זוגיות בגיל השלישי – קווים לדמותה
צוות על הספה
פתאום יש לבני הזוג זמן פנוי, והם צריכים לבחור מחדש זו בזה ולרצות לבלות, לפחות חלק מהזמן הזה, ביחד כזוג.
פיתוחים בשדה הרפואה והטכנולוגיה האריכו משמעותית את תוחלת החיים ואת איכות החיים בגיל המבוגר.
בעוד שרובנו יכולים לזכור סבא וסבתא שהיו אנשים זקנים, בילו את רוב הזמן בביתם, שיחקו קלפים ודומינו עם השכנים וחיכו לביקור של הילדים והנכדים, בני הגיל השלישי של היום נהנים מחיים מלאים, בריאים יותר ועסוקים יותר.
אין פלא, אם כך, שבני הגיל השלישי של ימינו עסוקים גם בנושא הזוגיות, והנושא רלוונטי עבורם יותר משהיה אי פעם.
שני סוגי זוגיות מרכזיים בגיל השלישי
הסוג הראשון הוא זוגיות מתמשכת – שני בני הזוג נמצאים ביחד כבר שנים והגיעו ביחד לגיל הזקנה.
במקרה הזה הם מתמודדים ביחד עם שינויי החיים המשמעותיים - בעיקר יציאת הילדים לחיים עצמאיים ופרישה מעולם העבודה.
השינויים הללו מחייבים את בני הזוג הוותיקים ליצור לעצמם ברית זוגית חדשה ואחרת לחלוטין מזו שהכירו בתקופה שגידלו יחד ילדים צעירים והיו שקועים במירוץ החיים וברדיפה אחר פרנסה.
פתאום יש לבני הזוג זמן פנוי, והם צריכים לבחור מחדש זו בזה ולרצות לבלות, לפחות חלק מהזמן הזה, ביחד כזוג.
הסוג השני הוא זוגיות שנייה (או שלישית) – שנוצרת בגיל מבוגר, לאחר גירושים או אובדן של בן/בת הזוג.
כל אחד מבני הזוג מגיע לקשר כשמאחוריו היסטוריה זוגית, שהסתיימה לאחר גירושים או מוות של בן/בת הזוג ונדרשת בנייה של קשר אחר, חדש ושונה, תוך ניסיון ליישם לקחים שנלמדו בקשר הקודם.
זוגיות בגיל השלישי – מי צריך את זה בכלל?
כולנו זקוקים לאהבה, ומבוגרים בגיל השלישי זקוקים לה אפילו יותר.
הקן אולי מתרוקן מהגוזלים שגודלו בו כל השנים, אך הצורך של ההורה המבוגר באהבה, תמיכה, אינטימיות וחום לא משתנה.
מעניין לגלות שדווקא אצל גברים, שבגילאים הצעירים היו פחות מעוניינים למסד את הקשר מאשר הנשים, יש צורך עז למסד באופן רשמי את הזוגיות החדשה והמאוחרת.
נשים, שבגילאים הצעירים היו זקוקות לקשר ממוסד ומעוגן, מבקשות בגיל המבוגר לשמור על עצמאות ופעמים רבות יהיו אלו שיכוונו את הקשר הזוגי למגורים נפרדים והקפדה על אוטונומיה של כל אחד מבני הזוג.
יתרונות הזוגיות בגיל השלישי
היתרון המרכזי שכבר הזכרנו, הוא המענה לצרכים אנושיים בסיסיים של שייכות, ביטחון, אהבה ותמיכה.
נושא זה הובהר, מעל לכל ספק, בתקופת הקורונה. אז נמצא כי בני הגיל השלישי שחיו בזוגיות טובה, התמודדו טוב בהרבה עם הבדידות שכפו עליהם הסגרים המתמשכים, מאשר אנשים מבוגרים שחיו לבדם.
מעבר לכך - זוגיות בגיל המבוגר נוטה להיות מאפשרת יותר ובני הזוג מרגישים נוח לעשות את הדברים בדרכם ולא רק "על פי הספר", הגיל השלישי הוא זמן מצוין מבחינתם להתנסות בדברים חדשים ולאפשר לעצמם לחיות כפי שהם רוצים ומאמינים.
בני זוג מבוגרים הם בדרך כלל בעלי פרספקטיבה רחבה ונינוחה יותר ובהתאם הסיכוי למריבות דרמטיות פוחת, גם המודעות המתחדדת למוות מאפשרת לבני הזוג לוותר על מאבקי כוח מיותרים ועל ויכוחים טפלים והם מגיעים מהר יותר לשורש הבעיה ולפתרונה.
