
התחלת טיפול נפשי - כל מה שצריך לדעת כדי להתכונן לטיפול מוצלח
צוות אתר על הספה
בסופו של דבר, טיפול פסיכולוגי ייתן לכם בדיוק את מה שתאפשרו לו לתת ומידת הנכונות שלכם לשתף את המטפל בתחושות וברגשות, היא זו שתקבע עד כמה הטיפול יהיה משמעותי
אנחנו שמחים שבחרת לטפל בעצמכם ובטוחים שהתהליך יהיה משמעותי. על מנת שהסיכוי לטיפול מוצלח יגדל, יש כמה דברים שחשוב שתדעו מראש, כדי שהטיפול יהיה אפקטיבי יותר.
מהם החששות המרכזיים לקראת תחילת הטיפול?
אנשים הפונים לטיפול פסיכולוגי מודעים, כמובן, לצורך שלהם בעזרה נפשית. יחד עם זאת, עולים בהם חששות טבעיים ומובנים ביחס לטיפול ולקשר עם המטפל:
* האם תהיה לי כימיה עם המטפל/ת? כולנו מודעים לחשיבות הקשר הבין אישי שנוצר בטיפול ולעובדה שלא תמיד הוא מתקיים. אנשים רבים חוששים מהתחושות שיעלו בהם המפגש הראשון עם המטפל וחוששים להתאכזב.
* האם הטיפול יעזור לי? כאשר נמצאים במשבר נפשי שמוביל לטיפול, קשה לראות את הדרך החוצה ופעמים רבות הטיפול מתחיל מנקודת ייאוש של המטופל, המטיל ספק ביכולתו של התהליך לסייע לו באופן ממשי.
* עם מה אצטרך להתמודד בדרך? אילו רגשות וזיכרונות קשים עלולים לעלות במהלך הטיפול והאם אצליח להתמודד איתם? טיפול פסיכולוגי מבקש מאיתנו לוותר על הנטייה להדחיק דברים קשים, לחשוף ולהיחשף, וחשיפה כזו דורשת משאבי נפש לא פשוטים.
למה לצפות במפגש טיפולי ראשון?
כדרכם של מפגשים ראשונים, גם במפגש הראשון עם המטפל/ת ישנו מתח מסוים לקראת ההיכרות. איך יהיה? מה נרגיש? אחד הדברים שיכולים לסייע בהפחתת המתח, הוא תיאום ציפיות לגבי המפגש הראשון והבנת הצפוי להתרחש בו.
המטפל, כאיש מקצוע מנוסה, מכיר את המתח בו אתם מצויים ולכן, במרבית המקרים, יוביל את הפגישה הראשונה באופן מובנה יותר מהרגיל. הוא ישאל שאלות, שיעזרו לו להכיר אתכם בצורה טובה יותר וכמובן מתייחס לשאלות וחששות שעולים מכם.
חשוב להבין שטיפול נפשי הוא תהליך – אישי ופרטי מאוד - ולא לצפות שהמפגש הראשון יוביל לפריצות דרך או לתובנות מיידיות.
עוד חשוב לזכור שכל טיפול פסיכולוגי נראה אחרת ולכן לא לצפות שהדברים יהיו דומים לטיפולים של אנשים אחרים, או אפילו לטיפולים שעברתם בעצמכם בעבר.
אילו נושאים יעלו במפגש הטיפולי הראשון?
מאחר ומטרתו של המפגש היא היכרות – המטפל ישאל אתכם שאלות שיעזרו לו להבין את ההיסטוריה שלכם: איפה ואיך גדלתם, הבנת מבנה היחסים במשפחת המוצא, אירועי חיים מרכזיים (הגירה, מוות של אדם קרוב, זוגיות, ילדים), מה אתם עושים בחיי היום יום שלכם, האם התמודדתם בעבר עם טראומות שונות, איך נראית המשפחה שבניתם בעצמכם ועוד.
נושא משמעותי נוסף שיעלה במפגש הראשון הוא השאלה מדוע בעצם בחרתם להגיע לטיפול בנקודת הזמן המסוימת הזו. התשובה לשאלה הזו, מספקת מידע רב למטפל ועוזרת לו להבין, בקווים כלליים עדיין, מהן המטרות שלכם ובמה אתם עסוקים.
התפקיד שלכם במפגש הראשון
בהמשך לפסקה הקודמת - אחד הדברים שיסייעו לטיפול נפשי מוצלח, הוא היכולת שלכם לדייק את הצורך שהוביל אתכם לטיפול ומה אתם חושבים שעשוי לעזור לכם.
אנחנו לא מתכוונים לכך שאתם מצופים להגיע עם הגדרה מדויקת למטרת הטיפול מבחינתכם, אלא לשיתוף המטפל בציפיות ובשאיפות שלכם ביחס לטיפול.
כלל לא בטוח שהציפיות שתעלו במפגש הראשון, יהיו זהות לאלו שהייתם מגדירים במפגש העשירי, אבל האמירות שלכם בתחילת הדרך עשויות להיות כלי טיפולי חשוב.
פתיחות וכנות הן מילות המפתח
בסופו של דבר, טיפול פסיכולוגי ייתן לכם בדיוק את מה שתאפשרו לו לתת ומידת הנכונות שלכם לשתף את המטפל בתחושות וברגשות, היא זו שתקבע עד כמה הטיפול יהיה משמעותי.
אין ספק שמדובר במשימה קשה, שהלא טיפול נפשי מעמת אותנו לא פעם עם זיכרונות קשים ועם רגשות מכוערים או עוצמתיים שקשה להכיל או להכיר בהם.
יחד עם זאת, רק נגיעה במקומות הקשים והלא נעימים הללו – תאפשר, בסופו של דבר, טיפול משמעותי שיעזור לכם לבצע את השינויים שרציתם.
הדבר נכון לא פחות כאשר מדובר במפגשים הראשונים – הרשו לעצמכם לשתף בציפיות ואכזבות שלכם, גם כאלה הנוגעות לטיפול ולמטפל עצמו ובכל תסייעו לדייק את הטיפול.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית CBT
התמחות: חרדה, פוביה, OCD (מחשבות טורדניות), התמודדות עם משברי חיים, התמודדות עם תקיעות, דימוי עצמי נמוך, דיכ
אזור בארץ: טיפול אונליין בכל הארץ, ראשון לציון, נתניה, רמת גן, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית, אנגלית, צרפתית, הולנדית
בטיפולים אני משלבת CBT, פסיכודרמה ומיינדפולנס, וכך הטיפול נעשה ממוקד, מדויק, חוויתי ובדרך כלל קצר מועד. אני מאמינה שהשימוש בהומור

פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול

פסיכולוגית שיקומית מומחית
התמחות: משברי חיים, נכויות ומחלות כרוניות, סרטן (אונקולוגיה), אבל ואובדן, חרדה ופוביה, ADHD, הדרכת הורים, מט
אזור בארץ: מרכז,בקעת אונו
שפה: עברית,אנגלית
אני מטפלת במבוגרים, מתבגרים וילדים, בגישה דינאמית וCBT, ממוקדת או ארוכת-טווח. אני רואה בטיפול מסע משותף המסייע לאדם במשאלתו להתפתח

מוסמכת (M.A). מטפלת בפסיכותרפיה ובטיפול בתנועה בשילוב אומנוי
התמחות: צעירים בגילאי 20+ ומבוגרים.
התמודדות עם חרדות, דיכאון, משברי חיים, אבדן, צמיחה אישית, ביטחון ודימוי
אזור בארץ: כרמיאל,משגב וצפון
שפה: עברית
דרוש אומץ לפנות לטיפול. לבקש עזרה. לעיתים אומץ גדול. אני מזמינה אותך, למקום של שיתוף שמקל על הבדידות בלבטים והמחשבות. לתהליך שי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך לטפל בשחיקה נפשית בעקבות המלחמה? צוות אתר על הספה
דמיינו אצן מקצועי - הוא צריך לרוץ 100 מטר בספרינט ונותן את כל מה שיש לו כדי להגיע למטרה. הכי מהר, עכשיו דמיינו את אותו אצן בריצת מרתון שאורכה לא נקבע מראש, המלחמה שמנהלת ישראל מאז אוקטובר היא ריצה כזו והעומס הרגשי שהיא מטילה מביא לשחיקה נפשית אצל רבים.
עקרונות בהתמודדות עם דחיית ביצוע מטלות (דחיינות) גד בן שפר, פסיכולוג קליני
נטיה לדחות מטלות ("דחיינות") היא דפוס התנהגות שמאפיין את מרבית האנשים, ובכללם סטודנטים כדוגמת שרון. בספרות המקצועית ניתן למצוא טענות לפיהן לא ניתן לטפל בדחיינות
המלצות להתמודדות עם לחצים בתקופת הקורונה דב אגמי, פסיכולוג קליני
המצב המתמשך של משבר הקורונה תורם לעומס ולחץ רגשי אצל אנשים רבים. מצב אי הודאות המתמשך, ההגבלות השונות, החשש / ההתמודדות עם מחלה או משבר כלכלי הינם גורמי לחץ אשר מכבידים עלינו ומוסיפים להכביד ככל שהמשבר מתמשך.
אתם זורמים או נתקעים? כל מה שלא ידעתם על חשיבות הזרימה לחוסן הנפשי יעל אונגר ארנוב
קורה לכם שאתם "נתקעים" ומתקשים לזרום? או להיפך מצליחים להתמודד עם חוויה מאתגרת בקלות ובזרימה מיטיבה? הכתבה הזאת תנסה לעזור לכם להגביר את הזרימה בחיים שלכם.