
להרגיש שייך
רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
תחושת השייכות מקורה הוא בחוויה הסובייקטיבית של האדם. זוהי אותה חוויה שגורמת לי לחוש לא רק שייך אלא משמעותי, בעל ערך ומקום, אהוב נחוץ ויכול. תחושה זו לרוב תלויה קשר ישיר ביכולת של אדם לחוות זאת ברמה הסובייקטיבית כלומר עלי להרגיש ככה ולא לדעת שזה ככה.
מתוך מכלול הצרכים של האדם דומה שהצורך המשמעותי ביותר להתפתחות פיזית ונפשית בריאה הוא הצורך בתחושת שייכות.
מהי שייכות? כולנו שייכים ברמה זו או אחרת למשפחה, לכיתה, או לצוות בעבודה, אלו הן עובדות אובייקטיביות. אך האם העובדה שאני שייך למשפחה אומרת שאני גם מרגיש שייך בתוכה? לא בהכרח.
תחושת השייכות מקורה הוא בחוויה הסובייקטיבית של האדם. זוהי אותה חוויה שגורמת לי לחוש לא רק שייך אלא משמעותי, בעל ערך ומקום, אהוב נחוץ ויכול. תחושה זו לרוב תלויה קשר ישיר ביכולת של אדם לחוות זאת ברמה הסובייקטיבית כלומר עלי להרגיש ככה ולא לדעת שזה ככה.
עבור ילד ומתבגר הצורך להיות שייך ולחוש כך משולה לצמח המשווע למים בשביל לגדול, אוויר לנשימה בשביל לחיות. ילד שחווה חוסר בחווית השייכות כאילו מרגיש שערכו מופחת, כי הוא אינו מסוגל ודימויו העצמי כשל בשל זאת.
התינוק האנושי גדל ומתפתח בזכות החום שמקבל מאמו, והעידוד שזוכה לו על כל פעולה שעושה אם כשזחל או אם כי התיישב. העידוד שמקבל מסביבתו מגבש אצלו את התחושה כי הוא אינו לבד וכי יש מי שרוצה בטובתו והללו דוחפים אותו להישגים נוספים.
ילדים זקוקים לאותה חוויה מעודדת ומפרגנת בכדי שיחושו בעלי ערך ועניין, אנו חיים במספר מעגלי חיים מרכזיים ובכול אחד מהמעגלים הללו בין אם זה המשפחה, העבודה ( לימודים) או החברה נוכל לתפקד ולהגשים עצמינו רק אם חווית השייכות שלנו חיובית וטובה.
כיצד מנכיחים את חווית השייכות אצל ילדים?
עידוד- " כאשר אני מצליח שמחו איתי , כאשר אני נכשל עודדו אותי" העידוד הוא הכוח המניע את הילד להאמין כי הוא מסוגל ובעל יכולת. ילד מעודד יודע כי גם אם כשל זה זמני ושווה לנסות שוב, העידוד הוא ערובה לאופטימיות, אומץ לב וחווית אמונה בעצמי. תחושת עידוד מסייעת לילד להוציא מעצמו כמה שיותר החוצה ללא חשש.
נתינה ( עזרה) – בדרך כלל אנו נוטים לחשוב על מה הילד צריך לקבל ופחות במה יכול לעזור ולסייע, כאשר מתאפשרת לילד ההזדמנות להעניק מעצמו למען האחר גדל הדימוי העצמי והחברתי שלו, ילד מסייע יזכה גם לעידוד ובמקביל גם יחוש כי הסביבה זקוקה לו בשל העובדה כי הוא תורם, ומכאן תחושת השייכות שלו תצמח.
אוירה משפחתית- ככול שהמשפחה מקדשת את המשפחתיות ואת הפריטים בתוכה כך לצד המקום האובייקטיבי השמור לכול אחד מבני הבית, מסתמנת החוויה הסובייקטיבית של האינדיווידואל במשפחה. ארוחת שישי, משחק משותף, בילוי קבוע וכדומה מייצרים אוירה נוחה ובטוחה לבני הבית ומגדילה את החוויה של הביחד הכול כך חשובה בכדי שתהיה חוויה של שייכות.
