PMDD – התסמונת שמשפיעה על חייהן של נשים
צוות על הספה
קיימת הסכמה גורפת על כך ש-PMDD מופיע אצל נשים שיש להן רגישות גבוהה במיוחד לשינויים הורמונליים, בעיקר ביחס להורמונים נשיים – פרוגסטרון ואסטרוגן.
הן מרגישות את הסימפטומים, כמובן, כי הם משפיעים בצורה קיצונית על חייהן, אבל במרבית המקרים אין להן מושג שהקושי שהן חוות, אשר עלול להגיע עד שיבוש מוחלט של חיי היומיום, מקורו הורמונלי והן ממשיכות להרגיש מדוכאות או זועמות, במשך ימים שלמים בכל חודש, מבלי לדעת מדוע.
חוסר הידע בנוגע לתסמונת ייחודית זו, מוביל לכך שנשים רבות פונות לקבלת טיפול פסיכיאטרי תרופתי, מבלי שאנשי המקצוע שהן פוגשות בדרך, יציעו להן לבחון את האפשרות שהן סובלות מ PMDD.
מה זה PMDD?
PMDD – תסמונת דיספורית קדם וסתית, מהווה למעשה מופע קיצוני של תסמונת קדם וסתית (PMS) שאותה כמעט כל אישה מכירה.
בעוד שסימפטומים של PMS כוללים עצבנות, קוצר רוח או תחושת דכדוך שחולפות תוך זמן קצר, במקרה של PMDD סימפטומים מועצמים פי כמה ועשויים להימשך מספר ימים ברציפות ולעיתים גם שבוע או שבועיים.
נשים רבות עימן שוחחנו על הנושא השתמשו בביטויים דרמטיים כמו "מרגישה שאני משתגעת מחדש כל חודש", "אני מסוגלת לפוצץ לעצמי את החיים ברגעים האלה – עבודה, משפחה, לא רואה בעיניים", "אחרי שבוע כזה, לוקח לי שבועיים לחזור לעצמי ולשקם את הנזקים שעשיתי במהלכו, ואז הכל מתחיל מחדש.."
תסמינים של PMDD
התסמונת באה לידי ביטוי בשורה של תסמינים נפשיים ופיזיים אשר משבשים את שגרת היום יום של המתמודדת ופוגעים ביכולתה להתנהל כרגיל, בכל תחומי החיים.
סימפטומים נפשיים:
* תנודות קיצוניות במצב הרוח
* חוסר אנרגיה
* דיכאון
* עצבות המלווה בהתקפי בכי בלתי נשלטים
* תחושת ייאוש עד כדי מחשבות אובדניות
* חרדה
* מתח, עצבנות ותחושת זעם
* קושי להתרכז במשימות השגרה וחוסר עניין בפעילויות שבדרך כלל מהנות
* תחושת בדידות
סימפטומים גופניים:
* כאבי ראש
* כאבי בטן
* רגישות וכאבים בשדיים ותחושת נפיחות באזור הבטן
* כאבי שרירים או מפרקים
* שינויים בדפוסי האכילה והשינה
אישה המתמודדת עם PMDD עשויה לחוות את כל הסימפטומים הללו, או את חלקם, כאשר הסימפטומים מופיעים בעוצמה גבוהה, נמשכים כמה ימים ברצף ומותירים את המתמודדת מותשת וזקוקה להתאוששות גם לאחר שהם חולפים.
מהן הסיבות להופעת התסמונת?
חוקרים עדיין חלוקים בדעתם ביחס לסיבות המפורטות שבגללן חלק מהנשים יתמודדו עם PMDD ואחרות לא, אך קיימת הסכמה גורפת על כך ש-PMDD מופיע אצל נשים שיש להן רגישות גבוהה במיוחד לשינויים הורמונליים, בעיקר ביחס להורמונים נשיים – פרוגסטרון ואסטרוגן.
רגישות יתר שכזו עשויה לנבוע ממספר סיבות:
1. תורשה.
2. עישון – נמצא מתאם בין עישון לבין רגישות יתר לשינויים הורמונליים.
3. טראומה בעבר או מתח בהווה – אירוע טראומטי מעלה את הרגישות לשינויים הורמונליים ועלול לאפשר הופעה של התסמונת, כך גם מתח נפשי בהווה, מחמיר את התסמינים.
איך מאבחנים PMDD?
לצערנו, אין בדיקה ספציפית שיכולה להוכיח או לשלול את קיום התסמונת ולכן רוב הנשים מאובחנות רק כאשר הן שמות לב לאופי המחזורי של התסמינים הקשים אותם הן חוות.
