
טיפול נפשי בפגיעות מיניות
צוות אתר על הספה
טיפול נפשי מותאם, הניתן בזמן הנכון, עשוי להוות את ההבדל בין חיים בטראומה לבין היכולת להתגבר על האירוע הקשה ולמנוע פגיעה נפשית מתמשכת
לפגיעה מינית, בעיקר כזו שלא טופלה בסמוך לאירוע, עלולות להיות השפעות הרות אסון על המצב הנפשי של הנפגעת או הנפגע לאורך שנים ולמנוע מהם לקיים מערכות יחסים קרובות ומיטיבות.
טיפול נפשי מותאם, הניתן בזמן הנכון, עשוי להוות את ההבדל בין חיים בטראומה לבין היכולת להתגבר על האירוע הקשה ולמנוע פגיעה נפשית מתמשכת.
מהי פגיעה מינית?
רוב האנשים שחושבים על פגיעה מינית מדמיינים סיטואציה של אונס, אך חיוני להבין כי המציאות מורכבת יותר ופגיעה מינית יכולה לכלול גם מגע לא רצוי שאינו מיני בהכרח ואפילו אמירות מיניות פוגעניות, שלאורך זמן עלולות ליצור חוויה טראומטית.
אנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש מאמינים כי פגיעה מינית עשויה להיות תלוית פרשנות ומה שחשוב הוא החוויה האישית של כל נפגעת ונפגע והאופן שבו הם תופסים את הפגיעה.
מהן ההשלכות נפשיות של פגיעה מינית?
מתוך מחקרים רבים שנערכו בנושא, בישראל כמו במקומות אחרים בעולם, מצטיירת תמונה קשה של פגיעה נפשית נרחבת, כתוצאה מהפגיעה המינית.
* פגיעה בביטחון העצמי ובתחושת הערך – עכשיו אני פגומה ואף אחד לא ירצה אותי, לעולם לא אחזור להיות מי שהייתי לפני, אני לא יכולה לשמור אפילו על עצמי, אז איך אוכל לגדל ילדים ולהיות אחראית לאחרים.
* האשמה עצמית – איך לא הצלחתי להגן על עצמי? מה שידרתי שגרם לתקיפה? למה קפאתי במקום ולא נאבקתי? אלו רק חלק מהשאלות ששואלות את עצמן קורבנות של פגיעה מינית.
* אובדן אמון באנשים ופגיעה דרמטית בהנחה הבסיסית והטבעית, שהעולם הוא מקום בטוח ומאפשר. אובדן אמון כזה עלול לגרום לנפגעות להימנע מלצאת לבדן מהבית, ללכת ברחובות העיר בשעות החשיכה, לנסוע בגפן למקומות שונים וכד'.
* דריכות יתר - הטראומה גורמת למערכות ההתראה של הגוף והנפש להיות בכוננות גבוהה, כל הזמן. מדובר בהשקעה של אנרגיות וכוחות נפש רבים, הדרושים לאדם בזירות חיים אחרות.
* דיכאון – שעלול לבוא לידי ביטוי בשינוי דפוסי השינה והאכילה, הסתגרות, הימנעות ממפגשים חברתיים, ירידה בתפוקות בלימודים או בעבודה ועוד.
* הפרעות אכילה – השלכה נפוצה של פגיעה מינית היא שינוי דרמטי בדפוסי האכילה שעלולים להתבטא באכילה מופרזת או בהרעבה עצמית, בולמיה ועוד.
נשים רבות, שחוו אובדן שליטה מוחלט בעת התקיפה המינית, משתמשות במזון כדרך לשמור על האוטונומיה ועל תחושת השליטה. חלקן מתארות צורך לעטות על עצמן משקל, במטרה להיות פחות מושכות ובכך להפחית את הסיכון לתקיפה נוספת.
* התמכרות לחומרים – עלייה בשימוש באלכוהול, ניקוטין וסמים מסוגים שונים, בניסיון לערפל את התודעה ולנסות להתרחק מהחוויה הנפשית הקשה.
* מחשבות אובססיביות על הפגיעה וזיכרונות שצפים ועולים ברגעים לא צפויים ופוגעים ביכולת לנהל חיים נורמטיביים. תחת כותרת זו נכללים גם חלומות קשים, שמביאים ליקיצות מרובות ולקושי להירדם בלילה.
* נטייה לנהל מערכות יחסים פוגעניות והרסניות, שבמובן מסוים משחזרות את הטראומה הראשונית.
* פגיעה עצמית – מתוך צורך נפשי לשחזר את טראומה, להעניש את הגוף ולפגוע במראה החיצוני באופן מכוון.
