
בין טראומה לפוסט טראומה
צוות על הספה
האדם שחווה טראומה עלול לפתח הפרעה קלינית שמתבטאת בתסמינים קבועים הפוגעים ביכולת לנהל שגרת חיים.
את ההבדלים הללו חשוב להכיר בכדי לאבחן בצורה נכונה את מצבו הקליני של המטופל ולהתאים את הטיפול הנכון והאפקטיבי ביותר.
על טראומה ותסמיניה
טראומה היא תגובה טבעית למצב של דחק קיצוני, כמו תאונה, אובדן של אדם קרוב, אסון טבע, תקיפה מינית או השתתפות באירוע פלילי או לאומני.
רוב האנשים שחווים מצב קיצון שכזה יציגו תסמינים של טראומה, הכוללים שינוי זמני בדפוסי השינה, האכילה וההתנהגות, סיוטים ומחשבות חוזרות על האירוע, הימנעות מהגעה לאזור בו התרחש האירוע, עצבנות ועוררות גבוהה ועוד.
התסמינים הללו עשויים להופיע בעוצמה גבוה ולשבש את שגרת החיים, אך בדרך כלל יהיו זמניים והשפעת תשכך עם הזמן, עד להפיכת האירוע הטראומטי לזיכרון מכאיב, אך כזה שניתן לחיות לצידו.
לאור האמור, טראומה אינה דורשת בהכרח התערבות טיפולית וברוב המקרים האדם יחלץ ממנה לאט לאט, בעיקר אם יש לו תמיכה חברתית וסביבתית מכילה.
מהי פוסט טראומה?
בחלק מהמקרים, כאשר הטראומה קיצונית במיוחד, או נמשכת לאורך זמן רב (כמו במקרים של תקיפה מינית בתוך המשפחה) ובאין אפשרות טובה לעבד את התחושות ולהתמודד עמן – האדם שחווה טראומה עלול לפתח הפרעה קלינית שמתבטאת בתסמינים קבועים הפוגעים ביכולת לנהל שגרת חיים.
מהם התסמינים של פוסט טראומה?
התסמינים דומים למדי לתסמיני הטראומה, כאשר ההבדל המשמעותי הוא שהם אינם נחלשים או פוחתים עם הזמן ופעמים רבות אף מתעצמים בהיעדר טיפול מתאים.
האדם הפוסט טראומטי יחווה את האירוע הטראומטי מחדש, שוב ושוב, בדמות סיוטים, פלשבקים או מחשבות טורדניות אודות האירוע, הוא יציג סימנים של עצבנות ודריכות ויתמקד במחשבות שליליות. אדם עם פוסט טראומה עלול להגיב בצורה קיצונית לגירויים שמזכירים את האירוע הטראומטי (למשל תגובה קיצונית לרעש של זיקוקים בקרב אנשים שחוו טראומה במסגרת צבאית) ובאופן כללי יתקשה לנהל שגרת חיים תקינה.
איך יודעים שאדם נמצא בפוסט טראומה?
כאשר תסמיני הטראומה נמשכים בעוצמה לאחר יותר מחודש מהאירוע הטראומטי – עולה הסבירות שמדובר בפוסט טראומה ונדרש מענה טיפולי בהתאם.
במרבית המקרים, הקושי להתמודד עם התסמינים מוביל אנשים עם פוסט טראומה להתנהגויות קיצון בניסיון לברוח מהם. בין היתר, נראה שימוש מוגבר באופן ניכר באלכוהול ובסמים, צריכה מוגברת של טבק והתנהגות אגרסיבית מהרגיל.
ביטוי משמעותי נוסף לפוסט טראומה הוא שינוי אורחות החיים והימנעות ממקומות סגורים או הומי אדם, שמערערים את תחושת השליטה.
מהי פוסט טראומה מורכבת?
במקרים בהם האירוע הטראומטי מתמשך והאדם חי בחוויית חיים טראומטית, עלולה להיווצר פוסט טראומה מורכבת
תופעה קלינית זו שכיחה במיוחד במקרים של גילוי עריות במשפחה, אלימות במשפחה, שהות ממושכת בשבי או מערכת יחסים מתעללת מכל סוג.
