איך פותרים ריבים בזוגיות?
צוות על הספה
לא רק שכל הזוגות רבים, אלא שמריבות בין בני זוג יש תפקיד בקשר. הקונפליקטים הזוגיים סביב תפיסות העולם השונות, האכזבות, הכעסים ורגעי הפיוס והתפשרות – מסייעים לבני הזוג לבנות אגנדה משותפת ומוסכמת, שתשרת אותם לכל אורך חייהם המשותפים.
אבל יש זוגות שיודעים היטב כיצד לריב באופן שלא יחריב את מערכת היחסים ומבינים איך פותרים ריבים בזוגיות, באופן שמביא לידי ביטוי את רצונותיהם וצרכיהם של שני בני הזוג.
במאמר זה ננסה לתת לכם את המדריך המלא והאפקטיבי לפתרון ריבים בתוך קשר זוגי.
למה ריבים בזוגיות מעוררים כל כך הרבה אמוציות?
* ציפיות לא ממומשות – בני הזוג הם בדרך כלל האנשים הקרובים לנו ביותר. ככאלה, יש לנו מהם ציפיות רבות, ברובן לא ריאליות. הסרט הרומנטי שכולנו מפנימים מביא לצפייה שבני הזוג יענו על מכלול הצרכים שלנו - יהיו מאהבים, חברים שותפי סוד. הסיכוי למימוש הציפייה הזו נמוך והאכזבה מהמציאות יוצרת קונפליקט שלא פשוט ליישב.
* בן הזוג כמראה – הקירבה והאינטימיות מובילים לכך שבני הזוג, אלה שמכירים אותנו טוב מכולם, מסוגלים ללחוץ לנו על הנקודות הרגישות ללא מאמץ מיוחד ולהוות מראה צלולה, ולעיתים אכזרית, לכל מה שאנחנו לא אוהבים בעצמנו.
* זיכרונות מהבית – כמעט כל אדם מביא איתו אל הקשר הזוגי תמונה מנטלית של נישואי הוריו ומעצב את הזוגיות שלו בהתאם – לפעמים מתוך רצון לשחזר דפוסים מוצלחים ולעיתים מתוך רצון לשבור דפוסים הרסניים. תפיסות העולם של שני בני הזוג ביחס לזוגיות אידיאלית מובילות לא פעם למריבות ואכזבות.
* תפיסות עולם שונות – בהמשך לנקודה הקודמת, כל אחד מבני הזוג מגיע לקשר כשיש לו תפיסת עולם ערכית מגובשת לגבי מגוון נושאים – מקום מגורים, התנהלות כלכלית, גידול ילדים, קשר עם משפחה מורחבת ועוד. הפער בין התפיסות הללו מוביל לקונפליקטים שיש ליישב.
אין זוגות שאין להם מריבות
לא רק שכל הזוגות רבים, אלא שמריבות בין בני זוג יש תפקיד בקשר. הקונפליקטים הזוגיים סביב תפיסות העולם השונות, האכזבות, הכעסים ורגעי הפיוס והתפשרות – מסייעים לבני הזוג לבנות אג'נדה משותפת ומוסכמת, שתשרת אותם לכל אורך חייהם המשותפים.
אם אין מקום למריבות וחוסר הסכמה בתוך קשר – כל אחד מבני הזוג מתבצר מאחורי תפיסות העולם שלו והסיכוי לבנות ביחד משפחה ולהתגבר על קשיי החיים הולך ופוחת.
יש דרך לזוג לריב בצורה "נכונה"?
לכל זוג הסכמים משלו ודרכים שונות לריב ולהתפייס, ובכל זאת נבקש לשתף אתכם במספר כללי יסוד מומלצים שיסייעו לכם לריב נכון ולפתור ריבים בזוגיות שלכם בצורה אפקטיבית.
* לפתח חמלה – הנקודות שגורמות לנו "להתפוצץ" (וגם לבני הזוג שלנו) מסמנות את המקומות הרגישים ביותר שלנו. לכן, כשאתם רואים שמשהו שאמרתם או עשיתם גורר תגובה תוקפנית של בן/בת הזוג, נסו לחמול עליהם ולהבין שבמקום הזה הם פצועים, ממש כמו ילדים שקיבלו מכה וזקוקים כרגע לאהבה ולחיבוק ולא לכעס.
* לעצור לפסק זמן – לריב יש דינמיקה משלו, שעלולה להתפתח למקומות הרסניים מבלי שאף אחד מבני הזוג לא התכוון לכך. למדו לעצור, רגע לפני שדברים מסלימים, להתרחק לזמן מה כדי להירגע ולחשוב בבהירות ורק אז להמשיך את הדיון, בלי לוותר ולהישאר מרוחקים.
