חרם על הילדים בעידן הוואטסאפ
צוות על הספה
בעידן הנוכחי, בו הזירה החברתית מתקיימת בעיקר בכלים דיגיטליים, אין לילד המוחרם אפשרות לברוח, או לקבל הפוגה מחוויית החרם והוא מקבל תזכורת למצב בכל פעם שהוא פותח את המחשב או את הטלפון הנייד.
במובן החיובי, יש להם כלים טכנולוגיים זמינים ופשוטים המאפשרים להם לשמור על קשר זה עם זה, גם בתקופות של ריחוק חברתי, ומסייעים להם בביצוע עבודות חקר ולמידה בקלות ובמהירות, בלי לצאת מהבית. אפשר לומר, למעשה, שהעולם כולו נגיש בכף ידם, על כל אוצרות הידע המרתקים הזמינים בו.
יחד עם זאת, להתקדמות הדיגיטלית עלולים להיות גם מחירים לא פשוטים – בעיקר בפן הנפשי והחברתי.
במאמר הקרוב נעסוק בחרם חברתי ברשתות החברתיות, נסביר מדוע הוא כה נפוץ ומה הם מאפייניו.
במאמר הבא בנושא, ניתן לכם כלים למנוע את המצב ולהתמודד איתו במידה ומתרחש.
מדוע ילדים מחרימים?
המין האנושי תלוי באינטראקציות חברתיות ולבני האדם יש צורך הישרדותי ומולד לחוש חלק מקבוצה. על מנת להרגיש חלק, יש צורך להגדיר ולשרטט את גבולותיה של קבוצת ההתייחסות וכפועל יוצא, גם להגדיר את מי שנשארים בחוץ והקבוצה משתמשת בהם כדי לחזק את הגדרתה העצמית. בנוסף לכך, החרם מאפשר לחברי הקבוצה להביע את התוקפנות המובנית בכל אדם ולנתב את התוקפנות הזו כלפי המוחרמים.
מאפיינים של חרם בעידן הוואטסאפ
חרם הוא פרקטיקה חברתית מוכרת בקרב ילדים, מאז ומתמיד. אם כך, מדוע נראה כי המצב גרוע יותר כיום, בעידן הרשתות החברתיות, בעיקר וואטסאפ?
הגבולות מטושטשים
חרם חברתי היא סיטואציה שכולנו יכולים להבין ולדמיין בקלות, אך בעידן הוואטסאפ הגבולות פחות מוגדרים.
חשוב להבין שחרם או התנכלות חברתית בוואטסאפ יכולה ללבוש פנים רבות, ביניהן פתיחת קבוצה ייעודית להכפשת הילד המוחרם, הכנסה והוצאה תכופה של ילד מקבוצת הוואטסאפ הכיתתית, כאקט של כוחנות ושליטה, הפצה של תמונות או התכתבויות אישיות של הילד המוחרם ועוד.
לא עוצרים לחשוב
רשתות חברתיות מזמנות דינמיקה חברתית מיידית ומהירה בהרבה, ממה שהכירו הדורות הקודמים. אם בעבר ריב בין ילדים היה חייב להסתיים אחרי בית הספר, או בנוכחות מבוגרים כמו הורים ומורים, הרי שכיום יכולים הילדים, באמצעות הכלים הטכנולוגיים הזמינים להם, להמשיך ולפגוע בקורבן החרם בכל זמן, מבלי שיידרשו למגבלות של זמן או מקום מפגש. עובדה זו מורידה חסמים שהיו עשויים לעזור, לפחות לחלק מהילדים, לחשוב על תוצאות מעשיהם ולהפעיל מנגנוני חשיבה ורגש כמו חמלה, ערכים ומוסר.
אין אפשרות להפוגה
בעבר הלא רחוק, ילדים שהיו מוחרמים בבית הספר, יכלו לחזור הביתה בסוף היום ולמצוא מנוחה מהחוויה הרגשית הקשה של החרם וההדרה החברתית. הם יכלו להתנחם בזרועות ההורים ולבלות עם ילדים מקבוצות התייחסות נוספות, מעבר לקבוצת הכיתה.