התסמינים במקרים של פוסט טראומה מורכבת יהיו חומרים יותר מאשר במקרים של PTSD ועלולים לכלול קשיים דרמטיים בוויסות רגשי, שינויי תודעה ממושכים, קושי לנהל מערכות יחסים נורמטיביות ואף הפרעות פתולוגיות כמו דיסוציאציה או סומטיזציה.
איך מטפלים בפוסט טראומה?
כאשר הפוסט טראומה מונעת מהאדם לנהל אורח חיים שגרתי ובריא ולא מאפשרת לו ליצור ולנהל מערכות יחסים נורמטיביות – נדרשת כמובן התערבות טיפולית.
הטיפולים המרכזיים שנמצאו אפקטיביים בהתמודדות עם פוסט טראומה:
פסיכותרפיה – באמצעות טיפול קבוצתי או אישי
EMDR – כלי פסיכולוגי שנמצא אפקטיבי במיוחד. באמצעות גירוי דו צידי של המוח, מסייע הטיפול למטופל לעבד את החוויה הטראומטית ולאכסן אותה ב"מחסן הזכרונות", כך שלא תיווצר הצפה מחודשת בכל פעם.
CBT – טיפול בדפוסי החשיבה וההתנהגות שעוצבו לאור הטראומה, בניסיון לשנות אותם ולהגיע לדפוסים מסתגלים יותר.
טיפול תרופתי – שימוש בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון או בשילוב עם תרופות הרגעה.
ברוב המקרים נדרש שילוב כלשהו בין השיטות השונות, להשגת טיפול אפקטיבי לאורך זמן.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית CBT
התמחות: חרדה, פוביה, OCD (מחשבות טורדניות), התמודדות עם משברי חיים, התמודדות עם תקיעות, דימוי עצמי נמוך, דיכ
אזור בארץ: טיפול אונליין בכל הארץ, ראשון לציון, נתניה, רמת גן, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית, אנגלית, צרפתית, הולנדית
בטיפולים אני משלבת CBT, פסיכודרמה ומיינדפולנס, וכך הטיפול נעשה ממוקד, מדויק, חוויתי ובדרך כלל קצר מועד. אני מאמינה שהשימוש בהומור

פסיכותרפיסטית מטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: תהליכי צמיחה והתפתחות אישיים וזוגיים. משברים זוגיים ומשפחתיים, התמודדות עם שכול ואבדן.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,עמק חפר
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי. גישה טיפולית המבוססת על הבנה דינמית עמוקה והתאמת הטיפול לצורכי המטופלים, תוך מתן כלים יעיל

פסיכולוגית קלינית מתמחה
התמחות: טראומה ותמיכה במצבי משבר, מצוקה רגשית, קשיי הסתגלות ותפקוד, התמודדות עם אובדן ופרידות זוגיות, קשיים
אזור בארץ: רמת גן, תל אביב, צפון ת''א, גבעתיים, בני ברק, פתח תקווה, גבעת שמואל ואזור המרכז
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגית למבוגרים וצעירים, הקהילה הגאה והגיל השלישי. בעלת ניסיון עשיר בהתמודדות עם משברי חיים משמעותיים ושאלות סביב זוגיות, דימו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טראומה – להדחיק או לפגוש? רונית בלום
סיגל ( שם בדוי ) היא אישה בסוף שנות ה30 לחייה, אימא לשני ילדים, נשואה . בתחילת הטיפול היא מבקשת שלא אתן לחיוך על פניה להטעות אותי. כבר שנים שהיא לא מצליחה להרגיש שמחה
איזו מן שלווה - שגרה אחרי מלחמה תגית הלפרין - פסיכותרפיסטית
לחלק מהלוחמים החזרה וההשתלבות בשגרה אינם פשוטים. נושאים שהודחקו צצים ועולים, בעיות בזוגיות ובעבודה מתעצמות וכוללת תופעות כמו עוררות, חרדה, אשמה ואבל הנובעות מהתמודדות עם הקרבות ומחיריהם הנפשיים.
מדינה בפוסט טראומה ענבר לבקוביץ M.A., C.T.
מאז קום מדינת ישראל, אנו עדים למלחמות, אירועים חבלניים וטרור. מדינת ישראל צוברת נדבך אחר נדבך חוויות טראומטיות שהולכות ומצטברות. ונוסף לעבר ולהווה הקולקטיבי, חלקנו צוברים אירועי חיים קשים, שמכבידים על הטראומה