למה טיפול קבוצתי עוזר לייצר שינוי ותנועה ולהשתחרר מתקיעות וחסמים טוב יותר מטיפול פרטני?
טל זנגר, פסיכולוגית, פסיכותרפיסטית קבוצתית
איך נראה טיפול קבוצתי?
פעמים רבות שואלים אותי (מעט בפליאה)- מה, בטיפול קבוצתי נשב ממש באותו חדר באותו זמן עם מטופלים אחרים? ונדבר על הדברים הכי אישיים שלנו..? אז ממש כך.
בטיפול קבוצתי המטפלת הקבוצתית יושבת במעגל עם 5-8 מטופלים ומטופלות, שנבחרו כמתאימים לעבודה טיפולית אלו עם אלו, ונפגשים בקביעות כל שבוע באותו יום ובאותה שעה. כולן* מחויבות לסודיות, וככל שהמרקם הקבוצתי מתגבש, ונוצרת תחושת ביטחון ואינטימיות, מתנהל שיח של עומק במהלכו מטופלות משתפות בחומרים מעולמן הפנימי שאולי אף לא העלו על דעתן שיעזו לשתף בכך מישהו אחר.
תהליך כזה מאפשר לגלות שיש עוד נשים שחוות תחושות דומות וקשיים דומים- אולי דווקא לגבי עניינים שעוררו תחושת בושה וחריגות, ועוזר עם הזמן לחוש יותר בנוח לגבי חלקים שפחות קיבלו בעצמן.
מהם היתרונות של טיפול קבוצתי לעומת טיפול פרטני?
א.נשים רבים חווים קשיים ואתגרים במישור הבין אישי, חלקם קשורים לטראומות עבר וחלקם מתבטאים בקשיים בהווה. חוויה נפוצה הנלווית לכך היא תחושה של תקיעות או חסמים, או דינמיקה שמתרחשת-משתחזרת שוב ושוב ולא מבינים בדיוק למה. בעוד שבטיפול פרטני ניתן לייצר שיח והתבוננות מעמיקה על סיטואציות הנמצאות מחוץ לחדר, ומידי פעם מבליחים רגעים יקרי ערך הקשורים לדינמיקה בין המטפלת למטופלת, בטיפול קבוצתי תוך זמן קצר ההתנהגויות והדפוסים כבר מופיעים במלוא הדרם בתוך חדר הטיפולים, ומתרחשים באופן "חי" ב"כאן ועכשיו" של הקבוצה. המטופלות בטיפול הקבוצתי נכנסות שוב לתפקידים אליהם הן נוטות להכנס באופן לא-מודע לאורך חייהן, ומתאפשרת העמקה בחוויות של כל הנוכחות בחדר סביב אותם דפוסים. כשהמנחה והמטופלות האחרות מהוות 'היכל מראות' ויכולות לשקף באופן מעמיק איך הם חווים את אותה מטופלת, המטופלת זוכה להרחיב את הפרספקטיבה אודות עצמה, לראות באור חדש סיטואציות שנתקלה בהן לאורך חייה, ולהתחיל אט אט גם להתנהל אחרת.
מעבר לכך, מטופלות רבות חולקות קשיים ואתגרי חיים דומים, המופיעים ב"צורות" שונות. בטיפול קבוצתי, דרך הקשבה לזולת והדהוד החומרים הנפשיים בתוך כל אחת מהמטופלות, מתאפשרת חשיפה לדרכי התבוננות והתמודדות שונות, המעשירה את העולם הפנימי ומרחיבה את הפרספקטיבה של כל אחת מהמטופלת על חייה שלה.
כלומר, יתרון נוסף של טיפול קבוצתי נעוץ בכך שהמפגש עם האחר בקבוצה, מאפשר לכל אחת מהמטופלות לפגוש חלקים בעצמה שבטיפול פרטני ייתכן וכלל לא היו באים לידי ביטוי. לדוגמא, מטופלת יכולה לפגוש את החלק התוקפני בתוכה, את הילדה המוחרמת, או את האחות הגדולה והמגוננת, ועוד. המפגש מתרחש הן דרך תכנים וחוויות שמעלות מטופלות והאופן בו זה מהדהד אצל האחרות, והן דרך הרגשות העוצמתיים שהדינמיקה מעוררת. כך, המטופלת לומדת להכיר טוב יותר את חלקי הנפש שלה בפעולה, ולטפל בחלקים המנהלים את עולמו הפנימי של המטופלת 'מאחורי הקלעים', באופן לא מודע.
כך, עם הזמן, בזכות האיכויות הייחודיות שמאפשר הטיפול הקבוצתי, מצליחה המטופלת לייצר תהליך אשר יחליף דפוס חוזר של תקיעות, בשינויים עדינים שיצטברו עם הזמן לכדי תנועה משמעותית.
מהן התוצאות הצפויות להיות מושגות בטיפול קבוצתי?