אתגרים ייחודיים לזוגיות בגיל השלישי
בני זוג מבוגרים, בעיקר במקרים של זוגיות שנייה, מתארים גם קשיים אופייניים הנובעים מהעובדה שהקשר נוצר בגיל מבוגר, אחרי שבני הזוג עברו כברת דרך משמעותית בנפרד.
* הילדים שלי/הילדים שלך – בזוגיות שנייה בגיל מבוגר כל אחד מבני הזוג מגיע לקשר עם מטען משפחתי לא מבוטל שכולל ילדים, כלות וחתנים וכמובן נכדים. מריבות בין בני זוג מבוגרים בהקשר הזה יעסקו בדרך כלל סביב סוגיות של אפליה בין הילדים והנכדים, הצורך לאזן בין הצרכים השונים של שתי משפחות מוצא ועוד.
* אתה מתנהג כמו... – בגיל השלישי מגיעים לקשר, כאשר כל אחד מבני הזוג נושא איתו מטען רגשי בנוגע לזוגיות וכולל אכזבות מהעבר, פגיעות ישנות שנגרמו על ידי בני זוג קודמים ורצון אמיתי לעשות את הדברים אחרת הפעם. פעמים רבות הרצון הזה נתקל במציאות שונה שגורמת לבני הזוג להרגיש שהם שוב שם, באותם מעגלים רגשיים שליליים שחוו בקשר הקודם והדבר יוצר תסכול עצום.
בזוגיות מתמשכת, בה שני בני הזוג מגיעים לגיל השלישי לאחר שעברו מסע חיים שלם ביחד, קיימת הסכנה שהוצאת הילדים והעבודה מהמשוואה תגרום להם לגלות שלא נותרו ביניהם חיבה, קרבה ואינטימיות.
זוגות במצב הזה יצליחו, לעיתים, לעבור את שלב המעבר לחייהם החדשים כזוג מבוגר בהצלחה, בעזרת השקעה הדדית בקשר ולעיתים אף באמצעות טיפול זוגי שיסייע להם.
בחלק מהמקרים הם יגלו שהיסודות אינם חזקים מספיק ויבחרו להיפרד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול
פסיכותרפיסטית
התמחות: הפרעות אכילה, חרדות ופוביות, דיכאון, זהות ונטיה מינית, טיפול בפוסט טראומה וב-cptsd, התמודדות עם משבר
אזור בארץ: ירושלים, מטה יהודה, גוש עציון, בית שמש, ביתר עילית
שפה: עברית
מטפלת EMDR ו-SE מוסמכת, משלבת כלים נוספים. עובדת עם נוער ומבוגרים, סביב הפרעות אכילה, זהות ונטיה מינית, תהליכי התאמה מגדרית, דימוי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נוכחות הורית בעידן הקורונה צוות על הספה
האתגר ההורי, שנולד ביחד עם הילד הראשון, התעצם לאחרונה והפך למורכב הרבה יותר – דאגות בריאותיות וכלכליות, חרדות חדשות שצומחות ככל שמתארך המשבר והצורך להתמודד עם כל אלו, כאשר הילדים בבית, רואים הכל וזקוקים לנוכחות הורית רבה מהרגיל.
לחשוב טוב - יהיה טוב? המיתוס הגדול של החשיבה החיובית ג'ולי קייט
רובינו שמענו לא פעם את המשפטים על מחשבה שבוראת מציאות, נבואה שמגשימה את עצמה ועוד כל מיני אמירות שגורות שמצפות מאיתנו לשלוט על מחשבותינו ולעמוד על המשמר פן משהו שלילי חלילה יחדור לראשנו.
איך שולטים בכעסים? צוות אתר על הספה
לא משנה מה דעתכם הפוליטית או העמדות החברתיות והביטחוניות שלכם, קצב האירועים המוטרף מוביל לכך שיש הרבה יותר אנשים כועסים בסביבה, הדבר בא לידי ביטוי כמעט בכל תחומי החיים – הזעם בכבישים שנדמים לעיתים כמו שדה קרב, חוסר סבלנות כלפי נותני שירות וכלפי אנשים אחרים
ניקיון אביב לבית ולנפש צוות אתר על הספה
הכעס הוא אביהם של הרגשות כולם. כשאדם כועס, רוב הסיכויים שיש שם רגשות אחרים שאינם מודעים או שהאדם אינו יכול לבטא אותם מכל סיבה שבעולם וכל שנותר לו הוא הכעס הגלוי.