
PMDD – התסמונת שמשפיעה על חייהן של נשים
צוות על הספה
קיימת הסכמה גורפת על כך ש-PMDD מופיע אצל נשים שיש להן רגישות גבוהה במיוחד לשינויים הורמונליים, בעיקר ביחס להורמונים נשיים – פרוגסטרון ואסטרוגן.
הן מרגישות את הסימפטומים, כמובן, כי הם משפיעים בצורה קיצונית על חייהן, אבל במרבית המקרים אין להן מושג שהקושי שהן חוות, אשר עלול להגיע עד שיבוש מוחלט של חיי היומיום, מקורו הורמונלי והן ממשיכות להרגיש מדוכאות או זועמות, במשך ימים שלמים בכל חודש, מבלי לדעת מדוע.
חוסר הידע בנוגע לתסמונת ייחודית זו, מוביל לכך שנשים רבות פונות לקבלת טיפול פסיכיאטרי תרופתי, מבלי שאנשי המקצוע שהן פוגשות בדרך, יציעו להן לבחון את האפשרות שהן סובלות מ PMDD.
מה זה PMDD?
PMDD – תסמונת דיספורית קדם וסתית, מהווה למעשה מופע קיצוני של תסמונת קדם וסתית (PMS) שאותה כמעט כל אישה מכירה.
בעוד שסימפטומים של PMS כוללים עצבנות, קוצר רוח או תחושת דכדוך שחולפות תוך זמן קצר, במקרה של PMDD סימפטומים מועצמים פי כמה ועשויים להימשך מספר ימים ברציפות ולעיתים גם שבוע או שבועיים.
נשים רבות עימן שוחחנו על הנושא השתמשו בביטויים דרמטיים כמו "מרגישה שאני משתגעת מחדש כל חודש", "אני מסוגלת לפוצץ לעצמי את החיים ברגעים האלה – עבודה, משפחה, לא רואה בעיניים", "אחרי שבוע כזה, לוקח לי שבועיים לחזור לעצמי ולשקם את הנזקים שעשיתי במהלכו, ואז הכל מתחיל מחדש.."
תסמינים של PMDD
התסמונת באה לידי ביטוי בשורה של תסמינים נפשיים ופיזיים אשר משבשים את שגרת היום יום של המתמודדת ופוגעים ביכולתה להתנהל כרגיל, בכל תחומי החיים.
סימפטומים נפשיים:
* תנודות קיצוניות במצב הרוח
* חוסר אנרגיה
* דיכאון
* עצבות המלווה בהתקפי בכי בלתי נשלטים
* תחושת ייאוש עד כדי מחשבות אובדניות
* חרדה
* מתח, עצבנות ותחושת זעם
* קושי להתרכז במשימות השגרה וחוסר עניין בפעילויות שבדרך כלל מהנות
* תחושת בדידות
סימפטומים גופניים:
* כאבי ראש
* כאבי בטן
* רגישות וכאבים בשדיים ותחושת נפיחות באזור הבטן
* כאבי שרירים או מפרקים
* שינויים בדפוסי האכילה והשינה
אישה המתמודדת עם PMDD עשויה לחוות את כל הסימפטומים הללו, או את חלקם, כאשר הסימפטומים מופיעים בעוצמה גבוהה, נמשכים כמה ימים ברצף ומותירים את המתמודדת מותשת וזקוקה להתאוששות גם לאחר שהם חולפים.
מהן הסיבות להופעת התסמונת?
חוקרים עדיין חלוקים בדעתם ביחס לסיבות המפורטות שבגללן חלק מהנשים יתמודדו עם PMDD ואחרות לא, אך קיימת הסכמה גורפת על כך ש-PMDD מופיע אצל נשים שיש להן רגישות גבוהה במיוחד לשינויים הורמונליים, בעיקר ביחס להורמונים נשיים – פרוגסטרון ואסטרוגן.
רגישות יתר שכזו עשויה לנבוע ממספר סיבות:
1. תורשה.
2. עישון – נמצא מתאם בין עישון לבין רגישות יתר לשינויים הורמונליים.
3. טראומה בעבר או מתח בהווה – אירוע טראומטי מעלה את הרגישות לשינויים הורמונליים ועלול לאפשר הופעה של התסמונת, כך גם מתח נפשי בהווה, מחמיר את התסמינים.
איך מאבחנים PMDD?
לצערנו, אין בדיקה ספציפית שיכולה להוכיח או לשלול את קיום התסמונת ולכן רוב הנשים מאובחנות רק כאשר הן שמות לב לאופי המחזורי של התסמינים הקשים אותם הן חוות.
אנשי טיפול שמקבלים פניות מנשים המתמודדות עם הסימפטומים המתוארים צריכים לשלול אבחנות נוספות שעלולות להתבטא בדרכים דומות (למשל פעילות יתר או חסר של בלוטת התריס, אנמיה וכמובן הפרעות נפשיות אחרות), בנוסף, יש לקיים מעקב מדוקדק אחר התסמינים ולנהל רישום על מועדי הופעתם במשך 2-3 חודשים לפחות.
איך אפשר לטפל ב PMDD?
החדשות הרעות הן שאין דרך למנוע את התסמונת או לרפא אותה, החדשות הטובות הן שבהחלט ניתן להקל על הסימפטומים ולסייע לנשים המתמודדות איתה לקיים שגרת חיים יציבה ככל האפשר:
1. שינויים באורח החיים – חוקרים רבים תמימי דעים שאורח חיים הכולל תזונה מאוזנת (ודלת נתרן), פעילות גופנית קבועה, שעות שינה מספיקות והימנעות מחומרים כמו קפאין, ניקוטין ואלכוהול – מסייעים להפחתת התסמינים ועוצמת הופעתם.
2. שימוש בטכניקות שונות להפחתת מתח ולחץ, המגבירים את עוצמת הסימפטומים של PMDD.
3. טיפול תרופתי – בעיקר בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה (ממשפחת SSRI), בטיפול מתמשך או בחלק מהחודש.
4. נטילת ויטמינים ותוספי תזונה – מגנזיום, קלציום, ויטמין 6B, ויטמין E. שימו לב' תוספי תזונה מומלץ לקחת רק לאחר התייעצות עם רופא כדי למנוע נזקים והשפעות לא רצויות.
5. טיפול הורמונלי – שימוש רצוף בגלולות נגד הריון, אשר מונע את הביוץ. השימוש בגלולות אינו יעיל עבור כל הנשים והיקף השימוש בו, כטיפול ב PMDD, פוחת.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני ומאמן בגישת Coaching Psychology
התמחות: טיפול פסיכולוגי, Coaching Psychology, חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם משברי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית, צרפתית
אני מאמין בטיפול ממוקד מוגבל בזמן עם התאמת טכניקות פסיכותרפיה לסיטואציה הטיפולית. אם יש צורך אני משלב טיפול פסיכולוגי ואימון להעצמ