אנשי טיפול שמקבלים פניות מנשים המתמודדות עם הסימפטומים המתוארים צריכים לשלול אבחנות נוספות שעלולות להתבטא בדרכים דומות (למשל פעילות יתר או חסר של בלוטת התריס, אנמיה וכמובן הפרעות נפשיות אחרות), בנוסף, יש לקיים מעקב מדוקדק אחר התסמינים ולנהל רישום על מועדי הופעתם במשך 2-3 חודשים לפחות.
איך אפשר לטפל ב PMDD?
החדשות הרעות הן שאין דרך למנוע את התסמונת או לרפא אותה, החדשות הטובות הן שבהחלט ניתן להקל על הסימפטומים ולסייע לנשים המתמודדות איתה לקיים שגרת חיים יציבה ככל האפשר:
1. שינויים באורח החיים – חוקרים רבים תמימי דעים שאורח חיים הכולל תזונה מאוזנת (ודלת נתרן), פעילות גופנית קבועה, שעות שינה מספיקות והימנעות מחומרים כמו קפאין, ניקוטין ואלכוהול – מסייעים להפחתת התסמינים ועוצמת הופעתם.
2. שימוש בטכניקות שונות להפחתת מתח ולחץ, המגבירים את עוצמת הסימפטומים של PMDD.
3. טיפול תרופתי – בעיקר בתרופות נוגדות דיכאון וחרדה (ממשפחת SSRI), בטיפול מתמשך או בחלק מהחודש.
4. נטילת ויטמינים ותוספי תזונה – מגנזיום, קלציום, ויטמין 6B, ויטמין E. שימו לב' תוספי תזונה מומלץ לקחת רק לאחר התייעצות עם רופא כדי למנוע נזקים והשפעות לא רצויות.
5. טיפול הורמונלי – שימוש רצוף בגלולות נגד הריון, אשר מונע את הביוץ. השימוש בגלולות אינו יעיל עבור כל הנשים והיקף השימוש בו, כטיפול ב PMDD, פוחת.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים , מתאמת הורית, בעיות במיניו
אזור בארץ: בקעת אונו, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים, טיפול אונליין
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות, הורים למתבגרים אשר מרגישים קשיים בשלב בחיים בו הם נמצאים. כמו כן , אני עוסקת במקרים של זוגות המצוי
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: CBT, חרדה, חרדה חברתית, ACT, דימוי עצמי, יחסים בינאישיים, קשיים זוגיים, להט''ב (כולל התאמה מגדרית),
אזור בארץ: מטפל ברעננה, באזור השרון,
בנוסף מטפל בקליניקה בתל אביב
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה המטפל במבוגרים, נוער, ילדים, וכן בהדרכת הורים. ניסיון רב בטיפול באנשים במצבי מצוקה, חרדה, דיכאון, משברי חיים,
פסיכולוגית בהתמחות שיקומית
התמחות: קשישים,נכויות ומחלות כרוניות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,שרון
שפה: עברית
טיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים. מתמחה בהפרעות חרדה וטראומה, הפרעות נוירולוגיות והתפתחותיות, שיקום לאחר אירועים מוחיים, משברי חיים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך עוזרים לילדים להתמודד עם הבידוד? עצות שחשוב לקרוא צוות על הספה
לפניכם טיפים חשובים לתמיכה בילדים ובנוער בתקופת הקורונה – כך תאפשרו להם לצמוח ולהשיג את המיטב, גם בתקופה הקשה שהעולם עובר בעקבות הוירוס.
איך לטפל בשחיקה נפשית בעקבות המלחמה? צוות אתר על הספה
דמיינו אצן מקצועי - הוא צריך לרוץ 100 מטר בספרינט ונותן את כל מה שיש לו כדי להגיע למטרה. הכי מהר, עכשיו דמיינו את אותו אצן בריצת מרתון שאורכה לא נקבע מראש, המלחמה שמנהלת ישראל מאז אוקטובר היא ריצה כזו והעומס הרגשי שהיא מטילה מביא לשחיקה נפשית אצל רבים.
שיחה עם עצמך - נשמע טוב? אודי גולדשטיין - מטפל בפסיכודרמה
אחת המטרות המרכזיות בטיפול בפסיכודרמה, היא להחצין את השיח הפנימי המתרוצץ בראשנו, כדי להבין את רמת הסבל והמחירים שהוא מסב לנו, ואט אט לשנותו לידי שיח אוהד, חומל ומאפשר יותר.
הדימוי ועצמי צוות על הספה
'דימוי עצמי' – צמד מילים שמקפל בתוכו את כל התכונות והמחשבות שאדם מייחס כלפי עצמו. הדימוי העצמי הוא לרוב דינאמי ועשוי להשתנות באמצעות תהליכים שונים, גם לאחר שהתגבש אי שם בשנות ההתבגרות.