
על פסיכותרפיה, עבודה סוציאלית ומה שביניהן
צוות על הספה
עובדים סוציאליים מחויבים בהתנסות מעשית כבר בתחילת הכשרתם ומבצעים פרקטיקום מודרך החל בשנה השנייה ללימודי התואר הראשון, פסיכולוגים, ברוב המקרים, מתנסים לראשונה באופן מעשי בשדה רק בלימודי התואר השני.
פסיכותרפיסט הוא אדם המציע טיפול נפשי באמצעות שיחות ובדרך כלל מתמחה בתחומי טיפול ספציפיים כמו טיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי ועוד.
פסיכותרפיסטים מגיעים מרקעים טיפוליים שונים ומגוונים - פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, קרימינולוגים ומטפלים בעזרת אומנויות, שעברו הכשרה ייעודית לפסיכותרפיה ומורשים לבצע טיפול כזה.
ולכן, לא כל פסיכותרפיסט הוא פסיכולוג ולהיפך - פסיכולוגים רבים עוסקים בתחומים כמו פסיכולוגיה חברתית, פסיכולוגיה התנהגותית ונוירופסיכולוגיה ואינם מורשים כלל לבצע טיפול נפשי פרטני.
האם יש הבדל בין פסיכולוג קליני לעובד סוציאלי קליני?
פסיכולוגים ועובדים סוציאליים נבדלים במספר נקודות מרכזיות בהכשרתם הבסיסית:
הכשרתם של עובדים סוציאליים ממוקדת בהקשר מערכתי-סביבתי של הפרט והשפעות הקשרים המשפחתיים, החברתיים והקהילתיים על מצבו המנטלי והנפשי, בעוד שהכשרתם של פסיכולוגים מתמקדת בפרט עצמו, במצבו הנפשי ובדפוסי החשיבה וההתנהגות שלו.
מסיבה זו, יש הטוענים כי מטפלים מרקע של עבודה סוציאלית יתבוננו על האדם בראייה רחבה יותר ולא יהססו להציע עבודה משפחתית ו/או מערכתית, כאשר זו עשויה לדעתם לסייע למטופל.
עובדים סוציאליים מחויבים בהתנסות מעשית כבר בתחילת הכשרתם ומבצעים פרקטיקום מודרך החל בשנה השנייה ללימודי התואר הראשון, פסיכולוגים, ברוב המקרים, מתנסים לראשונה באופן מעשי בשדה רק בלימודי התואר השני.
לכן, עובדים סוציאליים קליניים בראשית דרכם, יהיו בדרך כלל בעלי ניסיון מעשי רחב יותר מאשר פסיכולוגים קליניים המצויים בראשית דרכם המקצועית. למותר לציין כי נקודה זו הופכת במהרה ללא רלוונטית, לאחר צבירת ניסיון מעשי בשדה הטיפולי.
עובדים סוציאליים מוסמכים לערוך אבחון סוציאלי ולקבל החלטות הקשורות לפרט ולמשפחתו (בסוגיות הקשורות להוצאת ילדים מביתם למסגרות חיצוניות, המלצה למינוי אפוטרופוס למי שאינם מסוגלים לטפל בעצמם, הנחיות להתערבות טיפולית בבית הספר וכד') ואילו רק פסיכולוגים מורשים לערוך אבחון פסיכודיאגנוסטי ואבחון פסיכודידקטי.
פעמים רבות, לעובדים סוציאליים יש הכרות רחבה יותר עם השירותים המוצעים בקהילה והם יכולים לסייע בתחומים של מיצוי זכויות, יש הטוענים שמטפלים שהם עובדים סוציאליים בהכשרתם, יגלו לעיתים גמישות מחשבתית ויהיו פחות מקובעים בתיאוריות ובחוקים הנוקשים של ה- setting הטיפולי מאשר פסיכולוגים.
לאחר ההתמחות התיאורטית והמעשית בפסיכותרפיה וצבירת שנות ניסיון כמטפלים - ההבדלים בהכשרה הבסיסית בין עובדים סוציאליים לפסיכולוגים מתמסמסים והם ניצבים ועובדים זה לצד זה, באותה עבודה ובאותו מעמד. למותר לציין שכך הוא הדבר גם בקליניקות הפרטיות, בהן שאלה ההשכלה הבסיסית של המטפל אינה רלוונטית לסוג הטיפול שניתן ולאיכותו.
ומה משותף לפסיכולוג קליני ולעובד סוציאלי קליני?
