התחלת טיפול נפשי - כל מה שצריך לדעת כדי להתכונן לטיפול מוצלח
צוות אתר על הספה
בסופו של דבר, טיפול פסיכולוגי ייתן לכם בדיוק את מה שתאפשרו לו לתת ומידת הנכונות שלכם לשתף את המטפל בתחושות וברגשות, היא זו שתקבע עד כמה הטיפול יהיה משמעותי
אנחנו שמחים שבחרת לטפל בעצמכם ובטוחים שהתהליך יהיה משמעותי. על מנת שהסיכוי לטיפול מוצלח יגדל, יש כמה דברים שחשוב שתדעו מראש, כדי שהטיפול יהיה אפקטיבי יותר.
מהם החששות המרכזיים לקראת תחילת הטיפול?
אנשים הפונים לטיפול פסיכולוגי מודעים, כמובן, לצורך שלהם בעזרה נפשית. יחד עם זאת, עולים בהם חששות טבעיים ומובנים ביחס לטיפול ולקשר עם המטפל:
* האם תהיה לי כימיה עם המטפל/ת? כולנו מודעים לחשיבות הקשר הבין אישי שנוצר בטיפול ולעובדה שלא תמיד הוא מתקיים. אנשים רבים חוששים מהתחושות שיעלו בהם המפגש הראשון עם המטפל וחוששים להתאכזב.
* האם הטיפול יעזור לי? כאשר נמצאים במשבר נפשי שמוביל לטיפול, קשה לראות את הדרך החוצה ופעמים רבות הטיפול מתחיל מנקודת ייאוש של המטופל, המטיל ספק ביכולתו של התהליך לסייע לו באופן ממשי.
* עם מה אצטרך להתמודד בדרך? אילו רגשות וזיכרונות קשים עלולים לעלות במהלך הטיפול והאם אצליח להתמודד איתם? טיפול פסיכולוגי מבקש מאיתנו לוותר על הנטייה להדחיק דברים קשים, לחשוף ולהיחשף, וחשיפה כזו דורשת משאבי נפש לא פשוטים.
למה לצפות במפגש טיפולי ראשון?
כדרכם של מפגשים ראשונים, גם במפגש הראשון עם המטפל/ת ישנו מתח מסוים לקראת ההיכרות. איך יהיה? מה נרגיש? אחד הדברים שיכולים לסייע בהפחתת המתח, הוא תיאום ציפיות לגבי המפגש הראשון והבנת הצפוי להתרחש בו.
המטפל, כאיש מקצוע מנוסה, מכיר את המתח בו אתם מצויים ולכן, במרבית המקרים, יוביל את הפגישה הראשונה באופן מובנה יותר מהרגיל. הוא ישאל שאלות, שיעזרו לו להכיר אתכם בצורה טובה יותר וכמובן מתייחס לשאלות וחששות שעולים מכם.
חשוב להבין שטיפול נפשי הוא תהליך – אישי ופרטי מאוד - ולא לצפות שהמפגש הראשון יוביל לפריצות דרך או לתובנות מיידיות.
עוד חשוב לזכור שכל טיפול פסיכולוגי נראה אחרת ולכן לא לצפות שהדברים יהיו דומים לטיפולים של אנשים אחרים, או אפילו לטיפולים שעברתם בעצמכם בעבר.
אילו נושאים יעלו במפגש הטיפולי הראשון?
מאחר ומטרתו של המפגש היא היכרות – המטפל ישאל אתכם שאלות שיעזרו לו להבין את ההיסטוריה שלכם: איפה ואיך גדלתם, הבנת מבנה היחסים במשפחת המוצא, אירועי חיים מרכזיים (הגירה, מוות של אדם קרוב, זוגיות, ילדים), מה אתם עושים בחיי היום יום שלכם, האם התמודדתם בעבר עם טראומות שונות, איך נראית המשפחה שבניתם בעצמכם ועוד.
נושא משמעותי נוסף שיעלה במפגש הראשון הוא השאלה מדוע בעצם בחרתם להגיע לטיפול בנקודת הזמן המסוימת הזו. התשובה לשאלה הזו, מספקת מידע רב למטפל ועוזרת לו להבין, בקווים כלליים עדיין, מהן המטרות שלכם ובמה אתם עסוקים.
התפקיד שלכם במפגש הראשון
בהמשך לפסקה הקודמת - אחד הדברים שיסייעו לטיפול נפשי מוצלח, הוא היכולת שלכם לדייק את הצורך שהוביל אתכם לטיפול ומה אתם חושבים שעשוי לעזור לכם.
אנחנו לא מתכוונים לכך שאתם מצופים להגיע עם הגדרה מדויקת למטרת הטיפול מבחינתכם, אלא לשיתוף המטפל בציפיות ובשאיפות שלכם ביחס לטיפול.
כלל לא בטוח שהציפיות שתעלו במפגש הראשון, יהיו זהות לאלו שהייתם מגדירים במפגש העשירי, אבל האמירות שלכם בתחילת הדרך עשויות להיות כלי טיפולי חשוב.