בעידן הנוכחי, בו הזירה החברתית מתקיימת בעיקר בכלים דיגיטליים, אין לילד המוחרם אפשרות לברוח, או לקבל הפוגה מחוויית החרם והוא מקבל תזכורת למצב בכל פעם שהוא פותח את המחשב או את הטלפון הנייד.
אף אחד אינו מוגן
בעבר, יכלו גורמי החינוך והטיפול לאפיין ילדים שמועדים, יותר מאחרים, להיות קורבן לחרם חברתי. פעמים רבות היו אלה ילדים עם מוגבלות פיזית, קשיים חברתיים או בעיות רגשיות, שהרחיקו אותם מחברת בני גילם.
מחקרים עדכניים מראים כי במציאות של ימינו, כל ילד עלול להיקלע לסיטואציה של חרם בוואטסאפ, שפעמים רבות מתחיל מוויכוח שטותי ומתדרדר במהירות.
מה אנחנו, כהורים, יכולים לעשות כדי למנוע את החרם הדיגיטלי הבא וכיצד נתמודד עם חרם על הילד שלנו בעידן הוואטסאפ? ריכזנו עבורכם את כל ההמלצות במאמר הבא בנושא - כאן.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפל באמנות ובEMDR
התמחות: הדרכה ב-EMDR פרטני וקבוצתי, טיפול בסטודנטים ובוגרים, פוסט טראומה לסוגיה, הדרכת הורים, אוטיזם, חרדות,
אזור בארץ: אזור הדרום, טיפול אונליין
שפה: עברית אנגלית וצרפתית
זיכרונות קשים וטראומטיים מהעבר עלולים לקבע אצלנו בהווה דפוסי חשיבה והתנהגות של הימנעות וחשש יומיומי לחיות בטוב. אני מאמין ויודע שי
פסיכולגית קלינית מומחית
התמחות: משברי חיים, בעיות זוגיות, הדרכת הורים, הריון ולידה, תעסוקה, דיכאון, חרדה, אבל, טראומה, גיל שלישי, הפ
אזור בארץ: מרכז,רחובות
שפה: עברית, אנגלית
מאמינה שטיפול נפשי הוא תהליך אישי, ייחודי ומשמעותי בדרך להתחזקות פנימית ולהתמודדות טובה יותר עם החיים, הפנימיים (רגשות, מחשבות) וה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שינה והירדמות - תינוקות וילדים (גיל 5 חודשים ועד 5 שנים) נטי בר - יועצת שינה ומנחת הורים לגיל הרך
הגעתי למצב שאני לא ישנה בלילות! הילדה המתוקה שלי בת שנה ו7 חודשים נרדמת רק בידיים! רק ככה היא מסכימה להירדם! זה מאודדד קשה לי!
התקפי טנטרום אצל ילדים צוות על הספה
התקפי טנטרום הם שם אחר להתקפי זעם אופייניים לילדים, בעיקר בגילאים הפעוטים 2-4 וכוללים צעקות, בכי, שימוש בקללות או במילים לא נעימות ואלימות פיזית כלפי ההורים והאחים.
קנאה אצל ילדים – למה זה קורה ומה אפשר לעשות? צוות על הספה
גם אתם מרגישים שלא משנה כמה תשקיעו בילדים שלכם - כמה תכילו ותהיו רגישים, כמה תקנו להם ותבלו איתם, זה אף פעם לא יהיה מספיק? גם אתם מתוסכלים מכך שלא משנה כמעט מה תעשו, בסופו של דבר הילדים יבחרו לראות מה אין להם...
איך יודעים אם הילד בשל לכיתה א? צוות על הספה
המעבר מגן חובה לכיתה א' הוא מעבר משמעותי ולא פעם נשאלת השאלה, האם הילד בשל למעבר או שאולי צריך עוד שנה בגן כדי להתבגר ולהתחזק. כיום, יותר ויותר הורים מעלים את האפשרות להשאיר את הילד עוד שנה בגן והדבר הוא לא תמיד לטובתו של הילד. אז איך יודעים אם הילד בשל לכיתה א' ומתי כדאי להשאיר עוד שנה בגן?