
התמכרות של בני נוער לרשתות החברתיות
צוות על הספה
אם הילד או הילדה שלכם מעדיפים להיות ברשתות החברתיות בכל רגע נתון ועל פני כל פעילות אחרת, אם הם מסתגרים ומתבודדים עם המסך בכל שעות היום, אם הם עצבניים ומגיבים בזעם לכל ניסיון להרחיק אותם מהרשתות החברתיות, אם הם עייפים ולא מסוגלים לתפקד בעולם האמיתי – כנראה שיש בעיה הדורשת התערבות
מהי התמכרות לרשתות החברתיות?
נגדיר התמכרות כשימוש אינטנסיבי ולא מבוקר ברשתות, תחושת כורח לנוכחות ברשתות כמעט בכל זמן והתנהגות סיכונית הנובעת מכך, למשל אינטראקציה עם מבוגרים זרים.
סכנות בהתמכרות לרשתות החברתיות
ההשפעה של התמכרות בני נוער לרשתות החברתיות דרמטית וניכרת כמעט בכל תחומי החיים:
1. השפעות פיזיולוגיות ובריאותיות: השמנת יתר, פגיעה באיכות השינה, חוסר בוויטמין D בעקבות אי חשיפה מספקת לשמש, עייפות כרונית.
2. השפעות נפשיות: טראומות כתוצאה מחשיפה לתכנים בלתי הולמים שאינם מותאמים לגיל (על פי מחקרים עדכניים 83% מבני הנוער נחשפו לתוכן מסוכן ברשתות), דיכאון וחרדה, פגיעה בערך העצמי מתוך השוואה הדדית בלתי נגמרת.
3. השפעות קוגניטיביות: פגיעה ביכולת הריכוז והזיכרון, פגיעה ביכולת הלימודית.
4. השפעות התנהגותיות וחברתיות: הזנחה של גורמי עניין נוספים בחיים, פגיעה באיכות הקשרים החברתיים בעולם הממשי, מעורבות באירועי בריונות (כתוקף או כקורבן), התבודדות.
5. אובדן הפרטיות: אחד הסיכונים המרכזיים בהתמכרות לרשתות הוא אובדן שליטה על המידע האישי שמופץ לאחרים. מתוך הרצון להרגיש רלוונטיים בתוך אוטוסטרדת המידע האין סופית, עלולים בני הנוער להסלים את מידת החשיפה האישית שלהם – גם ברמה הרגשית (שיתוף בתחושות פרטיות עם אנשים זרים) וגם ברמה הוויזואלית (שיתוף בתמונות וסרטונים פרטיים).
איך נדע אם הילד שלנו מכור לרשתות?
כמו בכל התמכרות אחרת, יש חשיבות לממד הזמן שמושקע בגורם ההתמכרות ומידת הפגיעה בפעילויות ובתחומי עניין אחרים.
אם הילד או הילדה שלכם מעדיפים להיות ברשתות החברתיות בכל רגע נתון ועל פני כל פעילות אחרת, אם הם מסתגרים ומתבודדים עם המסך בכל שעות היום, אם הם עצבניים ומגיבים בזעם לכל ניסיון להרחיק אותם מהרשתות החברתיות, אם הם עייפים ולא מסוגלים לתפקד בעולם האמיתי – כנראה שיש בעיה הדורשת התערבות.
איך אפשר להיגמל מההתמכרות לרשתות החברתיות?
בדומה להתמכרויות אחרות – גם במקרה של התמכרות לרשתות החברתיות הצעד הראשון בדרך לגמילה הוא להכיר בעובדה שיש בעיה ונדרש סיוע חיצוני כדי להיגמל.
במצבים הקלים
במקרים הפשוטים יותר, או כאשר ההתמכרות מאותרת בשלב מוקדם מאוד – יתכן שתספיק התערבות הורית והצבת גבולות מוגדרים וברורים בנושא: שעות בהן ניתן לגלוש ברשתות החברתיות ושעות בהן הדבר לא אפשרי, מידת השיתוף העצמי המקובלת על הנער ועל ההורים גם יחד כולל הגדרות ברורות במה לא ניתן לשתף, התקנת אפליקציות המתריעות מפני שימוש יתר ברשתות והקפדה על פעילויות חברתיות נוספות, בעולם האמיתי.
כאשר המצב קשה
במקרים חמורים יותר, כאשר ההורים לא מצליחים להתמודד עם המצב – תידרש התערבות של איש מקצוע באחד האמצעים הטיפוליים הבאים:
1. טיפול משפחתי ו/או הדרכת הורים – שיסייע להורים להבין את מקור ההתמכרות ויעזור להם לרכוש את הכלים הדרושים כדי להתמודד הם הנער/ה המכורים, להציב גבולות על פי תפיסות עולמם ולייצר חלופות אישיות ומשפחתיות לשהות ברשתות.
2. טיפול קוגניטיבי התנהגותי – הבנת הטריגרים שמניעים את הנער/ה לפנות לרשתות החברתיות בתדירות גבוהה וללא יכולת בקרה או ניטור עצמי ואיתור חלופות מתאימות למבנה האישיותי של המטופל/ת.
המטפל יסייע למטופל להבין מהם דפוסי החשיבה אשר הובילו להתמכרות ואילו דפוסים ניתן לאמץ במקומם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: טיפול במבוגרים ונוער בוגר בנושאי חרדה, דיכאון, דימוי עצמי, משברי חיים, הריון לידה והורות, זוגיות, טר
אזור בארץ: צפון, כרמיאל ואזור משגב
שפה: עברית
אני מטפלת במבוגרים ונוער בוגר. מאמינה שגם מתוך קושי ניתן לחוות שינוי, ומייחסת משמעות לקשר הטיפולי. טיפול דינמי עם אפשרות לשלב EMDR