* להימנע מתיוג – מריבות נוטות לחזור על עצמן ומובילות לכך שבני הזוג מתייגים זה את זה. "את תמיד עושה...", "אתה אף פעם לא..." – אלו משפטים שכיחים ולחלוטין לא אפקטיביים. נסו לדבר על הרגע ולא על העבר ואפשרו לבני הזוג להפתיע אתכם.
* לא לפחד להיות הראשון שמושיט יד – אנשים רבים מניחים שאם יהיו הראשונים להתנצל או לדבר אחרי שתיקה רועמת, הדבר מעיד על פחיתות כבוד או על "כניעה". האמת היא שיש הרבה כוח בכך, בעיקר בתוך קשר זוגי בו שניכם רוצים לראות זה את זה מאושרים.
* לא להתמודד לבד כשקשה מדי - זוגות רבים רואים בהגעה לטיפול זוגי כישלון או משהו שיש להתבייש בו. האמת היא שזוגות רבים מספור, שסובבים אתכם, כבר עשו זאת בהצלחה וגם אתם יכולים.
טיפול זוגי הוא כלי יעיל מאין כמוהו לפתרון דינמיקות זוגיות שליליות וכדאי לעשות בו שימוש לפני שהקשר מגיע לנקודת אל חזור, בעקבות מריבות בלתי פוסקות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ופסיכותרפיסטית
התמחות: קשיים אישיים וזוגיים,משברי חיים, קשיים בתקשורת ובמערכות יחסים , התמודדות עם בגידה, אבל ואובדן, חרדה
אזור בארץ: אזור השרון , אזור המרכז
שפה: עברית
ניסיון רב ומגוון.מתאימה את גישת הטפול לצרכי המטופל(דינמי,cbt ועוד). מובילה המסע הטיפולי במרחב בטוח ומאפשר עם מתן תקוה. קחו את הה
פסיכולוג קליני בכיר מטפל פרטני וזוגי
התמחות: חרדה, משברי חיים ,בעיות משפחתיות וזוגיות,דכאון ,בעיות במיניות , אבל ואבדן, פוסט טראומה, טיפול בלהט'
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני בכיר, פסיכואנליטיקאי יונגיאני ומטפל זוגי מנוסה בעל ניסיון רב בטיפול במבוגרים עם קשיים רגשיים ,חרדה, ריקנות ,דכאון
עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית
התמחות: מתמחה בבריאות הנפש, דיכאון, חרדה, משברי חיים, אבל ואובדן, קשיים ביחסים, בדימוי עצמי. טיפול ב - EMDR
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה במפגש קרוב, חם, קשוב, מכיל ומאפשר, שבו השינוי מתאפשר, בין היתר, באמצעות קבלה ואמפטיה. מאמינה בכוחו של הטיפול כמרחב מרפא לפצ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה צריך לדעת על אבחון פסיכודיאגנוסטי צוות על הספה
אבחון פסיכודיאגנוסטי מנסה לענות בעזרת סט של מבחנים מסוגים שונים, מציע חלון לנפש האדם – מאפייני האישיות הבולטים שלו, דפוסי החשיבה וההתנהגות האופייניים לו, הפרעות וקשיים עמם הוא מתמודד ועוד.
מה צריך לדעת על טיפול בעזרת בעלי חיים צוות על הספה
בשנים האחרונות עלתה המודעות בישראל בטיפול בעזרת בעלי חיים שונים (זואותרפיה), מדובר על שיטת טיפול המסתייעת בבעלי חיים כדי לשפר את מצבו הפיזי, הרגשי או הקוגניטיבי של האדם.
איך מתמודדים עם רגשות אשם? צוות על הספה
רגשות אשם מהווים את אחת התחושות הקשות עבור האדם הסביר והקושי לשאת אותם מוביל, פעמים רבות, לתגובות של כעס ותוקפנות, בניסיון להתחמק מאחריות. ננסה להבין מהם רגשות אשם, איך אפשר להתמודד עמם בצורה יעילה ומועילה.
חופשה בחול עם הילדים – טיפים חשובים לדרך! צוות על הספה
חופשת הקיץ הארוכה היא הזדמנות מצוינת לנסיעה משפחתית, כך שלעיתים נדמה שאף אחד לא נשאר בארץ.... כאשר מתכננים חופשה משפחתית עם הילדים בחו"ל, חשוב לחשוב מראש ולתכנן את החופשה כדי שגם עבור ההורים זו תהיה חופשה והחוויה המשפחתית תהיה טובה עם טעם של עוד...