התינוק לא ישן טוב? הנה כמה עצות מעשיות
צוות אתר על הספה
הכי חשוב מהכל – זכרו שזה לא לנצח. התקופה הקשה הזו תעבור וגם התינוק שלכם יישן לילה שלם, כמו כל אדם אחר בעולם
מי שגידל תינוקות, לעומת זאת, יודע שבחודשים הראשונים התינוק לא ישן ברציפות יותר מ 3-4 שעות ובחלק מהמקרים קשיי השינה עלולים ללוות אותו לכל אורך שנת החיים הראשונה ואף יותר.
מה מפריע לתינוק לישון?
גורמים רבים ומגוונים עלולים לפגוע בשנת התינוק. ננסה לתאר את המרכזיים בהם, אך לפני כן נזכיר לכם שמדובר בתופעה נורמלית.
אצל רוב התינוקות הקושי בשינה רציפה נגרם כתוצאה מצורך פיזיולוגי ממשי כמו רעב, צמא, קור, רטיבות, כאב, גירוי או גירוד ולא מדובר בהפרעות שינה, כפי שחוששים הורים רבים.
אז מה עלול להפריע לתינוק לישון?
1. חוסר שליטה בגפיים – התינוק עוד לא שולט באיבריו ותנועה פתאום ורפלקסיבית של אחת מגפיו, בהחלט עלולה להעיר אותו.
2. סיבה פיזית - כאבי אוזניים, גזים, כאבי בטן, פריחה, טונוס שרירים גבוה.
3. עוד לא יודע כיצד להרדים את עצמו וזקוק לעזרה כדי לחזור לישון כאשר הוא מתעורר.
4. מזג פעלתני וסקרני שאיתו נולד התינוק.
5. תחושת לחץ וסטרס משמעותי במשפחה, שהתינוק חש ומבטא באמצעות הקושי לישון ברציפות.
איך מתמודדים עם תינוק שלא ישן טוב?
1. יוצרים אווירה מתאימה לשינה – תינוקות צעירים אינם מבינים את ההבדל בין יום ללילה וזקוקים לסימנים חיצוניים שיעזרו להם ל"להוריד הילוך" ולהתכונן לשינה. איתותים סביבתיים כאלה יכולים לכלול החשכה של החדר, מוזיקה נעימה ומרגיעה ברקע או מובייל שמופעל רק לקראת השינה.
2. מכינים את התינוק לשינה – מקלחת בשעה קבועה בערב עשויה לסייע לתינוק להבין שזמן השינה קרוב, כך גם עיסוי שמסייע לשמור על הלחות בעורו של התינוק, מרגיע אותו ומחזק את הקשר האינטימי בינו לבין ההורים.
3. לומדים לזהות את סימני העייפות – רוב התינוקות מציגים סימנים ברורים לעייפות, למשל עיניים אדמדמות, שפשופי עיניים, פיהוקים ושמיטת הראש. אם תתבוננו בתינוק ותלמדו לזהות את הסימנים שהוא מראה כשהוא עייף – תוכלו לסייע לו להירדם בזמן האידיאלי ולהגביר בכך את הסיכוי לשינה ארוכה ואפקטיבית.
4. מענה מהיר בעת ההתעוררות – תינוק שמתעורר קלות משנתו כדי לחפש מוצץ או כתוצאה מתנועה בלתי רצונית, יחזור לישון במהירות, אם תזהו את הצורך ותתנו לו מענה מהיר. במרבית המקרים תספיק יד על הגב או אפילו רק המהום עדין שיעזור לתינוק להבין שהוא לא לבד.
5. מינימום גירויים בלילה – כשהתינוק מתעורר כדי לאכול, או אם צריך להחליף לו, נסו לפעול ברוגע ובשקט. אל תדברו אל התינוק יותר מהנדרש ובוודאי שלא תעשו שימוש בצעצוע או בגירוי אחר. כך תגדילו את הסיכוי שהתינוק ימשיך לישון ולא יחליט שהלילה נגמר.
6. אוסטאופתיה – בחלק מהמקרים ניתן לסייע לתינוק להתמודד עם קשיי שינה באמצעות טיפול עדין שמטרתו הנעת נוזל השדרה בעצמות ובמוח. טיפול זה יעיל במיוחד במקרים בהם קשיי השינה נובעים מטונוס שרירים גבוה מדי או לאחר לידה טראומטית (למשל לידת מכשירים).
