
הילד שלי אוטיסט
צוות אתר על הספה
תחושות האשמה הן עצומות.כל אחד מההורים חש אשמה כלפי עצמו- האם יכולנו לעשות משהו אחרת? לשמור יותר על התזונה בהיריון? להניק יותר? לעשות יותר בדיקות בהיריון? ללדת בגיל צעיר יותר? אין סוף לספקות האלו. גם כאשר מבינים כי לעולם כנראה לא תהיה תשובה לשאלה הזו, האשמה תופנה כלפי השאלה האם אנחנו עשים מספיק כדי לעזור לו האם אנחנו בכיוון הנכון? האם אנחנו משקיעים מספיק?
ב"פלפלים צהובים" הסדרה שעלתה לטלויזיה והעלתה את מודעות הציבור לאוטיזם, מגיעים ההורים עם עומרי לאבחון כי הסבא לא השאיר ברירה. גם כאשר עומדים ההורים וצופים בעומרי מהצד באבחון, הם מספרים לעצמם כמה הוא גאון וכי יש סיבה לצאת לחגוג בלילה בתל אביב את הדאגה המיותרת של הסביבה המלחיצה. לצופים ברור שהאופוריה עומדת להשבר וההורים בכל כוחם בונים תפאורה להכחשה. זו דרמה טלויזיונית, הכל מוקצן, אך חלק נכבד עשוי להיות אמת.
כאשר הם יושבים מול ד"ר אשל והיא יורה עליהם אותיות באנגלית שאמורות להסביר להורים מה היא ראתה באבחון ולספר להם העל הילד שלהם- אין פלא שחוסר הודאות, הספק הקטן שישב שם בצד, הכעס על פולשנותו של הסבא- כל הרגשות יוצאים בכעס אדיר.
יש הורים שמגיבים ברגע זה בתהליך של שופינג לטיפולים וחוות דעת. אלו הורים אשר עם קבלת האבחנה הולכים ממומחה למומחה, משיטה לשיטה, ומנסים כל איש מקצוע וגישה אשר מבטיחים התקדמות או תקווה. או לי אפילו אבחנה אחרת. הוכחה כי כולם טועים. אחרים מכחישים וממשיכים בחייהם כרגיל כמה שניתן.
דפוס אחר המאפיין הורים המקבלים בשורה שהילד שלהם אינו הולך במסלול הרגיל ואינו מתפתח כמצופה, מאפיין הורים אשר נכנסים מיד לפעולה – מסדרים אחרת את הבית, קונים ציוד, קובעים עם מטפלים, קוראים באינטנרט כל מה שיש לקרוא, רק לא להישאר במקום לרגע , לא להשאר בואקום כי אז עלולים לשקוע.
אך האמת היא, שלא משנה מה יהיה דפוס ההתמודדות בשלב זה- בריחה, הכחשה, דיכאון , רוב ההורים עובדים תהליך של אבל. הם מתאבלים על הפנטזיה של ילד בריא, על כל החלומות שהיו להם לגבי הילד שכבר לא יוגשמו. כמובן שיהיו חלומות אחרים אבל לפני שניתן יהיה לחלום אותם, לפני שיוכלו להבין למה ניתן לצפות וכמה כדאי לקוות,חשוב לתת מקום לאבל.
ולאבל הזה, כמו לכל תהליך אבל שותפים הרבה רגשות כואבים אחרים- כעס, עלבון, אשמה.
כעס על המצב, על חוסר האונים, על הסביבה שראתה ורמזה, על מה שעשו ועל מה שלא עשו, על הרופאים בהיריון והרופא משפחה, על טיפת חלב. תוך ניסיון להבין איך זה קרה, מדוע זה קרה, מתרחש תהליך מייגע להבין את הגורמים. הכעס המופנה כלפי הגורמים המטפלים הרבה פעמים קשור לכעס על המצב באופן כללי או על מישהו אחר כלפיו לא יכלו להביע את הכעס. ד"ר אשל אשר יורה מבול שמות לועזיים לשני הורים מבולבלים והמומים, לא מוכנה לספק הסברים וכמו בסרט אימים ממשיכה להפיל קללות על ההורים מבלי שידעו מה הן אומרות. הכעס שנשאר אצל ההורים ברגע כזה ישאר איתם עוד זמן רב ויעצים את הקשיים המחכים להם בהמשך הדרך.
ועם הכל, גם הסביבה אינה מקלה על ההורים. כאשר חברים ומשפחה, ואפילו אנשי מקצוע, מתוך דאגה, אך בעיקר מתוך פחד, שואלים את ההורים "עשיתם בדיקות בהיריון?", המסר הביקורתי הזה מפיל עוד משקולת על כובד הבשורה. האמירה כי אולי אפשר היה למנוע, מגיעה מהניסיון של הסביבה לדעת מה עשו ההורים לא בסדר כדי שהם יוכלו אולי למנוע, שלהם זה לא יקרה. האמת היא שאין דבר שיכלו ההורים לעשות.
