
איך אפשר לשכנע אדם שהוא זקוק לטיפול?
צוות אתר על הספה
אחת הסיבות המוכרות להימנעות מהטיפול היא בושה ומבוכה
בחלק מהמקרים הסיבה היא הדחקה וסירוב להודות בקיומה של בעיה, במקרים אחרים הסיבה היא היעדר אמונה שטיפול יכול לסייע, אך התוצאה זהה – האדם מסרב ללכת לטיפול ואתם, כמי שקרובים אליו ואוהבים אותו, לא באמת יודעים איך לשכנע והאם בכלל ניתן לעשות זאת.
איך אפשר לשכנע אדם קרוב ואהוב שהוא זקוק לטיפול?
1. מכינים את השטח ומתיידדים עם הנושא
רואים ביחד סידרה רלוונטית כמו "בטיפול" או אפילו "הסופרנוס", קוראים ספרים של פסיכולוגים פופולריים כמו יאלום ויורם יובל ומתחילים "להתיידד" עם מושג הטיפול הנפשי, ככלי שיכול לסייע לאנשים. לא באמצעות קסם – אלא בזכות השקעת מאמץ ורצון ממשי וכנה לצמוח.
2. לומדים אילו טיפולים קיימים
עולם הטיפול מגוון ודינאמי. ישנן שיטות שונות וזרמים פסיכולוגים שונים, המתמחים בתחומי טיפול ייעודיים ומותאמים. ככל שתכירו טוב יותר את העולם ותדעו לספר אילו אפשרויות הוא טומן בחובו, כך גדל הסיכוי שתצליחו לשכנע את האדם הקרוב לכם, לגשת לטיפול שמתאים לו במיוחד.
3. מדברים על אנשים בסביבה, שטיפול פסיכולוגי סייע להם
אין ספק שבסביבתכם יש אנשים שהתנסו בטיפול פסיכולוגי מוצלח וגם אם לא – העיתונים מלאים בסיפורי טיפולים משני חיים של ידוענים. ניתן להשתמש בניסיונם המוצלח של אחרים, כדי לקדם מוכנות לטיפול נפשי.
4. נותנים לגיטימציה
אחד החסמים המרכזיים בהגעה לטיפול, בעיקר אצל גברים ואנשים מבוגרים, הוא החשש ממה שעצם הטיפול אומר עליהם. חלק ירגישו שמדובר בפינוק פריווילגי (אנשים סובלים באמת ואני אשב בחדר ואדבר על הצרות הקטנות שלי) ואחרים יהיו משוכנעים שעם קושי נפשי צריך להתמודד לבד.
בשני המקרים, לגיטימציה מכם, כאנשים קרובים, עשויה לעזור. חזרו על המסר שאדם לא אשם בקשיים הנפשיים שלו והזכירו שכמו שהולכים לרופא כדי לקבל עזרה בקושי פיזי, כך ניתן גם ללכת לפסיכולוג כדי לקבל עזרה מול קושי נפשי.
5. מאפשרים מקום להתנגדות
אנשים המסרבים ללכת לטיפול, עושים זאת מסיבותיהם שלהם. לא תמיד נוכל להבין את הסיבות הללו ובטח שלא להסכים איתן, אבל כדי לפתוח פתח לשינוי, יש לכבד את הרגשות השליליים שעולים באדם ביחס לטיפול, לתת להם מקום ולנסות לאוורר אותם.
אחת הסיבות המוכרות להימנעות מהטיפול היא בושה ומבוכה (מה יגידו).
אפשרו שיח פתוח על בושה – מה מבייש בהליכה לטיפול? ממי אתה מתבייש? איך אפשר לנסות להתייחס לדברים אחרת?
6. מציעים סיוע פרקטי ומנסים להסיר חסמים
לעיתים האדם זקוק לעזרה, אפילו קטנה, כדי להסכים לעשות צעד בדרך לטיפול - איתור רשימה של מטפלים פוטנציאליים באזור המגורים, הסעה לטיפול הראשון או אפילו בייביסיטר לילדים שיאפשר הגעה לטיפול בראש שקט.
אם הבעיה היא כספית – אפשר לסייע באמצעות מימון המפגש הראשון, כמתנה. לאחר מכן, במרבית המקרים, מי שמכיר בחשיבות הטיפול לבריאותו הנפשית, ימצא את הדרך לשלם בעבורו.
ומה לא מומלץ לעשות?
1. לפנות לפסיכולוג ביוזמתכם
לא פעם, אנשים פונים למטפלים בשמם של אנשים אחרים ומבקשים סיוע. חשוב להבין שבטיפול פסיכולוגי, כמו בכל תהליך של שינוי, יש משמעות עצומה למידת המוכנות של האדם ולרצון שלו לחולל את השינוי.
עם כל הצער שבדבר, אין באפשרותכם לקצר תהליכים עבור מי שאתם אוהבים ונדרשת נכונות של המטופל עצמו ליזום את השיחה עם המטפל, לתאר את הקושי ולתאם את המפגש.
2. להעמיד אולטימטום
הימנעו ככל האפשר מהגעה למצב של אולטימטום לטיפול ואל תאיימו בפרידה או חלילה בהרחקת הילדים. אדם שמציבים לו תנאי, נוטה להתנגד לו באופן טבעי והסיכוי להניע שינוי מיטיב ומשמעותי – רק הולך ומתרחק.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית מטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: תהליכי צמיחה והתפתחות אישיים וזוגיים. משברים זוגיים ומשפחתיים, התמודדות עם שכול ואבדן.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,עמק חפר
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי. גישה טיפולית המבוססת על הבנה דינמית עמוקה והתאמת הטיפול לצורכי המטופלים, תוך מתן כלים יעיל