פתיחות וכנות הן מילות המפתח
בסופו של דבר, טיפול פסיכולוגי ייתן לכם בדיוק את מה שתאפשרו לו לתת ומידת הנכונות שלכם לשתף את המטפל בתחושות וברגשות, היא זו שתקבע עד כמה הטיפול יהיה משמעותי.
אין ספק שמדובר במשימה קשה, שהלא טיפול נפשי מעמת אותנו לא פעם עם זיכרונות קשים ועם רגשות מכוערים או עוצמתיים שקשה להכיל או להכיר בהם.
יחד עם זאת, רק נגיעה במקומות הקשים והלא נעימים הללו – תאפשר, בסופו של דבר, טיפול משמעותי שיעזור לכם לבצע את השינויים שרציתם.
הדבר נכון לא פחות כאשר מדובר במפגשים הראשונים – הרשו לעצמכם לשתף בציפיות ואכזבות שלכם, גם כאלה הנוגעות לטיפול ולמטפל עצמו ובכל תסייעו לדייק את הטיפול.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית
התמחות: מטפלת במבוגרים,מתבגרים וילדים במשברי חיים,חרדה, דיכאון, פוסט טראומה,קשיים במערכות יחסים ,זהות מינית,
אזור בארץ: גבעתיים, רמת גן, תל אביב
שפה: עברית
אני עו''סית קלינית. מטפלת במבוגרים.ות מתבגרים.ות וילדים.ות . מאמינה בטיפול קשוב ורגיש, ביצירת מרחב תומך לעולם הפנימי והתבוננות שמ
פסיכותרפיסט ועובד סוציאלי קליני (MSW)
התמחות: CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי, משברי חיים, חרדה ,דיכאון, כעס, אבל ואובדן, נכויות ומחלות כרוניות, תק
אזור בארץ: טבריה, עמק הירדן, בית שאן וראש פינה, אזור הצפון, אזור רמת הגולן
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בגישה אינטגרטיבית ומשלב מגוון גישות כולל טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). מסע החיים הוא מסע אישי, ייחודי, ולעיתים מורכב
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, קשיים ביחסים, אובדן, פרידה, דכאון, חרדה, טראומה, גיבוש עצמי והסתגלות לשינויי
אזור בארץ: חיפה, בנימינה, פרדס חנה/כרכור, זיכרון יעקב, חדרה
שפה: עברית
מאמינה מאוד בטיפול כמפגש פתוח, קרוב ובגובה העיניים. מפגש המאפשר מרחב בטוח להעמיק בו את ההתבוננות, להבין תהליכים ואזורי קושי ולהתפת
עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: טיפול במתבגרים ומבוגרים, חרדה, פגיעות מיניות, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חי
אזור בארץ: גבעת עדה / בנימינה / זיכרון יעקב
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת מזה כ-20 שנה בגישה הפסיכודינאמית עם שימוש בכלים של CBT. מאמינה בכוחו של המפגש הטיפולי לקדם שינוי וצמיחה, ולסייע בהתמודדויות
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אובססיה לניקיון וסדר – האם צריך לטפל? צוות על הספה
עבור מי שלא מכירים את הסוגייה מקרוב, השאלה אולי נראית מצחיקה. למה לטפל במשהו שהתוצאות שלו חיוביות לכאורה? הרי סדר וניקיון הם דבר טוב, לא? אבל מי מכירים אותה מקרוב אצל בן משפחה או חבר אהוב, יודעים שהמצב רחוק מלהיות אידיאלי ומבינים שאובססיה היא אובססיה היא אובססיה.
מתי הולכים להדרכת הורים? צוות על הספה
כל מי שיש לו ילדים יודע - לתפקיד הכי חשוב שאי פעם נמלא, אנחנו נכנסים כמעט ללא כל הכנה מוקדמת, מבלי שאף אחד לימד אותנו מה ואיך צריך לעשות ותוך הסתמכות מרבית על אינסטינקטים ותחושות בטן, בתקווה שהללו לא יכזיבו.
מהו ייעוץ פסיכולוגי ומה ההבדל בינו לבין טיפול פסיכולוגי? צוות על הספה
רבים מתקשים להבין את ההבדל בין טיפול פסיכולוגי (פסיכולוגיה קלינית) לבין ייעוץ פסיכולוגי. הקושי מובן וברור, לאור העובדה שעם השנים היטשטשו הגבולות בין שתי דיסציפלינות ורבים הם אנשי המקצוע שפועלים הן כמטפלים והן כיועצים.
מערכת היחסים הטיפולית הילה שבורון
ללכת לטיפול משמעו לרקום יחסים עם אדם זר. להיות מוכן להיחשף, להפתח, לתת את כל כולך, ליחסים חד צדדיים בעלי מסגרת ברורה. דוקא מהמקום בו מתפתחות הציפיות שלנו לדברים שאנחנו יודעים שלא נוכל לקבל ביחסים ...