
זרות פנימית – להיות אני מבלי להכיר את עצמי
סיון ירום - עובדת סוציאלית קלינית
לפעמים החיים נראים בסדר, הכל מתנהל "כמו שצריך" אך בפנים ישנה תחושה שמשהו לא שלם וטוב. השלווה הפנימית חסרה.
כשתינוק נולד לעולם הוא מביא ייחודיות וקסם השמורים רק לו, לרוב מדובר ברגע מרגש מאד. המבוגרים סביב מתבוננים בתינוק הקטן, מתפעלים מכל גיהוק, פיהוק וחצי חיוך שהוא מעלה וכך נצרבת בו תודעה ראשונה לגבי קיומו. הוא כאילו אומר לעצמו - אם אחרים מתבוננים עלי, מתפעלים ממני ומחייכים אלי כנראה שאני קיים. התינוק מקבל יחס ואהבה, הוא שומע את הוריו מדברים ואומרים לו משפטים שונים המתארים את מה שעובר עליו כדוגמת; "אתה בוכה כי אתה עייף". בכך הם מתחילים ללמד אותו על הקשר בין התחושה הפנימית שלו לבין ההתנהגות.
מתן מילים להתנהגות מאפשרת לתינוק ללמוד מה עובר עליו. כך הוא לומד לחבר בין הפעולה לרגש ונחשף מהרגע הראשון לעובדה שיש תחושות ורגשות שונים בתוכו.
ישנם מקרים בהם התינוק גדל בסביבה שממעטת להסביר לו מה עובר עליו. כאשר הוא עצוב, נעלב או אפילו עייף הוא עשוי להישאר לבד עם תחושה קשה של מועקה, שאין לה מילים. אף אחד מאיתנו לא נולד עם מילון רגשות ותחושות ולכן הדרך היחידה לדעת ולזהות מה קורה בעולמנו הפנימי הוא רק כאשר מלמדים אותנו.
הרבה מאד אנשים מתמודדים עם קושי לתאר מה הם מרגישים, האם הם חסרי אונים, מתוסכלים, עצובים או לחוצים? אדם יכול להסתובב שנים רבות ולהרגיש שהוא "בסדר" אך למעשה עולמו הפנימי נשאר בגדר תעלומה והוא חי עם חלקים בתוכו שהוא אינו מכיר ואינו מבין. נגדיר חוויה זו בשם "זרות פנימית" – להיות אני מבלי להכיר את עצמי.
לא פעם אנו פוגשים אנשים שמתקשים לדבר על עצמם, הם ירגישו שאינם יודעים לתאר מה עובר עליהם והרבה פעמים "לא יהיה להם אכפת". הסביבה תחווה אותם כ"חסרי עמוד שידרה", אך למעשה אלו אנשים מאד מבולבלים. הם למדו לאורך חייהם שהם לא חשובים, שרגשותיהם הם עניין שולי ושהאחרים יודעים טוב יותר מהם.
כשאדם מרגיש זרות פנימית הוא יכול להגיד לעצמו: המשפחה לא מבינה אותי, החברים לא מכירים אותי וגם אני, לפעמים, לא יודע מי אני באמת.
חשוב לומר שיש ביטוי נוסף לחוויית הבילבול. בשונה מאלו שתואר לעיל, ישנם אנשים שיהפכו את היוצרות ויהיו דווקא הדומיננטיים ביותר בסביבתם. אנשים המגיעים ממחסור רגשי עמוק יתנהלו על פי משוואה לא מודעת: אם אני לא במרכז תשומת הלב = אני לא קיים. מדובר במנוע פנימי חזק שכמו מכריח את האדם להיות במרכז. כשהדבר מתועל באופן חיובי נראה את אותם אנשים בתפקידים חברתיים מרכזיים כמו "הפסיכולוג" או "הליצן" של החבר'ה. אך כאשר הדבר מקבל כיוון שלילי נראה זאת בהתפתחות דפוסים עברייניים, בעיות משמעת בגיל ההתבגרות ובשלל ביטויים תוקפניים ובריונות בחיי היום – יום.
לפעמים החיים נראים בסדר, הכל מתנהל "כמו שצריך" אך בפנים ישנה תחושה שמשהו לא שלם וטוב. השלווה הפנימית חסרה.
כשאנחנו באים להבין את השלכותיה של חוויית הזרות על מערכות יחסים, כדאי לחזור לאותו ילד שקיבל מענה מצומצם למצוקותיו. ילד זה למד להטיל ספק ביכולותיהם של אחרים לסייע לו ולכן יתקשה מאד בבגרותו לבקש ולקבל עזרה. מבוגרים עם קושי מהסוג הזה מתמודדים הרבה פעמים עם מערכות יחסים המאופיינות בחוסר איזון, קושי במתן אמון וריחוק רגשי.
המפגש בתוך קשר קרוב עונה על צורך עמוק להיראות ולהיות משמעותי. כשאנו מגיעים לקשר ולא מאמינים שיש אדם שיכול לראות אותנו ולענות על צרכינו הרגשיים אנו עשויים לחוות בדידות גם כשאנו בתוך מערכת יחסים.
מערכות יחסים בריאות נבנות על הדדיות, אמון, ביטחון ואינטימיות. פעמים רבות מתקיים תהליך מקביל בו מצד אחד יש רצון לחיות בזוגיות אך מצד שני קיים קושי להכניס אדם אחר לחיים. תקופת החיזור, שמאופיינת לרוב ברומנטיקה ויצירת אינטימיות, תהיה מלווה דווקא בהרבה מאד מבחני אמון וחשדנות; האם הצד השני עומד במילה שלו, האם יקבלו אותי כמו שאני, האם מבינים אותי? תקופת החיזור היא לא פשוטה לשני הצדדים. על פניו נראה כי הצד "הבודק" נהנה מעמדת כח אך למעשה הוא מונע מפחד להיפגע. לכן, כאשר השניים יצליחו להחזיק מעמד ולצלוח את מבחני האמון יקרה מהלך מרפא ושני הצדדים יזכו לממש את הפוטנציאל של הקשר ביניהם. הדרך היא לא פשוטה. בניית אמון, חשיפת העולם הרגשי והפחתת החרדה לוקחים זמן. לרוב, המאמץ וההתמדה משתלמים.
להיות זר זה להיות במקום לא מוכר, חוויה מלחיצה אך גם מסקרנת. למרות שהנפש היא חלק מאיתנו, לא כולם מכירים אותה. בטיפול רגשי ניתן להכיר את העולם הרגשי, לתת שמות לרגשות וללמוד להתמודד איתם. עם הזמן תהיה תחושה שיש סדר במה שמרגיש כאוטי ומבלבל. המפגש הטיפולי הקבוע וההיכרות האישית תורמים לתחושת ביטחון ומייצרים מרחב בו ניתן להתאמן על בניית קשר כך שבעולם "האמיתי" המשימה הופכת לקלה ומוכרת יותר. מי שבא לטיפול עם תחושת זרות ושאינו מכיר את עצמו, יזכה לבנות קשר עם האדם החשוב ביותר – הוא עצמו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכוטרפיסטית, מטפלת רגשית
התמחות: טיפול פרטני,זוגי ומשפחתי.טיפול בילדים והדרכת הורים.
טיפול בחרדות,דיכאון,קשיים בזוגיות ובהורות.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,קרית טבעון, רמת ישי והעמקים
שפה: עברית
כמי שמטפלת מזה 30 שנה,בעלת ידע רחב וניסיון רב, משתמשת במגוון רחב ומגוון של טכניקות טיפוליות המותאמות לכל מטופל באשר הוא. המפגש הט

פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות

פסיכותרפיסטית מוסמכת CBT, EMDR ומטפלת קלינית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,התמכרויות,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,אבל ואובדן, הפרעות אכילה
אזור בארץ: באר שבע, דרום, מרכז, תל אביב וגוש דן, טיפול אונליין
שפה: עברית
אני מאמינה בטיפול מותאם, רגיש וממוקד פתרון. כבני אדם אנו זקוקים לתמיכה במצבים שונים בחיים. שינוי מחשבתי, תפיסתי יסייע בהבנת הבעיה

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך תבדילו בין חרדה ללחץ צוות על הספה
בעוד לחץ וחרדה מעוררים לעיתים סימפטומים דומים, למעשה מדובר בשתי תופעות שונות לגמרי, הנבדלות זו מזו בסיבות להופעתן, בהשפעה שיש להן על נפש האדם ובטיפול הנדרש כדי להתמודד איתן.
יעילות טיפול פסיכולוגי - במה הוא תלוי, ואיך בוחנים אותו צוות על הספה
מחפשים מידע על יעילות טיפול פסיכולוגי? כאן נסקור איך בוחנים את הטיפול, סימנים לזיהוי יעילות הטיפול, על טיפולים "תקועים", ועוד. כנסו עכשיו לקריאה >>
5 שאלות חשובות לפני שהולכים להדרכת / הנחיית הורים צוות על הספה
בתקופה האחרונה אתם מרגישים שמשהו לא עובד – הילדים רבים ביניהם בלי סוף, הם מתווכחים אתכם על כל דבר ובאים בדרישות שלא נגמרות, אתם מרגישים שאין בבית סדר יום ברור והבלאגן חוגג, ובקיצור חשים שאיבדתם שליטה.
האם ליל הסדר מחזק את הקשר המשפחתי ? צוות אתר על הספה
ידוע שסביב החגים הולכים ונבנים במשפחות רבות מתחים ומתרחשות דינמיקות שעשויות להיות מכאיבות. החגים מעוררים אצל רוב בני האדם את הצורך בתחושת קירבה, משפחתיות, אינטימיות.