
על ספונטניות, טיפול ומה שביניהם
אודי גולדשטיין - מטפל פרטני וקבוצתי בפסיכודרמה
באמצעות שיח וכניסה לחלקים פנימיים של האדם באפן דרמתי, כלומר דרך הפעולה הלא מילולית - בין אם במשחק תפקידים, עבודה דרך הגוף, כלים השלכתיים שונים ועוד. באפן זה נפתחת האפשרות להתהלך עם פחות רגשות אשם וביקורת עצמית, ועם יותר חמלה כלפי עצמנו ואפן התנהגותנו - כך שנוצרת קרקע פורייה יותר לשינוי.
בתום הסבב אצל כולם התעוררה תמיהה כששיתפתי מהי מטרת העל של הטיפול בפסיכודרמה בכלל ושלי כמטפל בפרט,: "להגביר את הכוחות החיוניים של ספונטניות ויצירתיות בקרב המטופל". (Psychodrama, 1-3, New York: Beacon House, jacob levy moreno)
הפסיכודרמה מגדירה את הספונטניות כיכולת להגיב באפן הולם למצב חדש ובצורה חדשה למצב ישן שיוצר תסכול בחיינו. היא מאפשרת לנו את החופש להגיב באפן יצירתי ומיטיב, תוך הקשבה לרצונות ולרגשות שלנו. ספונטניות היא איכות שמשתנה ממקום למקום. יש אנשים שבמקום העבודה שלהם באים לידי ביטוי בקלות, יוזמים, מרגישים אהובים, אך כשהם מגיעים הביתה למשפחה הם מרגישים תקיעות ומחנק.
מה מקטין הספונטניות שלנו?
מידת החרדה שאנו חשים. במקומות בהם אנו הולכים בין הטיפות, חוששים מה יגידו ומה יחשבו עלינו, במקומות שבהם חווינו כשלונות, טראומות ומשברים - החרדה תגדל והספונטניות תפחת.
כיצד הטיפול בפסיכודרמה מסייע להגביר את הספונטניות?
הפסיכודרמה פועלת בשני אפיקים במקביל, כדי לאפשר למטופל להגביר את הספונטניות ולפעול ביתר חופשיות בתחומי החיים השונים.
האפיק הראשון: חיזוק האמפתיה, הבנה, קבלה והכלה של הדפוסים הקיימים אצל האדם, באמצעות שיח וכניסה לחלקים פנימיים של האדם באפן דרמתי, כלומר דרך הפעולה הלא מילולית - בין אם במשחק תפקידים, עבודה דרך הגוף, כלים השלכתיים שונים ועוד. באפן זה נפתחת האפשרות להתהלך עם פחות רגשות אשם וביקורת עצמית, ועם יותר חמלה כלפי עצמנו ואפן התנהגותנו - כך שנוצרת קרקע פורייה יותר לשינוי.
האפיק השני הוא דרך הרחבת ארגז התפקידים והכלים שמאפשרים לפעול בספונטניות. לרוב אדם שמגיע לטיפול מגיע בתחושת צמצום ובהרגשה שאינו יכול לבחור כיצד לפעול. מבחינתו הוא פועל מתוך מציאות מסוימת שנכפית עליו. בשפת הדרמה-תרפיה ניתן לומר שאדם כזה נמצא בהזדהות יותר עם אחד מתפקידיו. ROLE THEORY AND THE ROLE METHOD OF DRAMA THERAPY, Robert J Landy)
לדוגמה, אדם שנמצא בהזדהות עם תפקיד ה"מרצה": זה שתמיד דואג לאחרים לפני עצמו, אכפת לו שלכולם יהיה בסדר, בדאגה גדולה כלפי מה חושבים עליו וכיוצ"ב. הפסיכודרמה תציע לאדם זה אפשרות לבחון איזה תפקיד נוסף יש בנמצא, שאינו מצליח לראותו מספיק. למשל - תפקיד ה"סוליסט". בטיפול נבדוק מתוך כניסה לתפקיד זה - איפה בחיים הלך המטופל בעקבות האינטואיציה שלו? מה הדברים שרק הוא יודע? מה החזון והחלומות שלו? באילו מקומות היו לו פריצות דרך בחיים בעקבות פעולה שהייתה לגמרי מיוזמתו?