* במקרים קיצוניים, בהם הפגיעה המינית היתה מתמשכת או בוצעה בתוך המשפחה, עלולה להיווצר הפרעה נפשית פתולוגית, שהיא דרכה של הנפש להתמודד עם האירועים הבלתי מתקבלים על הדעת. בין ההפרעות הידועות בהקשר זה נמצאת תופעה של התנתקות (דיסוציאציה), שעלולה להגיע עד לכדי אובדן היכולת להחזיק נרטיב קוהרנטי ואינטגרטיבי של חיי הנפגעת.
טיפול נפשי ממוקד טראומה
ניתן לטפל בטראומה באמצעות טיפול נפשי ממוקד, הניתן בסמוך ככל האפשר למועד הפגיעה ומותאם לחומרת הפגיעה ובעיקר לחוויה האישית של הנפגעת או הנפגע ולצרכים הספציפיים שלהם.
מטרות הטיפול עשויות להשתנות, בהתאם למקרה, אך במרבית המקרים תהיינה:
1. הפחתת תחושת האשמה שנושאת הנפגעת – וחיזוק המסר לפיו פגיעה מינית לעולם אינה באשמת הצד הנפגע.
2. חיזוק היכולת לבטוח שוב באנשים ובעולם באופן כללי.
3. שחרור מהטראומה שמונעת מהנפגעת לנהל חיים מלאים, בדגש על היכולת לנהל מערכות יחסים אינטימיות.
4. חיזוק תחושת היכולת האישית להתגבר על הקושי ולהתמודד עם השלכות התקיפה.
משך הטיפול, כמו גם סיכויי ההצלחה שלו, תלויים בשאלות שונות - אופי התקיפה, המועד בו בוצעה, האם מדובר באירוע חד פעמי או מתמשך, האם הפוגע מוכר לנפגעת או שמדובר באדם זר, מהי המוטיבציה של הנפגעת בהגעה לטיפול (האם הגיעה ביוזמתה או בדחיפה של בני משפחה), מהם מעגלי התמיכה הזמינים לנפגעת ומהי איכותם ושאלות נוספות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה
התמחות: כל סוגי החרדה- חרדת בחינות, חרדת נטישה, חרדה חברתית, חרדה כללית, חרדות סביב הגוף, חרדות כלכליות ועוד
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית,אנגלית
אני פסיכולוגית קלינית מומחית בשיטה הדנמית ו EMDR ומדריכה ב CBT. אני מטפלת במבוגרים בקליניקה פרטית בחיפה ובזום. תחומי המומחיות שלי

פסיכותרפיסטית מוסמכת CBT, EMDR ומטפלת קלינית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,התמכרויות,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,אבל ואובדן, הפרעות אכילה
אזור בארץ: באר שבע, דרום, מרכז, תל אביב וגוש דן, טיפול אונליין
שפה: עברית
אני מאמינה בטיפול מותאם, רגיש וממוקד פתרון. כבני אדם אנו זקוקים לתמיכה במצבים שונים בחיים. שינוי מחשבתי, תפיסתי יסייע בהבנת הבעיה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שיטת EMDR צוות על הספה
EMDR נחשבת לשיטה ממוקדת לטיפול באירועי חיים קשים ברמות שונות. במאמר זה נכיר מקרוב את השיטה, במה היא שונה מטיפול פסיכולוגי, מה נעשה בטיפול עצמו ומי רשאי לטפל בה?
תופעת הליצנים המחופשים – תופעות הלואי של הרשתות החברתיות. צוות אתר על הספה
בשבוע האחרון אנחנו שומעים יותר ויותר על התפשטות התופעה מעיר לעיר – פה נראה נער מחופש לליצן, שם מדווח נער אחר על דקירה ע"י נער עם מסיכת ליצן... אין ספק שזה מטריד ועלול לעורר פחד וחרדה אצל הילדים ובצדק.
איך לדבר עם ילדים על אירועים מורכבים ואקטואליה? צוות אתר על הספה
במציאות הישראלית בה לעיתים כה קרובות קורים אסונות, חשוב שנדע לתווך לילדים את התכנים המציפים את התקשורת. מכיוון שהתקשורת נעשתה כל כך פולשנית, אנחנו כבר לא יכולים להגן עליהם מלדעת מה קורה
בין טראומה לפוסט טראומה צוות על הספה
טראומה היא תגובה טבעית למצב של דחק קיצוני, כמו תאונה, אובדן של אדם קרוב, אסון טבע, תקיפה מינית או השתתפות באירוע פלילי או לאומני. על אף הדמיון במונחים ובתסמינים, יש הבדל בין טראומה לפוסט טראומה, או בשמה המלא - הפרעת דחק פוסט טראומטית