ואחרי שדיברנו על מה שהתינוק צריך – לא נזניח אתכם ההורים
ישנם מספר דברים שאתם יכולים לעשות, כדי להקל על עצמכם את חודשי החיים הראשונים של התינוק, שמאופיינים בחוסר שינה.
1. נסו להוריד מעצמכם כמה שיותר התחייבויות, כדי שתוכלו לישון כשהתינוק ישן ולהיות ערים כשהוא ער. זה הזמן להיעזר בשירותים בתשלום, בבני משפחה, בחברים ובקהילה כדי להקדיש מינימום זמן ולמטלות הבית, ומקסימום זמן לדברים שרק אתם יכולים לעשות.
2. ארגנו את סביבת התינוק כך שתאפשר לכם מענה מהיר בזמן ההתעוררות – מיטונת הצמודה למיטת ההורים עשויה להיות פתרון יעיל מאוד לחודשים הראשונים.
3. אל תחששו לדבר על הקושי ולבטא את התסכול. הפגיעה שאתם חווים בשעות השינה שלכם משמעותית וזה לא דבר פשוט. אולי יעזור לכם לחלוק עם אחרים את התחושות, בעיקר אם הם בעלי ניסיון וגידלו תינוק או שניים בעברם.
4. הכי חשוב מהכל – זכרו שזה לא לנצח. התקופה הקשה הזו תעבור וגם התינוק שלכם יישן לילה שלם, כמו כל אדם אחר בעולם.
כמה שעות תינוק צריך לישון בעצם?
בשבועות הראשונים לחייו תינוק יצבור כ-8 שעות שינה במהלך היום ועוד מספר דומה של שעות הלילה.
בגיל 3 חודשים: בין 4-5 שעות במהלך היום ועוד 10-11 שעות בלילה.
מגיל חצי שנה ועד שנה וחצי: 2.5-3 שעות במהלך היום ועוד 11 שעות בלילה.
יש לכם שאלות נוספות? מוזמנים להעלות אותם בפורום אמהות, היריון ולידה שלנו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית, עו''ס קלינית
התמחות: קשיים התפתחותיים ורגשיים אצל ילדים, אוטיזם, טיפול בהורות והדרכת הורים.
קשיים נפשיים במבוגרים, חרדה,
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה
שפה: עברית,אנגלית
הטיפול מיועד עבור יחידים / זוגות / הורים/ ילדים החשים קושי בחייהם, במערכות יחסים משמעותיות. לכל מי שמעוניין להגשים איכות חיים נכונ
טיפול רגשי משולב גישות, טיפול בהורות וייעוץ זוגי
התמחות: בריאות הנפש, קשיים בזוגיות ובמערכות יחסים, פוסט טראומה, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, טיפול ב
אזור בארץ: שרון,אונליין
שפה: עברית
מנוסה בטיפול בהורות, יחידים ומתבגרים. מתמחה בטראומה מורכבת, מצבי משבר, ייעוץ למשפחות המתמודדות עם בן משפחה מתמודד נפש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
משבר בנישואין - אובד עצות צוות מכון אתרוג
הצרה שלי היא עם אשתי. תקופה ארוכה אני הרגשתי שהיא חונקת אותי. כל הזמן ביקורתית אלי. אני יודע שבהרבה מקרים היא צודקת ואני ניסיתי לשנות. זה לא עזר.
איך מתמודדים עם קנאה בזוגיות? צוות על הספה
קנאה היא רגש שקשה להודות בו, בעיקר כאשר הוא מופנה לאנשים קרובים. ובכל זאת, גם בזוגיות, אנחנו מקנאים לעיתים. מה גורם לנו לקנא? איך זה מרגיש ומה אפשר לעשות עם זה?
חופשת הקיץ או חרדת הקיץ? עמותת רקפת
אני מסתכלת סביבי ומתכווצת. כולם צוחקים, נהנים, משוחררים. כולם יושבים בחבורות כאילו נולדו כך, והחברים שמסביבם תמיד היו שם איתם. אני יודעת שהקיץ הגיע ובשבילי המשמעות היא לפחות 3 חודשים של מועקה. למה? כי אני אחרת.
לחץ חברתי איך ומתי זה מתחיל? הילה שבורון
הלחץ שחווים ההורים מהילדים שרוצים ורוצים ורוצים כל כך- מעוור פעמים רבות את יכולת קבלת ההחלטות של ההורים עצמם, דוקא במקומות בהם הילד הכי צריך את הוריו בעלי הראייה המפוכחת.