להרגיש שייך
רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
תחושת השייכות מקורה הוא בחוויה הסובייקטיבית של האדם. זוהי אותה חוויה שגורמת לי לחוש לא רק שייך אלא משמעותי, בעל ערך ומקום, אהוב נחוץ ויכול. תחושה זו לרוב תלויה קשר ישיר ביכולת של אדם לחוות זאת ברמה הסובייקטיבית כלומר עלי להרגיש ככה ולא לדעת שזה ככה.
מתוך מכלול הצרכים של האדם דומה שהצורך המשמעותי ביותר להתפתחות פיזית ונפשית בריאה הוא הצורך בתחושת שייכות.
מהי שייכות? כולנו שייכים ברמה זו או אחרת למשפחה, לכיתה, או לצוות בעבודה, אלו הן עובדות אובייקטיביות. אך האם העובדה שאני שייך למשפחה אומרת שאני גם מרגיש שייך בתוכה? לא בהכרח.
תחושת השייכות מקורה הוא בחוויה הסובייקטיבית של האדם. זוהי אותה חוויה שגורמת לי לחוש לא רק שייך אלא משמעותי, בעל ערך ומקום, אהוב נחוץ ויכול. תחושה זו לרוב תלויה קשר ישיר ביכולת של אדם לחוות זאת ברמה הסובייקטיבית כלומר עלי להרגיש ככה ולא לדעת שזה ככה.
עבור ילד ומתבגר הצורך להיות שייך ולחוש כך משולה לצמח המשווע למים בשביל לגדול, אוויר לנשימה בשביל לחיות. ילד שחווה חוסר בחווית השייכות כאילו מרגיש שערכו מופחת, כי הוא אינו מסוגל ודימויו העצמי כשל בשל זאת.
התינוק האנושי גדל ומתפתח בזכות החום שמקבל מאמו, והעידוד שזוכה לו על כל פעולה שעושה אם כשזחל או אם כי התיישב. העידוד שמקבל מסביבתו מגבש אצלו את התחושה כי הוא אינו לבד וכי יש מי שרוצה בטובתו והללו דוחפים אותו להישגים נוספים.
ילדים זקוקים לאותה חוויה מעודדת ומפרגנת בכדי שיחושו בעלי ערך ועניין, אנו חיים במספר מעגלי חיים מרכזיים ובכול אחד מהמעגלים הללו בין אם זה המשפחה, העבודה ( לימודים) או החברה נוכל לתפקד ולהגשים עצמינו רק אם חווית השייכות שלנו חיובית וטובה.
כיצד מנכיחים את חווית השייכות אצל ילדים?
עידוד- " כאשר אני מצליח שמחו איתי , כאשר אני נכשל עודדו אותי" העידוד הוא הכוח המניע את הילד להאמין כי הוא מסוגל ובעל יכולת. ילד מעודד יודע כי גם אם כשל זה זמני ושווה לנסות שוב, העידוד הוא ערובה לאופטימיות, אומץ לב וחווית אמונה בעצמי. תחושת עידוד מסייעת לילד להוציא מעצמו כמה שיותר החוצה ללא חשש.
נתינה ( עזרה) – בדרך כלל אנו נוטים לחשוב על מה הילד צריך לקבל ופחות במה יכול לעזור ולסייע, כאשר מתאפשרת לילד ההזדמנות להעניק מעצמו למען האחר גדל הדימוי העצמי והחברתי שלו, ילד מסייע יזכה גם לעידוד ובמקביל גם יחוש כי הסביבה זקוקה לו בשל העובדה כי הוא תורם, ומכאן תחושת השייכות שלו תצמח.
אוירה משפחתית- ככול שהמשפחה מקדשת את המשפחתיות ואת הפריטים בתוכה כך לצד המקום האובייקטיבי השמור לכול אחד מבני הבית, מסתמנת החוויה הסובייקטיבית של האינדיווידואל במשפחה. ארוחת שישי, משחק משותף, בילוי קבוע וכדומה מייצרים אוירה נוחה ובטוחה לבני הבית ומגדילה את החוויה של הביחד הכול כך חשובה בכדי שתהיה חוויה של שייכות.
בכדי להשריש את תחושת השייכות בליבו של ילד עלינו לדאוג כי יחווה עצמו כמעודד ופנוי ליחסים עם הזולת. ההתפתחות החברתית שלו תלויה במידה ובאופן שהוא פנוי לקראתה ובכדי שיהיה פנוי עליו לחוות עצמו כאהוב , מוערך ובעל תחושת מסוגלות עצמית.
אודות הכותב:
רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
מומחה לגיל ההתבגרות
מנהל פנימייה למתבגרים בסיכון
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,לקויות למ
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת פסיכודינמית ואינטגרטיבית מנוסה הרואה במפגש הטיפולי מסע משותף ובגובה העיניים, המהווה מקום בטוח ואמפתי להתמודדות עם קשיי החיים
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: משבר, טראומה, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, טיפול בילדים, טיפול במתבגרים, הדרכת הורים, בחירת מקצו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן, אבן יהודה, תל מונד, נתניה, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית
הטיפול מיועד לכל מי שסובלת, למי שנתקע בדרך, נתקל בדבר מה שלא עובד פתאום, או מזה זמן רב… כדאי לפנות כשישנן שאלות חיים מבלבלות או כש
פסיכולוג בהתמחות קלינית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון והפרעות מצב רוח, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, קשיי ויסות רגשי, בעיות התנה
אזור בארץ: קרית טבעון,יקנעם
שפה: עברית,ספרדית
מטפל בילדים, מתבגרים ומבוגרים בגישה פסיכודינמית. מאמין בחשיבות של יצירת קשר טיפולי משמעותי ובטוח, שמתוכו נוכל למצוא את הדרך המתאימ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול זוגי לאחר בגידה דניאל דריי, רופא סקסולוג
אחוזי הזוגות החווים בגידה במערכת היחסים הזוגית הולך ועולה. גילוי של בן/ת זוג בוגד/ת הוא טלטלה קשה לזוג ופגיעה קשה ברגשותיו של הנבגד. התפיסה הכוללת היא שלא צריך לסלוח על בגידה, אבל הניסיון שלי מראה שזוגות שבחרו לפנות לטיפול זוגי חוו שיקום מוצלח למערכת היחסים
נוכחות הורית בעידן הקורונה צוות על הספה
האתגר ההורי, שנולד ביחד עם הילד הראשון, התעצם לאחרונה והפך למורכב הרבה יותר – דאגות בריאותיות וכלכליות, חרדות חדשות שצומחות ככל שמתארך המשבר והצורך להתמודד עם כל אלו, כאשר הילדים בבית, רואים הכל וזקוקים לנוכחות הורית רבה מהרגיל.
ביחד. השילוב בין טיפול פרטני וקבוצתי להתמודדות עם חרדה חברתית. אליה אביקסיס, מנחה בעמותת רקפת ומתמחה בפסיכולוגיה שיקומית M.A.
את השינוי הנפשי שמתרחש במרחב הטיפול הפסיכולוגי, קשה לשייך לגורם אחד מובהק. לא תמיד ברור מהו אותו דבר מדויק ומה האופן שבו הוא גורם לשינוי. השחקנים הראשיים בדיון על שינוי הם...
רוצו על זה – מה הקשר בין פעילות גופנית להתמודדות עם לחץ וחרדה בבגרות הצעירה? רחלי שרון- גרטי
פעילות גופנית אינה רק בריאה לגוף, אינה רק שומרת על גזרה - לפעילות גופנית ישנן איכויות טיפוליות ומרפאות בתחום הנפש.