* להצליח להתנהל טוב יותר ביחסים הבין אישיים שמחוץ לקבוצה
* להרחיב את המידה בה את מצליחה להיות אותנטית
* להגדיל את דרגות החופש ביחסים בין אישיים, ולהצליח לתקשר את הצרכים והרגשות שלך יותר בישירות
* למתן דפוסים שהפריעו לך (לדוגמא- עבור אחת זה להיות פחות מרצה, ועבור אחרת זה להיות פחות תוקפנית ותובענית)
* להכיר את עצמך יותר לעומק ולראות את עצמך באופן שלם יותר- מה"זוויות" המחמיאות יותר והמחמיאות פחות
* להרוויח עיבוד של חוויות ונושאים שאולי לא היית מעזה להעלות ביוזמתך במסגרת טיפולית פרטנית
* להגביר את תחושת הביטחון העצמי ולחוות את עצמך כבעלת יותר מסוגלות לנווט את חייך
* לראות את הקשיים שלך מנקודת מבט רחבה יותר ולהצליח להתמודד איתם אחרת מבעבר
* לחיות יותר בשלום עם עצמך על כל חלקייך ולפתח חמלה כלפי עצמך
בשביל שזה יקרה גם עבורך, נדרשת התמדה, התמסרות לתהליך הטיפולי, זמן ו...סבלנות! כמו תבשיל מתוחכם ועשיר בטעמים המצריך בישול ארוך, כך גם טיפול קבוצתי הוא לא תהליך "אינסטנט".
איך אדע אם טיפול קבוצתי יכול לעזור לי עם הקשיים עמם אני מתמודדת?
תוכלי לשאול את עצמך:
האם הנושאים עליהם הייתי רוצה לעבוד לטיפול קשורים בדרך כלשהי לתחום היחסים הבין אישיים? (כגון טראומות במשפחת המקור, חרמות או דחייה חברתית, קושי בקשיים אינטימיים, חוסר ביטחון חברתי, חרדה מדחייה, צורך לרצות אחרים, תחושות של חוסר שייכות, אתגרים ביחסים עם עמיתים לעבודה, ועוד..)
האם "שפה טיפולית" זה משהו שמוכר לי? במקרים מסוימים ניתן להגיע לטיפול קבוצתי ללא רקע בטיפול פרטני, אך במקרים רבים עוזר להגיע לטיפול קבוצתי במקביל או לאחר פאזה משמעותית של טיפול פרטני, עם "שפה טיפולית" יותר עשירה ומודעות עצמית רחבה יותר, כאשר הטיפול הקבוצתי מהווה פאזת טיפול "מתקדמת" יותר המאפשרת התפתחות נוספת.
טיפ חשוב: אם המחשבה המיידית על טיפול קבוצתי מעוררת בך חרדה או תמיהה של מה פתאום ואיך אפשר בכלל לעבור טיפול בקבוצה כי חברת אנשים היא מעוררת אימה או לא בטוחה- נסי להקדיש לכך מחשבה נוספת, כי אולי זה דווקא מספר משהו על הקשיים עמם את מתמודדת, וייתכן שזה מרחב שעשוי מאד לקדם אותך.
בכל מקרה, כניסה לטיפול קבוצתי היא סוג של תהליך בפני עצמו, הכולל לפחות 2-3 פגישות עם המטפלת הקבוצתית, על מנת להכיר אותך לעומק ולהעריך ביחד האם אכן טיפול קבוצתי הוא המרחב הטיפולי המתאים ביותר עבורך בנקודה זו בחייך.
*המאמר מנוסח בלשון אשה אך מכוון לשני המינים
כותבת המאמר:
טל זנגר, פסיכולוגית, פסיכותרפיסטית קבוצתית,
קנדידטית במכון לאנליזה קבוצתית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג בהתמחות קלינית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,בעיות שינה,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת השרון
שפה: עברית
אני מטפל בגישה דינמית עם כלים מעולם הCBT. אני מאמין כי לכל מטופל צריך להתאים את הגישה שמתאימה לו ולכן אני מקפיד על גמישות במהלך הת
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התעללות בעובד צוות אתר על הספה
כל מי שאני מכירה, פגש לפחות פעם אחת בחייו מנהל מטריד ושמעתי גם כמה סיפורים על התעללות של ממש במקום העבודה. חייבת להודות שהיו לי כמה בוסים שגרמו לי לתהות האם התנהגותם הפוגענית והבלתי הולמת נחשבת להטרדה.
טיפול פסיכולוגי בדיכאון צוות על הספה
אנשים שמסרבים לקבל טיפול פסיכולוגי בדיכאון למעשה סובלים לחינם. שיטות הטיפול הנהוגות כיום נחשבות מוצלחות ואיכותיות ומצליחות להביא את המטופלים למקום שליו, שלם ומאוזן, להשיב לעצמם את השליטה ולחזור ליהנות מהחיים. בדיכאון חובה לטפל וקיימות מגוון דרכים לעשות זאת! הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.
טיפול בעזרת בעלי חיים – למי ומתי יכול לעזור? צוות על הספה
כל אוהב בעלי חיים מכיר את המבט המשתנה, את תחושת הרוך שעולה ואת האושר שמציף אותנו, כשאנחנו נתקלים פתאום בגור כלבים חמוד במיוחד. ילדים יקפצו מסביבו בשמחה גלויה, מבוגרים יחייכו חיוך רחב וילטפו אותו ברוך.
טיפול באוטיזם: האוטיסט כממציא והטיפול הפסיכואנליטי פרופ' שירלי שרון-זיסר
בתקופתינו, הולכים ומתרבים המקרים בהם ילדים מאובחנים כממוקמים על מה שקרוי ״הספקטרום האוטיסטי.״ האבחנה, שלעיתים קרובות מגיעה בסיומה של דרך מתישה, עלולה היא עצמה להחוות על ידי ההורים כמכה קשה.