הגורמים לאוטיזם אינם ידועים לנו בודאות. ישנן השערות רבות- חלקן מדברות על גורמים סביבתיים הקשורים לאורח החיים המודרני המשפיע על בריאות האם בהיריון, חלקן עוסקות במבנה המוח. אבל ברור היום שהאמונה הישנה כי הגורם לאוטיזם הוא "אמא קרה ומנותקת" אינו נכון. ההורים אינם הגורם ולא סגנון ההורות שלהם.
ובכל זאת, תחושות האשמה הן עצומות.כל אחד מההורים חש אשמה כלפי עצמו- האם יכולנו לעשות משהו אחרת? לשמור יותר על התזונה בהיריון? להניק יותר? לעשות יותר בדיקות בהיריון? ללדת בגיל צעיר יותר? אין סוף לספקות האלו. גם כאשר מבינים כי לעולם כנראה לא תהיה תשובה לשאלה הזו, האשמה תופנה כלפי השאלה האם אנחנו עשים מספיק כדי לעזור לו האם אנחנו בכיוון הנכון? האם אנחנו משקיעים מספיק?
האשמה עלולה להיות מובעת כלפי לפעמים כלפי ההורה השני, כלפי הסביבה, כלפי המשפחה, הגננת או הרופאים. הצורך בלמצוא כתובת לחוסר האונים הוא הוא אדיר ואינו חולף מהר. האשמה, לפעמים הבושה, תחושת חוסר האונים מביא את המשפחה לבדידות כה גדולה שגם המשאבי הולכים ואוזלים.
תפקידה של הסביבה הוא לקבל ולהבין כי אין שני בני אדם שווים ביכולותיהם ובכישוריהם. ולכל אחד צריך להיות מקום. גם ילד שיכולותיו החברתיות מוגבלות, הוא בעל כוחות ויכולות ובעיקר זכות טבעית להיות חלק בלתי נפרד מחיי החברה.ילדינו ילמדו לקבל את עצמם ולאהוב את עצמם יותר בסביבה פחות שיפוטית ויותר מקבלת.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית cbt
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים וחולי מטפלת בנוער ומבוגרים בגישה קוגניטיבית
אזור בארץ: ראשון לציון, תל אביב וגוש דן,שפלה והאזור
שפה: עברית,רוסית
מטפלת במתבגרים ובוגרים. עובדת סוציאלית BSW, פסיכותרפיסטית CBT מתמחה בטיפול בהפרעות חרדה, דיכאון, קשיים חברתיים, פוסט טראומה, משברי

מטפלת CBT מוכרת איט''ה, מטפלת זוגית ומשפחתית בהסמכה
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,טראומה ופוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,אבל ואבדן,טיפול
אזור בארץ: בקעת אונו,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
ניסיון עם מגוון רחב של נושאי טיפול, גילאים ומגזרים. טיפול זוגי, משפחתי ודיאדי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול מבוסס מיינדפולנס, ק

פסיכולוג קליני רפואי וחינוכי
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים.או סי די,אובדנות,שכ
אזור בארץ: שרון,הרצליה,רעננה,כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
התמחות: ניסיון רב שנים בטיפול בתסמונות מסדר גודל קל- בינוני - חמור של חרדה, דיכאון, אובדנות, דיסטימיה, או סי די, הפרעות אישיות ל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כיצד ניתן בכלל להסביר את זוועות המלחמה לילדים? צוות אתר על הספה
"הבת שלי מפחדת ללכת לבי"ס", "הבן שלי לא מוכן ללכת לישון בלילה ורוצה לשמור עלינו", "הילדים מתוחים, עצבניים וכעוסים כל הזמן. אני מבינה אותם אבל לא יודעת איך להתמודד". הרבה מאוד הורים שואלים את עצמם איך מתווכים את המציאות הקשה לילדים בצורה הנכונה ביותר?
טיפים להתמודדות ילדים בגילאי גן ויסודי עם מחשבות מדאיגות ורגשות חרדה ופחד בימים אלו: שירי מועלם M.S.W
בימים אלה שהילדים בבית ועולות המון חרדות ודאגות סביב הקורונה וחוסר הוודאות הכללי במדינה ובעולם, משתפת אתכם במספר טיפים ותרגילים שיכולים לעזור לילדים, בעיקר בגילאי גן ויסודי
גלישה בטוחה לילדים באינטרנט אתר זולי הקיפוד
המון דברים כבר נכתבו ונאמרו על גלישה בטוחה עבור הילדים שלנו באינטרנט. אך האם הדברים ניתנים ליישום? האם יש מענה ברשת עבור ילדים קטנים? האם יש תכנים המתאימים לגילאים הצעירים? האם יש אפשרות לא לחשוף אותם לתכנים פוגעים?
מה עושים כאשר הילד לא מוכן לעשות קקי בשירותים? צוות על הספה
גמילה מחיתול, בדומה לתהליכי גמילה אחרים שעוברים פעוטות, אינו תהליך ליניארי שמתחיל בנקודה ברורה אחת ומסתיים בנקודה סופית אחרת. מדובר בתהליך ספירלי שפעמים רבות טומן בחובו אתגרים, סיבובי פרסה ושינויים תכופים.