א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת


ויסות

מונח מתחום התפתחות הילד המתייחס להתפתחות היכולת להגיע לאיזון במערכת החושית והתחושתית מול שינוים בגירויים הסביבתיים. הויסות כולל גם ויסות רגשי- יכולתו של הילד להגיע באמצעות הרגעה חיצונית ותיווך בהתחלה ואחר כך בכוחות עצמו לרגיעה עצמית ולהתמודדות עם כעסים ורגשות מערערים. יכולתו של הילד להגיע לויסות תחושתי תלויה הן בהבשלה פיזיולוגית של מערכות החושים ומערכות נוירולוגיות הקשורות ליכולת לעשות אינטגרציה של החושים, תפיסת מרחב ועוד. כמו כן היכולת של הילד להגיע לויסות קשורה להענות הסביבה המטפלת לצרכים של התינוק בינקות בצורה עקבית ומותאמת ולאיזון הגירויים המתאימים לגיל ההתפתחותי של הילד.

וויניקוט, דונלד וודס ( 1896-1971)

רופא ילדים ופסיכואנליטיקאי בריטי. השתייך לזרם הגישה של "יחסי אובייקט". וויניקוט שם במרכז עבודתו את הקשר "אם - תינוק". הוא טבע את המונח "אם טובה דיה"- מכיוון שאף אם אינה יכולה להיות אם מושלמת עליה לספק סביבה מחזיקה ואמפתית הקשובה לצרכיו של התינוק ועונה עליהם באופן עקבי. היענות זו היא שתיצור את הבשלת האישיות הבריאה של ילדה. בתפיסתו של וויניקוט המשמעות הסובייקטיבית שנותן האדם לנארטיב של חייו הם החשובים לטיפול קשייו ולהבנת סיפור חייו.

ונדנבורג, תסמונת Waardenburgh Syndrome

תסמונת גנטית נדירה הפוגעת ביכולת השמיעה, בפיגמנטציה (שיער, עור, צבע עיניים- לעיתים עין אחת כחולה והשניה חומה או שני צבעים בכל עין). לבעלי תסמונת וונדנבורג קווי פנים אופייניים: גשר אף רחב, רווח גדול בין העיניים, שיער גבות מחוברות. יכולים להופיע גם חיך שסוע או שפה שסועה, בעיות מעיים. לעיתים גם פיגור שכלי. קיימים ארבעה טיפוסים מוכרים לתסמונת. מספר גנים אחראיים להעברת התסמונת בתורשה אך אין מידע רב על ההעברה הגנטית. כן ידוע כי מספיק שהורה אחד ישא את הגן על מנת להעבירו לילדיו.

ורטיגו

תחושה מוטעית של סחרחורת סיבובית בה מרגיש האדם כאיו העולם סביבו נמצא בתנועה מתמדת. מקום הפגיעה הוא במערכת הוסטיבולרית (האחראית על שיווי המשקל) או באוזן הפנימית. כמו כן כל פגיעה באיברים האחראים על יציבה ושיווי משקל (מערכת העצבים, ראייה וכו') עשויה ליצור מצב של ורטיגו.