חשיפה והתנסות בתפקיד זה ואחרים, מביאה עמה שלל איכויות אל חייו של המטופל, שאט אט מתחילים לחלחל אל החיים שמחוץ לחדר הטיפולים.
חזרה למפגש עם הצוות באיכילוב
במפגש ההשתלמות ההוא, שיחקנו משחקי היכרות ואוסציאציות בכדור. סיפרנו יחד את "סיפור המחלקה" בצורת סיפור בהמשכים, אנשי הצוות התבקשו להיכנס לנעליהם של המטופלים שלהם ולעבור טיפול קצר על ידי עמיתיהם. התמקדנו באחת המתמחות ובדילמה שהביאה, ופיסלנו את מערכת היחסים שלה עם אחד המטופלים שמאתגרים אותה.
לצורך הגברת הספונטניות במרחבים השונים בחיים, המפגש הפסיכודרמתי מזמין את המטופל בו לצד השיח המילולי, להביא לחדר את החוויה הרגשית והיצירתית - דרך תחושה הפיזית, כניסה לנעלי האחר, שימוש באלמנטיים משחקיים ועוד.
אודי גולדשטיין MA
מטפל פרטני וקבוצתי בפסיכודרמה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית ב CBT ותרפיה באמנות
התמחות: סיוע בזמן משבר וליווי לשינוי, חרדה, OCD ,דכאון, פוביות, ויסות רגשי, מיינדפולנס וקשיים חברתיים ביל
אזור בארץ: מודיעין,רחובות
שפה: עברית
אני מתרכזת בקשר טיפולי ממוקד, קרוב ושוויוני, מכיל, אמפטי, סבלני, המקנה כלים לצמיחה וגדילה תוך קבלה וחוסר שיפוטיות. משלבת גם פגיש

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: בעלת ניסיון בטיפול בילדים ובני נוער, הדרכות הורים.
טיפול במבוגרים, חרדות, אבל ואובדן, קשיים במע
אזור בארץ: שפלה,רחובות,נס ציונה,דרום
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית בהתמחות, גישה דינאמית, טיפול קוגנטיבי- התנהגותי-CBT, טיפול קצר מועד וטיפול בטראומה.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
היבטים נפשיים של הסבה מקצועית צוות על הספה
הזהות התעסוקתית של אדם, בעידן של היום, מהווה חלק משמעותי מזהותו הכללית ומשליכה על רכיבים נפשיים כמו תחושת ביטחון וערך עצמי. מה קורה כאשר האדם מבקש לבצע הסבה מקצועית באמצע החיים? אילו השלכות נפשיות יש למהלך הזה?
שלושה צעדים ראשונים לקראת טיפול מוצלח צוות אתר על הספה
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, התמכרות, טיפול פסיכולוגי, משברי חיים, אבל ואובדן
אומרים שהכרה בבעיה היא כבר חצי מהפתרון. האומנם? אנחנו אומרים שחצי הדרך עוברת פחות או יותר במקום בו יש מוטיבציה ורצון לשינוי. על כן הצעד השני הוא להבין מהו הרווח שיש לנו מאותה בעיה טורדנית אותה אנחנו רוצים למגר בחיינו.
זיהוי מחוננות, עבור הורות מותאמת רותם פוקס פסיכולוג חינוכי
לאחרונה הגיעו אלי לקליניקה, זוג הורים ולהם שני ילדים, האחד בכיתה א' ובת צעירה בגן טרום חובה. הזוג, אקדמיים ובעלי משרות מכובדות, האב סיפר לי בענייניות כי בשבועות האחרונים הם מתקשים לגרום לבתם הצעירה להקשיב להם...
למה טיפול קבוצתי עוזר לייצר שינוי ותנועה ולהשתחרר מתקיעות וחסמים טוב יותר מטיפול פרטני? טל זנגר, פסיכולוגית, פסיכותרפיסטית קבוצתית
פעמים רבות שואלים אותי (מעט בפליאה)- מה, בטיפול קבוצתי נשב ממש באותו חדר באותו זמן עם מטופלים אחרים? ונדבר על הדברים הכי אישיים שלנו..? אז ממש כך.