
זוגיות בימי קורונה - כיצד נתמודד חלק א'
צוות על הספה
"הוא לא אבה לראות שהחיכוכים עם אשתו אפשר שיש לתלותם באווירה הדחוסה השוררת בבית, ונוח היה לו לתלותם בעצם טיבם של הנישואין" (גבריאל גרסיה מארקס, אהבה בימי כולרה)
הזוגיות המודרנית מעמידה בפנינו אתגרים מורכבים, גם בימים כתיקונם, ורבים הזוגות שכורעים תחת הנטל המשותף ומתקשים למצוא את הזמן והאנרגיה הדרושים כדי לשמור על תחושת היחד, בתוך העומס היום יומי של ניהול חיי העבודה, הבית והילדים.
משבר הקורונה והשלכותיו הבריאותיות, החברתיות והכלכליות, העצימו לאין ערוך את האתגרים העומדים בפני זוגות בישראל ובעולם כולו והביאו עמם מערכת חדשה של לחצים, חרדות ודאגות קיומיות, כמעט לכל בית.
הסיבות לקשיים שחווים זוגות רבים בתקופת הקורונה
השפעות נפשיות של המצב
בישראל, כמו בעולם כולו, מדווחים גורמי בריאות הנפש על עלייה חדה בהיקף האנשים המדווחים על סימפטומים של חרדה ודכאון ועל ריבוי הפונים לקבלת עזרה ותמיכה נפשית. משהו בסיסי בהנחות היסוד שלנו על החיים התערער בעקבות המשבר ותחושת האיום על הבריאות, על החופש ועל זכויות רבות נוספות שתפסנו כמובנות מאליהן – מובילה, פעמים רבות, להתנהגות קשה ואף הרסנית מול בן או בת הזוג.
סיר לחץ מבעבע
במשך שנים הורגלנו לעבוד במשרד בבוקר, לגדל את הילדים בבית אחר הצהריים ומדי פעם לצאת יחד למסעדה או לחופשה זוגית. בכל יום לבשנו כמה פרסונות שונות ויכולנו לשנות פוזיציה במעבר בין זירות החיים השונות. סגרי הקורונה יצרו מצב חדש ולא מוכר, בו כל המשפחה נמצאת ביחד בבית, כל הזמן, בעוד ההורים מצופים להמשיך ולתפקד בתוך העומס הזה – לעבוד, לדאוג לילדים, לטפל בבית, לנקות, לבשל, לקנות ועוד ועוד. המעבר הטבעי לו היינו רגילים- בין בית לעבודה אפשר "אוורור", מרווח בו יכולנו להיות קצת שונים, לבצע כל תפקיד בזמנים שלו. הסגרים, בהם אנחנו נאלצים להיות בו זמנית בתפקוד מלא של כל הפרסונות והתפקידים שלנו, מחייבים תפקוד בסביבה דחוסה ולחוצה וכך מביאים, לא פעם, לנקודות רתיחה ולהתפרצויות שעלולה להיות להן השפעה שלילית ארוכת טווח על הזוגיות.
כשמנקים את כל הרעש – מה בעצם נשאר?
החיים בעידן שלפני משבר הקורונה היו מלאים בגורמים מסיחי דעת, שלעיתים אפשרו לבני הזוג להתעלם ממוקדי קושי וחיכוך ביניהם או מתחושת קבעון וקפאון בקשר הזוגי. זוגות שנהגו להקיף את עצמם בחברים, לארח, לצאת, לבלות ולנסוע - נאלצו לפתע לחדול מכך בבת אחת, ולחוות את הקשר שלהם כשהוא נקי מכל המסיחים הללו. מה שנחשף לא תמיד מוצא חן בעיניהם ולעיתים נדמה שבקשר עצמו לא נותר הרבה.
כשהכסף לא נכנס בדלת – האהבה בורחת מהחלון
מילים רבות מספור נכתבו על הקשר בין בעיות כלכליות לקשיים בזוגיות ועל האתגר בהתמודדות עם מצוקה כלכלית תוך שמירה על שלמות התא המשפחתי. לצערנו, משבר הקורונה גרם לפגיעה בפרנסתן של מאות אלפי משפחות בישראל וחייב אותן לרדת ברמת החיים אליה הורגלו. הצורך לומר לעיתים לילדים ש"אין כסף" ו"אי אפשר", בשילוב הקושי הקונקרטי להסתדר עם תקציב מצומצם, עלול לגרום לפגיעה בתחושת הערך העצמי והזהות המקצועית של ההורים ולהביא למתחים קשים בזוגיות.
