הנפגע. הסיבות תהיינה, תמיד, של הצד הנעלם וקשורות למנגנונים פסיכולוגיים שלו.
המאפיינים של אדם שעושה גוסטינג בתוך קשר כוללים בדרך כלל:
* ילדותיות – אחד ממאפייני האישיות הבוגרת הוא היכולת להבין את רגשותיו של אחר ולחמול עליהם. אצל גוסטרים (אנשים המבצעים גוסטינג) האישיות אינה מפותחת דיה ויש בה רכיבים ילדותיים. זו, אגב, הסיבה שגוסטינג נפוץ בעיקר במערכות יחסים בגילאים צעירים (20-30) ושכיחה פחות בהמשך.
* אנוכיות – מבנה האישיות של גוסטר כולל רכיבים אגואיסטיים מפותחים, שמאפשרים לו לפגוע בצורה קשה באדם עמו הוא מנהל קשר ולעשות זאת בלי הסבר ובלי לאפשר לצד השני להגיב או להתגונן.
* הימנעות מקונפליקטים – מהלך חד צדדי כמו גוסטינג מאפשר לאדם שנעלם להשיג את מבוקשו, בלי לשלם מחיר בדמות עימות עם בן/בת הזוג ובלי להתמודד עם ההשלכות, שבדרך כלל כוללות דמעות ושברון לב. הדברים הללו קורים הרחק ממנו וההתמודדות עם הקושי נחסכת.
* חוסר ביטחון – הגוסטר יודע שלא יוכל להתמודד עם ההשלכות ואינו בטוח דיו כדי לבדוק זאת. במקרים רבים הוא לא מאמין שהוא ראוי לאהבה ונעלם מבעוד מועד.
* טראומה או פגיעה רגשית – לא פעם, בבסיס התנהגות הגוסטינג, עומדת פגיעה רגשית או טראומה מן העבר. היעלמות חד צדדית, בעיקר כשהקשר הופך רציני, היא דרכו של הגוסטר להגן על עצמו מפני פגיעה רגשית אפשרית נוספת.
איך אפשר להימנע מגוסטינג?
האמת העצובה היא שלא באמת אפשר.
אחד המאפיינים של גוסטינג בקשר זוגי, הוא הפתאומיות בה הדבר מתרחש וההפתעה המוחלטת שחש האדם השני.
מה בכל זאת אפשר לעשות?
1. להבין שזו לא אשמתכם בשום צורה. גוסטינג לא "מגיע" לאף אחד וכשהוא קורה – זה בגלל מאפיינים אישיים של הגוסטר, שלא קשורים אליכם בכלל. אין שום דבר שיכולתם לעשות אחרת, כדי שלא יעלמו לכם.
2. לשים לב לסימנים שעלולים להיות רמז לגוסטינג העתיד לבוא.
סימנים מקדימים אפשריים לגוסטינג עתידי
* אתם אלו שיוזמים את התקשורת עם האדם השני, תמיד, ואילו הוא נמצא בעמדת המגיב.
* האדם שאתכם נראה לא נינוח בעת המפגשים שלכם – הוא מביט בשעון, עיניו נודדות בחדר והוא מקצר את זמן המפגשים בתואנות שונות.
* הוא מבטל לכם פגישות ברגע האחרון.
* הוא תמיד עסוק ואתם שומעים לא פעם כמה הוא עמוס בהתחייבויות.
* התגובות להודעות או לשיחות שלכם קצרות ותמציתיות, כאילו כדי לצאת ידי חובה.
אם אתם מרגישים את הסימנים הללו, או את חלקם, האדם שאיתכם לא נמצא שם בכל מאודו. גם אם הוא לא עתיד לעשות לכם גוסטינג – יש סיבות טובות לבחון מחדש את הקשר ולהגן על עצמכם מפגיעה אפשרית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית מוסמכת
התמחות: טיפול אישי, זוגי ומשפחתי, דיכאון, חרדה, אובדן, מתבגרים, פרק ב', התמודדות עם בגידות, טיפולי פוריות.
אזור בארץ: שפלה,מרכז,דרום
שפה: עברית,אנגלית
מומחית ובעלת ניסיון של למעלה מ-20 שנה בטיפול זוגי ופרטני, מלמדת ומדריכה מטפלים.ות זוגיים.ות. ניסיון רב בטיפול בזוגות פרק ב'. מאמ
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת.
התמחות: מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, בעלת ניסיון רב בעבודה עם זוגות, משפחות ויחידים. משלבת בין גישות מגוונות
אזור בארץ: מרכז,הוד השרון, שומרון
שפה: עברית
מומחיות וניסיון קליני רב שנים בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי. משלבת גישות מקצועיות בהתאם לצורך. ועבודה על יחסים. מניסיוני,טיפול טוב מאפ
פסיכותרפיסטית, עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: בריאות הנפש,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים, חרדות, הפרעות אכילה, משבר הסתגלות,
אזור בארץ: שפלה,רחובות
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה שקשר טיפולי קרוב, לא שיפוטי, ומקצועי מסייע לתהליך של שינוי באיכות החיים הרגשית והתמודדות עם הקשיים והמשברים במהלך החיים.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
דיכאון אחרי לידה צוות על הספה
לידת תינוק הינה אירוע מרגש בעל השלכות ארוכות טווח על חיי היולדת ומשפחתה. הלידה עצמה מלווה כמעט תמיד ברגשות שונים, שמחה, פחד, אהבה, כעס ועוד. אילו הם רגשות טבעיים הקשורים בשינוי העצום שמכניס התינוק לחיי משפחתו, וגם במצבה הגופני של היולדת הסובלת לעיתים מכאבים, בשינוי ההורמונלי, בעייפות ובטרחה הרבה הקשורים בטיפול בתינוק.
אלימות במשפחה – מה עושים ולמי פונים? צוות על הספה
במאמר זה נסקור את הדרכים בהן אלימות במשפחה יכולה להופיע, ניתן לכם רשימת סימנים שכדאי לשים לב אליהם כדי להבין אם אתם, או מישהו בסביבתכם, נתון לגילויי אלימות ונציע דרכים להתמודד עם המצב המורכב.
חופשה זוגית להורים – זכות או חובה? מיכל דביר קורן
האם להורים מותר לקחת חופש? האם ילד שלא נוסע עם הוריו לחופשה יפתח חרדת נטישה?? האם חופשה של הורים משמעה טראומה לילדים???
מתי עדיף ללכת לטיפול קבוצתי? צוות על הספה
רוב האנשים חושבים ששירות או טיפול הניתנים באופן פרטי, תמיד יהיו עדיפים ומותאמים יותר מאשר מענה קבוצתי. שבחלק מהמקרים בתחום הטיפול, לקבוצה יש יתרונות מובהקים והיא עשויה להוות חלק אינטגרלי מהטיפול ולשפר דרמטית את הסיכוי להשיג את המטרות.