כמו פסיכולוגים, גם עובדים סוציאליים רבים, נמשכים לתחום הטיפול הנפשי הפרטני, ומעמיקים את הכשרתם בתחום באמצעות לימודי פסיכותרפיה ולאחר מכן בהתמחויות שונות כמו טיפול משפחתי, טיפול בנפגעי ונפגעות פוסט טראומה ועוד.
לימודי פסיכותרפיה, אליהם ניתן להגיע, כאמור, ממגוון דיסציפלינות טיפוליות, מתקיימים במשותף לכל בעלי המקצועות הללו ולמעשה, "מוחקים" את ההבדלים בהכשרות הבסיסיות ומביאים אל קו הסיום אנשי טיפול מורשים ומיומנים, שנבדלים ביניהם במאפיינים אישיים כמו תפיסות עולם ואמונות, יכולת הכלה, וכמובן הקשר הטיפולי שהם מסוגלים לרקום עם מטופליהם, לאף אחד מהם אין קשר להשכלה הבסיסית של המטפל.
אז איך בוחרים?
ההמלצה שלנו, היתה ותהיה תמיד - לחפש את המטפל המתאים ביותר לצרכים, לאופי ולתפיסת העולם שלכם. במילים אחרות – הרבה פחות חשוב לבחון האם המטפל/ת שלכם התחילו את דרכם האקדמית בתחום הפסיכולוגיה או בעבודה סוציאלית, חשוב הרבה יותר לבדוק האם הם מכירים את עולמות התוכן שמעסיקים אתכם? האם יש להם ניסיון בשיטת הטיפול הספציפית שאתם מחפשים? האם הכימיה ביניכם נכונה וטובה לכם? האם אתם סומכים עליהם וחשים ביטחון במהלך הטיפול? ושאלה השאלות, שאין כמוה להעיד על איכות הטיפול שניתן – האם המטפל עוזר לכם להרגיש טוב יותר?
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: התמודדות רב דורית במשפחה, זוגיות והדרכת הורים. משברים בשלבי מעבר בחיים (סוף גיל ההתבגרות, משבר ''אמצ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, אונליין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה ובעל ניסיון רב בטיפול אינדיווידואלי וזוגי, הדרכת הורים, טיפול בגיל השלישי ועוד. משלב גישות פסיכולוגיות קלאסיו

פסיכולוגית קלינית
התמחות: התמכרויות,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,לקויות למידה קשב וריכוז,התמודדות עם משברי
אזור בארץ: בקעת אונו,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת בנוער ומבוגרים בגישות ממוקדות רגש, אבל משתמשת בכלים קוגניטיביים והתנהגותיים כשצריך. עובדת הרבה ואוהבת מאוד את המגוון הנוירול
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה היא לוגותרפיה? צוות אתר על הספה
תיאוריות פסיכולוגיות שונות עסקו בשאלה החשובה הבאה: מהי המוטיבציה הראשונית של נפש האדם? לאן היא שואפת? ויקטור פרנקל, פסיכיאטר ונוירולוג, שעבר חוויות קשות מאוד בחייו כשורד שואה, חשב שהשאיפה הבסיסית והראשונית ביותר של הנפש האנושית היא השאיפה למשמעות. על בסיס תפיסה זו, פיתח פרנקל את הלוגותרפיה – טיפול בעזרת משמעות או פשר.
מה ההבדל בין טיפול CBT לטיפול DBT? צוות אתר על הספה
טיפול CBT וטיפול DBT הן שתי גישות טיפוליות, שתי הגישות הטיפוליות הללו אולי נשמעות דומות, אך יש ביניהן הבדלים משמעותיים, ננסה להסביר על ההבדלים בין השיטות.
הבידוד כמסתור נפשי או מי לא מעוניין להיכנס לבידוד? חמדת שמואלי, פסיכותרפיסטית , מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
אנחנו חיים בתקופה משוגעת. מי היה מאמין שניכנס למעיין בתי כלא נוחים ונעימים בתוך הבית שלנו? מקבלים אס אם אס ממשרד הבריאות שזהו. שהינו לצד חולה קרונה ועלינו להיכנס לבידוד. ארבע עשר יום של התנתקות מהעולם בתוך הבית שלנו.
מערכת היחסים הטיפולית הילה שבורון
ללכת לטיפול משמעו לרקום יחסים עם אדם זר. להיות מוכן להיחשף, להפתח, לתת את כל כולך, ליחסים חד צדדיים בעלי מסגרת ברורה. דוקא מהמקום בו מתפתחות הציפיות שלנו לדברים שאנחנו יודעים שלא נוכל לקבל ביחסים ...