מהי פסיכולוגיה רפואית?
צוות אתר על הספה
פסיכולוגיה רפואית מתמקדת במערכת היחסים שבין משתנים פיזיולוגיים למשתנים נפשיים
ישנן אין ספור עדויות לקשר ההדוק בין גוף לנפש ולהשפעות שיש להם זה על זו. זו הסיבה שאנשי טיפול בתחום הפסיכולוגיה מתייחסים, בעת הטיפול, גם למצבו הגופני של המטופל ולהיפך. הדבר נכון במיוחד כאשר מדובר במחלות כרוניות או פגיעות גופניות אקוטיות, שיש להן השפעות נרחבות על חיי היום יום של האדם ועל מצבו הרגשי.
מהי פסיכולוגיה רפואית?
פסיכולוגיה רפואית מתמקדת במערכת היחסים שבין משתנים פיזיולוגיים למשתנים נפשיים, קוגניטיביים, התנהגותיים וחברתיים ולומדת כיצד המשתנים הללו עלולים להשפיע על התפרצות מחלה, על היכולת להתמודד עם מחלה כזו ואפילו על היכולת למנוע אותה.
כשאנו מדברים על פסיכולוגיה רפואית, אנו מדברים למעשה על שני קהלים מרכזיים:
1. מערכת הבריאות עצמה, שזקוקה לסיוע מקצועי בסוגיות כמו תקשורת מיטבית עם חולים, השפעות גופניות של מצבי דחק מתמשכים, איתור והגדרה של גורמי חוסן ועוד. מרבית אנשי המקצוע בתחום הפסיכולוגיה הרפואית יעבדו בבתי חולים וקצתם במכוני מחקר רפואי או בחברות מובילות לייצור תרופות או ציוד רפואי.
2. אנשים המתמודדים עם מחלה או פגיעה פיזית ממושכת, שיש לה השפעות על מצבם הנפשי ולהיפך. פסיכולוגיה רפואית בהקשר זה, היא מענה טיפולי המתמקד בסוגיות רלוונטיות כמו השלכות רגשיות של מפגש עם גורמי רפואה, בדיקות וטיפולים רפואיים ודרכים להתמודד עם ההשלכות הללו בצורה האפקטיבית ביותר האפשרית.
גוף-נפש בראי הפסיכולוגיה
פסיכולוגים רפואיים מסכימים על מספר קבוצות של מחלות או תופעות גופניות, בהתאם למידת ההשפעה שלהן על המצב הנפשי של החולה:
1. מחלות פסיכוסומטיות – שנגרמות במלואן כתוצאה מרכיב פסיכולוגי, המשפיע על הגוף.
2. מחלות מוחמרות סטרס - מחלות שבהן הרכיב הנפשי (בעיקר לחץ מתמשך) הוא משמעותי ועלול לגרום להתמשכות התסמינים הפיזיולוגיים. למשל במקרה של פיברומיאלגיה, מיגרנות, סכרת, אסטמה ואחרות.
3. מחלות שמקורן ותסמיניהן הן בעיקר פיזיולוגיים, עם מינימום השפעה של המצב הנפשי, למשל סינוסיטיס.
המחקר בתחום הפסיכולוגיה הרפואית מתמקד בשאלות אודות השפעה הדדית זו, בין מחלה למצב נפשי, ואף מנסה למצוא הקשרים שיעזרו לנבא מראש את הסיכון להפרעות נפשיות הכרוכות בטיפול הרפואי, בהינתן מבנה אישיות מסוים.
כך, למשל, נמצא הקשר בין מבנה אישיות המאופיין ברגזנות יתר ונטייה להתבוסס בכעס לבין סיכון מוגבל ללקוחת בהתקפי לב.
מאפיינים של פסיכולוגיה רפואית
מספר מאפיינים מבדילים את הפסיכולוגיה הרפואית מזרמים אחרים בפסיכולוגיה:
1. התבוננות הוליסטית: נקודת מוצא ביו-פסיכו-סוציאלית שרואה באדם יצור מורכב בעל מגוון מאפיינים, חלקם נפשיים ואחרים משפחתיים וחברתיים, המשפיעים כולם על מצבו הגופני והבריאותי.
