זוגית לאחר עזיבת הילדים את הבית
צוות אתר על הספה
יסודות בריאים שהונחו בשלבים מוקדמים של הזוגיות חיוניים כדי לשמור על הקרבה הזוגית בהמשך
על השאלות הללו ונוספות ננסה להשיב במאמר זה.
מהו השלב השלישי בזוגיות?
מרבית מערכות היחסים הזוגיות הממושכות, מורכבות ממספר שלבים מאפיינים:
1. שלב ירח הדבש – השנים הראשונות של הזוגיות, כאשר לזוג עדיין אין ילדים. השנים הללו מאופיינות ברגשות סוערים המלווים התאהבות, רצון בלתי נדלה להיות ביחד ורמה גבוהה של הורמונים נלווים כמו סרוטונין, הגורמים לתחושת התרגשות מתמשכת.
2. שלב הביות – אלו שלושת העשורים (בממוצע) בהן הזוג מנהל משק בית משותף ומגדל יחד ילדים צעירים השואבים את מרבית האנרגיה ותשומת הלב. בשלב הזה, זוגות רבים מתרחקים זה מזה ומושקעים כל כולם בניהול הקריירה, גידול הילדים והחזקת משק הבית המשותף.
3. שלב הקן הריק – בשלב הזה הילדים עוזבים את הבית ומתחילים לנהל חיים עצמאיים, כאשר בבית נותרים ההורים - מבוגרים יותר ולא פעם מרוחקים זה מזה וצריכים ללמוד כיצד לבנות מחדש את הזוגיות שלהם.
השלב השלישי בזוגיות – מאפיינים וסיכונים
אצל זוגות רבים, שלב הביות וגידול הילדים מוביל להשקעה טוטלית של כוחות הגוף והנפש בגידול הילדים, לצד ניהול הבית והקריירה. כתוצאה מכך, לא פעם הזוגיות היא זו שנדחקת לשולי סדר העדיפויות של בני הזוג, כאשר דברים דחופים יותר תופסים את מקומה.
שנים של התנהלות כמעט "עסקית" בניהול חיי היום יום, גובה מחיר של ריחוק בין בני הזוג, שכמעט לא מוצאים זמן זה לזה ועם השנים משתנים ומתקדמים במסלולים שונים ולעיתים מקבילים, עד שהם חשים שאינם מכירים עוד זה את זה.
אין פלא, אם כן, שהשלב בו הילדים יוצאים מהבית וההורים מוצאים את עצמם זה עם זה, ללא הסחות הדעת והמיקוד החיצוני, מעורר חרדות ממשיות ביחס לאיכות הקשר הזוגי ולא פעם אכן מסתיים בפרידה של בני הזוג.
איך זה נראה בפועל?
זוגות רבים שהגיעו לשלב הזה בזוגיות, מתארים תחושה קשה של זרות - "אני מרגישה שאני לא יודעת עליו כלום", "היא ממש לא דומה לאישה שהתאהבתי בה לפני שלושים שנה", "אין לנו על מה לדבר אחד עם השנייה" – אלו ציטוטים מאפיינים שאנו שומעים לא פעם.
בני הזוג, שבמשך שנים שקעו כל אחד בעבודתו ומילאו משימות אין ספור בכל יום, כבר לא זוכרים איך זה פשוט להיות ביחד, כבני זוג שהם לא רק הורים לילדים.
התחושות שמתוארות בחדרי הטיפול בעבודה עם זוגות ותיקים בשלב הקן הריק, הן תחושות של חרדה מהעתיד, אשמה על מה שלא נעשה בתקופת החיים המשותפת, כעסים שנותרו במשך שנים מתחת לפני השטח וצפים פתאום ומעל כולם – תחושת שעמום וחוסר תוחלת.
"מה כבר נוכל לגלות זה על זו, שלא גילנו במשך שנים? אולי זה כל מה שיש?".
איך מתמודדים עם הקושי בזוגיות בשלב השלישי
התשובה מתחלקת לשניים, במקרה הזה – מניעה וטיפול.
במילים אחרות, יש דברים שניתן וחשוב לעשות כבר בשלב הביות של הזוגיות, כדי למנוע את הריחוק בסיומו ויש דברים שכדאי לדעת ולעשות כדי להתמודד בצורה טובה יותר עם ריחוק קיים.
מרבית המטפלים הזוגיים מסכימים, כי יסודות בריאים שהונחו בשלבים מוקדמים של הזוגיות והרגלים שבני הזוג הצליחו לשמר גם בתקופת ההורות האינטנסיבית – חיוניים כדי לשמור על הקרבה הזוגית בהמשך.
מספר המלצות שאספנו עבורכם, לשימור הגחלת הזוגית בשלב השני והשלישי
1. מקדישים זמן זה לזו – הזוגיות שלכם היתה שם לפני הילדים ותהיה שם גם אחרי שאלו יעזבו את הבית ויבנו לעצמם חיים עצמאיים. שמרו עליה, גם כאשר אתם כורעים תחת עומס העבודה ומטלות הבית הבלתי נגמרות - קחו לכם זמן לדייט קבוע בחוץ, אפילו רק אחת לשבועיים או חודש, אם זה מה שמתאפשר.
