
איך לפתח חוסן נפשי בתקופות משבר?
ד"ר ליאת יכניץ
השתדלו כמה שאפשר לתרגל חשיבה אופטימית: מה תרצו לעשות כשהמצב הנוכחי יסתיים? לאן תרצו לנסוע? את מי תרצו לפגוש? מה תרצו ללמוד?
המושג חוסן מתייחס ליכולת של אדם להשתקם ממצב של מצוקה, טראומה או משבר. הוא מבטא את היכולת לשמר רווחה נפשית מול אתגרי החיים. חוסן אינו תכונה קבועה, אלא מאפיין שניתן לפתח ולחזק במגוון אמצעים. הנה כמה דרכים לקידום חוסן נפשי שאפשר לתרגל ולחזק בימים אלה, גם אצלנו וגם אצל ילדינו:

* שמירה על קשרים חברתיים - צרו קשר עם חברים, בני משפחה ועמיתים. מפגשים, שיחות טלפון, והתכתבויות עם אנשים אחרים מרחיבים את רשת התמיכה החברתית שלנו.
* ויסות רגשות - תלמדו לזהות ולקבל את הרגשות שלכם. אין רגשות "רעים", כל רגש שאנחנו מרגישים הוא "בסדר". במקביל, חשוב לנהל את המצבים הרגשיים שלנו באמצעות תרגילי נשימה, מדיטציה, פעילות גופנית, יצירה, מוזיקה ועוד.
* חשיבה חיובית - לא קל בימים כאלה לשמור על ראית עולם חיובית. השתדלו כמה שאפשר לתרגל חשיבה אופטימית: מה תרצו לעשות כשהמצב הנוכחי יסתיים? לאן תרצו לנסוע? את מי תרצו לפגוש? מה תרצו ללמוד?
* חמלה עצמית - תהיו סובלניים ואדיבים כלפי עצמכם, במיוחד כשאתם מרגישים קושי וחולשה. אל תבקרו ואל תאשימו את עצמכם – תתייחסו לעצמכם באותה הבנה בה הייתם מתייחסים לאדם יקר המתמודד עם קושי.
* תחושת מטרה - מצאו פעילות שנותנת לכם תחושה של משמעות: התנדבות, למידה, פעילות גופנית, עזרה לבני משפחה. יותר קל לנו לגייס מוטיבציה לפעילות שבעינינו היא חשובה. פעילות כזאת מעניקה לנו תחושה של ביטחון ועוזרת להתגבר על חוסר אונים.
* צמיחה מתוך התמודדות - נסו לראות במצב הנוכחי הזמנות ללמידה: מה אתם לומדים על עצמכם מתוך הסיטואציה שנוצרה? מה הן נקודות החוזק שלכם? איך הפתעתם את עצמכם לטובה? איך תוכלו להשתמש במה שלמדתם במצבי קושי בעתיד?
* רווחה גופנית - תדאגו לבריאותכם. הקפידו על פעילות גופנית, אכלו מזון בריא, תשתדלו לשמור על הרגלי שינה בריאים. הקפידו על ביצוע בדיקות, טיפול ומעקב רפואי שאתם מקפידים עליהם בימי השגרה. רווחה גופנית קשורה קשר הדוק לחוסן פסיכולוגי.
בתור התחלה, תבחרו לכם תחום אחד מהתחומים המצוינים כאן ותתחילו לעבוד עליו. בהדרגה אפשר להרחיב את בניית החוסן גם לתחומים נוספים. תזכרו, שבתהליך של בניית חוסן תמיד יש עליות ומורדות, אל תשפטו את עצמכם ובקשו עזרה ותמיכה בעת הצורך.
בטוחה שנעבור תקופה זו ונצא ממנה מלוכדים יותר וחזקים יותר.
ד"ר ליאת יכניץ
דוקטור לעבודה סוציאלית, מרצה בכירה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

MSW פסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה , דיכאון, פוסט טראומה, משברי חיים, קשיים בזוגיות או ביצירת זוגיות, קשיי תקשורת, טיפול בהורות ו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים, מרכז
שפה: עברית
טיפול מעמיק בשילוב רכישת כלים בילדים , מתבגרים ומבוגרים . הדרכת הורים - חיזוק ההורות. כמו כן מנוסה בטיפול בילדים על הספקטרום

עובדת סוציאלית קלינית / מטפלת מינית מוסמכת
התמחות: קשיים ביצירת קשר אינטימי, בעיות במיניות וזהות מינית, דימוי ובטחון עצמי, ריקנות, יחסים בינאישיים, התמ
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו, רמת גן , קריית אונו
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול פרטני בהתמודדות עם קשיים ביחסים ובזוגיות, בקשר אינטימי, מיניות וזהות מינית, דימוי עצמי, תחושת תקיעות וריקנות, בדי

עובדת סוציאלית MSW , מתחמה בטיפול משפחתי וזוגי
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, טיפול במתבגרים, חרדה ופוביה, דיכאון, תח
אזור בארץ: שרון
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת במתבגרים ומבוגרים, פרטני וטיפול הורה -ילד, טיפול במצבי משבר חיים אישי, זוגי ומשפחתי , התמודדות עם קונפליקטים ודילמות בתוך המ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מערכת היחסים הטיפולית הילה שבורון
ללכת לטיפול משמעו לרקום יחסים עם אדם זר. להיות מוכן להיחשף, להפתח, לתת את כל כולך, ליחסים חד צדדיים בעלי מסגרת ברורה. דוקא מהמקום בו מתפתחות הציפיות שלנו לדברים שאנחנו יודעים שלא נוכל לקבל ביחסים ...
זרות פנימית – להיות אני מבלי להכיר את עצמי סיון ירום - עובדת סוציאלית קלינית
תחושת שייכות זה משהו שכולנו שואפים אליו. כשאנחנו חלק משמעותי במשפחתנו, בסביבת החברים שלנו או בעבודה אנו לרוב נרגיש שלמים יותר. מה עם להרגיש שייכים לעצמנו? יש אנשים שמרגישים כאנשים זרים בתוך גופם ונפשם שלהם.
על פסיכותרפיה, עבודה סוציאלית ומה שביניהן צוות על הספה
פסיכותרפיסט הוא אדם המציע טיפול נפשי באמצעות שיחות ובדרך כלל מתמחה בתחומי טיפול ספציפיים כמו טיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי ועוד. פסיכותרפיסטים מגיעים מרקעים טיפוליים שונים - פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, קרימינולוגים, שעברו הכשרה ייעודית לפסיכותרפיה ומורשים לבצע טיפול כזה.
מה הוא חוסן נפשי ולמה חשוב להיות מודעים אליו? צוות אתר על הספה
דמיינו בניין גבוה ומרשים, כדי שכל הפאר הזה יעמוד באופן יציב לאורך זמן, נדרשים יסודות חזקים בבסיסו. בהשאלה החוסן הנפשי הוא היסוד עליו בנויים כל שאר הרכיבים. במידה רבה, היכולת של הנפש להתמודד עם זעזועים מבלי לקרוס, תלויה במידת החוסן הנפשי.