2. גישה מערכתית: פסיכולוג רפואי לא עובד רק עם המטופל, אלא גם עם משפחתו, עם הצוות הרפואי המטפל בו ולעיתים עם המערכת הרפואית בכלל.
3. אינטגרטיביות בטיפול: שילוב בין מגוון שיטות טיפוליות מקובלות שעשויות לתת מענה למטופל, למשל ביופידבק, טכניקות הרגעה ושיטות שונות של טיפול פסיכולוגי (דינאמי, CBT וכד').
איך הופכים להיות פסיכולוגי רפואי?
כדי להיות פסיכולוג רפואי, יש לסיים לימודי תואר שני המתמקד בתחום ולאחר מכן לבצע שנתיים של התמחות מקצועית, הכוללות עבודה מעשית במרפאות ולאחר מכן בבית חולים.
במסגרת הלימודים וההתמחות לומדים פרחי הפסיכולוגיה ידע תיאורטי ומעשי ממגוון עולמות הנפש, מתנסים בגישות טיפוליות שונות ורוכשים ידע וניסיון בפסיכודיאגנוסטיקה (אבחונים פסיכולוגיים).
בסיום הלימודים וההתמחות מתקיימת בחינה מסכמת של משרד הבריאות , שרק עמידה בה מאפשרת לקבל רישיון ולעבוד כפסיכולוג רפואי.
מתי כדאי לגשת לפסיכולוג רפואי?
מומלץ להגיע לפסיכולוג רפואי במקרים הבאים:
1. כאשר מטופל מתמודד עם מחלה כרונית, פציעה או פגיעה גופנית אשר משנות את התנהלות חיי השגרה שלו.
2. כאשר המחלה מקיימת יחסי גומלין עם בעיות נפשיות, קיימות או חדשות, כמו דיכאון או חרדה והמטופל נקלע למעגל קסמים אכזרי בו המחלה והקושי הנפשי מגבירים זה את זה.
3. לפני ניתוח מורכב או פרוצדורה רפואית משמעותית וממושכת כמו טיפולי פוריות – טיפול כזה עשוי לסייע למטופל לרכוש טכניקות שונות להרגעה עצמית.
4. בעת תהליכי שיקום לאחר פגיעה, פציעה או הליך רפואי מורכב – למשל אחרי פגיעת ראש או טיפול כימותרפי ממושך.
5. כאשר נדרש שינוי משמעותי באורחות החיים מבחינה רפואית והמטופל מתקשה לעמוד בכך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
המלצות להתמודדות עם לחצים בתקופת הקורונה דב אגמי, פסיכולוג קליני
המצב המתמשך של משבר הקורונה תורם לעומס ולחץ רגשי אצל אנשים רבים. מצב אי הודאות המתמשך, ההגבלות השונות, החשש / ההתמודדות עם מחלה או משבר כלכלי הינם גורמי לחץ אשר מכבידים עלינו ומוסיפים להכביד ככל שהמשבר מתמשך.
איך לחפש באינטרנט שיחות עם פסיכולוג צוות אתר על הספה
למה כדאי לחפש פסיכולוג באינטרנט? מהם החסמים העיקריים? מהם היתרונות בחיפוש פסיכולוג ברשת? כיצד אדע שהפסיכולוג מומחה בטיפול בבעיה ממנה אני סובל?
בעיות בזוגיות? בתהליכי גירושים? כדאי לחשוב גם על הילדים צוות על הספה
גירושים מביאים עימם השלכות רבות ממספר היבטים; כלכלי, חברתי, תרבותי ועוד... אך ישנו ההיבט המרכזי שעובר כחוט השני ונוגע בכל השאר והוא ההיבט המשפחתי.
ביטחון עצמי צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
"אני לא טובה בכלום", "אני אף פעם לא אצליח", "לא רוצים להיות בחברתי", "אני כישלון"...מזדהים? מתי בפעם האחרונה הרגשתם בטוחים במי שאתם? במאמר הבא נדבר על מהו ביטחון עצמי, מאיפה הוא נובע ואיך אפשר לחזק אותו? המשיכו לקרוא.