טיפול זוגי, טיפול רגשי והדרכות הורים
התמחות: טיפול זוגי, טיפול רגשי פרטני פסיכודינאמי והתנהגותי, והדרכות הורים.
אזור בארץ: אזור סובב כנרת, עמק הירדן, טבריה, מטפלת אונליין
שפה: עברית
הטיפול עבור אנשים החווים משבר בחיים האישיים, הזוגיים ו/או המשפחתיים. אנו נחפש אחר הגורמים המודעים והלא מודעים אשר משמרים את המצו

פסיכולוגית קלינית
התמחות: דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה (גם מורכבת), דימוי עצמי, ליווי במשברי חיים, משברים בזוגיות, שיפור מע
אזור בארץ: קריית טבעון, יוקנעם, אזור עמק יזרעאל ומטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מטופלי מוזמנים למרחב בטוח ומכיל, ולתהליך של גילוי ושינוי. אני מאמינה בטיפול בגובה העיניים ובתקשורת אותנטית וישירה. מטפלת במבוגרים

עו''ס קליני ופסיכותרפיסט
התמחות: עו''ס קליני (MSW) ופסיכותרפיסט, מתמחה בבריאות הנפש ומטפל במבוגרים ובני נוער, מטפל בחרדה ופוביה, דיכא
אזור בארץ: מרכז, תל אביב, בת ים, חולון, ראשון לציון ואונליין
שפה: עברית
מטפל מנוסה למבוגרים/מתבגרים המתמודדים עם מגוון רחב של בעיות: מורכבויות במערכות יחסים, התמודדות עם דיכאון, משברי חיים שונים בעקבות
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול נפשי אצל עובד סוציאלי קליני צוות אתר על הספה
רבים שואלים את עצמם ואותנו, האם יש ההבדל בין פסיכולוג קליני לעובד סוציאלי קליני ומהו משמעות ההבדלים ביניהם, בהיבט של בחירת איש מקצוע לטיפול נפשי, במאמר זה ננסה לשפוך אור על הסוגיה ונתחיל בכך שנסביר כי היום ניתן לקבל טיפול נפשי על ידי פסיכותרפיסט, שיכול להיות עובד סוציאלי או פסיכולוג בהכשרתו
איך לשחרר חסמים אישיים? צוות אתר על הספה
אנשים רבים מרגישים שהם תקועים ולא מצליחים לקדם את חייהם במסלול הרצוי. תחושת התקיעות יכולה להיות כללית, או ממוקדת באחד התחומים המשמעותיים בחיי האדם – אהבה וזוגיות,
הפרעת קשב וריכוז במבוגרים צוות על הספה
הפרעת קשב וריכוז הפכה למונח מוכר ורווח בשנים האחרונות, בשל הגידול בשכיחותה בקרב ילדים. כמעט ואין כיתה בה אין ילדים הסובלים מההפרעה, שביטוייה הם רבים ומערכתיים אבל עולים בעיקר בקושי ללמוד במסגרת בית הספר, והמחקר עסוק לא מעט בשאלת הגורמים לגידול בקושי ודרכי הטיפול הנכונות.
איך פותרים ריבים בזוגיות? צוות על הספה
אין זוג שלא רב, עובדה זו ידועה לכולנו. אבל יש זוגות שיודעים היטב כיצד לריב באופן שלא יחריב את מערכת היחסים ומבינים איך פותרים ריבים בזוגיות, באופן שמביא לידי ביטוי את רצונותיהם וצרכיהם של שני בני הזוג. במאמר זה ננסה לתת לכם את המדריך המלא לפתרון ריבים בתוך קשר זוגי.