2. שומרים על תקשורת פתוחה – זוגות רבים בתקופת הביות כמעט ולא מתקשרים, מעבר לשיח משימתי וענייני על ענייני הבית והילדים. גם אם אין לכם זמן לצאת לדייט – מצאו כמה דקות כדי לדבר זה עם זו בכל יום. לא רק כדי להעביר רשימת מטלות מצד לצד, אלא באמת לדבר, להבין מה בן או בת הזוג חושבים ומרגישים ביחס לדברים שקורים, לראות למה הם זקוקים.
3. אינטימיות היא לא רק דלת פתוחה בשירותים – אל תתבלבלו בין אינטימיות שמתבטאת ביכולת לנפוח ליד בן/בת הזוג, לבין אינטימיות נפשית, שמאפשרת שיח פתוח וכנה ושיתוף ברגשות, גם כאשר הם לא נעימים. אינטימיות כזו היא המפתח לזוגיות טובה בשלבים הבאים.
4. הבלחות של רומנטיקה - נסו להפתיע את בני הזוג בחופשה זוגית לא מתוכננת, במתנה קטנה או אפילו בסתם הודעת וואטסאפ של אהבה באמצע היום. המחוות הקטנות הללו, הן אלו ששומרות על הגחלת הזוגית לאורך זמן.
טיפול בזוגיות מרוחקת בשלב השלישי
לא תמיד מתאפשר לבני הזוג לשמור על ההמלצות שכתבנו עליהן בשלב הקודם והם מגיעים לשלב בו הילדים עוזבים את הבית, כאשר הם מרגישים שאינם מכירים עוד זה את זו.
כמובן שכל ההמלצות תקפות גם כאן – לבלות זמן ביחד ובמהלכו לדבר אמת רגשית - אך לא תמיד זה מספיק ולעיתים נדרש טיפול זוגי, שיעזור לכם לצלוח את המעבר לשלב החיים הבא ולהישאר ביחד, כדי ליהנות מפרי העמל המשותף שהשקעתם לאורך השנים.
טיפול זוגי בשלב הקן הריק נפוץ יותר ממה שאתם חושבים ומאפשר לכם מרחב בטוח ומכיל בו ניתן להביא לידי ביטוי את הקשיים והחששות ולהתקרב זה אל זו מחדש.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת רגשית לילדים - עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, לקויות למידה קשב וריכוז, הדרכת הורים, צרכים מיוחדים, דימוי עצמי נמוך, כישורים ח
אזור בארץ: שרון,כפר סבא
שפה: עברית
מטפלת רגשית בילדים ונוער. ניסיון טיפולי בבעלי קושי בוויסות רגשי, התפרצויות זעם, קשיים חברתיים, חרדות, דיכאון, הפרעות קשב, דימוי עצ
פסיכותרפיסטית
התמחות: הפרעות אכילה, חרדות ופוביות, דיכאון, זהות ונטיה מינית, טיפול בפוסט טראומה וב-cptsd, התמודדות עם משבר
אזור בארץ: ירושלים, מטה יהודה, גוש עציון, בית שמש, ביתר עילית
שפה: עברית
מטפלת EMDR ו-SE מוסמכת, משלבת כלים נוספים. עובדת עם נוער ומבוגרים, סביב הפרעות אכילה, זהות ונטיה מינית, תהליכי התאמה מגדרית, דימוי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול בהורים מזדקנים ענבר לבקוביץ
הזקנה הינה תהליך נורמטיבי במעגל חייו של אדם, והיא עלולה להיות מלווה בשינויים תפקודיים, רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים (Ball et al., 2000). בנים ובנות המתמודדים עם אתגרי הטיפול בהורים מזדקנים, ניצבים בפני סוגיות רבות ומורכבות.
מה זה ייעוץ גרונטולוגי? צוות על הספה
הזדקנות משנה סדרי עולם - להזדקנותו של אדם יש השלכות אישיות, משפחתיות וסביבתיות ניכרות. האדם הזקן חווה ירידה ביכולות הפיזיות והמנטליות, התפקידים במשפחה מתארגנים מחדש וכל אחד צריך להתרגל לתפקידו החדש.
טיפול פסיכולוגי בגיל השלישי צוות על הספה
הנתונים הרשמיים בישראל ובעולם מראים בבירור – האוכלוסייה המבוגרת נפגעה באופן הקשה ביותר בתקופת הקורונה, עבור מבוגרים רבים, שעד למשבר הקורונה, היו פעילים וחיוניים להפליא, היתה זו מכה פסיכולוגית קשה, ממנה הם מתקשים להתאושש.
מי שאוכל לבד מת לבד - מבט על ימי הקורונה דניאלה בן זאב - פסיכותרפיסטית מטפלת באומנות, ומדריכה מוכרת מטעם יה"ת
בילדותי רווחה אמרה מקניטה שבה מי ש'החריש' (לא חלק) חטיף או דבר מתיקה היה 'זוכה': "מי שאוכל לבד מת לבד". זו אמרה שהיתה פותחת אגרופים חופני סוכריות או מוציאה ילדים ממחבואם וגורמת להם לכבד את חבריהם מחמת הפחד...