שוני מהותי בדפוסי התמודדות
המבנה הנפשי השונה של אנשים, יוצר אסטרטגיות שונות להתמודדות עם תחושת איום, בעיקר כאשר האיום נחווה כקיומי-הישרדותי. דפוסי ההתמודדות השונים - ולעיתים אף המנוגדים - של בני הזוג, יכולים לפגוע משמעותית באיכות הקשר וביכולתם לפעול כיחידה מאוחדת. כך למשל, הצורך של אחד מבני הזוג לשתות בצימאון כל ידיעה חדשותית ולחפור באינטרנט בחיפוש אחר מידע נוסף על הנגיף עלול להיות מנוגד לצרכים של בן הזוג אשר מרגיש ששטף המידע מאיים עליו ומגביר את חרדתו. הניסיון של כל אחד מבני הזוג להתמודד באמצעות הדפוס המוכר לו, מבלי להבין את הצורך השונה של בן/בת זוגו, עלול להיות הרסני.
מה עושים עם כל האתגרים הללו והאם יש תקווה לאיכות הקשר הזוגי? קראו כאן
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: התמודדות עם טראומה ומשברי חיים, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה , OCD
אזור בארץ: גבעת שמואל, קריית אונו, רמת גן, גבעתיים, פתח תקווה
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני, מטפל במבוגרים ובוגרים צעירים (16+). מאמין שהצלחת הטיפול נעוצה במפגש בטוח עם העולם הפנימי של המטופל והתאמתו לצרכיו

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: טיפול זוגי ו/או משפחתי, קהילת הלהט''ב , פרק ב', התמודדות עם גירושין, קשיים במערכות יחסים, בעיות תקשו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן,גבעתיים
שפה: עברית
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ע''י האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי, מלווה זוגות המתמודדים עם שחיקה, משברים, גירושין, מסייעת לשיפ

פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: טיפול בקהילת הלהט"בק, נשים במעגל הפיריון, חרדה, דיכאון, טראומה, אובדן ואבל, משברי חיים, רילוקיישן, ק
אזור בארץ: בקעת אונו,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
אני פסיכולוגית המטפלת במבוגרים ומתבגרים בגישה אינטגרטיבית, תוך יצירת קשר טיפולי עמוק ומכיל שמתואם לצרכים הייחודיים של כל אדם. ומסי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
וויסות רגשות וכלים להתמודדות אלעד מיכאלביץ'-סוקר, פסיכולוג חברתי, קואצ'ר לחיים ודוקטורנט לפסיכולוגיה
מתי בפעם אחרונה מישהו הוציא אותך מהכלים? זרק לך מילה לא במקום ונוצרה אצלך סערה רגשית? מתי התעצבנת לא רק על מה שנאמר אלא גם על עצם העובדה שזה הצליח לעצבן אותך ושלא ידעת לווסת את הרגשות שלך כמו שצריך?
מתבגרים וסמארטפון חלק ג' ואחרון יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
אז מה היה לנו? בחלק א' (איך הסמארטפון משפיע על ילדנו), נחשפנו לסכנות האמיתיות הטמונות בשימוש בסמארטפון, בחלק ב' (מתבגרים וסמארטפון חלק ב') דיברנו תכל'ס על איך זה מתבטא במציאות של בני הנוער, בהחלט חומר מטלטל (וחובה לקריאה לפני שממשיכים הלאה), ועכשיו מה?
המטפל של סבא צוות על הספה
תוחלת החיים בישראל עלתה וממשיכה לעלות באחוזים גבוהים מאוד בשנים האחרונות. לפי דו"ח הלמ"ס מהשנה שעברה, ממוצע תוחלת החיים בישראל עומד על 80.7 שנים לגברים ו- 84.2 שנים לנשים. ישראל מדורגת רביעית בתוחלת החיים לגברים בעולם, מעט אחרי איסלנד; לשם המחשה, הממוצע העולמי עומד על 68.8 שנים לגברים. במילים פשוטות, יותר אנשים חיים יותר זמן.
מזון לנפש. אכילה רגשית דינה רחמני זילברשטיין, מטפלת באמנות MA.
מה זו בעצם אכילה, ולמה אנחנו אוכלים? אכילה היא התנהגות וככזו, היא עונה על צורך. על אילו צרכים עונה האכילה עבורנו?