מטפלת MA באומנויות. מומחית בטיפול בטראומה, מטפלת ב-CBT. מטפל
התמחות: טיפול זוגי ממוקד רגש, מומחית לטיפול מיודע טראומה, חרדה ופוביה,דיכאון, בעיות במיניות וזהות מינית, פוס
אזור בארץ: פרדס חנה / כרכור, חדרה, חריש ,בנימינה, קיסריה, גן שמואל
שפה: עברית
מטפלת רגשית .M.A בטיפול באומנויות. גישה פסיכו-דינאמית, EMDR ו-CBT. בעלת ניסיון רב בפגיעות מיניות, חרדות, דיכאון, פוסט טראומה, הורו

מטפלת פרטנית, זוגית, משפחתית ומגשרת.
התמחות: טיפול פרטני , זוגי , גישור, טיפול משברים, מעברי ומעגלי חיים, מוות ואובדן, אבל טראומטי ומורכב, אלימות
אזור בארץ: קליניקה במעלה אדומים - מטופלים מירושלים, מבשרת ציון, מטה בנימין, מטה יהודה, בקעת הירדן
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות ,משפחות, לקהילה הגאה. זוגיות פרק ב'. במשברי נאמנות ובגידה בנישואין, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פוסט טר

עובדת סוציאלית MSW ומתמחה בפסיכותרפיה
התמחות: ילדים, מתבגרים, הדרכת הורים. התמודדות עם משברי חיים, גירושים, חרדות, קשיים חברתיים, הפרעות קשב וריכו
אזור בארץ: שרון,רעננה,כפר סבא,הוד השרון
שפה: עברית
עובדת סוציאלית MSW ומתמחה בפסיכותרפיה. עובדת בגישה דינאמית ומשלבת גישות טיפול נוספות בהתאם לצורכי המטופל. בעיני קשר טיפולי מתבסס ע
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול פסיכודינמי צוות על הספה
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, מתבגרים, טיפול פסיכולוגי, אבל ואובדן
טיפול פסיכודינמי הוא שם כולל לספקטרום של גישות טיפוליות הדוגלות בחקר העצמי, בעיקר על היבטיו הפחות מודעים, כפי שבאים לידי ביטוי בחלומות, זיכרונות, אסוציאציות וקשרים בין-אישיים, ביניהם הקשר בין המטפל למטופל.
כיצד להתמודד עם עם ילד/ה בארון צוות על הספה
יותר ויותר בני נוער מבקשים שלא נחייב אותם להגדרות, הם מתייחסים למיניות ולנטייה המינית כאל רצף, שעליו הם ממקמים את עצמם ולאורכו הם בוחרים לנוע בחופשיות, בלי לחוש צורך להתחייב או להסביר לאיש את בחירתם.
איך מנהלים את החופש הגדול? צוות אתר על הספה
אוירת סוף השנה כבר ממש כאן ואיתה מתחילות השאלות והתכניות לחופש הגדול. הנה כמה טיפים לשמירה על הסמכות ההורית ועל ניהול הבית בימי חופשה ארוכים.
הילד לא מצליח בלימודים? מה יכולות להיות הסיבות לכך? צוות על הספה
ילדכם אינו מצליח בלימודים? יכולות להיות לכך מספר סיבות, וחשוב להבין אותן על מנת לתת מענה מותאם. להלן כמה מן הסיבות השכיחות לקשיים לימודיים, וכיווני פתרון שונים.