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: בוגרים, מתבגרים, הורה-ילד, גיל הרך, דיכאון , חרדה, אבל ואובדן, הדרכת הורים, טיפול במתבגרים ומבוגרים,
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה, קליניקה במרכז (לב) תל אביב. פסיכותרפיה למבוגרים, נוער וילדים בדגש על גישה דינאמית-יונגיאנית. כולל גיל הרך, ט

עובד סוציאלי קליני,מטפל רגשי
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון, קשיים בתקשורת בין-אישית, בעיות במיניות ,בעיות משפחתיות וזוגיות,התמודדות עם משברי
אזור בארץ: חיפה,צפון,אונליין
שפה: עברית,רוסית
עובד סוציאלי קליני, ניסיון בטיפול במתבגרים, מבוגרים וגיל הזהב, מטפל בחרדות, דיכאון, משברי חיים מגוונים, קשיי תקשורת בין אישית ועוד

עו''ס קליני ומטפל זוגי ומשפחתי מוסמך
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות, פוסט טראומה, הדרכת הורים, התמודדות עם מצבים משבריים בחיים . קשיים אישיים
אזור בארץ: פתח תקווה והסביבה ,בקעת אונו, ראש העין
שפה: עברית
אני עו''ס קליני ומטפל זוגי ומשפחתי הטיפול הוא קצר מועד לרוב. וממוקד מטרה. אני מטפל במגוון רחב של אוכלוסיות מנוער צעירים מבוגרים וז
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
קריירה שנייה באמצע החיים – הכל על החלפת מקצוע צוות על הספה
סביב גיל 40 חווים מרבית האנשים תקופה מיוחדת - חלק יגדירו אותה כמשבר ואחרים רואים בה דווקא הזדמנות,זהו הזמן בה רבים בוחנים לעומק את הקריירה שלהם ועושים בה שינוי, לעיתים קרובות דרמטי. למה אנשים מחפשים קריירה שנייה באמצע החיים?
תהליך הגמילה מחיתולים אילנה וינר-ריבקה , פסיכולוגית התפתחותית
הגמילה מחיתולים נתפסת כשלב התפתחותי חשוב מאד הן בחיי הילד והן בחיי המשפחה.
להרגיש שייך רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
מאז שחר הינקות עת מגיע עולל צעיר לעולם הדבר הראשון אותו הוא עושה זה יוצר קשר עם הזולת. הדבר כל כך חיוני ואינסטנקטיבי עד שלא ניתן לדמיין זאת אחרת. מתוך מכלול הצרכים של האדם דומה שהצורך המשמעותי ביותר להתפתחות פיזית ונפשית בריאה הוא הצורך בתחושת שייכות.
האם התקשורת שלך מאופיינת באינטליגנציה רגשית? תגית הלפרין, פסיכותרפיסטית
אינטליגנציה רגשית היא מיומנות נרכשת ומשתפרת עם הזמן והתרגול. מה יכולות האינטליגנציה הרגשית שלכם? עד כמה אתם מיומנים? בדקו את עצמכם.