בכדי להשריש את תחושת השייכות בליבו של ילד עלינו לדאוג כי יחווה עצמו כמעודד ופנוי ליחסים עם הזולת. ההתפתחות החברתית שלו תלויה במידה ובאופן שהוא פנוי לקראתה ובכדי שיהיה פנוי עליו לחוות עצמו כאהוב , מוערך ובעל תחושת מסוגלות עצמית.
אודות הכותב:
רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
מומחה לגיל ההתבגרות
מנהל פנימייה למתבגרים בסיכון
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית דינמית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת EM
התמחות: פסיכותרפיה דינמית ומתמקדת-
טיפול רגשי פרטני צעירים ומבוגרים, טיפול זוגי,
מטפלת זוגית ומשפחתית מוס
אזור בארץ: צפון, כפר ורדים
שפה: עברית
קשיים אישיים במצבים של חרדה, דיכאון,התמכרויות ומצבי סיכון, משברי חיים, התמודדות עם מחלה, אובדן ושכול, קשיים ביחסים בינאישיים/ זו

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ומדריכה
התמחות: קשיים ביחסים בין- אישיים, בגידה, פרידה, חרדה, מיניות, אבל ואובדן, זהות אישית, פרק ב', חינוך ילדים,
אזור בארץ: מרכז,פתח תקווה
שפה: עברית
בעלת ניסיון בטיפול זוגי ומשפחתי. מלווה זוגות הנמצאים במצב של משבר, תקיעות, תחושה של שגרה חונקת הפוגעת בזוגיות ובהורות, ורוצים לשדר

פסיכותרפיסטית ומטפלת בתנועה
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,טראומות,משברי חיים,הפרעות בדימוי עצמי, הפרעת קשב וריכוז, קשיי ויסות ר
אזור בארץ: חיפה, פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת במשברי חיים, גירושין, אבל ואובדן, חולי פיזי ונפשי, חרדה ודיכאון, טראומות, תחושת תקיעות, דיכאון לאחר לי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה בין עיסוק בספורט להתפתחות חברתית תומר קמיל מאמן ספורט טיפולי
כיום קיימת מודעות הולכת וגוברת לכך שעיסוק בספורט יש בכוחו להוות "מקפצה" איכותית ויעילה ביותר בתחומים רבים ומגוונים, הרבה מעבר לשיפור היכולות המוטוריות. אין ספור מחקרים בשנים האחרונות כבר הוכיחו קשר בין עיסוק בפעילות גופנית להצלחה בלימודים
אמון בעידן ה'קורונה' ד"ר רוי ספנג'ין
נכון לעכשיו נראה כי העולם זועק לאמון. אנשים איבדו אמון בדברים הבסיסיים של החיים. הם חוששים לזכויותיהם ולחופש הבחירה. ממשלות מאיימות על ערכים דמוקרטיים והסמכותיות משגשגת. איננו יכולים לסמוך על כך שהאדם הבא, אולי אפילו קרוב משפחה או בן משפחה, לא ידביק אותנו בנגיף מסכן חיים.
טיפול זוגי בתקופת הקורונה צוות על הספה
השנה האחרונה הציבה אתגרים חסרי תקדים בפני התא הזוגי והמשפחתי – קשיי פרנסה אובייקטיביים, דאגות מהעתיד הכלכלי והעסקי, ימים ושבועות בבית סגור עם ילדים, לימודים בזום, מריבות בין אחים, בישולים מסביב לשעון, ניסיון לשמור קצת על הכושר – למי יש זמן ואנרגיה להשקיע בזוגיות בתקופה כזו?
סובלים משינה לא רציפה? איך מתמודדים צוות על הספה
שוב מצאתם את עמכם בלילה מסתובבים מצד לצד, מייחלים להירדם ולא מצליחים? אתם מתעוררים באמצע הלילה וחושבים על כל מה שלא עשיתם בחודש האחרון, דואגים לילדים ועושים רשימת קניות למחר?